Μπάνιο στη θάλασσα το χειμώνα;

Μπάνιο στη θάλασσα το χειμώνα;

Μπάνιο στη θάλασσα το χειμώνα;

Υπάρχει όφελος για την υγεία από μια ετήσια βουτιά σε κρύο νερό;

  • Αυξάνει τον μεταβολισμό: «Όταν κολυμπάς έξω, το σώμα σου πρέπει να δουλέψει σκληρά για να παράγει θερμότητα και να παραμείνει ζεστό», εξηγεί η προπονήτρια, Τζέιν ΜακΚόρμικ, που ήταν και μέλος της αγγλικής ομάδας που κολύμπησε στο αγγλικό κανάλι (σ.σ.: από τις ακτές της Αγγλίας, στις ακτές της Γαλλίας και πάλι πίσω) και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ. «Φυσιολογικά λοιπόν καις περισσότερες θερμίδες καθώς όσο πιο κρύο είναι το νερό τόσο πιο σκληρά δουλεύει το σώμα σου», συμπληρώνει. 
  • Καλύτερη κυκλοφορία αίματος: Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας που αισθάνεται το σώμα δίνει σήμα στην καρδιά να σπρώξει περισσότερο αίμα στα όργανά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας αίματος και οι τοξίνες ξεπλένονται με συνέπεια να έχουμε καλύτερο και πιο καθαρό δέρμα. 
  • Μείωση στρες, βελτίωση διάθεσης: Είναι γνωστό ότι η άσκηση, εκτός του ότι μας βοηθάει να παραμένουμε υγιείς, βελτιώνει και την ψυχολογία μας. Και το επιτυγχάνει αυτό αφού όσο γυμναζόμαστε ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες που βελτιώνουν την ψυχική μας κατάσταση. Λογικά λοιπόν πέφτουν τα επίπεδα άγχους και ανεβαίνει η διάθεσή μας. 
  • Καλύτερος ύπνος: Κάθε φορά που κολυμπάμε στην ανοιχτή θάλασσα βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου μας και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό. Το κρύο νερό τονώνει το νευρικό σύστημα που βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας και κατ' επέκταση ενός καλύτερου βραδινού ύπνου. 
  • Τόνωση ανοσοποιητικού: Όσο πιο συχνά υποβάλλεις το σώμα σου σ' αυτό που αποκαλείται «σοκ κρύου νερού», κολυμπώντας τον χειμώνα σε ανοιχτή θάλασσα, θα οδηγηθεί ο οργανισμός σου σε επανεκκίνηση του ανοσοποιητικού. Θα παραχθούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια και αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, π.χ. μια κοινή γρίπη ή ακόμα και καρδιολογικά προβλήματα.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν βυθίζεται ξαφνικά στο παγωμένο νερό;

Η βύθιση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει δραστική πτώση της αρτηριακής πίεσης ή να κάνει τον καρδιακό σας ρυθμό να εκτοξεύεται στα ύψη τα πρώτα δύο δευτερόλεπτα. Θα έχετε υπεραερισμό -η αναπνοή μπορεί να αυξηθεί κατά 600 έως 1.000% τα πρώτα δευτερόλεπτα- άρα οι πιθανότητές σας να λιποθυμήσετε γίνονται πολύ υψηλές. Επιπλέον, όταν υποβάλλετε το σώμα σας σε ψυχρό σοκ, έχετε πρόβλημα να σκεφτείτε καθαρά. Το αίμα απομακρύνεται από τα άκρα, καθιστώντας δύσκολη την κίνηση. Τα νεύρα σταματούν να “πυροδοτούν”, γεγονός που καθιστά επίσης πιο δύσκολη τη σωστή κίνηση. 

Τι πρέπει να έχει κατά νου ένα άτομο που δεν είναι συνηθισμένος κολυμβητής στο κρύο νερό αν θέλει να κάνει μια πολική βουτιά;

Πρώτον, είναι συνετό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού υποβάλετε το σώμα σας σε ένα ακραίο σοκ όπως αυτό. Στη συνέχεια, από την άποψη της ασφάλειας: Μην το κάνετε μόνοι σας. Εάν πρόκειται να βυθίσετε ξαφνικά το σώμα σας σε παγωμένο νερό, θα πρέπει να το κάνετε με κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, ώστε να μπορεί να σας παρακολουθεί. Αποφύγετε την κατάδυση. Μην βουτήξετε ποτέ, ποτέ, ποτέ. Ακόμη και οι συνηθισμένοι κολυμβητές σε κρύο νερό δεν πρέπει βουτούν ολόκληροι βαθιά μέσα στο νερό. Ιδανικά, θα πρέπει να μπείτε αργά για να προετοιμάσετε το νευρικό σας σύστημα για την ψυχρή βύθιση. Ξεκινήστε βάζοντας τα πόδια σας και μετά βρέξτε τα χέρια σας. Ρίξτε κρύο νερό στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Τώρα το σώμα σας έχει εγκλιματιστεί και μπορείτε να μπείτε μέσα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι θα λέγατε μετά το κολύμπι;

Μόλις τελειώσετε με τη βουτιά ή το μπάνιο σας, μείνετε με τον κόσμο για λίγες ώρες. Επειδή ένα πράγμα που παρατηρούμε επίσης είναι μια «δευτερεύουσα πτώση», όταν όλο αυτό το κρύο αίμα στα άκρα σας ζεσταίνεται και επανέρχεται στην κυκλοφορία. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την καρδιά σας και να ρίξει την αρτηριακή σας πίεση μία ή δύο ώρες αργότερα. Εάν είστε υποθερμικοί, χρειάζονται μερικές ώρες για να βεβαιωθείτε ότι παραμένετε ζεστοί.

Τι πρέπει να προσέξετε ;

  • Υποθερμία: Με τον όρο υποθερμία ονομάζουμε την πτώση της θερμοκρασίας σώματος στους 35 βαθμούς Κελσίου και κάτω αφού η φυσιολογική θερμοκρασία θεωρείται εκείνη μεταξύ των 36.5 και 37.5 βαθμών. Η υποθερμία έχει ως συμπτώματα το τρέμουλο, το χλωμό δέρμα, τα μπλε χείλη, κόπωση, ζαλάδα, γρήγορη αναπνοή και δυσκολία ακόμα και στην ομιλία. 
  • Σοκ κρύου νερού: Αποκαλείται αυτό που αισθανόμαστε όταν βουτάμε ξαφνικά σε νερό που είναι αρκετά πιο παγωμένο από την εξωτερική θερμοκρασία που αισθανόμαστε πριν πέσουμε σ' αυτό. Έχει ως αποτέλεσμα να δουλεύει η καρδιά πιο πολύ και η αναπνοή να γίνεται πιο γρήγορη. Η φυσιολογική διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι περίπου 90 δευτερόλεπτα. Γι' αυτό συστήνεται να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κρύο νερό. 
  • Χιονίστρες: Δεν αναμένεται να βγάλεις χιονίστρες (σ.σ.: μικρά κόκκινα σημάδια) από το παγωμένο νερό αλλά αν ζεσταθείς ξανά πολύ γρήγορα. Δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας απλά είναι ενοχλητικές καθώς προκαλούν φαγούρα. 

 

 

Διαβάστε επίσης...

Γιορτή μικρών βιβλιοπωλείων 22-27 Μαΐου

Γιορτή μικρών βιβλιοπωλείων 22-27 Μαΐου

Πάνω από 100 μικρά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα γιορτάζουν στις 22 - 27 Μαΐου την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Περισσότερα
Γλυκόζη και βιταμίνη c στο αίμα: ποια είναι η σχέση τους και πως επηρεάζουν τον οργανισμό;

Γλυκόζη και βιταμίνη c στο αίμα: ποια είναι η σχέση τους και πως επηρεάζουν τον οργανισμό;

Μια εξερεύνηση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης C και της γλυκόζης του αίματος

Περισσότερα
Φορμόλη Στα Ψάρια, Στα Καλλυντικά Και Στο Σπίτι Μας, Του Αλέξανδρου Λαλάκου