ΓΕΝΙΚΑ
Γυναικομαστία είναι η καλοήθης αύξηση του ενός ή και των δύο μαστών στους άνδρες και είναι αποτέλεσμα της υπερπλασίας του αδενικού συστατικού των μαστών. Είναι μία πολύ συχνή κατάσταση που μπορεί να παρατηρηθεί σε ποσοστό ακόμη και 70% των αγοριών κατά την περίοδο της ενήβωσης, αλλά και στο 1/3 των ανδρών ηλικία από 50 έως και 80 ετών. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία ανάπτυξης γυναικομαστίας, σε άλλες όμως οφείλεται στην εναπόθεση λίπους. Σε αυτήν την περίπτωση ονομάζεται ψευδογυναικομαστία.
Η γυναικομαστία ξεκινάει από την εφηβική ηλικία και συνήθως υποχωρεί μετά από ένα με δύο χρόνια. Θα πρέπει να διακρίνουμε τη γυναικομαστία που προέρχεται από την αύξηση των αποθεμάτων λίπους, από αυτήν που προέρχεται καθαρά από διαταραχές των μαστών, όπως για παράδειγμα το καρκίνωμα του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στους άνδρες συνήθως ως ετερόπλευρη, σκληρή ή σταθερή μάζα η οποία είναι ακινητοποιημένη στου υποκείμενους ιστούς. Στη φυσιολογική γυναικομαστία αντίθετα, η διόγκωση αναπτύσσεται ομόκεντρα γύρη από τη θηλή.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Μικρός, διογκωμένος μαστός χωρίς χαλάρωση του δέρματος
- Μέτρια διογκωμένος μαστός με ή χωρίς χαλάρωση
- Πολύ διογκωμένο μαστός με χαλάρωση που μοιάζει με γυναικείο στήθος
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
Όταν υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, διότι η γυναικομαστία μπορεί να έχει ως αίτιο ακόμη και κάποιο σύνδρομο ή νεοπλασία.
ΑΙΤΙΕΣ
Οι κυριότερες αιτίες της γυναικομαστίας είναι:
- Η εφηβεία: Υποχωρεί συνήθως μετά από 2 περίπου έτη. Αν συμβεί σε προεφηβική ηλικία, απαιτείται διερεύνηση
- Οι ορμόνες: Διάφορες ανωμαλίες παραγωγής οιστρογόνων και ανδρογόνων είναι δυνατό να προκαλέσουν γυναικομαστία. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει και η λήψη αναβολικών σκευασμάτων.
- Η ηπατική και η νεφρική ανεπάρκεια
- Οι διάφορες ναρκωτικές ουσίες όπως και το αλκοόλ
- Η αύξηση της ηλικίας
- Η λήψη κάποιων φαρμάκων
- Στα νεογνά μπορεί επίσης να δημιουργηθεί γυναικομαστία που συνήθως συνοδεύεται από γαλακτόρροια και οφείλεται στις μητρικές ορμόνες
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Το ιστορικό του ασθενούς θα βοηθήσει τον γιατρό να βγάλει συμπεράσματα για τα αίτια της γυναικομαστίας, ενώ στην κλινική εξέταση θα διαπιστωθεί η κατάσταση των μαστών. Πολλές φορές είναι απαραίτητη και η ορμονική εξέταση του ασθενούς, καθώς και η διεξαγωγή εξετάσεων για την εξακρίβωση ηπατικής ή νεφρικής δυσλειτουργίας. Τέλος είναι δυνατό να χρειαστεί υπέρηχος μαστού ή μαστογραφία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πολλές φορές η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απλή. Ιδιαίτερα όταν η γυναικομαστία οφείλεται στη χρήση κάποιου συγκεκριμένου φαρμάκου, εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασής του.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η γυναικομαστία που υπάρχει για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους συνήθως δεν οφείλεται σε φαρμακοληψία, γι αυτό συχνά απαιτείται η χειρουργική αποκατάστασή της. Η επέμβαση περιλαμβάνει αφαίρεση του αδένα και σε πολλές περιπτώσεις αφαίρεση ποσότητας λίπους που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή. Στις περισσότερες περιπτώση, μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο το ίδιο βράδυ ή το επόμενο πρωί.
Από την επιστημονική ομάδα του Υγεία και Ευεξία
Διαβάστε επίσης...
Πώς Θα Ξαναβρώ Τη Γραμμή Μου Μετά Τον Τοκετό;
Πώς Θα Ξαναβρώ Τη Γραμμή Μου Μετά Τον Τοκετό;
ΠερισσότεραΣαμπουάν σε μπάρα:Τα οφέλη που προσφέρει στα μαλλιά και στο περιβάλλον
Τι είναι τα σαμπουάν σε μορφή μπάρας;
Περισσότερα