Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά και το μέλι. Η φρουκτόζη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας όταν καταναλώνεται ως μέρος του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν ότι η διατροφική φρουκτόζη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη όγκου σε ζωικά μοντέλα μελανώματος, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η φρουκτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, καθώς και σε ορισμένα λαχανικά και το μέλι. Όταν καταναλώνεται από φυσική πηγή όπως ένα μήλο ή οι χουρμάδες, η φρουκτόζη δεν θεωρείται επιβλαβής για την υγεία ενός ατόμου.
Ωστόσο, όταν η φρουκτόζη καταναλώνεται ως μέρος του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη μέσω επεξεργασμένων τροφίμων όπως η σόδα και τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, τότε μπορεί να γίνει ανησυχία για την υγεία.
Προηγούμενες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση φρουκτόζης ή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη με αυξημένο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ, διαβήτη τύπου 2, λιπώδη ηπατική νόσο, νεφρική νόσο και καρκίνο.
Αυτό που έχει αλλάξει τις τελευταίες τέσσερις έως πέντε δεκαετίες είναι ότι αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε ως τεχνητό γλυκαντικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι εκτίθενται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ποτέ. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι αντίκτυπο έχει αυτό στην ανθρώπινη υγεία.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature, διαπίστωσε ότι η διατροφική φρουκτόζη μπορεί να προάγει την ανάπτυξη όγκου σε ζωικά μοντέλα μελανώματος, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Γιατί να δούμε τη φρουκτόζη σε σχέση με τον καρκίνο;
Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ζωικό μοντέλο καρκινικών όγκων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα ζώα τράφηκαν με διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη.
Είναι καλά αποδεδειγμένο εδώ και έναν αιώνα ότι τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται από τη γλυκόζη. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη αποτελούνται από τα ίδια ακριβώς χημικά στοιχεία. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι διατεταγμένα τα στοιχεία αυτά. Δεδομένης της μανίας που έχουν τα καρκινικά κύτταρα για τη γλυκόζη, είναι συναρπαστικό να φανταστούμε ότι μπορεί να χρησιμοποιούν φρουκτόζη με παρόμοιο τρόπο.
Φρουκτόζη, λιπίδια και ανάπτυξη όγκου
Μετά από ανάλυση, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι το συκώτι του σώματος μετατρέπει τη φρουκτόζη σε έναν τύπο λιπιδίου που ονομάζεται λυσοφωσφατιδυλοχολίνες (LPC), οι οποίες σχετίζονται με τη φλεγμονή.
Όταν τα καρκινικά κύτταρα διαιρούνται, απαιτούν μεγάλη ποσότητα λιπιδίων. Η ύπαρξη μεγαλύτερης ποσότητας LPCs στην κυκλοφορία του αίματος βοηθά την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη των όγκων.
Όταν τρώτε υπερβολική ποσότητα φαγητού, το σώμα σας το μετατρέπει σε λίπος. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματός σας να αποθηκεύει ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα διατροφικής φρουκτόζης προκαλούν παρόμοια διαδικασία. Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε πρόδρομο λίπος στο ήπαρ, που ονομάζονται λιπίδια. Αυτά τα λιπίδια μπορούν στη συνέχεια να τροφοδοτήσουν τον όγκο.
Τα καρκινικά κύτταρα είναι μοναδικά από τα περισσότερα άλλα κύτταρα του σώματος επειδή διαιρούνται γρήγορα, κάτι που επιτρέπει στους όγκους να μεγαλώνουν. Για να διαιρεθεί ένα καρκινικό κύτταρο, πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο κυτταρικών περιεχομένων. Αυτό απαιτεί πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία τελικά προέρχονται από τη διατροφή. Είναι επομένως διαισθητικό να φανταστούμε ότι οι διατροφικές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διαδικασία ανάπτυξης του όγκου.
Η επιπλοκή είναι ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να σκεφτούμε, όπως πού βρίσκεται ο όγκος στο σώμα, ποια ογκογονίδια έχει, ποια φάρμακα χρησιμοποιεί ο ασθενής, σε ποια διατροφικά συστατικά μετατρέπονται πριν φτάσει στον όγκο, κ.λπ. . Η κατανόηση για αυτά τα ζητήματα βρίσκεται μόνο στα πολύ πρώιμα στάδια, αλλά υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που αρχίζουν να φωτίζουν σημαντικές λεπτομέρειες.
Η επίδραση των επεξεργασμένων τροφίμων στον κίνδυνο καρκίνου: Κατανόηση των μηχανισμών
Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως τα γλυκαντικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, αλλά ως τώρα δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός.
Μια πρόσφατη μελέτη παρέχει έναν πιθανό μηχανισμό για τη φρουκτόζη, η οποία βρίσκεται στο σιρόπι καλαμποκιού, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα γλυκαντικά, ένας μηχανισμός που μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία διαφορετικών μορφών καρκίνου. Μπορεί λοιπόν να υπάρχει κάποια αλήθεια στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση γλυκαντικών ή τη χρήση σακχάρων που δεν προέρχονται από φρούτα και λαχανικά, αλλά βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η φρουκτόζη βρίσκεται σε τόσα πολλά προϊόντα διατροφής που τρώμε και βλέπουμε τώρα μια τεράστια αύξηση στους νέους που διαγιγνώσκονται με συγκεκριμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, και αυτό συνδέεται με τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, οπότε αυτό απλώς παρέχει έναν πιθανό μηχανισμό. Θα πρέπει να συγκριθούν κάποιες κλινικές μελέτες σε άτομα που λαμβάνουν γλυκαντικά έναντι φυσικών σακχάρων για να φανούν αν υπάρχει διαφορά στον καρκίνο.
Πώς μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη φρουκτόζης;
Ένας απλός τρόπος - αν και όχι πάντα δυνατός ή εύκολος - για να αποφευχθούν οι υπερβολικοί ή λιγότερο ωφέλιμοι τύποι φρουκτόζης είναι να τρώτε περισσότερα τρόφιμα που δεν έχουν συσκευασία ή ετικέτες όπως τα προϊόντα. Πείτε ναι στη φρουκτόζη στα φρούτα και «όχι, ευχαριστώ» στη φρουκτόζη από συσκευασμένα τρόφιμα.
Οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες και τα μέταλλα που συνοδεύουν φυσικά τους υδατάνθρακες όπως η φρουκτόζη στα φρούτα και τα λαχανικά είναι λιγότερο πιθανό να υπερκαταναλωθούν, αν και οι μερίδες εξακολουθούν να έχουν σημασία. Οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά είναι επίσης ευεργετικά για τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας, η οποία επίσης παρατηρούμε ότι επηρεάζεται από την υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η ανάγνωση των ετικετών και η κατανόηση των συστατικών είναι άλλο ένα κλειδί για να γνωρίζετε τι καταναλώνετε. Υπάρχουν πολλά ονόματα για τη ζάχαρη. Ενημερωθείτε σχετικά με τους τύπους και τις ονομασίες ζάχαρης, ώστε να μην ανταλλάσσετε τη ζάχαρη με ένα αντίστοιχο ή παρόμοιο προϊόν.
Οι παραγωγοί τροφίμων καταλαβαίνουν πώς να μάρκετινγκ για να κερδίσουν χρήματα. Μια ετικέτα θα μπορούσε να λέει «χωρίς σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη», αλλά θα μπορούσε να έχει εξίσου ή περισσότερη φρουκτόζη, γλυκόζη ή σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Αυτό υπάρχει συχνά σε κράκερ, μπισκότα, αναψυκτικά και χυμούς.
Λάβετε υπόψη σας, δεν υπάρχει λόγος να είστε εμμονικοί και να μην συμπεριλάβετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα στη ζωή σας. Αλλά το να γνωρίζουμε πόσο, πόσο συχνά να καταναλώνουμε και να βεβαιωνόμαστε ότι το πραγματικό φαγητό δεν αντικαθίσταται από τέτοιου είδους τρόφιμα είναι το πιο σημαντικό για τα καθημερινά μας διατροφικά πρότυπα και την απόλαυση μιας υγιεινής ζωής.
Πηγές