ΓΕΝΙΚΑ
Η ελονοσία ή διαφορετικά μαλάρια οφείλεται σε τσίμπημα κουνουπιού και συνιστά λοιμώδες νόσημα. Προσβάλλει κυρίως τον πληθυσμό που ζει σε τροπικές ή υποτροπικές χώρες, όπως σε χώρες της Ωκεανίας, της Νοτίου Ασίας και Αφρικής και λατινικής Αμερικής, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά κουνούπια. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου συνίστανται σε πονοκέφαλο, σωματική αδυναμία, ναυτία και πυρετό, όχι όμως υψηλό και η εξέλιξή της περιλαμβάνει τρία διαδοχικά στάδια:
- ένα ψυχρό που συνοδεύεται από ρίγη ή και τρέμουλο για 1-2 ώρες,
- το επόμενο με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πυρετό που ενδέχεται να ξεπεράσει τους 41 C και τις γρήγορες αναπνοές με χρονική διάρκεια 3-4 ωρών.
- Ακολουθεί, τέλος το τρίτο στάδιο κατά το οποίο ο ασθενής κυριεύεται από έντονη εφίδρωση.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Πόνος στο κεφάλι, ναυτία, σωματική αδυναμία και πυρετός, που ίσως ξεπεράσει ακόμη και τους 41 C
- Ρίγη και τρέμουλο
- Έντονη εφίδρωση
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
- Παρουσιάσετε τα παραπάνω συμπτώματα σε χώρα, όπου ακμάζει η νόσος ή έχοντας προσβληθεί από τη νόσο, εξακολουθείτε να έχετε τα συμπτώματα για πολύ καιρό μετά την επιστροφή στη χώρα διαμονή σας.
- Έχετε σκοπό να επισκεφθείτε χώρα όπου η νόσος της ελονοσίας αποτελεί συχνό φαινόμενο. Βέβαια, η πιθανότητα νόσησής σας από ελονοσία εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες: από τον τόπο προορισμού, από την εποχή κατά την οποία ταξιδεύετε, καθώς επίσης κι από τον τρόπο ταξιδιού σας.
Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός σας είναι ο μόνος αρμόδιος για να σας χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να προφυλάξετε τον εαυτό σας.
Προληπτικά μέτρα
Καλό είναι φυσικά να προσέξετε και μόνοι σας κατά τη διαμονή σας σε τέτοια χώρα.
- Μπορείτε να πάρετε κατάλληλα φάρμακα πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας,
- να κοιμηθείτε έχοντας εφοδιαστεί με κουνουπιέρα εμποτισμένη με εντομοκτόνο ή έχοντας φορέσει εντομοαπωθητικό,
- Αν πάλι χρειαστεί οπωσδήποτε να κυκλοφορήσετε έξω το βράδυ, αποφύγετε να φορέσετε παντελόνια ή μπλούζες που αφήνουν ακάλυπτα τα άκρα.
ΑΙΤΙΕΣ
Η προσβολή του ανθρώπου από τη νόσο της ελονοσίας, έχει την αιτία της στο θηλυκό κουνούπι, που όταν αυτό τσιμπήσει τον άνθρωπο, διοχετεύει στο αίμα του το παράσιτο της ελονοσίας ή διαφορετικά πλασμώδιο. Το πλασμώδιο μπορεί να φτάσει ως το ήπαρ και να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην οποία έγκειται η εμφάνιση των κυριότερων συμπτωμάτων.
Υφίστανται τέσσερα είδη πλασμωδίου, υπαίτια για την εμφάνιση της νόσου: το Plasmodium vivax, το P. Falciparum, το P. Malariae, και το P. Ovale. Πιο επικίνδυνο απ’ αυτά κρίνεται ότι είναι το P. Falciparum, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο, διότι εκτός του ότι είναι πιο ανθεκτικό στα φάρμακα, έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από τα άλλα είδη και συνεπώς να καταστρέφει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Κάποιοι άλλοι τύποι πλασμωδίου μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα να προξενήσουν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία πρόβλημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση του γιατρού σας σε περίπτωση που διαπιστώσετε εμφάνιση συμπτωμάτων ελονοσίας μετά ή κατά τη διάρκεια ταξιδιού σας σε «επικίνδυνη» για ελονοσία χώρα.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Ο μόνος τρόπος, πέρα από την εμφάνιση των συγκεκριμένων συμπτωμάτων, για να διαπιστώσετε αν έχετε προσβληθεί από ελονοσία είναι να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος. Αν η εξέταση δεν δείξει κάτι, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η υποψία, καλό είναι να υποβάλλεστε για 3 συνεχόμενες ημέρες ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε αιματολογική εξέταση, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε είδους αμφιβολία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μοιραία συνέπεια για την ανθρώπινη ζωή μπορεί να έχει ένας κυρίως τύπος πλασμωδίου, το P. Falciparum, κι αυτό αν δε φροντίσετε έγκαιρα για τη θεραπεία του. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η συμβατική ιατρική προσφέρει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τόσο για την αντιμετώπιση της νόσου, όσο και για την πλήρη αποκατάσταση και ανάρρωση του ασθενή.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Συνήθως χορηγείται σκεύασμα χλωροκίνης ή πριμακίνης. Ωστόσο η πρόσληψη του δευτέρου απ’ αυτά πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Σε χώρα, όπου η νόσος παρουσιάζεται να είναι ανθεκτική στην ελονοσία, χορηγείται κινίνη ή τετρακυκλίνη, ενώ σε περίπτωση επιπλοκών συνιστάται η ενδοφλέβια πρόσληψη κινιδίνης.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εναλλακτική ιατρική μπορεί να δράσει αποτελεσματικά σε συνδυασμό πάντα με τη συμβατική ιατρική ως συμπλήρωμά της, καθώς μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή από τις παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγεί η συμβατική ιατρική, όπως ναυτία, ζάλη, διάρροια κ.τ.λ.
Έτσι, ανακούφιση από τον πυρετό προσφέρει και η φυτοθεραπεία με χρήση ευπατόριου σε μορφή ροφήματος και η ομοιοπαθητική με διάφορα σκευάσματα πάντα φυσικά με την καθοδήγηση ομοιοπαθητικού γιατρού.
Διαβάστε επίσης...
Λεπτοκαρυά: Εναλλακτικό Πάσχα που μυρίζει καλοκαίρι
Αποσκευές για Λεπτοκαρυά το Πάσχα, γιατί οι ανοιξιάτικες διακοπές είναι κάτι που όλοι περιμένουν
ΠερισσότεραΕποχική κατάθλιψη: Τι είναι και πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως σοβαρά
ΠερισσότεραΗ κατανάλωση φιστικιών νωρίς στη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας
Φιστίκια από τη βρεφική ηλικία έως τα πέντε χρόνια μειώνει την πιθανότητα αλλεργιών κατά 71%
Περισσότερα