Πλευρίτιδα : Θεραπεύστε την εγκαίρως

Πλευρίτιδα : Θεραπεύστε την εγκαίρως

Πλευρίτιδα : Θεραπεύστε την εγκαίρως

ΓΕΝΙΚΑ

Πρόκειται για την φλεγμονή του υπεζωκότα, της μεμβράνης εκείνης που προφυλάσσει τους πνεύμονες και επενδύει εσωτερικά τον θωρακικό κλωβό. Η πλευρίτιδα δυσχεραίνει την αναπνοή και εάν δε θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα, όπως πλευριτική συλλογή, η οποία συνίσταται σε συγκέντρωση περισσότερου υγρού ανάμεσα στα δύο πέταλα του υπεζωκότα. Τόσο η πλευρίτιδα, όσο και η πλευριτική συλλογή είναι αποτέλεσμα προγενέστερων παθήσεων, όπως πνευμονίας, φυματίωσης ή ερυθηματώδους λύκου. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πλευρίτιδας είναι επίσης η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οι λοιμώξεις ιογενούς φύσεως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι θωρακικές κακώσεις και ο καρκίνος. 

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πλευρίτιδα:

•  Ισχυρός παροδικός πόνος στην περιοχή του θώρακα, που γίνεται αισθητός όταν βήχετε, παίρνετε βαθιά αναπνοή, κινείστε ή φτερνίζεστε.

•  Ισχυρός πόνος στον θώρακα, ο οποίος σταματά με το κράτημα της αναπνοής σας.

 

Πλευρική συλλογή:

•  Ξερός βήχας

•  Δυσκολία στην αναπνοή

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…

•  Εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα

•  Παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σε συνδυασμό με πυρετό

 

ΑΙΤΙΕΣ

Ο υπεζωκότας είναι η μεμβράνη εκείνη που προστατεύει τους πνεύμονες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες υπάρχει ο υπεζωτικός χώρος, δηλαδή ένα κενό γεμάτο υγρό, το οποίο επιτρέπει να γλιστρούν τα δύο πέταλα του υπεζωκότα μαλακά το ένα πάνω στο άλλο. Όταν υπάρχει λοίμωξη του θώρακα, η επιφάνεια των πετάλων γίνεται πιο τραχειά με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος κατά την επαφή τους.

 

Όταν στον χώρο του υπεζωκότα συγκεντρώνεται περισσότερο υγρό από το κανονικό, προκαλείται υπεζωκοτική συλλογή, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο της πλευρίτιδας, αλλά ταυτόχρονα μειώνει την ικανότητα των πνευμόνων για ελεύθερη κίνηση και προκαλεί δύσπνοια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υγρό που συγκεντρώνεται στον χώρο του υπεζωκότα μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει εμπύημα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η διάγνωση της πλευρίτιδας έγκειται σε χρήση στηθοσκοπίου με σκοπό την ακρόαση του θώρακα κατά τη διάρκεια της αναπνοής, σε ακτινογραφίες θώρακα και σε βιοψία πλευριτικού υγρού.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συμβατική ιατρική αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρχικών παθήσεων που συνέβαλαν στην εμφάνιση της πλευρίτιδας, ενώ οι εναλλακτικές μέθοδοι εστιάζουν στην αντιμετώπιση της δυσφορίας που προκαλείται από αυτές τις καταστάσεις.

 

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Για την αντιμετώπιση της πλευρίτιδας, χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη ή αναλγητικά φάρμακα, όπως ασπιρίνη και αντιβηχικά σιρόπια που περιέχουν κωδεϊνη. Για την αντιμετώπιση της πλευριτικής συλλογής, χορηγούνται διουρητικά φάρμακα με σκοπό την αποβολή της περίσσειας του υγρού. Σε περίπτωση εμπυήματος χορηγούνται για προληπτικούς λόγους αντιβιοτικά, ενώ αν η συγκέντρωση του υγρού είναι υπερβολικά μεγάλη, ο γιατρός μπορεί να προβεί σε αφαίρεσή του με την εισαγωγή κάποιου σωλήνα στον θώρακα, επέμβαση που απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Οι εναλλακτικές μέθοδοι επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της δυσφορίας που προκαλεί η πλευρίτιδα, η πλευρική συλλογή και το εμπύημα και στηρίζονται κυρίως στον βελονισμό και στη χρήση κινέζικων βοτάνων, όπως εφέδρας, η οποία πρέπει να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από υπέρταση ή καρδιακή νόσο, κανέλας, ή γλυκόρριζας.