“ Είστε mindful ή το μυαλό σας είναι mind full;” Όλγα Παπατριανταφύλλου

“ Είστε mindful ή το μυαλό σας είναι mind full;” Όλγα Παπατριανταφύλλου

“ Είστε mindful ή το μυαλό σας είναι mind full;” Όλγα Παπατριανταφύλλου

της Γεωργίας Μεγαρίτη, Μοριακή Διατροφολόγος MSc, Wellbeing coach

Το μυαλό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά δεν είναι εξαιρετικό στο να ηρεμεί και να είναι με αυτό που είναι. Τις περισσότερες φορές, το μυαλό περιφέρεται στο παρελθόν ή στο μέλλον παρά στο παρόν.

Αυτό σημαίνει ότι είναι γεμάτο σκέψεις, ιστορίες και αφηγήσεις που δεν έχουν απαραίτητα καμία σχέση με αυτό που πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μυαλό μπορεί να παγιδευτεί σε ιστορίες που δεν βασίζονται καν στην πραγματικότητα. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να προσφέρει ανάπαυλα από ένα πολυάσχολο μυαλό, αν και χρειάζεται συνειδητή πρόθεση και τακτική εξάσκηση.

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας είναι ένας τρόπος για να εκπαιδεύσετε απαλά το μυαλό ώστε να εγκατασταθεί στην παρούσα στιγμή. Είναι σαν να γίνεσαι γονιός στο μυαλό σου αντί να το αφήνεις να σε ελέγχει.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο τεύχος Υγειά και Ευεξία Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου φιλοξενήσαμε την Όλγα Παπατριανταφύλλου, ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια mindfulness ώστε να μας δώσει την ευρύτερη έννοια της ενσυνειδητότητας και να μας παρέχει μικρά, καθημερινά tips που μπορούμε εύκολα να ενωματώσουμε στην καθημερινότητά μας.

Καταρχάς θα θέλαμε να σας καλοσωρίσουμε και να σας ευχαριστήσουμε για τον πολύτιμο χρόνο σας να επικοινωνήσετε στο κόσμο αυτό το υπέροχο πεδίο και πρακτική της ενσυνειδητότητας.

Η χαρά είναι και δική μου, σας ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα!

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Τι είναι το mindfulness ή αλλιώς ενσυνειδητότητα;

Κάποιος είπε ότι το να προσπαθείς να εξηγήσεις το mindfulness με λίγα λόγια είναι σαν να  προσπαθείς να εξηγήσεις σε μια πρόταση τι σημαίνει «τέχνη». Το Μindfulness είναι μια λέξη με πολλές έννοιες και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα και είναι δύσκολο να το βάλουμε σε μια πρόταση. Είναι μια βασική ανθρώπινη ικανότητα και μπορεί να οριστεί ως το να μαθαίνουμε να φέρνουμε την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή, βλέποντας τι προκύπτει με καλοσύνη και χωρίς κριτική. 

Η πρακτική Μindfulness είναι ένα ταξίδι 2500 χρόνων κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ ανθρώπινη εμπειρία, γνώση και σήμερα υπάρχουν πολλές έρευνες.  Είναι ένας τρόπος για να εκπαιδεύσουμε την προσοχή μας. Να πάψουμε να είμαστε στον αυτόματο πιλότο. Ενσυνειδητότητα είναι η επίγνωση της κάθε στιγμής. Είναι μια δεξιότητα που υπάρχει ήδη μέσα μας. Όταν προσέχουμε με σκοπό τότε γινόμαστε λιγότερο πλάσματα της συνήθειας και της αντιδραστικότητας και δεν παρασυρόμαστε εύκολα από τους περισπασμούς. Έχουμε επιλογές.  

Κατά κάποιο τρόπο, η ενσυνειδητότητα είναι το αντίθετο του άγχους. Εάν στο άγχος αισθανόμαστε παγιδευμένοι στο μυαλό μας, δέσμιοι των σκέψεων και των συναισθημάτων μας, τότε η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με την ελευθερία. Με την καλλιέργεια της επίγνωσης, μαθαίνουμε να εστιάζουμε στο παρόν και τη ζωή όπως είναι, αντί να εστιάζουμε σε αρνητικές σκέψεις, φόβους ή ανησυχίες. Αρχίζουμε και ζούμε στην πραγματικότητα και όχι στις αφηγήσεις του νου μας.

Το Μindfulness είναι στάση ζωής. Είναι να είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι και δεσμευμένοι, να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στους εσωτερικούς μας πόρους που είναι πάντα διαθέσιμοι σε εμάς. Μέσα από την πρακτική Μindfulness δημιουργούμε σταθερότητα, καθαρότητα νου και ανθεκτικότητα. 

Ωραία, νομίζω ήταν πολύ εμπεριστατωμένη η ανάλυση που κάνατε. Θα συνεχίσω τη κουβέντα με το τι δεν είναι το mindfulness ;

Πολύ συχνά ακούω ότι πολλούς να περιμένουν από την πρακτική mindfulness να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν, να «νιώσουν καλά». Όμως ο σκοπός της  πρακτικής δεν είναι αυτός. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να χαλαρώνει κάποιος. Όπως ακούγοντας μουσική, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί ή ακόμη και σερφάροντας στα κοινωνικά δίκτυα. Η ηρεμία και η χαλάρωση δεν είναι εγγυημένα στην πρακτική mindfulness.

Είναι βέβαια στην ανθρώπινη τάση να θέλουμε τις ευχάριστες εμπειρίες και να απωθούμε οτιδήποτε δυσάρεστο. Μέσα όμως από την πρακτική παρατηρούμε οποιαδήποτε εμπειρία έχουμε – θετική, αρνητική ή ουδέτερη- και μαθαίνουμε να σχετιζόμαστε με τις εμπειρίες μας με έναν διαφορετικό τρόπο, με καλοσύνη, χωρίς κριτική και με το να μπορούμε να αποδεχόμαστε την παρούσα στιγμή όπως ακριβώς είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι ή πιστεύουμε ότι είναι.

Μια άλλη ψευδή αίσθηση είναι ότι το mindfulness είναι μόνο για το στρες. Στην πραγματικότητα η ενσυνειδητότητα είναι πολλά παραπάνω από διαχείριση του στρες. Δεν μιλάμε για στρες μιλάμε για το Πώς να χρησιμοποιώ πιο αποτελεσματικά τον εγκέφαλό μου. Το να μπορώ να διαχειριστώ το νευρικό σύστημα είναι θεμελιώδες. Όταν είμαστε συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού και ο εγκέφαλός μας βλέπει απειλές και κίνδυνο και συρρικνωνόμαστε. Αν ξέρω πώς να διαχειρίζομαι το νευρικό μου σύστημα είμαστε περισσότερο γειωμένοι και σταθεροί στη βάση μας.

Επίσης πολλές φορές ακούω να λένε «θα κάνω διαλογισμό για να μην σκέφτομαι τίποτα». Η ενσυνειδητότητα δεν είναι η απουσία σκέψης. Αυτό είναι αδύνατον. Η δουλειά του νου είναι να παράγει σκέψεις. Μέσα από την πρακτική μαθαίνουμε να έχουμε επίγνωση των σκέψεων μας χωρίς να τις απωθούμε ή να «ρουφιόμαστε» από αυτές. Παρατηρώντας τις σκέψεις μας και μαθαίνουμε να μην ταυτιζόμαστε με αυτές.

Κι άλλη ψευδή αίσθηση. Μερικοί πιστεύουν ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματά τους μέσα από το mindfulness. Το Μindfulness δεν είναι το μαγικό χάπι. Το ταξίδι στην ενσυνειδητότητα δεν είναι γρήγορο και ο σκοπός του δεν είναι να διορθώσει κάτι. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέλος σε αυτό το ταξίδι. Η πρακτική απαιτεί υπομονή, δέσμευση στον εαυτό μας και συνεχή εξάσκηση.

Τέλος, βλέπετε πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να πούμε, πολλοί επίσης πιστεύουν ότι το mindfulness έχει να κάνει μόνο με το νου μας (ίσως από τη λέξη mindfulness). Όμως η λέξη αφορά και την καλοσύνη. Συνήθως παρομοιάζουμε το mindfulness με δύο φτερούγες. Η μία είναι η επίγνωση και η άλλη η καλοσύνη. Η επίγνωση χωρίς καλοσύνη μπορεί να γίνει ψυχρή και κυνική. Στη πρακτική ενθαρρύνουμε μια ζεστή, φιλική και γεμάτη καλοσύνη επίγνωση. Μαθαίνουμε να είμαστε επιεικείς και φιλικοί μέσα από την πρακτική κάτι που όλοι χρειαζόμαστε σήμερα.

Και κάτι πολύ σημαντικό που δεν ανέφερα εξαρχής, κάποιοι πιστεύουν ότι η πρακτική mindfulness (διαλογισμός) είναι θρησκεία.  Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας είναι χρήσιμες για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τον πνευματικό ή θρησκευτικό τους προσανατολισμό, το υπόβαθρο ή τις πεποιθήσεις του. Είναι μια ανθρώπινη εμπειρία που χρησιμοποιεί την επίγνωση και τη συμπόνια που όλοι μας έχουμε μέσα μας.

Πόσο διαδομένo είναι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιοι και πώς μπορούν να γίνουν εκπαιδευτές;

Στο εξωτερικό η ενσυνειδητότητα και η πρακτική mindfulness είναι πολύ διαδεδομένες. Η πρακτική έχει υιοθετηθεί από σχολεία, πανεπιστήμια, συστήματα υγείας και είναι συμπληρωματική στην ιατρική. Στον Ελλαδικό χώρο τώρα σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται γνωστό και να υπάρχει ενδιαφέρον. Δυστυχώς το να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο για το mindfulness ή ακόμη και αν έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα 8 εβδομάδων, δεν του δίνει τη δυνατότητα να γίνει εκπαιδευτής. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα δεν είναι κάτι νοητικό. Όλοι όσοι διδάσκουν mindfulness θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι εδραιώσει στη προσωπική τους ζωή αυτές τις πρακτικές και να αποτελούν πρότυπα τόσο για τη στάση τους όσο και τη συμπεριφορά τους. Και αυτό χρειάζεται αρκετά χρόνια. Είναι μια συνεχής διαδικασία.

Κάποιος εκπαιδευτής θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και να έχει εμπειρία στην παροχή και διδασκαλία τέτοιων προγραμμάτων καθώς και να γνωρίζουν σε ποιο κοινό το πρόγραμμα mindfulness θα προσφερθεί. Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν κάποια διεθνή στάνταρντ για τους εκπαιδευτές, το University of Massachusetts-Medical School, και το Brown University έχει αναπτύξει κάποιες «καλές πρακτικές.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρακτική των εκπαιδευτών, στην εποπτεία καθώς και στην προσωπική τους ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να υποστηρίξουν την ομάδα να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν βασικά θέματα που σχετίζονται με το μυαλό και το σώμα όπως αυτά προκύπτουν από την άμεση εμπειρία της ομάδας.

Πολλά από αυτά που μαθαίνουν οι συμμετέχοντες προέρχονται από την ίδια την εμπειρία και την ενσωμάτωση mindfulness στη ζωή του ίδιου του εκπαιδευτή. Δεν είναι απλές τεχνικές. Ο εκπαιδευτής αντί να προσπαθεί να «διορθώσει» κάτι (πχ μια συμπεριφορά ή ένα συναίσθημα), προσπαθεί να βοηθήσει το συμμετέχοντα να αλλάξει τη σχέση του με αυτή τη συμπεριφορά ή το συναίσθημα. Έτσι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να συνδέονται με ένα διαφορετικό και με νόημα τρόπο με τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.

Σήμερα παρατηρώ ότι υπάρχουν ινστιτούτα που υπόσχονται ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί κάποιος να είναι σε θέση να διδάξει mindfulness και να γίνει εκπαιδευτής. Αυτό δεν είναι δυνατόν εκτός και αν μαθαίνουν κάποιες «τεχνικές» ΄ή θεωρούν ότι το mindfulness είναι μια άλλη γνωστικσυμπεριφοριστική προσέγγιση - κάτι που το mindfulness δεν είναι.

Πόσες κατευθύνσεις έχει και ποιους τομείς περιλαμβάνει; 

H ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει όλη μας τη ζωή. Η ενσυνειδητότητα στην ουσία της δεν είναι μέθοδος αλλά στάση ζωής.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ενσυνειδητότητα σε πάρα πολλές πτυχές της ζωής μας. Μερικές από αυτές είναι:

  • Ενσυνείδητη διατροφή
  • Ενσυνείδητη ανατροφή παιδιών
  • Ενσυνείδητη εργασία
  • Ενσυνείδητη επικοινωνία
  • Ενσυνείδητη κίνηση όπως yoga, tai Chi
  • Ενσυνείδητος ύπνος για τη βελτίωση του ύπνου και τη μείωση της αυπνίας
  • Ενσυνείδητες σχέσεις για τη βελτίωση της ενσυναίσθησης, της επίλυσης συγκρούσεων
  • Ενσυνείδητη οδήγηση
  • Ενσυνείδητο γήραςκαι πολλά άλλα

Πλέον γίνονται πολλές μελέτες γύρω από τα οφέλη της ενσυνειδητότητας. Πείτε μας κυρίως που εστιάζουν και μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη

Το πιο επαναστατικό με το Μindfulness είναι ότι αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου.

Περισσότερη φαιά ουσία: Παρατηρήθηκε αύξηση της φαιάς ουσίας στο πίσω μέρος του Φλοιού του πρόσθιου προσαγωγίου. Αυτή είναι μια περιοχή στον εγκέφαλο υπεύθυνη για τον αυτοέλεγχο. Μας επιτρέπει να αντιστεκόμαστε στους περισπασμούς, να μην είμαστε παρορμητικοί και να λαμβάνουμε σωστές αποφάσεις. Mέσα από την πρακτική Mindfulness αναπτύσσεται η γνωστική μας ευελιξία.

Παχύτερος ιππόκαμπος: Ο ιππόκαμπος είναι η περιοχή μέσα στον εγκέφαλο υπεύθυνη για τη μνήμη και τη μάθηση και πολύ ευαίσθητος στο άγχος. Στις μαγνητικές τομογραφίες παρατηρήθηκε αύξηση του ιππόκαμπου σε όσους έκαναν συχνά πρακτική. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνεται η μνήμη και η μάθηση. Eπίσης ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για την ανθεκτικότητά μας σε περιόδους κρίσης, προκλήσεων και δυσκολιών.

Προμετωπιαίος φλοιός: Αυτό είναι το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου μας και είναι υπεύθυνο για τις υψηλές λειτουργίες όπως η προσοχή, η λήψη αποφάσεων, η συναισθηματική ρύθμιση, ο σχεδιασμός και η στρατηγική σκέψη. Μέσα από τη πρακτική mindfulness παρατηρήθηκε ότι αυτή η περιοχή μεγαλώνει και έχει περισσότερη φαιά ουσία. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνεται η προσοχή μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα τα συναισθήματα μας και να λαμβάνουμε πιο χρήσιμες αποφάσεις.

Σήμερα έχουμε χιλιάδες έρευνες πάνω στο Μindfulness και γνωρίζουμε ότι βοηθάει σε πολλές ασθένειες όπως πχ άγχος, κατάθλιψη, αυτοάνοσα κλπ. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει το πόνο (σε μια έρευνα ο πόνος μειώθηκε κατά 40%), να βελτιώσει τον ύπνο, να μειώσει τη συναισθηματική αντιδραστικότητα και το μηρυκασμό των σκέψεων,  να βελτιώσει την επικέντρωση, να αυξήσει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια και να βελτιώσει την ικανοποίηση από τις σχέσεις μας.

Eπίσης η ενσυνειδητότητα μας βοηθάει να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές. Μελέτες δείχνουν ότι ένα πρόγραμμα ενσυνειδητότητας 8 εβδομάδων αύξησε την επίγνωση των συμμετεχόντων όσον αφορά τις συνήθειες τους καθότι επέλεξαν μια πιο υγιεινή διατροφή μετά την παρακολούθηση του μαθήματος. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερφαγίας.

H πρακτική Mindfulness στο χώρο εργασίας βελτιώνει την προσοχή, την επικέντρωση και τη συμπεριφορά. Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Washington διαπίστωσαν ότι οι επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού των εταιριών που παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα mindfulness 8 εβδομάδων (M.B.S.R.) μπορούσαν να επικεντρωθούν καλύτερα και περισσότερη ώρα σε ένα θέμα, ήταν περισσότερο αποτελεσματικοί

Έρευνες δείχνουν ότι το πρόγραμμα Μ.Β.S.R. των 8 εβδομάδων  

  • Μειώνει το στρες
  • Μειώνει τον χρόνιο πόνο
  • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση
  • Βελτιώνει την ποιότητα της ζωής  (σωματικά συμπτώματα και άγχος) 

Το θεραπευτικό κοινό του με βάση τη χρόνια εμπειρία σας ποιο είναι; Για ποιους λόγους κυρίως το χρειάζεται;

Tο Mindfulness είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής θεραπευτική προσέγγιση. Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα έχουν δοκιμαστεί σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών διαταραχών όπως  κατάθλιψη και άγχος. Επίσης βοηθά σε εθιστικές συμπεριφορές όπως η κατάχρηση αλκοόλ καθώς και σε σωματικά προβλήματα όπως χρόνιος πόνος, υπέρταση ή καρδιακές παθήσεις.

Η ενσυνειδητότητα συχνά ενσωματώνεται σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη θεραπεία. Πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν συνειδητοποιήσει, ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη, καθώς μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαχωρίζονται από τις αρνητικές σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σωματικές αισθήσεις που μπορεί να υπάρχουν, και που πολλές φορές κατακλύζουν το νου και δυσκολεύουν την λειτουργικότητα μας.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να επιλύσουμε την πολυπλοκότητα. Δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε το stress γιατί αυτή η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα, Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη σχέση μας με το stress , να αλλάξουμε τη σχέση μας με τις σκέψεις μας και να μάθουμε να είμαστε περισσότερο σταθεροί μέσα μας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα της ζωής μας με μεγαλύτερη καθαρότητα νου.

Λείπει από τη χώρα μας το meditation; Πώς μπορεί να συνδεθεί με την δυτική ιατρική; 

Ο Jon Kabat-Zinn ήταν ένας από τους πρώτους που διατύπωσε τη φύση της συμμετοχικής ιατρικής στην ιατρική βιβλιογραφία. Εξήγησε ότι η ικανότητα του ατόμου να ασχοληθεί το ίδιο με την ασθένεια και τις σχέσεις του ενισχύεται μετρήσιμα μέσω της εκμάθησης της πρακτικής του διαλογισμού. Περισσότερες από 4 δεκαετίες έρευνας τεκμηριώνουν την ευρεία αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης. H Συμμετοχική Ιατρική αναγνωρίζει τους ασθενείς, τους φροντιστές και υποστηρικτικό τους δίκτυο ως ισχυρούς ιατρικούς πόρους. Αυτό το μοντέλο αναγνωρίζει ότι η ενδυνάμωση των ασθενών απαιτεί μεταμόρφωση του επιπέδου δέσμευσης του ασθενούς, της σχέσης με τους φροντιστές τους και με την ασθένειά τους.

O Jon Kabat Zinn λέει ότι «Οι άνθρωποι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη σε όποιο βαθμό μπορούν, για τη δική τους υγεία και ευημερία -ανεξαρτήτως ηλικίας, περιστάσεων, διαγνώσεων. Εάν οι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν από νωρίς -ακόμη και μαθαίνοντας για το σώμα τους στην παιδική ηλικία- και να μαθαίνουν πρακτικές ώστε να αντιμετωπίσουν το δικό τους άγχος, θα μπορούσαμε πραγματικά να μειώσουμε  την ασθένεια στην κοινωνία για ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τις χρόνιες ασθένειες που έρχονται 20, 30, 40, 50 χρόνια αργότερα, σε ένα μεγάλο ποσό».

Μέσα από προγράμματα όπως το M.B.S.R. στοχεύουμε ώστε οι άνθρωποι να δουν ένα διαφορετικό τρόπο αυτοφροντίδας, να αναπτύξουν θετικές συμπεριφορές υγείας, να βελτιώσουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και γενικά να έχουν μια αίσθηση ευεξίας και ευημερίας γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έρχονται σε τέτοιου είδους προγράμματα και θα αναλαμβάνουν την ευθύνη της δικής τους υγείας σε συνεργασία με τα οφέλη της δυτικής ιατρικής.

Που μπορεί κάποιος να κάνει meditation; Τι πρέπει να προσέξει;

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να γίνει παντού. Υπάρχουν οι τυπικές και οι άτυπες πρακτικές.

Tυπική πρακτική σημαίνει να αφιερώνουμε χρόνο καθημερινά (20, 30 λεπτά ή και περισσότερο) και να εστιάζουμε στην αναπνοή, στις σωματικές αισθήσεις, στις σκέψεις, τα συναισθήματα.

Η τυπική πρακτική μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε στην πρακτική και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στην τυπική πρακτική, τόσο μεγαλύτερη επίγνωση έχουμε στην καθημερινότητα και είμαστε περισσότερο συνειδητοί στις καθημερινές μας πράξεις και δραστηριότητες. 

Καλό είναι κάποιος να παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα ώστε να μάθει να κάνει την τυπική πρακτική.

Η άτυπη πρακτική επικεντρώνεται στο να θέτουμε την προσοχή μας σε καθημερινές απλές δραστηριότητες, όπως όταν τρώμε, όταν μιλάμε με κάποιον άλλο, όταν κάνουμε μπάνιο. Συνήθως αυτές τις απλές καθημερινές δραστηριότητες τις κάνουμε μηχανικά και το μυαλό μας βρίσκεται κάπου αλλού και όχι σε αυτό που κάνουμε.

Επιλέξτε μια καθημερινή απλή δραστηριότητα όπως βούρτσισμα δοντιών, πλύσιμο πιάτων, πρωινό ντους κ.λπ. και διατηρήστε την προσοχή σας σε αυτή τη δραστηριότητα καθόλη τη διάρκειά της.

Το μυστικό στην πρακτική είναι «λίγο και πολλές φορές». Δηλαδή, είναι σημαντικό η πρακτική να γίνεται καθημερινά έστω και για 10 λεπτά παρά να κάνετε πρακτική 20 ή 30 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα.

Για το λόγο αυτό στο Mindfulness Institute έχουμε ένα δωρεάν 12ήμερο πρόγραμμα που μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με την πρακτική, να πάρει μια γεύση και να κάνει πρακτική για λίγα λεπτά καθημερινά.

Το καλύτερο το φυλάμε για το τέλος. Δώστε μας μερικά καθημερινά tips για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει

Υπάρχουν πολλά tips για την καθημερινότητα που βοηθούν να βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο, να επικεντρωνόμαστε, να ηρεμούμε και να βρίσκουμε ξανά το κέντρο μας όταν γύρω μας υπάρχουν δυσκολίες.

Στο γραφείο

Όταν καθίστε στο γραφείο σας το πρωί, μην ανοίξετε αμέσως τον υπολογιστή σας. Κλείστε τα μάτια σας και εστιάσετε στην αναπνοή σας. Μετρήστε σιωπηλά τις αναπνοές σας. Κάθε φορά που το μυαλό σας αποσπάται, γυρίστε πίσω στην αναπνοή σας. Εστιάστε σε αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο χαλαρώνετε και ακονίζετε την προσοχή σας. Έτσι «καθαρίζετε» το μυαλό σας και είστε έτοιμοι να αρχίσετε την ημέρα σας. 

Στο φαγητό

Προσπαθήστε να τρώτε σε ένα μέρος ήρεμο, χωρίς το κινητό σας, και χωρίς να μιλάτε σε κανέναν. Επικεντρωθείτε στο φαγητό και σε τίποτα άλλο. Αυτά τα 10 λεπτά αφιερώστε τα μόνο στο φαγητό και σε καμία άλλη σκέψη. Αυτό βοηθάει και στο να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας αλλά και να καταλαβαίνουμε πότε έχουμε χορτάσει.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα ή σε κάποιο διάλλειμα από τη δουλειά

Όταν κάνετε ένα διάλειμμα επικεντρωθείτε στο σώμα σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας:  «Ποιο μέρος του σώματος μου είναι πιο «άκαμπτο»; Παρατηρήστε το χωρίς να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις αισθήσεις.
Τεντωθείτε και πάρτε 3 αναπνοές. Δώστε σημασία στις σωματικές αισθήσεις σας όποιες και αν είναι αυτές χωρίς κριτική.

Μέσα στο site μπορείτε να βρείτε πολλές γρήγορες ασκήσεις για την καθημερινότητα που μπορούν να σας δώσουν ηρεμία και επίγνωση καθώς και διαλογισμούς που μπορείτε να ακούσετε.

www.mindfulnessinstitute.gr

Ποια είναι η Όλγα Παπατριανταφύλλου;

Η Όλγα Παπατριανταφύλλου είναι ιδρύτρια του Mindfulness Institute (www.mindfulnessinstitute.gr), πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Mindfulness από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και πιστοποιημένη από το Dharma Moon-Tibet House. Εργάζεται ως συστημική ψυχοθεραπεύτρια.

Πιστεύει ότι όλοι έχουμε εσωτερικές δυνατότητες και μπορούμε να απαλλαγούμε από τα συνήθη μοτίβα μας που μας διατηρούν παγιδευμένους στο άγχος, να ηρεμήσουμε τον ανήσυχο νου μας ώστε να ζήσουμε με λιγότερο στρες και περισσότερη καθαρότητα νου. Για το λόγο αυτό έγραψε το e-book: «Mindfulness: Τι θα κάνεις με τη ζωή σου;- Απλές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα»

Πάνω από 25 χρόνια εργάζεται με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υποστηρίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό και τα Στελέχη τους με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθεκτικότητας. Εργάζεται με άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και τους φροντιστές τους ενσωματώνοντας το Mindfulness και τις πρακτικές του στις παρεμβάσεις της για μεγαλύτερη νοητική και συναισθηματική ισορροπία.

Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολλά συνέδρια, σε προγράμματα υποστήριξης ασθενών, σε Πανεπιστημιακά προγράμματα. Άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν παρουσιαστεί σε: Ναυτεμπορική, HR Case Study Series του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελεύθερο Τύπο, Ε.Ρ.Τ., Huffington Post, Elle, Capital.gr, insider gr., Ε.Ε.Δ.Ε κ.ά. Σκοπός της είναι οι άνθρωποι να αποκτήσουν καθαρή επίγνωση και να μπορούν να διαχειρίζονται το νευρικό τους σύστημα ώστε να βιώσουν ένα νέο τρόπο ύπαρξης αντί απλά να τον φαντάζονται.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Οι 6 Πιο Κοινές Διαταραχές Της Όρασης

Οι 6 Πιο Κοινές Διαταραχές Της Όρασης

Οι πιο γνωστές Διαταραχές Της Όρασης

Περισσότερα
Ερεθισμός του δέρματος από την τριβή: Πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Ερεθισμός του δέρματος από την τριβή: Πώς να τον αντιμετωπίσετε;

Ο ερεθισμός του δέρματος από την τριβή οδηγεί στην εμφάνιση επώδυνων εξανθημάτων.

Περισσότερα
«Τραγανό» μπριάμ με φυστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και τζίντζερ

«Τραγανό» μπριάμ με φυστικοβούτυρο, γάλα καρύδας και τζίντζερ

Μια αρκετά διαφορετική εκδοχή ενός πολυαγαπημένου πιάτου

Περισσότερα