Φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Ποια είναι αυτά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Ποια είναι αυτά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Ποια είναι αυτά και ποια τα πλεονεκτήματά τους;

Η ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις φυτικής προέλευσης για το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται διαρκώς. Ακόμα και οι μεγαλύτεροι λάτρεις του κρέατος ενίοτε συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους ένα burger οσπρίων ή tofu. 

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή φυτικά υποκατάστατα κρέατος;

Tofu

Το tofu μάλλον δεν χρειάζεται μια μακρά εισαγωγή. Εισήλθε στη διατροφή μας μέσω της Ασίας, όπου η παραγωγή και η κατανάλωσή του έχει μακρά ιστορία. Δεν πρόκειται για ένα νέο, σύγχρονο φαγητό. Το tofu χρησιμοποιούταν ως πηγή πρωτεΐνης από Ιάπωνες μοναχούς πριν από περίπου 1.000 χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες, προέκυψε εντελώς τυχαία. Άλλοι αναφέρουν ότι το ανακάλυψε ένας Κινέζος σεφ, προσθέτοντας κατά λάθος φύκια nigari σε ένα ποτό σόγιας και στη συνέχεια εκείνο άρχισε να πήζει. Η έκβαση ήταν το λευκό στερεό που τώρα γνωρίζουμε ως tofu. Μια παρόμοια διαδικασία παραγωγής διατηρείται μέχρι σήμερα.

Η σόγια αρχικά ξεπλένεται και μουλιάζει στο νερό για αρκετές ώρες για να φουσκώσει. Στη συνέχεια αναμειγνύεται μέχρι να επιτευχθεί μια συνοχή που μοιάζει με ένα λείο πολτό. Αυτό το μίγμα στη συνέχεια θερμαίνεται στους 100 – 110 ° C, μειώνοντας τη γεύση της σόγιας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στη διαδικασία παραγωγής εφαρμόζεται έως και η διπλάσια θερμοκρασία χρησιμοποιώντας δοχεία πίεσης. Μόλις θερμανθεί, αποστραγγίζεται για να σχηματιστεί ένα ρόφημα σόγιας. Ένα πηκτικό (φύκια nigari ή άλας ασβεστίου) αναμιγνύεται για να εξασφαλιστούν η καθίζηση και ο σχηματισμός στερεού. Στη συνέχεια, απομένει το φιλτράρισμα και η διαμόρφωση του σχήματος όπως το γνωρίζουμε από τα καταστήματα.

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε με tofu;

Εκτός από το κλασικό λευκό tofu, υπάρχει επίσης μια καπνιστή, φυτική ή μαριναρισμένη ποικιλία διαθέσιμη στην αγορά, καθώς και με φύκια ή λαχανικά. Μπορούμε επίσης να βρούμε εξαιρετικά μαλακό tofu ή αντίθετα, σκληρό, στέρεο tofu. Ανάλογα με το είδος του tofu που καταλήγει στο καλάθι μας, μπορούμε πάντα να καταλάβουμε τι θα φτιάξουμε με αυτό.

  • Το μαλακό λευκό tofu είναι ιδανικό για γλυκές κρέμες, αλμυρά spreads ή σάλτσες. Ουσιαστικά το χρησιμοποιούμε όπου βάζουμε τυρί κρέμα ή γιαούρτι.
  • Οι αρωματισμένες και πιο στέρεες επιλογές είναι ιδανικές για τηγανητές πατάτες με λαχανικά, vegan κάρυ ή poke. Σε αυτή τη μορφή, μπορεί επίσης να προστεθεί σε σούπες ή σαλάτες.
  • Αφού πολτοποιήσουμε και καρυκεύσουμε με κουρκουμά και μαύρο αλάτι, μπορούμε να το ψήσουμε σε ένα τηγάνι για να δημιουργήσουμε ένα γεύμα που θα θυμίζει αυγό.
  • Το πλεονέκτημα του tofu είναι ότι δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί. Έτσι, εάν χρειαζόμαστε ένα γρήγορο γεύμα, απλά το κόβουμε και το προσθέτουμε στα λαχανικά. Τόσο εύκολα, έχουμε ένα γρήγορο και διατροφικά ισορροπημένο σνακ στο τραπέζι μας.

Κρέας σόγιας (αποξηραμένη πρωτεΐνη σόγιας)

Το κρέας σόγιας μπορεί να βρεθεί και με μια πιο ακριβή ονομασία αποξηραμένη υφή πρωτεΐνης σόγιας. Φτιάχνεται από απολιπασμένο αλεύρι σόγιας, το οποίο περιέχει ελάχιστους υδατάνθρακες και υψηλή αναλογία πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Επεξεργάζεται σε διάφορες μορφές όπως χυλοπίτες, κύβους ή φέτες. Στη συνέχεια αφαιρείται από το νερό και ως εκ τούτου έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Το κρέας σόγιας ήταν για τους περισσότερους από εμάς η πρώτη εναλλακτική για το κρέας που δοκιμάσαμε ποτέ. 

Τι μπορείτε να μαγειρέψετε με κρέας σόγιας;

Είναι συνήθης η χρήση 20 – 30 g αυτού του προϊόντος σε ξηρή κατάσταση ανά μερίδα. Όταν ψηθεί σε φέτες ή χυλοπίτες σόγιας (σε νερό ή ζωμό), αυξάνεται σε όγκο και μοιάζει με κρέας στην εμφάνιση. Δεν έχει πολύ έντονη γεύση, οπότε είναι σημαντικό να καρυκευτεί σωστά.

  • Μπορούμε να ψήσουμε το κρέας σόγιας μαζί με λαχανικά ή μανιτάρια.
  • Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε σε σαλάτες ή σούπες.
  • Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε goulash λαχανικών από χυλοπίτες σόγιας.
  • Από κόκκους σόγιας μπορείτε να φτιάξετε μπαλίτσες ή vegan σάλτσα Μπολονέζ.

Χορτοφαγικά burger, λουκάνικα ή ζαμπόν

Λόγω της μεγάλης ζήτησης για εναλλακτικές λύσεις στο κρέας, οι εταιρείες τροφίμων έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται στην παραγωγή burger, λουκάνικων και άλλων φυτικών παραλλαγών. Στην παραγωγή τους προσπαθούν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εμφάνιση, τη γεύση και τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Ορισμένες προσπάθειες είναι πολύ επιτυχημένες, αλλά συχνά πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα με τη μορφή ατελείωτων αρωματικών, χρωστικών και άλλων πρόσθετων ουσιών. Η δημιουργία μιας συνθετικής ζουμερής μπριζόλας που θα έχει επίσης καλή γεύση δεν είναι κάτι τόσο απλό.

Τα πλεονεκτήματα των φυτικών υποκατάστατων κρέατος

  • Οφέλη για την υγεία: Οι φυτικές εναλλακτικές περιέχουν γενικά λιγότερη χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το κρέας. Αυτά είναι θρεπτικά συστατικά υψηλού κινδύνου που οι οργανισμοί υγείας συστήνουν να ελαχιστοποιήσουμε, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα περιέχουν συνήθως πιο ευεργετικές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Για αυτούς και άλλους λόγους, μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές πηγές σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, καρδιακής νόσου και διαβήτη. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται πάντα από το γενικό πλαίσιο της διατροφής και του τρόπου ζωής σας. 
  • Περιβάλλον: Σύμφωνα με μια σειρά μελετών, η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης έχει μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις συγκριτικά με την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα βοοειδή πρέπει να τρέφονται και η πλειοψηφία της παραγωγής αραβοσίτου ή σόγιας χρησιμοποιείται για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, η ημερήσια κατανάλωση 75g βόρειου κρέατος για ένα έτος ισοδυναμούν με την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που παράγει ένα αυτοκίνητο όταν ταξιδεύει 11.000 χιλιόμετρα. Αντίθετα, 150g φασολιών κάθε μέρα ανά έτος, σύμφωνα με τον ίδιο υπολογισμό, ισοδυναμούν με την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από το ίδιο αυτοκίνητο για μόλις 150 χιλιόμετρα. Τα αέρια του θερμοκηπίου ανήκουν στους πιο υποβαθμισμένους παράγοντες που σχετίζονται με την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 
  • Πιο ποικίλη διατροφή: Το κρέας είναι μια ποιοτική πηγή πρωτεΐνης, χωρίς το οποίο πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τη ζωή τους. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να δυσκολεύονται με την καθημερινή κατανάλωση και προετοιμασία του. Τα φυτικά υποκατάστατα μπορούν να εμπνεύσουν τη μαγειρική μας φαντασία. Χάρη στις συνταγές που ανακαλύπτονται συνεχώς, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να διευρύνουμε τη λίστα με τα αγαπημένα μας πιάτα.

 

 

Διαβάστε επίσης...

Μικρό Σνακ Για Να Ενισχύσετε Το Ανοσοποιητικό Σας

Μικρό Σνακ Για Να Ενισχύσετε Το Ανοσοποιητικό Σας

Μικρό Σνακ Για Να Ενισχύσετε Το Ανοσοποιητικό Σας

Περισσότερα
Δεν χρειαζόμαστε άλλες «Ημέρες Περιβάλλοντος»!

Δεν χρειαζόμαστε άλλες «Ημέρες Περιβάλλοντος»!

Οι επικοινωνιολόγοι λένε πως οι άνθρωποι για να δράσουν χρειάζονται άμεσους και συγκεκριμένους στόχους

Περισσότερα
Ταραμοκεφτέδες, Ο Πρωταγωνιστής Της Καθαράς Δευτέρας!

Ταραμοκεφτέδες, Ο Πρωταγωνιστής Της Καθαράς Δευτέρας!

Ταραμοκεφτέδες, Ο Πρωταγωνιστής Της Καθαράς Δευτέρας!, vegan συνταγές

Περισσότερα