Άυπνες νύχτες συμβαίνουν σε όλους μας, γεγονός που κάνει την επόμενη μέρα μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια. Όλοι έχουμε βιώσει νύχτες που φαινόταν να ονειρευόμαστε τόσο ζωντανά, που νιώθαμε ότι δεν είχαμε ξεκουραστεί ούτε λίγο. Τι συμβαίνει όμως όταν νιώθουμε ότι δεν έχουμε κοιμηθεί, ενώ όντως κοιμηθήκαμε; Αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση ονομάζεται παράδοξη αϋπνία, γνωστή και ως εσφαλμένη αντίληψη της κατάστασης ύπνου.
Τι είναι η παράδοξη αϋπνία
Η παράδοξη αϋπνία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως διαταραχή ύπνου. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το παράδοξο αυτής της κατάστασης έγκειται στην αναντιστοιχία μεταξύ της πραγματικότητας και της αίσθησης της πραγματικότητας, που σημαίνει ότι ενώ αντικειμενικά μέτρα, για παράδειγμα, η ακτιγραφία, καταγράφουν τον ύπνο και τα στάδια του όλη τη νύχτα, ένα άτομο αισθάνεται σαν να έχει όλη τη νύχτα ξαγρυπνήσει.
Λόγω της αινιγματικής φύσης της πάθησης, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και ψυχική ευεξία ενός ατόμου. Επιπλέον, η συνεχής αντίληψη της στέρησης ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, στρες και μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας.
Λανθασμένη αντίληψη της κατάστασης ύπνου: μια παραπλανητική αντίληψη
Στην καρδιά της παράδοξης αϋπνίας βρίσκεται ένα φαινόμενο γνωστό ως εσφαλμένη αντίληψη της κατάστασης ύπνου. Στην ουσία, οι άνθρωποι που βιώνουν την εσφαλμένη αντίληψη της κατάστασης ύπνου παρερμηνεύουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου τους. Η ατομική αντίληψη της νυχτερινής τους ανάπαυσης δεν ευθυγραμμίζεται με καταγραφές αντικειμενικών μέτρων, που υποδηλώνουν έναν μακρύ και φυσιολογικό ύπνο.
Ο κανονικός ύπνος περιλαμβάνει την κυκλική ανταλλαγή διαφορετικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου του ελαφρού ύπνου, του βαθύ ύπνου και του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Αυτοί οι κύκλοι επαναλαμβάνονται πολλές φορές αφού ένας κύκλος σταδίων διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Με κάθε κύκλο, το στάδιο του ύπνου REM γίνεται όλο και μεγαλύτερο.
Είναι πολύ φυσιολογικό να έχετε αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας (μικρο-ξυπνήματα) που μπορεί να μην θυμάστε. Ωστόσο, στην περίπτωση της παράδοξης αϋπνίας, τα άτομα παραμένουν ενήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό για το περιβάλλον τους όλη τη νύχτα και πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν κοιμήθηκαν ποτέ πραγματικά.
Παράδοξος ύπνος vs παράδοξη αϋπνία
Ενώ ο παράδοξος ύπνος και η παράδοξη ακούγονται πολύ παρόμοια, στην πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετικά.
Ο παράδοξος ύπνος είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ύπνο REM, που είναι το στάδιο που σχετίζεται με ζωντανά όνειρα και γρήγορη κίνηση των ματιών. Ενώ το όνομα εξακολουθεί να λέει παράδοξο, δεν υπάρχει τίποτα παράδοξο σε αυτό. είναι μέρος ενός κανονικού κύκλου ύπνου. Ο πολύ λίγος ύπνος REM μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανεπαρκώς ξεκούραστοι.
Κοιμάσαι αλλά δεν νιώθεις ότι έχεις κοιμηθεί
Τα άτομα με παράδοξη αϋπνία έχει αποδειχθεί ότι περνούν αρκετό χρόνο σε διάφορα στάδια ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου REM, όπως όλοι οι άλλοι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αισθάνονται σαν να ήταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα. Τα άτομα που βιώνουν παράδοξη αϋπνία μπορεί να θυμούνται ότι ήταν ξύπνιοι, να θυμούνται το περιβάλλον τους, για παράδειγμα, τα φώτα των δρόμων έξω να τρεμοπαίζουν, τον άνεμο να έρχεται από το παράθυρο, να ακούνε θορύβους ή ακόμα και να θυμούνται τι σκέφτονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συχνά ισχυρίζονται ότι πέρασαν ώρες στο κρεβάτι, ακόμα κι αν κοιμόντουσαν. Αυτή η λοξή αντίληψη μπορεί να είναι εκνευριστική, οδηγώντας σε αυξημένο στρες και άγχος για τον ίδιο τον ύπνο.
Αιτίες παράδοξης αϋπνίας
Η παράδοξη αϋπνία μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Αναγνωρίζεται ως μια πολύπλοκη διαταραχή, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια μοναδική αιτία για την οποία ορισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον ύπνο τους διαφορετικά. Ωστόσο, η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει μερικές από τις πιο κοινές αιτίες παράδοξης αϋπνίας:
Υπερδιέγερση. Μπορεί να προκληθεί από το άγχος και το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επίγνωση και σε μια ψευδή πεποίθηση ότι κάποιος δεν έχει κοιμηθεί.
Βιολογικοί παράγοντες. Υπάρχουν φυσικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους, καθώς και στη χημεία του εγκεφάλου και στη λειτουργική τους συνδεσιμότητα, και δυστυχώς, ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν μια φυσική προδιάθεση να μην αντιλαμβάνονται σωστά τον ύπνο τους.
Διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο θόρυβος και άλλοι περισπασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές αφυπνίσεις και να συμβάλουν στην αντίληψη της αϋπνίας.
Λανθασμένη υγιεινή ύπνου. Το φως στην κρεβατοκάμαρα, καθώς και η χρήση διεγερτικών όπως η καφεΐνη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο και μερικές φορές να οδηγήσει σε παράδοξη αϋπνία.
Νευροψυχολογικές διαταραχές. Κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και ιδεοψυχαναγκασμοί Οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη του ύπνου και να επιδεινώσουν την παράδοξη αϋπνία.
Θεραπεία για την παράδοξη αϋπνία
Το να ζεις με μια συνεχή αντίληψη της έλλειψης ύπνου μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές και παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της παράδοξης αϋπνίας:
Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία για την Αϋπνία (CBT-I). Αυτή η θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση διαταραχών ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της παράδοξης αϋπνίας. Επικεντρώνεται στην αλλαγή προτύπων αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με τον ύπνο και στη διδασκαλία πιο υγιεινών συνηθειών ύπνου.
Διατήρηση σωστής υγιεινής ύπνου. Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον ύπνου. για παράδειγμα, η εξάλειψη του θορύβου, η μείωση του φωτός και η προσαρμογή της θερμοκρασίας του υπνοδωματίου μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου. Συνιστάται ο περιορισμός ή η αποφυγή διεγερτικών όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου. Τέλος, η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των προτύπων ύπνου και στη βελτίωση της αντίληψης του ύπνου.
Διαχείριση του στρες και του άγχους. Πρακτικές όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σωματικής και ψυχολογικής διέγερσης, ειδικά πριν τον ύπνο, οδηγώντας σε βελτιωμένη αντίληψη του ύπνου.
Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε παράδοξη αϋπνία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γενικό γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό και να σας προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία. Η παράδοξη αϋπνία είναι μια αρκετά σπάνια διαταραχή που αφήνει τα άτομα να αισθάνονται σαν να μην έχουν κοιμηθεί, παρά τα αντικειμενικά στοιχεία που υποδηλώνουν το αντίθετο. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες είναι η υπερδιέγερση, οι βιολογικοί παράγοντες, η ακατάλληλη υγιεινή του ύπνου, οι διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή οι νευροψυχολογικές διαταραχές. Ωστόσο, εφαρμόζοντας καλή υγιεινή ύπνου και αναζητώντας επαγγελματική καθοδήγηση όταν χρειάζεται, τα άτομα που βιώνουν παράδοξη αϋπνία, μπορούν να κάνουν βήματα προς μια καλύτερη νυχτερινή ανάπαυση και μια πιο υγιεινή ζωή.
ΜΕΛΕΤΕΣ
- Sleep Medicine Reviews. Paradoxical insomnia and subjective-objective sleep discrepancy: A review.
- Sleep Medicine Reviews. The paradox of paradoxical insomnia: A theoretical review towards a unifying evidence-based definition.
Διαβάστε επίσης...
Εύκολη Συνταγή Για Παραδοσιακή Πετιμεζόπιτα!
Εύκολη Συνταγή Για Παραδοσιακή Πετιμεζόπιτα!, vegan συνταγές
ΠερισσότεραΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Οι ειδικοί στο δέρμα έχουν αναγνωρίσει τις εκπληκτικές επιδράσεις της κολοκύθας στο δέρμα.
Περισσότερα