Ορισμένες παθήσεις υγείας, διατροφή και γενετική μπορεί να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η αποφυγή του αλκοόλ και ο περιορισμός ορισμένων τροφών και ποτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων. Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό απόβλητο προϊόν που προκαλείται από την πέψη των τροφίμων που περιέχουν πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε ορισμένα τρόφιμα και σχηματίζονται και διασπώνται στο σώμα σας.
Συνήθως, το σώμα σας φιλτράρει το ουρικό οξύ μέσω των νεφρών και των ούρων σας. Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πουρίνης ή εάν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει αυτό το υποπροϊόν αρκετά γρήγορα, το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.
Ένα τυπικό επίπεδο ουρικού οξέος είναι κάτω από 6,8 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος (πάνω από 6,8 mg/dL) θεωρείται υπερουριχαιμία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και να κάνει το αίμα και τα ούρα σας πολύ όξινα. Μάθετε για τις συνθήκες και τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν τη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο σώμα σας και διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα σας φυσικά.
Περιορίστε τις τροφές πλούσιες σε πουρίνες: Μπορείτε να περιορίσετε την πηγή του ουρικού οξέος. Τροφές πλούσιες σε πουρίνες περιλαμβάνουν ορισμένα κρέατα, θαλασσινά και λαχανικά. Όλα αυτά τα τρόφιμα συνεισφέρουν στο ουρικό οξύ όταν πέπτονται. Αποφύγετε ή μειώστε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε πουρίνες, όπως:
- κόκκινο κρέας
- κρέατα οργάνων
- ψάρι
- οστρακόδερμο
- πουλερικά
Μια μελέτη του 2020 υποδεικνύει ότι η μείωση της πρόσληψης λαχανικών πλούσιων σε πουρίνες μπορεί να μην επηρεάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
Αποφύγετε τη ζάχαρη: Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο στα φρούτα και το μέλι. Καθώς το σώμα σας διασπά τη φρουκτόζη, απελευθερώνει πουρίνες και αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Σημειώστε ότι η φρουκτόζη στα ποτά απορροφάται πιο γρήγορα από τα σάκχαρα σε ολόκληρα τρόφιμα, επειδή τα ποτά δεν περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Άλλα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα περιλαμβάνουν επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού και σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Έρευνα από το 2020 δείχνει ότι αυτή η ταχύτερη απορρόφηση επεξεργασμένων σακχάρων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και οδηγεί σε υψηλότερες ποσότητες ουρικού οξέος. Ακολουθούν μερικά βήματα για να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε:
- Τρώτε περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα.
- Περιορίστε τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα.
- Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για πρόσθετα σάκχαρα.
- Σβήστε τη λαχτάρα για ζάχαρη με φρέσκα φρούτα.
- Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά με νερό, ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή καφέ χωρίς ζάχαρη.
- Μάθετε για τα είδη ζάχαρης.
Πίνετε περισσότερο νερό: Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά τα νεφρά σας να ξεπλύνουν το ουρικό οξύ πιο γρήγορα. Τα νεφρά φιλτράρουν περίπου το 70% του ουρικού οξέος στο σώμα σας. Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη των νεφρών σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά με ουρικό οξύ. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι κάθε ώρα για να σας υπενθυμίζει να πιείτε μερικές γουλιές.
Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει περισσότερο. Έρευνα από το 2021 δείχνει ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Ορισμένα είδη αλκοόλ, όπως η μπύρα, περιέχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από άλλα. Ωστόσο, ακόμη και το αλκοόλ με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή πουρίνης. Το αλκοόλ αυξάνει τον μεταβολισμό των νουκλεοτιδίων, μιας άλλης πηγής πουρινών που μπορεί να μετατραπεί σε ουρικό οξύ. Επηρεάζει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο εκκρίνεται το ουρικό οξύ, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα.
Πίνετε καφέ: Έρευνα από το 2016 δείχνει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στον ορό με δύο κύριους τρόπους:
- Συναγωνίζεται το ένζυμο που διασπά τις πουρίνες στο σώμα, μειώνοντας τον ρυθμό παραγωγής ουρικού οξέος.
- Αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας εκκρίνει ουρικό οξύ.
Άλλη έρευνα του 2016 δείχνει ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν την ικανότητα της καφεΐνης να μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε επίσης ότι η συχνή κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διευκρινιστεί εάν ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος.
Διαχειριστείτε το βάρος: Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να συμβάλει σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Το μεγαλύτερο βάρος μπορεί να κάνει τα νεφρά σας να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή ουρικού οξέος και να μειώσει την απέκκριση του ουρικού οξέος μέσω των ούρων.
Εάν υποψιάζεστε ότι το βάρος μπορεί να συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο σχέδιο απώλειας βάρους ή διαχείρισης βάρους. Μπορεί να σας παραπέμψουν σε έναν διαιτολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα θρεπτικό, καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Επιπλέον, μπορεί να είναι σε θέση να συστήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης ή να προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να σας βοηθήσουν.
Διαχειριστείτε το σάκχαρο στο αίμα: Έρευνα από το 2019 δείχνει ότι η υπερουριχαιμία συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη και σχετικών επιπλοκών. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως εκείνοι που ζουν με προδιαβήτη ή διαβήτη, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών της υπερουριχαιμίας. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί αυτή η σύνδεση. Φροντίστε ώστε ο γιατρός σας να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας στο επόμενο ραντεβού σας, ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη. Μπορεί επίσης να θέλουν να ελέγξουν το επίπεδο ινσουλίνης στον ορό σας εάν υποψιάζονται ότι έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Προσθέστε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας: Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας. Τείνει να αυξάνει τον κορεσμό, κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερο. Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να επιδιώκουν 22-34 γραμμάρια αξιόπιστης πηγής ινών στη διατροφή τους μέσω τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Αυξήστε σιγά σιγά την πρόσληψη φυτικών ινών για να αποφύγετε την πεπτική δυσφορία.
Ενισχύστε την πρόσληψη βιταμίνης C: Έρευνα από το 2021 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί ακριβώς πώς η βιταμίνη C επηρεάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75-120 χιλιοστόγραμμα (mg) για τους περισσότερους ενήλικες, αν και τα ανώτερα ημερήσια όρια ανέρχονται στο μέγιστο των 2.000 mg. Μπορείτε επίσης να πάρετε περισσότερα τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, ειδικά φρούτα και λαχανικά. Διατίθενται επίσης συμπληρώματα βιταμίνης C χωρίς ιατρική συνταγή.
Φάτε κεράσια: Έρευνα από το 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών και η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Απαιτούνται μελέτες παρακολούθησης για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της πρόσληψης κερασιού στα επίπεδα ουρικού οξέος. Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, μια αντιοξειδωτική και μια αντιφλεγμονώδη ένωση που τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C.
Ελέγξτε τα φάρμακα και τα συμπληρώματά σας: Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση ουρικού οξέος αξιόπιστης πηγής. Αυτά περιλαμβάνουν:
- ασπιρίνη
- διουρητικά
- βιταμίνη Β-3 (νιασίνη)
- ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη και η τακρόλιμους
- πυραζιναμίδη, ένα φάρμακο που θεραπεύει τη φυματίωση
- λεβοντόπα, ένα φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο του Πάρκινσον
- βήτα-αναστολείς, αναστολείς ΜΕΑ και άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Εάν τα παίρνετε και έχετε υπερουριχαιμία, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να καθορίσετε μια εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.
Συμπέρασμα
Η διατροφή, η άσκηση και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων καταστάσεων υγείας που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Ωστόσο, δεν μπορούν πάντα να αντικαταστήσουν τις ιατρικές θεραπείες. Πάρτε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ο σωστός συνδυασμός διατροφής, άσκησης και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος και να κρατήσει μακριά τα συμπτώματα. Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για να βοηθήσετε στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε αυτά τα τρόφιμα είναι να κάνετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων. Μιλήστε με έναν διαιτολόγο για το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής για εσάς.
Μελέτες
- Aihemaitijiang S, et al. (2020). The association between purine-rich food intake and hyperuricemia: A cross-sectional study in Chinese adult residents. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7765492/
- Brzezińska O, et al. (2021). Role of vitamin C in prophylaxis and treatment of gout — a literature review. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/2/701
- Chen P-E, et al. (2019). Effectiveness of cherries in reducing uric acid and gout: A systematic review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6914931/
- Dholariya SJ, et al. (2022). Biochemistry, fructose metabolism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576428/
- Ebrahimpour-Koujan S, et al. (2020). Consumption of sugar-sweetened beverages and serum uric acid concentrations: A systematic review and meta-analysis. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.12796
- El Ridi R, et al. (2017). Physiological functions and pathogenic potential of uric acid: A review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5512149/
- Eljaaly Z et al. (2021). Risk predictors of high uric acid levels among patients with type-2 diabetes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8713713/
- Fiber: The carb that helps you manage diabetes. (2022). https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/role-of-fiber.html
- Vitamin C. (2021). https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
- Xiong Q, et al. (2019). Effects of uric acid on diabetes mellitus and its chronic complications. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6815590/
Διαβάστε επίσης...
Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν σεξ περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα, λέει νέα μελέτη
Η συνεχής σεξουαλική επαφή παρουσιάζει μια σειρά από οφέλη για την υγεία
Περισσότερα