Brainrot: Ένας νέος όρος υγείας στην ψηφιακή εποχή και πώς αντιμετωπίζεται;

Brainrot: Ένας νέος όρος υγείας στην ψηφιακή εποχή και πώς αντιμετωπίζεται;

Brainrot: Ένας νέος όρος υγείας στην ψηφιακή εποχή και πώς αντιμετωπίζεται;

Κάθε συσκευή, από tablet έως smartphone, μας δίνουν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών στα χέρια μας. Η κύλιση γνωστή ως scrolling στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει ένα πολύ κοινό μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, μια τόσο απλή άσκηση μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την ψυχική υγεία. 

Η κύλιση (scrolling) και ο εγκέφαλος των ενηλίκων

Οι μεγάλες περίοδοι υπερβολικής κύλισης μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιες για τον εγκέφαλο του ενήλικα προκαλώντας πολυάριθμα ψυχικά και νοητικά ελαττώματα. Η συνεχής ροή πληροφοριών μπορεί να κατακλύσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται και να φιλτράρει ερεθίσματα, με αποτέλεσμα:

  • Μειωμένο εύρος προσοχής. Μια ατελείωτη διέγερση από την κύλιση μειώνει το εύρος προσοχής, οδηγώντας σε σύντομο εύρος προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης σε εργασίες που απαιτούν παρατεταμένη προσοχή.
  • Εξασθενημένη μνήμη. Προβλήματα μνήμης μπορεί να προκύψουν λόγω υπερβολικής κύλισης που διαταράσσει την ικανότητα του εγκεφάλου να κωδικοποιεί και να διατηρεί πληροφορίες.
  • Αυξημένη παρορμητικότητα. Η κύλιση μπορεί να παράγει αυξήσεις ντοπαμίνης που μπορεί να οδηγήσουν σε παρορμητικότητα, καθιστώντας δύσκολη τη λογική λήψη αποφάσεων.
  • Δομικές αλλαγές του εγκεφάλου. Η χρόνια κύλιση έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη γνωστική ικανότητα και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Το scrolling και ο νεανικός εγκέφαλος

Η κύλιση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον εγκέφαλο αναπτυσσόμενων εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η συνεχής έκθεση σε ψηφιακές πληροφορίες μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες διαδικασίες ανάπτυξης του εγκεφάλου, οδηγώντας σε:

  • Διαταραχή ύπνου. Το μπλε φως από τις οθόνες διακόπτει τον ύπνο και αυτό παρεμποδίζει την επαρκή ανάπτυξη του εγκεφάλου στους νέους.
  • Ακαδημαϊκές δυσκολίες. Η συνεχής κύλιση εμποδίζει την εστιασμένη προσοχή στα παιδιά, περιορίζοντας έτσι την ακαδημαϊκή επιτυχία.
  • Διαδικτυακός εκφοβισμός και κοινωνική απομόνωση. Η ψυχική ευεξία των νέων μπορεί να επιδεινωθεί λόγω του διαδικτυακού εκφοβισμού ως αποτέλεσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, γίνεται εύκολο για τα άτομα να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους συμμετέχοντας σε διαδικτυακές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε βάρος της δημιουργίας σχέσεων στον πραγματικό κόσμο.

Brainrot vs brainfog

Αν και οι όροι brainrot και brainfog χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, υπάρχουν ορισμένες διακρίσεις μεταξύ τους.Το Brainrot είναι ένας ευρύτερος όρος για τις επιπτώσεις της πνευματικής κόπωσης και της γνωστικής επιδείνωσης που προκαλείται από υπερφόρτωση ψηφιακών πληροφοριών. Χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κακής συγκέντρωσης, του υπερβολικού στρες και του άγχους, της μειωμένης παραγωγικότητας και της απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολαμβάνονταν στο παρελθόν.

Το Brainfog από την άλλη, είναι ένας πιο συγκεκριμένος όρος που αναφέρεται στην ψυχική ομίχλη ή ψυχική κόπωση. Μπορεί να εκδηλωθεί ως δυσκολία εστίασης, λήθη πληροφοριών και λήψη αποφάσεων. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ομίχλη του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, του στρες, της στέρησης ύπνου και άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Ο ρόλος της ντοπαμίνης και ο σχηματισμός συνήθειας

Η κύλιση τροφοδοτεί τον μηχανισμό ανταμοιβής του εγκεφάλου, ειδικά τη νευροχημική ντοπαμίνη. Η κύλιση πυροδοτεί εκρήξεις ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας που οδηγούν σε συναισθήματα ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Δημιουργώντας αυτή τη θετική ενίσχυση, ενθαρρύνουμε να επαναλάβουμε αυτή τη συμπεριφορά, δημιουργώντας μια συνήθεια.

Η κύλιση είναι εθιστική, τέτοια που δεν μπορούμε να σταματήσουμε ακόμη και όταν γνωρίζουμε τις αρνητικές της επιπτώσεις. Στον ψηφιακό κόσμο, υπάρχει ένας όρος που κέρδισε το ενδιαφέρον - το doomscrolling. Αυτή η φράση περιγράφει την ακόρεστη επιθυμία για αναζήτηση και κατανάλωση αρνητικών ειδήσεων, συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αποτυπώνει τέλεια την ευρέως διαδεδομένη φύση αυτής της συμπεριφοράς, η οποία έχει γίνει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για πολλούς ανθρώπους στο σημερινό περιβάλλον γεμάτο άγχος.

Το Doomscrolling έχει να κάνει με την ακόρεστη επιθυμία να παραμείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα, ακόμα κι αν είναι συντριπτικά αρνητικά και οδυνηρά. Αυτή η συμπεριφορά υποκινείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του FOMO (φόβος της απώλειας), της ανάγκης για αίσθηση ελέγχου σε έναν αβέβαιο κόσμο και της εθιστικής βιασύνης της ντοπαμίνης που συνοδεύεται από μια συνεχή ροή πληροφοριών.

10 στρατηγικές για να προστατεύσετε την ψυχική σας ευεξία

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το μυαλό σας παραμένει υγιές στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Εδώ είναι 10 δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι για να αποκρούσετε την ψυχική κόπωση και να διατηρήσετε μια αρμονική ισορροπία εν μέσω της συνεχούς επίθεσης των ψηφιακών ερεθισμάτων:

  • Να περιορίζετε την ώρα μπροστά σε μια οθόνη. Περιορίστε τον καθημερινό χρόνο οθόνης, φροντίζοντας να κάνετε συχνά διαλείμματα από τον ψηφιακό κόσμο. Διατηρήστε σταθερά όρια και περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνεται σε ψηφιακά περιβάλλοντα.
  • Έλεγχος και επιμέλεια των ροών σας. Φροντίστε να καταργήσετε την παρακολούθηση λογαριασμών και πηγών που δημοσιεύουν κυρίως άσχημα νέα ή δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Βεβαιωθείτε ότι συμπληρώνετε τις ροές σας με θετικό, παρακινητικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο που θα σας εμπνεύσει.
  • Ενσυνείδητη κατανάλωση πληροφοριών. Βεβαιωθείτε ότι αυτό που καταναλώνετε δεν είναι επιβλαβές. Μην κάνετε κύλιση στα τυφλά ή μην εμπλακείτε παθητικά. Ασχοληθείτε με έγκυρες πηγές πληροφοριών και ασχοληθείτε με την ανάγνωση υλικού που προκαλεί το μυαλό σας και ανοίγει νέες ιδέες.
  • Ασχοληθείτε με μη ψηφιακές δραστηριότητες. Αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες χωρίς οθόνη. Πηγαίνετε για τζόκινγκ, κάντε κάτι που αγαπάτε, κάντε κάμπινγκ και δείτε τους φίλους και την οικογένειά σας. Αυτό παρέχει πνευματική δραστηριότητα ή κάποια απόσπαση της προσοχής από τον εικονικό κόσμο.
  • Εξασκηθείτε στην επίγνωση. Ενσωματώστε την εκπαίδευση ενσυνειδητότητας στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Κάντε διαλογισμό, γιόγκα ή βαθιές αναπνοές για να ανακουφίσετε το άγχος.
  • Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Διατηρήστε το πρόγραμμα ύπνου σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα κατάλληλο μέρος για να κοιμηθείτε. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται επαρκή ύπνο για να εδραιώσει τις αναμνήσεις, να επεξεργαστεί πληροφορίες και να ετοιμαστεί να πάει ξανά.
  • Αναζητήστε θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Δημιουργήστε ισχυρά δίκτυα υποστήριξης φίλων, οικογένειας και υποστηρικτικών συναδέλφων. Η συναισθηματική ευεξία ενισχύεται από θετικές κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αίσθηση του ανήκειν.
  • Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες. Αναζητήστε νέους δρόμους δημιουργικότητας που είναι διαφορετικοί από αυτό που κάνετε συνήθως, συμπεριλαμβανομένης της έκφρασης του μυαλού σας με πολλούς άλλους τρόπους. Αυτά περιλαμβάνουν το γράψιμο, το παιχνίδι, τη μουσική, το σχέδιο ή οποιοδήποτε είδος δημιουργικότητας όπου μπορείτε να εκφραστείτε, καθώς αυτό είναι πηγή ευτυχίας.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Σε περίπτωση διαχείρισης δυσκολιών χρόνου οθόνης ή σοβαρών ψυχικών προβλημάτων, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν, να παρέχουν καθοδήγηση για το πώς να αντιμετωπίσουν την ψυχική κόπωση και να προάγουν την καλή υγεία.
  • Κάντε διαλείμματα από την αποτοξίνωση στα social media. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές αποτοξινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κάνετε ένα διάλειμμα από τη συνεχή ροή επικοινωνίας. Απενεργοποιήστε τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες για να χαλαρώσετε το μυαλό σας και να επιστρέψετε στην πραγματικότητα.

Ξεπερνώντας τον ψηφιακό εθισμό

Αυτές οι στρατηγικές είναι ανεκτίμητα εργαλεία για τον έλεγχο των ψηφιακών συνηθειών κάποιου. Ωστόσο, εάν αποδειχθεί ότι αυτές οι προσεγγίσεις αποτυγχάνουν να βοηθήσουν ή αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα στον έλεγχο της ψηφιακής σας συμπεριφοράς, μπορεί να σημαίνει ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο — τον ψηφιακό εθισμό.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές εάν ανακαλύψετε ότι η ψηφιακή χρήση σας προκαλεί πιο σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας:

  • Αντιμετωπίστε το πρόβλημα κατά μέτωπο. Ξεκινήστε αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα ψηφιακού εθισμού. Κατανοήστε ότι ο ψηφιακός εθισμός σας διαταράσσει την υγεία σας και διαταράσσει την καθημερινότητά σας.
  • Δημιουργήστε ξεκάθαρους στόχους αποκατάστασης. Καθορίστε τους στόχους αποκατάστασης σας. Γιατί το κάνεις αυτό? Τι ελπίζετε να πετύχετε; Θέστε ρεαλιστικά και επιτεύξιμα ορόσημα που θα χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε την επιτυχία σας.
  • Εντοπίστε τα ερεθίσματα. Μάθετε πότε είναι αποδεκτό για εσάς να μεταβείτε σε λειτουργία overdrive όσον αφορά την ψηφιακή χρήση. Η αναγνώριση αυτών των ερεθισμάτων σας βοηθά να δημιουργήσετε χρήσιμες τεχνικές για την αντιμετώπισή τους, είτε πρόκειται για πλήξη, φόβο για απώλεια (FOMO), άγχος ή οτιδήποτε άλλο.
  • Ανταλλάξτε τις ψηφιακές με υγιεινές συνήθειες. Ανταλλάξτε τις ανθυγιεινές ψηφιακές συνήθειες με υγιεινές πράξεις που είναι ικανοποιητικές. Πηγαίνετε για ποδήλατο, κολύμπι ή τζόκινγκ. περνούν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους? και να ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες. Αντικαταστήστε την ψηφιακή αποστράγγιση με θετικές εναλλακτικές λύσεις.
  • Ζητείστε στην υποστήριξη. Μην κουβαλάτε μόνοι σας το βάρος. Μιλήστε για τις προκλήσεις σας με τον ψηφιακό εθισμό με τους φίλους ή την οικογένειά σας. Μοιραστείτε τους στόχους σας μαζί τους και ζητήστε την υποστήριξή τους. Έτσι, εάν επιδεινωθεί, μην φοβάστε να πάτε σε έναν θεραπευτή.

Δεν είστε μόνοι σε αυτόν τον ψηφιακό λαβύρινθο. άλλοι έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες δυσκολίες. Αναλάβετε την κατάσταση και βγείτε στην κορυφή. Το Brainrot είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο σε μια εποχή υπερφόρτωσης πληροφοριών. Το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματά του, να κατανοήσουμε τις αιτίες του και να εφαρμόσουμε προληπτικά μέτρα, θα βοηθήσουμε στην προστασία του μυαλού μας από τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την εγκεφαλική ρήξη και να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία στη ζωή περιορίζοντας τον χρόνο μας στην οθόνη, ελέγχοντας τις ψηφιακές μας επιλογές, απολαμβάνοντας εμπειρίες εκτός σύνδεσης ζωής και δίνοντας έμφαση στη συνειδητότητα.

Πηγές


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Cat Cafe Athens! ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΦΕ ΜΕ ΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Cat Cafe Athens! ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΦΕ ΜΕ ΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το ιδανικό περιβάλλον για γάτες και γατόφιλους

Περισσότερα
Κάντε Το Σπίτι Σας Πιο Οικολογικό!

Κάντε Το Σπίτι Σας Πιο Οικολογικό!

Κάντε Το Σπίτι Σας Πιο Οικολογικό

Περισσότερα
Λαχταράτε Γλυκό Ενώ Κάνετε Δίαιτα; Αυτά Τα Σνακ Θα Σας Ικανοποιήσουν!

Λαχταράτε Γλυκό Ενώ Κάνετε Δίαιτα; Αυτά Τα Σνακ Θα Σας Ικανοποιήσουν!

Σνακ που Θα Σας Ικανοποιήσουν σε περίπτωση που θέλετε γλυκό

Περισσότερα