Εάν είχατε ποτέ εξαγωγή φρονιμίτη ή άλλη πάθηση που προκαλεί πόνο και πρήξιμο, θα ξέρετε πόσο άβολο μπορεί να είναι. Υπάρχουν διάφορες φυσικές θεραπείες που ισχυρίζονται ότι ανακουφίζουν τον πόνο και πρόσφατα, ο χυμός ανανά έχει έρθει στο προσκήνιο για τα υποτιθέμενα οφέλη για την ανάκτηση των φρονιμιτών.
Αυτό το άρθρο θα εξετάσει κριτικά εάν η κατανάλωση χυμού ανανά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου των φρονιμιτών και στη μείωση του πρηξίματος ή αν είναι απλώς μια άλλη τάση στα social media χωρίς επιστημονική υποστήριξη.
Διατροφικές πληροφορίες χυμού ανανά
Εκτός από τα πιθανά αποτελέσματα ανάκτησης των φρονιμιτών, ο χυμός ανανά περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Βιταμίνες. Διάφορες βιταμίνες μπορούν να βρεθούν στον ανανά, καθεμία από τις οποίες συμβάλλει διαφορετικά στη συνολική υγεία. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μεταλλικά στοιχεία. Ο ανανάς περιέχει ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο και χαλκό, τα οποία προσφέρουν υποστήριξη στην υγεία των οστών και αντιοξειδωτική προστασία, καθώς και βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και στην υγεία του νευρικού συστήματος.
Αντιοξειδωτικά. Ο χυμός ανανά έχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και ενδεχομένως στη διαχείριση της φλεγμονής.
Διατροφικός πίνακας
Ο παρακάτω πίνακας παρέχει μια επισκόπηση των θρεπτικών αξιών για μια μερίδα 1 φλιτζάνι (250 g/8,8 oz) χυμού ανανά σύμφωνα με το USDA.
- Ενέργεια 132 kcal
- Πρωτεΐνη 0,9 γρ
- Υδατάνθρακας 32,2 γρ
- Ίνες 0,5 γρ
- Ολικά σάκχαρα 25 γρ
- Ασβέστιο 32,5 mg
- Σίδηρος 0,775 mg
- Μαγνήσιο 30 γρ
- Φώσφορος 20 mg
- Κάλιο 325 mg
- Νάτριο 5 mg
- Ψευδάργυρος 0,275 mg
- Χαλκός 0,173 mg
- Μαγγάνιο 1,26 mg
- Σελήνιο 0,25 μg
- Βιταμίνη C 25 mg
- Θειαμίνη 0,145 mg
- Ριβοφλαβίνη 0,053 mg
- Νικοτινικό οξύ 0,498 mg
- Βιταμίνη Β6 0,25 mg
- Φολικό οξύ 45 μg
- Χολίνη 8,25 mg
- Β καροτίνη 7,5 μg
- Βιταμίνη Α 12,5 IU
- Βιταμίνη Ε 0,05 mg
- Βιταμίνη Κ 0,75 μg
Βρομελίνη στον ανανά
Το πιο διάσημο συστατικό του ανανά δεν είναι μια συγκεκριμένη βιταμίνη ή μέταλλο αλλά ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη. Βοηθά στη διάσπαση της πρωτεΐνης και πιστεύεται ότι έχει δυνητικά αποτελέσματα ανακούφισης από τον πόνο.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση κλινικών δοκιμών που μελετούσαν τη δυνατότητα της βρομελίνης να μειώνει τον πόνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν και υπήρξε κάποια μείωση στους φλεγμονώδεις δείκτες, τα στοιχεία είναι ασυνεπή.
Οι μελέτες που εξετάστηκαν είχαν μια σειρά από διαφορετικές χρονικές κλίμακες, από 1 έως 16 εβδομάδες. Οι δόσεις βρομελίνης κυμαίνονταν επίσης από 200 mg έως 1.050 mg την ημέρα και αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν συμπληρώματα βρωμελίνης και όχι κανονικός χυμός ανανά.
Αυτές οι μεταβλητές καθιστούν δύσκολο να εξαχθεί ένα σταθερό συμπέρασμα ότι η περιεκτικότητα σε βρομελίνη από μόνη της είναι υπεύθυνη για τη μείωση της φλεγμονής.
Βοηθά ο χυμός ανανά με το πρήξιμο;
Πρόσφατα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με ισχυρισμούς ότι ο χυμός ανανά μπορεί να μειώσει το πρήξιμο, ειδικά μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών.
Τι λέει η επιστήμη;
Ας εξετάσουμε την επιστημονική έρευνα για το εκχύλισμα ανανά και τη βρομελίνη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αποτελεσματικότητά τους για την ανακούφιση από τον πόνο και τη μείωση του οιδήματος μετά από χειρουργική επέμβαση φρονιμίτη.
Βρομελίνη για την αποκατάσταση των φρονιμιτών
Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients τον Μάρτιο του 2024, έλαβαν 42 συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση γομφίων και τους έδωσε είτε ένα εκχύλισμα ανανά με τιτλοδοτημένη βρομελίνη, ένα καθαρό συμπλήρωμα βρομελίνης ή ένα εικονικό φάρμακο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι στις ομάδες συμπληρωμάτων εκχυλίσματος και βρομελίνης μείωσαν σημαντικά την ανάγκη για συμβατική ανακούφιση από τον πόνο, όπως η ιβουπροφαίνη.
Ανέφεραν επίσης ότι ενώ αυτό δείχνει υπόσχεση για τη χρήση εκχυλίσματος ανανά για να βοηθήσει με το πρήξιμο μετά από χειρουργική επέμβαση φρονιμίτη, απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του για άλλους τύπους επεμβάσεων.
Και πάλι, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε μεμονωμένες ενώσεις και όχι απλώς ένα κουτί χυμού. Για να καταναλώσετε τα επίπεδα βρομελίνης που μελετήθηκαν, θα πρέπει να πίνετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες χυμού ανανά, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες και να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επομένως, είναι δίκαιο να πούμε ότι η κατανάλωση χυμού από χαρτοκιβώτιο είναι απίθανο να έχει καμία επίδραση στο πρήξιμο ή τη φλεγμονή.
Αντιφλεγμονώδη δράση της βρομελίνης
Άλλη μια μελέτη του 2018 που εξέτασε τα αποτελέσματα ανακούφισης του πόνου της βρομελίνης στο στοματικό περιβάλλον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βρομελίνη περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επομένως μπορεί δυνητικά να μειώσει το πρήξιμο.
Ωστόσο, αυτή η έρευνα διεξήχθη σε μεμονωμένα κύτταρα σε εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους που συμμετείχαν, καθιστώντας δύσκολο να πούμε αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τον πόνο ή το πρήξιμο. Και, όπως και με τις άλλες μελέτες που αναφέρθηκαν, αυτή η έρευνα εξετάζει μόνο τη βρομελίνη και όχι τον κανονικό χυμό ανανά που αγοράζεται από το κατάστημα.
Μετά την εξέταση της τρέχουσας έρευνας, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βρομελίνη μπορεί να προσφέρει κάποια ανακούφιση από το πρήξιμο και τον πόνο μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών. Ωστόσο, λόγω των χαμηλών επιπέδων του ενζύμου στον χυμό ανανά, είναι απίθανο να προσφέρει τα ίδια αποτελέσματα με τα εκχυλίσματα βρομελίνης ή τα συμπληρώματα.
Σε κάθε περίπτωση, η βρομελίνη δεν θα πρέπει να είναι μια αυτόνομη μέθοδος διαχείρισης μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά τις συμβατικές ιατρικές θεραπείες που συνταγογραφούνται από επαγγελματίες του ιατρού.
Υπάρχουν μελέτες σχετικά με τη χρήση μόνο του χυμού ανανά;
Όσον αφορά συγκεκριμένα την κατανάλωση χυμού ανανά για άλλους τύπους επούλωσης πληγών και χειρουργικής αποκατάστασης, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και όχι επιστημονικά ισχυρά. Λόγω της έλλειψης μελετών, είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα εάν η κατανάλωση του μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και το πρήξιμο.
Πίνοντας χυμό ανανά για πρήξιμο στο σπίτι
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χυμό ανανά παράλληλα με το ιατρικά συνιστώμενο θεραπευτικό σχήμα αποκατάστασης των φρονιμιτών σας, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές φροντίδας στο σπίτι που μπορεί να σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε τη χρήση σας:
- Μέτρια κατανάλωση. Περιορίστε την πρόσληψη χυμού σε περίπου 8 ουγγιές την ημέρα για να βεβαιωθείτε ότι μειώνετε τον κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων από την κατανάλωση πολύ υψηλών ποσοτήτων.
- Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Συμπεριλάβετε τον χυμό ανανά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε άλλα τρόφιμα που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα φυλλώδη χόρτα.
- Χρησιμοποιήστε με άλλες μεθόδους. Χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους, όπως η εφαρμογή κρύας κομπρέσας και η χρήση παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες ενός επαγγελματία υγείας.
Πιθανοί κίνδυνοι και εκτιμήσεις
Ενώ μπορεί να υπάρχουν πιθανά οφέλη για την υγεία από τον χυμό ανανά, είναι σημαντικό να σημειωθούν τυχόν κίνδυνοι.
- Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ο χυμός ανανά είναι πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα, κάτι που θα μπορούσε να είναι προβληματικό για όσους έχουν προβλήματα διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα, όπως ο διαβήτης.
- Πεπτικά προβλήματα. Εάν πίνετε πολύ χυμό ανανά, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια ή στομαχικά προβλήματα.
- Αλλεργίες. Αν και σπάνια, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στη βρομελίνη ή στον ανανά. Τα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν κνησμό, κνίδωση και σε σοβαρές περιπτώσεις, αναφυλαξία.
- Υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις. Άτομα με υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος ή άτομα με ιστορικό γαστρεντερικών διαταραχών θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν πιουν χυμό ανανά.
Συμπέρασμα
Αν και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βρομελίνη μπορεί να είναι μια χρήσιμη φυσική θεραπεία για τον πόνο και το πρήξιμο των φρονιμιτών, δεν πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο επαγγελματικής ιατρικής θεραπείας, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή άλλων μεθόδων όπως οι κρύες κομπρέσες. Η έρευνα για τον χυμό ανανά ως θεραπεία για τη διαχείριση του πόνου μετά την εξαγωγή δοντιών είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Εάν αντιμετωπίζετε πόνο και πρήξιμο, ειδικά μετά από εξαγωγή δοντιού ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, η καλύτερη επιλογή σας είναι να ακολουθήσετε τα εξατομικευμένα σχέδια φροντίδας και τις συμβουλές των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Οι περισσότεροι οδοντιάτροι δεν συνιστούν τη χρήση χυμού ανανά για την ανακούφιση από φλεγμονές και η καθοδήγηση από τους παράγοντες που επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται με λίγο αλάτι.
Πηγές
- USDA Food Data Central. Pineapple juice.
- Nutrients. An evaluation of the effects of pineapple-extract and bromelain-based treatment after mandibular third molar surgery: a randomized three-arm clinical study.
- Clinical Nutrition ESPEN. Bromelain supplementation and inflammatory markers: a systematic review of clinical trials.
- Research Gate. Medicinal effects of bromelain (ananas comosus) targeting oral environment as an anti-oxidant and anti inflammatory marker.
- Sage. Efficacy and safety of bromelain: a systematic review and meta-analysis.
- Journal of Postharvest Technology. Medicinal and nutritional characteristics of pineapple in human health: a review.
Διαβάστε επίσης...
10 πράγματα που θέλει η Dole να ξέρεις για τις μπανάνες στην 125η επέτειό της
Στην 125η επέτειό του, ο Dole ξεφλουδίζει τα στρώματα για να μοιραστεί μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές της κληρονομιάς της
ΠερισσότεραΟ ρόλος του ύπνου στην επιβράδυνση της γήρανσης
Η ξεκούραση είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη βραχυπρόθεσμη, αλλά και την μακροπρόθεσμη διατήρηση της υγείας
Περισσότερα