Μια πρωτεΐνη που μεταφέρεται από νυχτερίδες θα μπορούσε να κρατήσει το μυστικό για την επιβράδυνση της ανθρώπινης διαδικασίας γήρανσης και την καταπολέμηση φλεγμονωδών ασθενειών τόσο διαφορετικών όπως ο Covid-19, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι νυχτερίδες έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής για τα μικρά θηλαστικά –μερικά ζουν έως και 40 χρόνια– και είναι σε θέση να ζουν με φυσιολογικά θανατηφόρους ιούς όπως το Sars, τον Έμπολα και τον Ζίκα χωρίς παρενέργειες.
Μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε μια τροποποιημένη εκδοχή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται «ASC2», η οποία καταστέλλει τη φλεγμονώδη απόκριση στις νυχτερίδες και φαίνεται να εξηγεί την απίστευτη ανθεκτικότητά τους. Όταν τα εργαστηριακά ποντίκια τροποποιήθηκαν γενετικά για να φέρουν την πρωτεΐνη, η προκύπτουσα «χίμαιρα νυχτερίδας-ποντικού» έδειξε την ίδια φλεγμονώδη άμυνα με τις νυχτερίδες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell. Εργαστηριακά πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν παρόμοιο αποτέλεσμα.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν έναν σημαντικό μηχανισμό με τον οποίο οι νυχτερίδες περιορίζουν την υπερβολική φλεγμονή που προκαλείται από τον ιό και το στρες με επιπτώσεις στη μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι όταν η νυχτερίδα ASC2 δοκιμάστηκε σε ανθρώπινα κύτταρα, έγιναν επίσης πιο ανθεκτικά, αποδεικνύοντας τις «θεραπευτικές της δυνατότητες». Τα ευρήματα παρέχουν νέες ιδέες και στρατηγικές για την καταπολέμηση της γήρανσης και των φλεγμονωδών ασθενειών στους ανθρώπους.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr Linfa Wang, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή Duke-NUS και ο επιστήμονας που, το 2005, βοήθησε να διαπιστωθεί ότι οι νυχτερίδες ήταν η φυσική δεξαμενή των ιών Sars. Όταν ρωτήθηκε εάν το ASC2 της νυχτερίδας θα μπορούσε να έχει την απάντηση στη μακροζωία και τη μειωμένη θνησιμότητα από ιούς στους ανθρώπους, είπε στην Telegraph: «Ναι. Μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας, καθώς η βιολογία δεν είναι ποτέ τόσο απλή όσο ένα μόριο ή ένα μονοπάτι. Αλλά η συνολική άμβλυνση της φλεγμονής πιθανότατα παίζει ρόλο στη γήρανση της υγείας στις νυχτερίδες».
Πρόσθεσε επίσης ότι νέα έρευνα θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε ανθρώπινα φάρμακα που «μιμούνται το ASC2» και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς ιών που πυροδοτούν μια φλεγμονώδη απόκριση.
Ένα άλλο ζώο που έχει υψηλή φυσική έκφραση ASC2 είναι ο τυφλός αρουραίος, αν και δεν είναι σαφές γιατί. Όμως, όπως και οι νυχτερίδες, τα τρωκτικά είναι «εξαιρετικά μακρόβια». Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί εάν το ASC2 είναι υπεύθυνο για τη μεγάλη διάρκεια ζωής στις νυχτερίδες – κάτι που θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.
Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ASC2 της νυχτερίδας διακόπτει τη φλεγμονή μπορεί σίγουρα να επιτρέψει τον ορθολογικό σχεδιασμό πιο εστιασμένων θεραπειών για τη χρόνια φλεγμονώδη νόσο. Το αν μια τέτοια κατανόηση θα έχει μια γενική συντηρητική επίδραση στη διάρκεια ζωής είναι εικασία κανενός. Ενώ τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ενδιαφέροντα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μεταφραστούν αυτά τα ευρήματα σε νέες θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους για τη μείωση της θνησιμότητας από ιούς ή την αύξηση της μακροζωίας».
Μελέτη
Διαβάστε επίσης...
Ξηρό σαμπουάν: Είναι κακό για τα μαλλιά σας;
Έχετε σκεφτεί ποτέ τους κινδύνους από τη χρήση ξηρού σαμπουάν;
Περισσότερα