Τα ταχέως αναπτυσσόμενα μικροπράσινα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι μπορούν να αποτελέσουν ζωτικής σημασίας πηγή τροφής, ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Μπορεί να τα θεωρούμε ως γαρνιτούρα, αλλά είναι στην πραγματικότητα τα μικροπράσινα το κλειδί για την κάλυψη των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά; Μια μελέτη με επικεφαλής τον Francesco Di Gioia, επίκουρο καθηγητή της επιστήμης των καλλιεργειών λαχανικών στο Πανεπιστήμιο Penn State, επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη θρεπτική αξία των μικροπράσινων.
Δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Plant Science, η μελέτη αξιολόγησε 17 διαφορετικούς τύπους μικροπράσινων από επτά βοτανικές οικογένειες και εξέτασε σε βάθος την περιεκτικότητά τους σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.
Η ερευνητική ομάδα μεγάλωσε αυτά τα νεαρά φυτά κάτω από ελεγχόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και τα ανέλυσε για απόδοση ενέργειας, μάκρο και μικρό θρεπτικών, περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και ορυκτών.
Τα σωστά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά για εσάς
Καθώς οι διατροφικές ελλείψεις συνεχίζουν να μαστίζουν τις σύγχρονες δίαιτες, η σημασία μιας καλά ισορροπημένης πρόσληψης μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Τα μικροπράσινα, φαίνεται, θα μπορούσαν να είναι μια φυσική λύση σε αυτό το ζήτημα.
Μια Ανάλυση Κύριων Συστατικών (PCA) διαχώρισε τα 17 μικροπράσινα σε διακριτές ομάδες με βάση τη σύνθεση ορυκτών τους. Για παράδειγμα, το κρεμμύδι σχετιζόταν στενά με τη συγκέντρωση ξηρής ύλης, το μαγνήσιο, το άζωτο και το μαγγάνιο, ενώ ο ηλίανθος είχε ισχυρούς συσχετισμούς με τον ψευδάργυρο, τον χαλκό, τον φώσφορο και τον σίδηρο. Διάφορα είδη Brassicaceae μοιράστηκαν συσχετίσεις με το νάτριο και το θείο.
Ο Noah Praamsma, RDN, ο Συντονιστής Διατροφικής Εκπαίδευσης για την Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) - η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη - εξήγησε ότι τα μικροπράσινα είναι πράγματι διατροφικές δυνάμεις.
Τα μικροπράσινα είναι εξαιρετικές πηγές πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να λειτουργεί καλά, λέει ο Praamsma.
Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα μικροπράσινα θα μπορούσαν να καλύψουν περισσότερο από το 15 τοις εκατό της συνιστώμενης διατροφικής δόσης (RDA) για πολλά βασικά μέταλλα. Αυτά τα μέταλλα περιελάμβαναν τόσο μακροθρεπτικά όσο και μικροθρεπτικά συστατικά, κατηγοριοποιώντας το άζωτο και το κάλιο ως κύρια μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία αποτελούσαν το 38,4 τοις εκατό και το 33,8 τοις εκατό της συνολικής συγκέντρωσης μακροστοιχείων, αντίστοιχα.
Οκτώ είδη από τη μελέτη εμφάνισαν υψηλές συγκεντρώσεις καλίου, καθιστώντας τα κατάλληλα ως διατροφικές πηγές για αυτό το απαραίτητο μέταλλο.
Τέσσερα συγκεκριμένα μικροχλωρά προσδιορίστηκαν ως καλές πηγές ασβεστίου: το κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο, ο αμάρανθος και ο βασιλικός Genovese. Ο σίδηρος ήταν το πιο διαδεδομένο μικροορυκτό σε όλα τα μικροπράσινα που μελετήθηκαν, ακολουθούμενο από ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βόριο και χαλκό.
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε χαλκό, ο ηλίανθος, το κρεμμύδι και το Britton shiso ξεχώρισαν ως ιδιαίτερα πλούσιες πηγές. Επιπλέον, ο ηλίανθος διακρίθηκε για τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου του, αν και κανένα άλλο μικροχλωρό δεν κατηγοριοποιήθηκε ως καλές πηγές είτε σιδήρου είτε ψευδαργύρου.
Η μελέτη προτείνει ότι επιλέγοντας προσεκτικά μικροπράσινα από διαφορετικές βοτανικές οικογένειες, τα άτομα μπορούν να ρυθμίσουν την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων.
Τα μικροπράσινα είναι γεμάτα με βιταμίνες A, C, E και K, και μέταλλα όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο. Αυτό που κάνει τα μικροπράσινα ξεχωριστά είναι ότι περιέχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση αυτών των βιταμινών και μετάλλων», λέει ο Praamsma. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μικροπράσινα έχουν βρεθεί ότι είναι 10 φορές πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά από την ώριμη εκδοχή τους.
Ωστόσο, εξηγεί ο Praamsma, δεν υπερτερεί κάθε μικροπράσινης από την πλήρη ανάπτυξή του, όσον αφορά τη διατροφή. Όμως, δεν είναι κάθε πράσινο πιο θρεπτικό όταν είναι νέο. ορισμένα μικροπράσινα, όπως το μπιζέλι, το κόκκινο τεύτλο, το μπρόκολο και το κόκκινο λάχανο, μπορεί να είναι παρόμοια ή ακόμη λιγότερο πυκνά θρεπτικά από τα ώριμα φυτά.
Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι αναπόσπαστα για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος, της υγιούς ανάπτυξης και της μείωσης του κινδύνου καρκίνου.
Και ενώ τα μικροπράσινα θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας, δεν είναι απολύτως απαραίτητα για να το επιτύχουν - και μερικές φορές είναι λιγότερο προσιτά από τα ώριμα αντίστοιχά τους.
Τα μικροπράσινα μπορεί να είναι ακριβά και ακόμη και δυσεύρετα σε ορισμένα μέρη. Αν ισχύει αυτό, μια θρεπτική δίαιτα μπορεί εύκολα να χτιστεί γύρω από άλλες μορφές φυλλωδών λαχανικών».
Ακόμη και οι κονσέρβες και οι κατεψυγμένες επιλογές όπως το κατεψυγμένο μπρόκολο ή το κονσερβοποιημένο σπανάκι μπορεί να είναι υγιεινές ενώ είναι και προσιτές.
Η μεταβαλλόμενη αφήγηση για τα νιτρικά άλατα
Μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης ήταν η έρευνά της σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των νιτρικών αλάτων που βρίσκονται στα μικροπράσινα. Παραδοσιακά θεωρούνται ως αντιθρεπτικά συστατικά λόγω ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν, ιδιαίτερα στα παιδιά, η μελέτη υποδηλώνει ότι τα νιτρικά άλατα μπορεί να έχουν πραγματικά οφέλη για την υγεία όταν προέρχονται από φυτά.
Όταν χρησιμοποιούνται νιτρικά άλατα σε επεξεργασμένο κρέας, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν γι 'αυτά. Αλλά τα νιτρικά άλατα που ένα άτομο τρώει φυσικά από φυτά μειώνουν πραγματικά τον κίνδυνο καρκίνου. Τα νιτρικά από τα φυτά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μέχρι πρόσφατα, αυτή η βασική διαφορά μεταξύ των νιτρικών αλάτων που προέρχονται από ζωικές και φυτικές πηγές ήταν ευρέως παρεξηγημένη στην κοινότητα της υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει στους ανθρώπους να μειώνουν την ποσότητα νιτρικών που τρώνε από τα φυτά, αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινές φυτικές τροφές μπορεί να περιέχουν πολλές φορές περισσότερα νιτρικά από την ποσότητα που συνιστούν..
Αυτή η νέα προοπτική αμφισβητεί τις παραδοσιακές απόψεις για τα νιτρικά άλατα, υπονοώντας ότι η πηγή αυτών των ενώσεων επηρεάζει σημαντικά τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.
Οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι τα νιτρικά άλατα των φυτών είναι υγιή και οποιεσδήποτε συστάσεις που περιορίζουν τα τρόφιμα με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία πρέπει να επανεξεταστούν.
Ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης και καθημερινή υγεία
Παρόλο που η πιθανότητα καταστροφικών γεγονότων όπως μια πρόσκρουση αστεροειδούς είναι σχετικά χαμηλή, τα ευρήματα αυτής της έρευνας προσφέρουν σημαντικές επιπτώσεις τόσο για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης όσο και για την καθημερινή υγεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, επιλέγοντας μικροπράσινα από διαφορετικές βοτανικές οικογένειες, θα μπορούσε κανείς να προσαρμόσει την πρόσληψη μετάλλων για να καλύψει συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Αυτή η προσαρμογή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο οι παραδοσιακές πηγές τροφίμων.
Για παράδειγμα, είδη όπως το κρεμμύδι και ο ηλίανθος θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βασικά μικροπράσινα για την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ είδη υψηλής απόδοσης όπως το ραπανάκι και το μπρόκολο θα μπορούσαν να παρέχουν τον απαραίτητο όγκο για τη διατήρηση ενός πληθυσμού.
Τα μικροπράσινα θα ήταν σίγουρα ένα πλεονέκτημα μετά από μια φυσική καταστροφή και θα ήμουν ενθουσιασμένος αν έβρισκα ένα κρεβάτι με μικροπράσινα μετά από χτύπημα αστεροειδούς. Θα σήμαινε ότι τα βρώσιμα, θρεπτικά φυτά εξακολουθούν να αναπτύσσονται και ότι θα υπάρχει τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να μας ταΐσει όσο αντιμετωπίζουμε τη ζημιά από τις επιπτώσεις.
Ενώ η κατανάλωση αυτών των μικροπράσινων είναι μια εξαιρετική ιδέα, ο Praamsma λέει ότι η κατανάλωση των ώριμων ομολόγων τους είναι εξίσου ευεργετική για την οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, φυτικής διατροφής που θα πρέπει να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα στα περισσότερα γεύματα και καθημερινά. Συμπληρώματα Β12.
Οποιοσδήποτε τύπος ή ηλικία πράσινων φυλλωδών λαχανικών θα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, είτε πρόκειται για ώριμο λάχανο, σπανάκι μωρού, μικροπράσινα μπρόκολο ή φύτρα μηδικής. Το σημαντικό είναι ότι τα τρως.
Πηγή:
Διαβάστε επίσης...
Γουόλτερ Γκρίνλιφ: Η εικονική πραγματικότητα στην ψυχική θεραπεία
Η εικονική πραγματικότητα συνδέεται συχνά με διασκέδαση και παιχνίδια, αλλά οι κλινικές δυνατότητές της είναι τεράστιες,
ΠερισσότεραΔίκταμο, Για Πονοκεφάλους, Φλεγμονές Και Δυσοσμία
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Δίκταμου
ΠερισσότεραΔΡΑΣΗ: SECRET SANTA BOOK (Μαζί με Αγάπη)
Η δράση, που γεννήθηκε από μια προσωπική κίνηση αγάπης,
Περισσότερα