Όχι μόνο ορισμένα είδη κουνουπιών δείχνουν πολύ ισχυρές προτιμήσεις για τη λήψη γευμάτων αίματος από τον άνθρωπο, αλλά φαίνεται επίσης να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων όταν επιλέγουν το επόμενο γεύμα τους. Αν και αυτό είναι μόνο ένα ανέκδοτο, υποστηρίζεται από έρευνα. Γιατί λοιπόν συμβαίνει; Ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή του κουνουπιού;
Μερικοί πιστεύουν ότι η ομάδα αίματος, το ανοιχτόχρωμο δέρμα, το να είσαι ιδρωμένος και ακόμη και η κατανάλωση τροφών με σκόρδο ή μηλόξυδο μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά δαγκώματος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Υπάρχουν πολλά από αυτά τους μύθους και ως επί το πλείστον δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη επιρροή όταν ελέγχονται επιστημονικά. Αλλά μια μεγάλη ερευνητική προσπάθεια δαπανάται για την κατανόηση των επιλογών διατροφής των κουνουπιών, κυρίως με την ελπίδα να χειραγωγήσουν τη συμπεριφορά τους για τον έλεγχο των ασθενειών στους ανθρώπους.
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν και μόνο τότε όταν έχουν ωορρηξία.
Όλα τα είδη κουνουπιών χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα ως ένδειξη μεγάλης εμβέλειας ότι ένας ξενιστής βρίσκεται κοντά. Ωστόσο, το CO2 είναι πανταχού παρόν και παρέχει λίγες πληροφορίες για να βοηθήσει ένα ειδικό κουνούπι να εντοπίσει τον προτιμώμενο στόχο του. Το γαλακτικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι είναι σημαντικό ελκυστικό μαζί με το CO2 και είναι πολύ πιο διαδεδομένο στην ανθρώπινη οσμή από ό,τι σε άλλα ζώα. Άλλες ενώσεις όπως η αμμωνία, ορισμένα καρβοξυλικά οξέα, η ακετόνη και η σουλκατόνη συμβάλλουν επίσης στη συμπλήρωση αυτού του ανθρώπινου μπουκέτου.
Φυσικά, αυτό δεν μας λέει γιατί κάποιοι δαγκώνονται περισσότερο από άλλους, απλώς εξηγεί γιατί οι άνθρωποι καταλήγουν ως γεύμα κουνουπιών και όχι ως πουλί, αγελάδα ή σαύρα. Η καλύτερη απόδειξη για το τι παρακινεί την επιλογή ενός κουνουπιού μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων είναι η ποικιλία στη μικροχλωρίδα του δέρματός μας.
Η μικροχλωρίδα του ανθρώπινου δέρματος
Αυτή η μικροχλωρίδα είναι ως επί το πλείστον μη παθογόνα βακτήρια και μύκητες που ζουν στο δέρμα μας και στους πόρους και στους θύλακες των τριχών. Ο συνδυασμός οσμών που εκπέμπουν με τη μορφή πτητικών οργανικών ενώσεων είναι ο κρίσιμος παράγοντας για να πούμε στα κουνούπια πόσο νόστιμοι θα είμαστε.
Η μικροχλωρίδα του δέρματός μας δεν περνά εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω της επαφής. Έχουμε περίπου 1 εκατομμύριο βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος, που συχνά περιλαμβάνουν εκατοντάδες είδη. Αυτό σημαίνει ότι τα κουνούπια που επιλέγουν μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων μπορεί να μην επιλέγουν με βάση το «εμείς» αλλά μάλλον τη σύνθεση των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα μας.
Δεδομένης της ποικιλίας και της αφθονίας των βακτηρίων στη μικροχλωρίδα του δέρματός μας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η απίστευτα ευαίσθητη συσκευή οσμής και γεύσης ενός θηλυκού κουνουπιού που αναζητά ξενιστή μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις διαφορές. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τη γυναικεία συμπεριφορά εδώ, καθώς μόνο αυτές δαγκώνουν, και μόνο τότε όταν παράγουν τα αυγά τους.
Η σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματός μας εξαρτάται κυρίως από το περιβάλλον μας – τι τρώμε και πού ζούμε. Οτιδήποτε αγγίζουμε, τρώμε, πίνουμε και πλένουμε έχει τη δυνατότητα να εισάγει νέα μικρόβια, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η γενετική ενός ατόμου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μικροχλωρίδα του δέρματος σε μικρότερο βαθμό.
Τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας εκπέμπουν οσμές που δελεάζουν τα κουνούπια.
Η γενετική παραλλαγή θεωρείται ότι επηρεάζει το πόσο φιλόξενο είναι το δέρμα σας για τα διάφορα είδη μικροβίων που ζουν σε αυτό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μέσω γενετικά ελεγχόμενης παραγωγής πρωτεϊνών στο δέρμα που λειτουργούν ως φραγμοί και εμποδίζουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν στο δέρμα ή μέσω πιο κοσμικών πτυχών όπως η τάση ενός ατόμου να ιδρώνει ή πόσο λιπαρό είναι το δέρμα του.
Αξίζει να θυμάστε ότι, καθώς ο καθαρός ιδρώτας δεν έχει ευδιάκριτη οσμή, η ίδια η εφίδρωση μπορεί να μην ευθύνεται για την προσέλκυση των κουνουπιών. Αντίθετα, η διακύμανση της χημικής σύνθεσης του ιδρώτα και των ρυθμών παραγωγής ιδρώτα μεταξύ των ανθρώπων, μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικές συνθήκες για ορισμένα μικρόβια που μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια.
Αν και είμαστε σίγουροι ότι τα κουνούπια επιλέγουν τους ανθρώπινους ξενιστές τους σύμφωνα με τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας, είναι λιγότερο σαφές γιατί προτιμούν την υπογραφή της μυρωδιάς της μικροβιακής ζωής κάποιου δέρματος έναντι άλλων. Αν μπορούσαμε να μάθουμε αυτό το μυστικό, ίσως θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη βακτηριακή σύνθεση του δέρματός μας για να κάνουμε τους εαυτούς μας λιγότερο ορεκτικούς στόχους.
Διαβάστε επίσης...
Μπορώ Να Κάνω Pilates Εάν Έχω Οστεοπόρωση;
Πιλάτες: αποτελεσματικό όπλο κατά της οστεοπόρωσης
ΠερισσότεραΠώς να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας;
Το να ξυρίζεστε χωρίς να ερεθίζετε το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται σαν μια αδύνατη αποστολή.
Περισσότερα