ΓΕΝΙΚΑ
Η ακράτεια περιγράφει μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Δεν είναι απαραίτητα μία πάθηση των ηλικιωμένων και μπορεί να θεραπευτεί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και σε ποσοστό 70%, αρκεί να υπάρξει έγκαιρα ιατρικός έλεγχος. Αν αυτό δεν γίνει σύντομα όμως, υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψει με επί πλέον επιπλοκές του ουροποιητικού συστήματος. Η πάθηση αυτή έχει μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες εξ αιτίας της χαλάρωσης που προκαλούν οι τοκετοί στο πυελικό έδαφος των γυναικών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Αδυναμία ελέγχου της ουροδόχου κύστης
- Αν έχετε ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ:
- Όταν δεν μπορείτε να ελέγξετε τα ούρα σας είτε ξαφνικά είτε μετά από επέμβαση, ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή
ΑΙΤΙΕΣ
Η ούρηση είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού που επιτελείται με τα όργανα του ουροποιητικού συστήματος δηλαδή τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη, τους μυς της πυέλου και φυσικά από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ακράτεια, δηλαδή η ακούσια απώλεια ούρων, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτούργησε σωστά κατά τη διάρκεια της διεργασίας συσσώρευσης και αποβολής των ούρων. Ανάλογα με τα κλινικά δεδομένα που υπάρχουν, η ακράτεια χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες:
- Ακράτεια από στρες ή ακράτεια προσπάθειας που χαρακτηρίζεται από την απώλεια ούρων με το βήχα, το φτέρνισμα, το περπάτημα και γενικά όταν καταβάλλεται προσπάθεια. Αυτό οφείλεται σε εξασθενημένους μυς της ουρήθρας που δεν μπορούν να συγκρατήσουν απότομη αύξηση της πίεσης στην κύστη. Η απώλεια στην περίπτωση αυτή μπορεί να είναι μερικές σταγόνες και καμιά φορά συνεχής.
- Ακράτεια από έπειξη, ισχυρή επιθυμία δηλαδή για ούρηση που συνοδεύεται και από φόβο για απώλεια ούρων. Ο ασθενής δεν έχει σε αυτή την περίπτωση τον έλεγχο της κύστης, η οποία συσπάται όταν γεμίσει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα μωρά. Μπορεί να εμφανιστεί και σε υγιή άτομα αλλά και σε ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.
- Η ακράτεια από υπερπλήρωση που συμβαίνει όταν ο ασθενής δεν αισθάνεται πότε πρέπει να ουρήσει, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση της κύστης. Αφού ο ασθενής δεν έχει αίσθηση, δεν μπορεί να αντιληφθεί αν η κύστη του έχει αδειάσει εντελώς. Κατά συνέπεια η κύστη του δεν θα είναι ποτέ εντελώς άδεια. Ο διαβήτης, όπως και ο προστάτης δημιουργούν αυτό το πρόβλημα καθώς και άλλες αιτίες όπως φάρμακα, χειρουργικές επεμβάσεις στην γύρω περιοχή, ινομυώματα κ.λ.π. Τέλος υπάρχει μια μικτή κατηγορία ακράτειας ή μπορεί να είναι και συνεχής.
Άλλες συνηθισμένες αιτίες που μπορεί σταδιακά να επιφέρουν ακράτεια, είναι ο φυσιολογικός τοκετός και η εμμηνόπαυση.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Μια πλήρης σειρά εξετάσεων που περιλαμβάνουν τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς, ένα δείγμα ούρων για αποκλεισμό λοιμώξεων και κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει εξέταση κοιλιάς, κόλπου, ουρολογικές εξετάσεις και εργαστηριακό έλεγχο όπου περιλαμβάνονται ο βιοχημικός έλεγχος, η γενική αίματος και η καλλιέργεια ούρων καθώς και η κυτταρολογική ούρων. Επίσης οι διαγνωστικές μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν κυστεοσκόπηση και απεικονιστικό έλεγχο, δηλαδή υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης, κυστεογραφία και ενδοφλέβια ουρογραφία ενώ σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί και μαγνητικός συντονισμός. Τέλος μπορεί να ζητηθεί και χειρουργική επέμβαση αν κριθεί σκόπιμο από το γιατρό σας ότι μπορεί να βοηθήσει.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πολλές μορφές ακράτειας είναι δυνατόν να θεραπευτούν ή τουλάχιστον να έχουν ικανοποιητική βελτίωση. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση όμως αποτελεί τον βασικό παράγοντα αντιμετώπισης του προβλήματος.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή ακόμα και χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει διάφορες ιατρικές μεθόδους όπως : Η ηλεκτροδιέγερση με την οποία πραγματοποιείται εξωτερικός νευροερεθισμός του πυελικού εδάφους με ηλεκτρόδια. Με φαρμακευτική αγωγή που έχει μυοχαλαρωτική δράση στις μυϊκές ίνες του εξωστήρα. Με εκπαίδευση της κύστης. Ο ασθενής πρέπει να ουρεί κάθε δύο ώρες ανεξάρτητα από την επιθυμία του για ούρηση, με αύξηση σταδιακά των διαστημάτων που μεσολαβούν μεταξύ τους. Και με δύο μεθόδους που συνιστώνται από συμβατικούς γιατρούς παρότι ανήκουν στις εναλλακτικές μεθόδους. Οι ασκήσεις Κέγκελ που βασίζονται στην μυϊκή ενδυνάμωση : Κατά την ούρηση προσπαθείτε να συσπάτε αργά τους μυς του πυελικού εδάφους, σταματώντας τη ροή των ούρων. Διατηρήστε για 10 δευτ. και επαναλάβετε ξανά μερικές φορές ακόμα. Μέθοδος της βιοανάδρασης : Εισάγεται καθετήρας στον ασθενή και με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων ο ασθενής προσπαθεί να ελέγξει την επιθυμία του να ουρήσει.
Υπάρχουν επίσης και άλλες μέθοδοι όπως η χρήση κωνικών βαριδιών που τοποθετούνται στον κόλπο των γυναικών με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους μυς που έχουν εξασθενήσει. Η χειρουργική τέλος αντιμετώπιση μπορεί να είναι ίσως η τελευταία επιλογή σε προχωρημένες καταστάσεις.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στοχεύει κυρίως στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους για να βελτιωθεί ο έλεγχος της κύστης.
- Η ομοιοπαθητική χορηγεί φάρμακα με σκοπό την αναζωογόνηση των γερασμένων ιστών ή ασχολείται με την αποκατάσταση του βλεννογόνου του ουροποιητικού συστήματος του ασθενούς.
- Η διατροφή επίσης παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία. Η παχυσαρκία μεγεθύνει το πρόβλημα, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθάει στη δυσκοιλιότητα που προκαλεί πίεση και συμβάλλει στην εξασθένιση των μυών της κύστης.
- Πολύ καλές ασκήσεις γιόγκα δίνουν επίσης τη δυνατότητα ενδυνάμωσης των μυών στο κάτω μέρος της κοιλιάς, βελτιώνοντας τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
Καλή συνήθεια είναι να περιμένετε μετά την ούρηση λίγα λεπτά και να δοκιμάσετε ξανά.
- Ακόμα, αν πάσχετε από ακράτεια από στρες, προσπαθήστε να συνηθίσετε να τοποθετείτε τα πόδια σας ‘σταυροπόδι’ όταν πρόκειται να φτερνιστείτε ή να βήξετε. Αυτό είναι μια καλή μέθοδος που σταδιακά μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Από την επιστημονική ομάδα του Υγεία και Ευεξία
Διαβάστε επίσης...
Τι να προσέξετε στην διατροφή σας κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης
Για πολλές γυναίκες η αύξηση του βάρους τους κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι εξ ολοκλήρου δικό τους λάθος.
ΠερισσότεραΤριχωτή Γλώσσα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;
Η τριχωτή γλώσσα, γνωστή και ως «χνουδωτή γλώσσα», είναι συχνή και επηρεάζει έως και το 13% των ενηλίκων.
Περισσότερα