Πως μια γρήγορη συζήτηση με τη μητέρα σας για το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας μπορεί να προστατέψει τη δική σας υγεία.
1. Αρτηριακή πίεση
Μπορεί να πιστεύουμε ότι η αρτηριακή πίεση και τα καρδιακά νοσήματα αφορούν τους άντρες, αλλά το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από τη νόσο αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν υπάρχει ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια.
Τι να κάνετε
Αν κάποιο κοντινό συγγενικό πρόσωπο έπαθε έμφραγμα πριν την ηλικία των 65, τότε θα πρέπει να ελέγχετε συχνά την πίεση και τη χοληστερίνη. Αν έχετε ανεβασμένη πίεση (πάνω από 120/80) τότε κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Αν καπνίζετε τώρα έχετε τη δικαιολογία που ψάχνατε για να το κόψετε. Αποφύγετε τα τηγανιτά και το αλάτι και ξεκινήστε γυμναστική. Κρατήστε στο μυαλό σας μια ανακοίνωση του Βρετανικού Ιδρύματος για την Υγεία της Καρδιάς, ότι ένα σημαντικό ποσοστό καρδιακών προσβολών συμβαίνουν σε ανθρώπους που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.
2. Καρκίνος του μαστού
Ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους των γυναικών παγκοσμίως είναι αυτός του μαστού. Πρόκειται για έναν από τους αποδεδειγμένα κληρονομικούς καρκίνους, αφού όταν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια τότε έχετε 80% πιθανότητες να νοσήσετε. Παρόλα αυτά μόνο 1 στις 20 περιπτώσεις καρκίνου προέρχεται από κληρονομικότητα.
Τι να κάνετε
Αν 3 ή και περισσότερες κοντινές συγγενείς (μητέρα, αδερφή, γιαγιά) εμφάνισαν καρκίνο του μαστού και μάλιστα σε νεαρή ηλικία, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική! Μπορείτε να κάνετε τεστ DNA για να αποδειχθεί αν έχετε τα συγκεκριμένα γονίδια που προκαλούν τον καρκίνο (BRCA1, BRCA2). Έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία και το αλκοόλ είναι 2 παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ενώ αντίθετα η άσκηση τη μειώνει. Για το λόγο αυτό μην παραλείπετε ποτέ την ετήσια μαστογραφία μετά τα 30 και την αυτοεξέταση.
3. Οστεοπόρωση
Αν η μητέρα σας με το πέρασμα των χρόνων χάνει το ύψος της η αιτία είναι πιθανότατα η οστεοπόρωση και αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει αρκετά. Είναι συγκλονιστικό ότι το 80% της υγείας των οστών σας καθορίζεται γενετικά. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δώσετε βάση στην ενίσχυσή τους.
Τι να κάνετε
Στην εφηβεία ή στη δεκαετία των 20 το σώμα έχει τη δυνατότητα να χτίζει γερά οστά χωρίς συγχρόνως να έχει απώλειες οστικής μάζας, όπως γίνεται μετά τα 30. Στην τρυφερή λοιπόν αυτή ηλικία τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, σαρδέλες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Τις ηλιόλουστες λοιπόν μέρες κάντε μια βόλτα στον ήλιο βοηθώντας το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D. Οι τροφές στις οποίες μπορείτε να βρείτε τη βιταμίνη D είναι το συκώτι, το μοσχάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι ρέγκες, σολομός και ο τόνος.
4. Κατάθλιψη
Κανείς δε θέλει να παραδεχτεί ότι πάσχει από κατάθλιψη. Παρόλα αυτά εσείς θα πρέπει να μάθετε αν υπάρχει κάποιο τέτοιο ιστορικό στην οικογένεια, καθώς φαίνεται ότι η κατάθλιψη είναι κληρονομική.
Τι να κάνετε
Αν κάποιος στην οικογένειά σας πάσχει από κατάθλιψη δε σημαίνει απαραίτητα ότι και εσείς θα πάθετε το ίδιο. Για να το αποφύγετε μάθετε να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις όταν σας διακατέχουν και προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με θετικές σκέψεις ή πράξεις, όπως κάνοντας μια βόλτα ή συναντώντας φίλους. Παράλληλα θα πρέπει να προσέχετε πολύ τον εαυτό σας αφού η κακή διατροφή, το αλκοόλ ή και κάποια σωματική ασθένεια μπορούν να πυροδοτήσουν τα άσχημα συναισθήματα και να φέρουν την κατάθλιψη στο προσκήνιο.
5. Έμμηνος ρύση
Αν η μητέρα σας έπασχε ή πάσχει από προβλήματα της έμμηνου ρύσεως, όπως πυελικούς πόνους, έντονη αιμορραγία, ασταθή κύκλο, όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ενδομητρίωσης ή πολυκυστικές ωοθήκες ή κάποιας άλλης διαταραχής που είναι συνήθως κληρονομικές και συχνά οδηγούν σε προβλήματα γονιμότητας.
Τι να κάνετε
Επισκεφθείτε το γιατρό σας και ανάλογα με τα ευρήματα θα πράξετε. Ο γιατρός σας θα σας υποβάλλει σε υπερηχογράφημα και σε ορμονικές εξετάσεις αν παρουσιάζετε προβλήματα ακμής ή τριχοφυΐας. Η ενδομητρίωση και οι πολυκυστικές θεωρούνται ότι είναι ασθένειες κληρονομικές και θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή.
6. Αλτσχάιμερ
Αν παρατηρήσετε ότι η μητέρα σας έχει πρόβλημα στο να θυμηθεί βασικά πράγματα της καθημερινότητας, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε για εκείνη ίσως και για εσάς. Γιατί όταν υπάρχει στην οικογένεια περίπτωση Αλστχάιμερ, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσετε και εσείς την ασθένεια. Να θυμάστε πάντα όμως ότι τα γονίδια δε δρουν μόνα τους αλλά σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής.
Τι να κάνετε
Όταν υποπτευθείτε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να το συνοδέψετε στο γιατρό, ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση. Από εκεί και έπειτα εσείς για να προφυλάξετε τον εαυτό σας πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και μείνετε σταθερή στο βάρος σας μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες για αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακά νοσήματα που έχουν συνδεθεί με την άνοια. Συγχρόνως κόψτε το κάπνισμα αφού προκαλεί προβλήματα στην καρδιά, τα αγγεία και τους πνεύμονες, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ. Για να βοηθήσετε το μυαλό σας να λειτουργεί για πολλά χρόνια λύστε σταυρόλεξα! Έχει αποδειχθεί ότι το σταυρόλεξο αποτελεί την καλύτερη άσκηση για το μυαλό.
7. Διαβήτης
Αν ένας ή και οι δυο γονείς σας έχουν διαβήτη, τότε έχετε 75% πιθανότητες να εμφανίσετε στη ζωή σας. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο. Γιατί η παχυσαρκία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τι να κάνετε
Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε η απώλεια των παραπανίσιων κιλών μπορεί να μειώσει στο μισό τις πιθανότητές σας για διαβήτη. Αν παράλληλα ακολουθήσετε και κάποιας μορφής άσκησης τότε το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Μελετήστε καλά τα συμπτώματα του διαβήτη, όπως υπερβολική δίψα, αργή επούλωση των τραυμάτων, κόπωση, θολή όραση, ξηρό δέρμα, συνεχές αίσθημα ούρησης και πόνοι στα πόδια. Αν εντοπίσετε κάποια ή αρκετά από αυτά επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.
8. Εμμηνόπαυση
Καθημερινά οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις γυναίκες ότι η γονιμότητα μετά τα 35 μειώνεται σημαντικά, αλλά στην πραγματικότητα αυτό αφορά έναν μέσο όρο. Για να μάθετε πότε θα αρχίσει να πέφτει η δική σας γονιμότητα, ρωτήστε τη μητέρα σας πότε μπήκε στην εμμηνόπαυση. Έχει αποδειχθεί ότι οι κόρες περνούν την εμμηνόπαυση περίπου στην ίδια ηλικία με τη μητέρα.
Τι να κάνετε
Ρωτήστε τη μητέρα σας πότε είχε την τελευταία της περίοδο, αφαιρέστε μια δεκαετία και αμέσως βρήκατε την ηλικία στην οποία θα αρχίσει να μειώνεται η γονιμότητά σας. Αν είστε ήδη σε αυτή την ηλικία, δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσετε να κάνετε παιδί, αλλά ότι ίσως δυσκολευτείτε λίγο παραπάνω. Θυμηθείτε ότι ακόμα και τα πιο γόνιμα ζευγάρια προσπαθούν περίπου 1 χρόνο μέχρι να καταφέρουν να συλλάβουν.
Διαβάστε επίσης...
Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες Του Τσαγιού Και Άλλων Βοτάνων
Οι Θεραπευτικές Ιδιότητες Του Τσαγιού Και Άλλων Βοτάνων, υγεία και διατροφή
Περισσότερα