Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το μέλι βοηθά στη διατήρηση της περιεκτικότητας σε προβιοτικά στο γιαούρτι, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου.
Από τέσσερις τύπους μελιού που μελετήθηκαν, το τριφύλλι είχε το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης προβιοτικών.
Αν και η έρευνα δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την υγεία, οι ειδικοί λένε ότι η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή.
Το γιαούρτι είναι διάσημο για το ότι περιέχει προβιοτικά — αλλά πόσα από αυτά φτάνουν πραγματικά στο έντερό σας; Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα κοινό συστατικό ντουλάπας μπορεί να βοηθήσει τα ωφέλιμα βακτήρια να περάσουν ανέπαφα τον εντερικό σας σωλήνα.
Δύο ξεχωριστές μελέτες, που διεξήχθησαν από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign (UIUC) και δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024 στο The Journal of Nutrition, αποκάλυψαν ότι η προσθήκη μελιού (ειδικά της ποικιλίας τριφυλλιού) θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιβίωση των προβιοτικών στην η εντερική φάση της πέψης.12
Δεδομένου ότι τα ένζυμα στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί μερικές φορές να εξοντώσουν τα ωφέλιμα μικρόβια, αυτή μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για να διατηρηθούν στη ζωή.
Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής στο UIUC, Hannah D. Holscher, PhD, RD, το ενδιαφέρον για τις επιδράσεις του μελιού στο γιαούρτι ξεκίνησε μετά από έρευνα που έδειχνε ότι το μέλι υποστήριξε την επιβίωση των bifidobacteria σε πειράματα με πιάτα petri.
Δεδομένου ότι τα bifidobacteria είναι ένα κοινό προβιοτικό βακτήριο που προστίθεται στο γιαούρτι και το απλό γιαούρτι τρώγεται συνήθως με μέλι, με ενδιέφερε να προσδιορίσω εάν το γαστρονομικό ζεύγος θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη της προβιοτικής επιβίωσης τόσο in vitro [στο εργαστήριο] όσο και in vivo (σε ανθρώπους). Οι υποψίες του Holscher αποδείχθηκαν σωστές από τα ευρήματα και των δύο μελετών.
Δύο ξεχωριστές μελέτες ρίχνουν φως στις επιδράσεις του μελιού
Η πρώτη από τις μελέτες της Holscher και των συνεργατών της ήταν ένα εργαστηριακό πείραμα που αναλύει πώς τέσσερις διαφορετικοί τύποι μελιού επηρέασαν τη βιωσιμότητα των προβιοτικών στο γιαούρτι: μέλια τριφυλλιού, μηδικής, φαγόπυρου και άνθη πορτοκαλιάς προστέθηκαν στο γιαούρτι που περιείχε το προβιοτικό στέλεχος Bifidobacterium animalis.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της πιθανής ανθρώπινης πέψης στο γιαούρτι προσθέτοντας προσομοιώσεις σάλιου, οξέος στομάχου, εντερικής χολής και ενζύμων. Στην εντερική φάση αυτής της προσομοιωμένης πέψης, το γιαούρτι με μέλι από τριφύλλι είχε το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης προβιοτικών.
Οι λόγοι πίσω από τη μοναδική αποτελεσματικότητα του τριφυλλιού είναι πιθανώς πολλαπλοί, είπε ο Holscher. Για παράδειγμα, η ποσότητα γλυκόζης ήταν μεγαλύτερη στο μέλι τριφυλλιού. Η γλυκόζη μπορεί να χρησίμευε ως πηγή ενέργειας για τα προβιοτικά βακτήρια».
Επίσης, το μέλι από τριφύλλι έχει μικρότερες ποσότητες ενζύμων που διασπούν τα σάκχαρα της αλυσίδας που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, τα οποία τα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Έτσι, οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις ενζύμων στο μέλι του τριφυλλιού θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε περισσότερη ενέργεια για να τροφοδοτήσουν τα προβιοτικά βακτήρια καθώς έκαναν το μακρύ ταξίδι μέσω του εντερικού σωλήνα.
Επιπλέον, το μέλι από τριφύλλι περιείχε αντιοξειδωτικά που μπορεί να είχαν ρυθμίσει τα προβιοτικά από το σκληρό περιβάλλον στο λεπτό έντερο.
Για να διαπιστώσει εάν αυτά τα αποτελέσματα ήταν εφαρμόσιμα στους ανθρώπους, η ομάδα του Holscher πραγματοποίησε μια δεύτερη μελέτη. Για μια περίοδο δύο εβδομάδων, ανατέθηκε σε 66 υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν είτε γιαούρτι με μέλι είτε γιαούρτι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία με προσθήκη ζάχαρης. Τα άτομα παρείχαν δείγματα κοπράνων, πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες του εντέρου τους και ερωτηματολόγια που αφορούσαν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
Στο τέλος δύο εβδομάδων, ήταν σαφές από δείγματα κοπράνων ότι το γιαούρτι με μέλι είχε εμπλουτίσει την περιεκτικότητα σε B. animalis καθ' όλη τη διάρκεια της πέψης. Σύμφωνα με τον Holscher, μια κουταλιά της σούπας μέλι ήταν αρκετή για να υποστηρίξει την επιβίωση των προβιοτικών.
Ωστόσο, σημείωσε ότι, αν και το μέλι φαίνεται να διατηρεί ζωντανά τα προβιοτικά, δεν επηρέασε τον χρόνο διέλευσης του εντέρου ούτε έχει άλλα παρατηρήσιμα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση των συνηθειών του εντέρου, της διάθεσης ή της γνωστικής λειτουργίας.
Η προσθήκη μελιού στο γιαούρτι έχει οφέλη για την υγεία;
Η έλλειψη δραματικών βελτιώσεων στην υγεία του εντέρου στα άτομα της δεύτερης μελέτης δεν σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι μια αξιόλογη προσθήκη στο γιαούρτι.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αρκετά φυσιολογική πεπτική υγεία, επομένως δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Εάν αντιμετώπιζαν δυσκοιλιότητα, μπορεί να είχαν ένα όφελος στην επιτάχυνση του χρόνου εντερικής διέλευσης από την κατανάλωση του γιαουρτιού με μέλι. Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο εάν τα άτομα με δυσκοιλιότητα μπορεί να δουν μια ώθηση στον χρόνο πέψης από την προσθήκη μελιού στο γιαούρτι.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη διαιτολόγο για την υγεία του εντέρου Amanda Sauceda, MS, RDN, λέκτορα στο California State University, Long Beach, το να στροβιλιστείς με λίγη γλυκύτητα μπορεί απλά να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνεις το γιαούρτι πιο εύγευστο. Παρόλο που η γεύση του γιαουρτιού μπορεί να είναι κάτι αρνητικό για μερικούς, είναι τελικά μια υγιεινή τροφή που δεν περιέχει μόνο προβιοτικά, αλλά άφθονη πρωτεΐνη, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Αν προσθέσετε λίγο μέλι για να προσαρμοστείτε περισσότερο στη γεύση της τάρτας του γιαουρτιού, τότε το βλέπω ως μια χρήσιμη και θρεπτική επιλογή. Επιπλέον, το μέλι είναι λίγο πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη, επομένως δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολλά για να πάρετε τη γλυκύτητα.
Με μέτρο, το μέλι μπορεί επίσης να θεωρηθεί μια θρεπτική τροφή από μόνο του. Αυτό που μπορεί να προκαλεί έκπληξη για τους ανθρώπους είναι ότι το μέλι δεν είναι απλώς ζάχαρη αλλά και πηγή διατροφής. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε 10 χιλιοστόγραμμα καλίου σε μια κουταλιά της σούπας μέλι και έχει επίσης φαινόλες που επίσης ερευνώνται για το πώς μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Πιθανά μειονεκτήματα της προσθήκης μελιού στο γιαούρτι
Φυσικά, το μέλι είναι πρόσθετη ζάχαρη. Τα προστιθέμενα σάκχαρα σε οποιαδήποτε μορφή είναι γνωστά για ορισμένες επιβλαβείς επιδράσεις, όπως η συμβολή στην αύξηση βάρους και στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Είναι σημαντικό να μην υπερβάλλετε στην προσθήκη του στη διατροφή σας. Οι Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς αναφέρουν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των θερμίδων σας κάθε μέρα.
Σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα, αυτό είναι λιγότερο από 200 θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα. Μια κουταλιά της σούπας μέλι παρέχει περίπου 64 θερμίδες, όλες από ζάχαρη. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε μέλι στο γιαούρτι, το Sauceda ενθαρρύνει τον περιορισμό άλλων πηγών πρόσθετης ζάχαρης την ίδια μέρα.
Αξίζει να προσθέσετε μέλι στο γιαούρτι;
Το γιαούρτι με έγχυμα μελιού μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ που πρέπει να έχετε εναλλάξ.
Αυτή η έρευνα δείχνει το γεγονός ότι τα τρόφιμα μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Τελικά, είναι μια καλή υπενθύμιση ότι εμείς τα τρόφιμα που πιθανώς έχετε στην κουζίνα σας είναι ισχυρές πηγές διατροφής για την υγεία του σώματος και του εντέρου σας.
Διαβάστε επίσης...
Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν
Το 5-10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου αποδίδονται στη γενετική, ενώ τα υπόλοιπα έχουν τις ρίζες τους στο περιβάλλον
ΠερισσότεραΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΤΩΝ
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον. Τουλάχιστον σύμφωνα με την Coca-Cola.
Περισσότερα