Υπερινσουλιναιμία: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Υπερινσουλιναιμία: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Υπερινσουλιναιμία: συμπτώματα, αιτίες και θεραπείες

Η υπερινσουλιναιμία είναι όταν έχετε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει ισχυρούς δεσμούς με τον διαβήτη τύπου 2. Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία — ασυνήθιστα χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Είναι ένα ισχυρό σημάδι του διαβήτη αλλά εξακολουθεί να είναι μια ξεχωριστή κατάσταση.

Τι είναι η υπερινσουλιναιμία;

Εάν έχετε υπερινσουλιναιμία, το πάγκρεας σας δημιουργεί υπερβολική ποσότητα της ορμόνης ινσουλίνης. Αυτή η ορμόνη βοηθά στη διατήρηση των σωστών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η υπερινσουλιναιμία εμφανίζεται λόγω της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στις επιδράσεις της ινσουλίνης όπως θα έπρεπε, έτσι το πάγκρεας σας δημιουργεί περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η υπερινσουλιναιμία δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, εάν οδηγεί σε υπογλυκαιμία, μπορεί να προκαλέσει:

  • λαχτάρα για ζάχαρη
  • ακούσια αύξηση βάρους
  • υπερβολική πείνα
  • ζητήματα συγκέντρωσης
  • άγχος ή αισθήματα πανικού
  • υπερβολική κούραση

Τα συμπτώματα σε βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία σίτισης
  • ακραία ευερεθιστότητα
  • λήθαργο ή καθόλου ενέργεια

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου;

Η τυπική αιτία της υπερινσουλιναιμίας είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι αυτό που συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη. Αυτή η λανθασμένη απόκριση προκαλεί το πάγκρεας σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Καθώς το πάγκρεας σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη, το σώμα σας συνεχίζει να αντιστέκεται και να ανταποκρίνεται εσφαλμένα στα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης. Το πάγκρεας σας θα χρειάζεται συνεχώς να κάνει περισσότερα για να αντισταθμίσει. Τελικά, το πάγκρεας σας δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσει με την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει το σάκχαρό σας σε υγιές επίπεδο.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, η έρευνα του 2021 υποδεικνύει ότι η υπερινσουλιναιμία μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και όχι το αντίστροφο.

Λιγότερο κοινές αιτίες

Λιγότερο συχνές αιτίες αυτής της κατάστασης είναι το ινσουλίνωμα και η νησιδιοβλάστωση: Το ινσουλίνωμα είναι ένας σπάνιος όγκος των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Νησιδιοβλάστωση είναι όταν το πάγκρεας παράγει πάρα πολλά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Η υπερινσουλιναιμία μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μετά από χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Η θεωρία είναι ότι τα κύτταρα έχουν γίνει πολύ μεγάλα και ενεργά για το σώμα, αλλά το σώμα έχει αλλάξει σημαντικά μετά το bypass. Οι γιατροί δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για υπερινσουλιναιμία περιλαμβάνουν:

  • υπέρταση
  • υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους
  • παχυσαρκία

Περιβαλλοντικοί, γενετικοί και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις πιθανότητες κάποιου να αναπτύξει υπερινσουλιναιμία. Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι οι φυλετικές διαφορές στα ποσοστά έκκρισης ινσουλίνης και κάθαρσης σήμαιναν ότι τα μαύρα και ισπανόφωνα παιδιά είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν υπερινσουλιναιμία από τα λευκά παιδιά. Οι διαφορές στις διατροφικές συνήθειες, η οικονομική κατάσταση και η έκθεση σε ρύπους είναι επίσης παράγοντες κινδύνου που διαφέρουν μεταξύ κοινωνικών και φυλετικών ομάδων.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν την υπερινσουλιναιμία με μια εξέταση αίματος νηστείας. Με τα αποτελέσματα, θα μετρήσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα σας. Εάν τα επίπεδά σας είναι πάνω από τα τυπικά όρια για την κατάσταση της υγείας σας, ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει υπερινσουλιναιμία.

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

Η θεραπεία για την υπερινσουλιναιμία ξεκινά με τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το ινσουλίνωμα ή η νησιδιοβλάστωση. Οι κύριες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της υπερινσουλιναιμίας περιλαμβάνουν:

  • αύξηση της κάθαρσης ινσουλίνης
  • μεγιστοποίηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
  • μείωση της πρόσληψης θερμίδων, εάν ισχύει για εσάς
  • η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, φαρμάκων και πιθανώς χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν τη διατροφή και την άσκηση.

Διατροφή για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της συνολικής λειτουργίας του σώματός σας και στη μείωση του περιττού βάρους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης.

Οποιαδήποτε δίαιτα που βοηθά τους ανθρώπους να φτάσουν και να διατηρήσουν ένα μέτριο βάρος μπορεί να είναι ευεργετική στη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι συνήθως το καλύτερο μέσο για τη μείωση και τη διατήρηση του βάρους.

Διατροφή για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Καθώς η υπερινσουλιναιμία επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μπορεί να είναι ωφέλιμο να ακολουθήσετε ένα σχέδιο που βοηθά επίσης στη διαχείριση αυτών των επιπέδων. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι να δώσετε προτεραιότητα στην κατανάλωση τροφών που είναι χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Επί του παρόντος, υπάρχουν τρεις προτιμώμενες δίαιτες για τον γλυκαιμικό έλεγχο και τη θεραπεία της υπερινσουλιναιμίας:

  • τη μεσογειακή διατροφή
  • δίαιτα χαμηλών λιπαρών
  • δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Κάθε δίαιτα αποτελείται κυρίως από φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φυτικές ίνες, υγιή λίπη και άπαχο κρέας. Φροντίστε να συζητήσετε τυχόν αλλαγές διατροφής με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο διατροφικό πρόγραμμα. Ακολουθώντας ένα από αυτά τα προγράμματα διατροφής μπορεί να βοηθήσει στον γλυκαιμικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του σώματός σας στην ινσουλίνη.

Άσκηση για τη θεραπεία της αντίστασης στην ινσουλίνη

Οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη. Αυτό μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, την πιο κοινή αιτία υπερινσουλιναιμίας. Η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει την παχυσαρκία, η οποία μπορεί να είναι μια υποκείμενη αιτία αυτής της πάθησης για μερικούς ανθρώπους.

Υπάρχουν πολλές μορφές άσκησης, η καθεμία με διαφορετικά οφέλη. Αλλά όλες οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, στην επίτευξη μέτριου βάρους και στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Αντίσταση: Η άσκηση με αντίσταση στοχεύει στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής. Αυτό συχνά περιλαμβάνει άρση βαρών, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασκήσεις με σωματικό βάρος.
Αερόβια: Η αερόβια άσκηση είναι κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την καρδιαγγειακή προσπάθεια. Οι άνθρωποι συχνά το αναφέρουν ως «καρδιο» Περιλαμβάνει περπάτημα, τζόκινγκ ή κολύμπι.
HIIT: Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) περιλαμβάνει την ποδηλασία μεταξύ σύντομων περιόδων υψηλής έντασης δραστηριότητας και σύντομων περιόδων ανάπαυσης χαμηλής έντασης. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη μορφή αερόβιας άσκησης.

Θα πρέπει να συζητήσετε με έναν γιατρό ποιο είδος άσκησης είναι καλύτερο για εσάς. Αυτό συμβαίνει γιατί ορισμένες ασκήσεις ή η ένταση κάποιων ασκήσεων μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όλους.

Φάρμακα για τον διαβήτη και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Οι γιατροί δεν συνιστούν συνήθως φάρμακα για την υπερινσουλιναιμία. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής είναι η κύρια πορεία θεραπείας. Ωστόσο, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φάρμακα για τη θεραπεία του συσχετιζόμενου διαβήτη τύπου 2 ή την πρόληψη της υπογλυκαιμίας.

Το πιο κοινό φάρμακο για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 είναι η μετφορμίνη. Αυτό το φάρμακο μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης που παράγει το σώμα, αποτρέποντας την υπεργλυκαιμία. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό όλοι οι γιατροί σας να γνωρίζουν κάθε φάρμακο που παίρνετε και όλες τις ιατρικές σας καταστάσεις.

Υπάρχουν επιπλοκές με αυτή την κατάσταση;

Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία). Το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές, όπως:

  • επιληπτικές κρίσεις
  • κώμα
  • ζητήματα γνωστικής λειτουργίας (ειδικά σε μικρά παιδιά)
  • Η υπογλυκαιμία είναι πιο συχνή στο ινσουλίνωμα και τη νησιδιοβλάστωση από τις άλλες αιτίες υπερινσουλιναιμίας.

Ποια είναι η προοπτική;

Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις με το γιατρό σας. Αυτές οι εξετάσεις θα επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση.Όσο νωρίτερα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η υπερινσουλιναιμία, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξετε σοβαρές επιπλοκές.

Μελέτες

 

 


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία