Φτιάξτε Το Δικό Σας Βιολογικό Λίπασμα!

Φτιάξτε Το Δικό Σας Βιολογικό Λίπασμα!

Φτιάξτε Το Δικό Σας Βιολογικό Λίπασμα!

Αυτό που χαρακτηρίζει το οικολογικό λίπασμα είναι η απουσία χημικών στοιχείων καθώς και η ιδιότητα του να συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των φυτών, κατά τρόπο μάλιστα που είναι καλύτερος από τα αντίστοιχα συμβατικά λιπάσματα. Επιπλέον, η παραγωγή ενός βιολογικού λιπάσματος δεν επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον και τα συστατικά του είναι φυσικά υλικά, φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ορυκτά που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση. Εμείς αναζητάμε πληροφορίες και παρακάτω σας προτείνουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας βιολογικό λίπασμα.

Όλα τα οργανικά οικιακά απορρίμματα της κουζίνας του σπιτιού μας, αντί να καταλήγουν στους κάδους του δήμου, μπορούν με κατάλληλη επεξεργασία να μετατραπούν σε ένα αποδοτικό και ακίνδυνο λίπασμα, που μπορεί να δώσει την απαιτούμενη τροφή στα φυτά μας, και να είστε σίγουροι ότι τα φυτά την προτιμούν από άλλες τροφές, όπως είναι για παράδειγμα τα χημικά λιπάσματα.

Πως φτιάχνουμε ένα βιολογικό λίπασμα

Καταρχήν θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ή να φτιάξουμε το δικό μας χώρο, όπου θα ρίξουμε μέσα τα υλικά μας, θα πάρουμε 4 πασσάλους και θα τους ξεφορτώσουμε στη γη, φτιάχνοντας ένα τετράγωνο 1 τμ περίπου. Ύστερα περιφράζουμε το χώρο με συρματόπλεγμα και για βάση τοποθετούμε επίπεδες σανίδες χωρίς να ακουμπάνε η μία την άλλη, λίγο υπερυψωμένες από το έδαφος, για να αερίζεται καλά το παρασκεύασμα μας (πχ μια παλέτα μεταφοράς υλικών είναι η ιδανική βάση για τα υλικά με τα οποία θα γίνει το κομπόστ, δηλαδή η πρόσμιξη των υλικών που θα δημιουργήσουν το βιολογικό λίπασμα).

Τα υλικά που θα ρίξουμε μέσα στο «καζάνι» μας είναι:

• Υπολείμματα λαχανικών (ξερά και χλωρά)

• Αγριόχορτα όσο το δυνατόν χωρίς ώριμους σπόρους

• Ξερά λουλούδια από τον κήπο, τις γλάστρες και τα ανθοδοχεία.

• Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου

• Κερά και χλωρά φύλλα, τεμαχισμένα κλαδιά δέντρων και θάμνων

• Άχυρο, κοπριά φρέσκια, φύκια, στάχτη, μαλλιά, σκόνη

• Θρυμματισμένα τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, ψωμιού, φλούδες από φασόλια, αρακά κλπ.

Λεμονόκουπες, πορτοκαλόφλουδες κλπ.

Χαρτιά ή χαρτόκουτα ψιλοκομμένα.

Προσοχή: Σε όλα τα παραπάνω υλικά θα πρέπει να μην περιέχονται τσιγάρα, μαγειρεμένα υπολείμματα, χημικά πρόσθετα ή μελάνι.

Η διαδικασία

Βρέχουμε και σκεπάζουμε το υλικό μας με ένα τσουβάλι (όχι συνθετικό) για να κρατηθεί η υγρασία σε επιθυμητά επίπεδα. Το υλικό μας θα πρέπει αν αερίζεται πολύ καλά, γι’ αυτό το ανακατεύουμε κατά διαστήματα (περίπου μια φορά το μήνα), όπως κάνουν οι καλοί μάγειρες για να μην κολλήσει το φαγητό τους. Έτσι λοιπόν όταν το κομπόστ μας το κρατάμε ζεστό, θα ελαττωθούν τα παθογόνα μικρόβια και τα ζιζάνια και στο τέλος θα έχουμε το φυσικό λίπασμα, έτοιμο για τον κήπο του σπιτιού μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να βρέχουμε το υλικό μας κατά συχνά διαστήματα τόσο, ώστε να μη γίνεται βέβαια πολτός όταν το κρατάμε στα χέρια μας, αλλά να διατηρείται νωπό. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία αζώτου-άνθρακα που αυτό θα πει με απλά λόγια να έχουμε μισή ποσότητα ξερών και μισή ποσότητα χλωρών υλικών. Αν αυτά γίνουν σωστά, τότε μέσα σε λίγους μήνες θα έχουμε στη διάθεση μας ένα αποτελεσματικό θρεπτικό χώμα για τα φυτά του κήπου μας.

Βιολογικό λίπασμα και σε σπίτια χωρίς αυλή και κήπο

Τα υπολείμματα της κουζίνας μπορούν να κομποστοποιηθούν και σε συνθήκες έλλειψης χώρου, στο υπόγειο ή στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας μας. Σε αυτή την περίπτωση, ένα παλιό καζάνι ρούχων διάτρητο στη βάση και περιφερειακά, μπορεί να αποτελέσει τον αποδέκτη των υλικών που θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε το λίπασμα μας.

Ένα σακί με πριονίδια μπορεί να παίξει ρόλο σταθεροποιητή αζώτου-άνθρακα, μιας και τα κλαδιά, το φύλλωμα και το γκαζόν σ’ αυτή την περίπτωση εκλείπουν. Βέβαια, το δοχείο αυτό πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε ένα δεύτερο, το οποίο θα μαζευτεί από σταγγίδια. Ανάλογα με την σχετική υγρασία του σωρού στον κάδο, τα αποσταγγίδια μπορούν να περιχύνονται πάλι σε αυτόν.

Χρήσιμες συμβουλές

• Ένας «υγιής» κομπόστ-σωρός θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από όσο γίνεται μεγαλύτερη ποικιλότητα υλικών, επαρκή υγρασία και επαρκή διείσδυση ατμοσφαιρικού αέρα

• Όταν ο σωρός περιέχει μόνο χόρτα, κλαδιά και πριονίδια, η περιεκτικότητά του σε άζωτο είναι μικρή και γι’ αυτό πρέπει να προσθέσουμε πρωτεϊνούχα υπολείμματα, όπως υπολείμματα φαγητού, ψωμιού, κρέατος , ψαριού ή σπόρους.

• Όταν ωριμάσει το λίπασμά μας και μυρίζει πλέον όπως τα φύλλα στο χώμα του δάσους, μπορεί να κοσκινισθεί και αν πέσει στα φυτά του κήπου μας, όπου πρέπει να ενσωματωθεί, δηλαδή να σαπισθεί και αν χωθεί στο έδαφος.