Τόσο το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) όσο και η δυσανεξία στη γλουτένη είναι γαστρεντερικές παθήσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, όπως κοιλιακά αέρια, φούσκωμα, πόνος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Η διαφορική διάγνωση δεν είναι πάντα απλή αφού κανένας βιολογικός δείκτης δεν προσδιορίζει αυτές τις καταστάσεις.
Δυσανεξία στη γλουτένη
Η δυσανεξία στη γλουτένη ή η μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη περιγράφει ένα γαστρεντερικό πρόβλημα που προκύπτει από την αδυναμία του σώματος να αφομοιώσει τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που προκαλούνται από τη γλουτένη, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη, η κοιλιοκάκη, η αλλεργία στο σιτάρι και η ερπητοειδής δερματίτιδα.
Στην κοιλιοκάκη, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στα κύτταρα του σώματος και διαταράσσουν την εντερική επένδυση, η οποία στη συνέχεια προκαλεί προβλήματα υγείας. Ωστόσο, αν και παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται στη δυσανεξία στη γλουτένη, η διαταραχή στα εντερικά κύτταρα δεν εμφανίζεται.
Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS);
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, κοιλιακή δυσφορία και πόνο. Τα συμπτώματα του IBS περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και βλέννα στα κόπρανα.
Τα αίτια του IBS παραμένουν αβέβαια. θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί υποκείμενοι παράγοντες, όπως διαταραγμένη αλληλεπίδραση εγκεφάλου-εντέρου, αγχωτική ζωή, προβλήματα ψυχικής υγείας, υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο και γονίδια.
Η διάγνωση έγινε με τον προσδιορισμό των μοτίβων στις κινήσεις του εντέρου και τα συμπτώματα, επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμοι βιολογικοί δείκτες. Μερικές φορές, μπορεί να απαιτούνται εξετάσεις αίματος για να εξαλειφθεί η πιθανότητα άλλων γαστρεντερικών παθήσεων.
Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ της δυσανεξίας στη γλουτένη και του IBS;
Αν και αυτές οι δύο καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν μόνες τους, οι ασθενείς με IBS μπορεί επίσης να έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, μεταξύ άλλων τροφικών δυσανεξιών. Δεν υπάρχουν βιολογικοί δείκτες που να προσδιορίζουν είτε τη δυσανεξία στη γλουτένη είτε το IBS. Επομένως, οι ομοιότητες μεταξύ των δύο καταστάσεων μπορεί να προκαλούν σύγχυση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα IBS ακόμη και με την τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη. Τα συμπτώματα του IBS μπορούν να προκληθούν όχι μόνο από τη γλουτένη αλλά και άλλα συστατικά τροφίμων, όπως το FODMAP σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών (όπως το κρεμμύδι, τα πράσινα μπιζέλια και τα μανιτάρια), τα φρούτα ( όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα), γαλακτοκομικά, όσπρια, σάκχαρα και γλυκαντικά.
Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να επιλύει τα συμπτώματα των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη. Στο IBS, πολλά άλλα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη μικροχλωρίδα του εντέρου, κινήσεις του εντέρου και μειωμένους δείκτες φλεγμονής σε άτομα με IBS. Αν και ορισμένοι ασθενείς με IBS μπορεί να ωφεληθούν από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, άλλοι μπορεί να μην παρουσιάζουν σημαντική διαφορά. Μια μετα-ανάλυση διερεύνησε τα αποτελέσματα του περιορισμού της γλουτένης σε ασθενείς με IBS. Η ανάλυση εννέα ελεγχόμενων κλινικών μελετών έδειξε ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν προκάλεσε σημαντικές βελτιώσεις στο φούσκωμα, τον κοιλιακό πόνο ή την ποιότητα ζωής.
Λάβετε υπόψη ότι ομοιότητες μπορεί να προκύψουν λόγω της παρουσίας δυσανεξίας στη γλουτένη ή κοιλιοκάκης σε ασθενείς με IBS ή συμπτώματα παρόμοια με το IBS μπορεί να προκληθούν από δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Μπορεί να απαιτηθούν ορολογικές εξετάσεις για τον αποκλεισμό της κοιλιοκάκης σε ασθενείς με IBS ή συμπτώματα παρόμοια με αυτό.
Χωρίς γλουτένη ή φιλικό προς το IBS;
Το IBS και η δυσανεξία στη γλουτένη δεν έχουν θεραπεία. Η διατροφική παρέμβαση, τα συμπληρώματα διατροφής, τα πεπτικά ένζυμα και η φαρμακευτική αγωγή αποτελούν μέρος της θεραπείας. Σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσανεξία στη γλουτένη συνταγογραφείται δίαιτα χωρίς γλουτένη. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη αποκλείει τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά του σίτου, των προϊόντων σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης, των δημητριακών, της γκρανόλας, των ζαχαρωτών και των συσκευασμένων προϊόντων. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν μειωμένα συμπτώματα σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει δίαιτα με IBS που να αποδεικνύεται ότι λειτουργεί για κάθε ασθενή με IBS, επειδή τα άτομα με IBS μπορεί να έχουν διαφορετικές δυσανεξίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων. Ως εκ τούτου, απαιτείται προσεκτική αξιολόγηση για να αποφευχθεί η περιττή αποβολή ορισμένων τροφίμων σε ατομικιστική κλίμακα.
Πολλές διατροφικές προσεγγίσεις έχουν σχεδιαστεί για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, αντιφλεγμονώδη δίαιτα (IBD-AID), δίαιτα αυτοάνοσου πρωτοκόλλου (AIP), δίαιτα αποκλεισμού από τη νόσο του Crohn (CDED), δίαιτα CD-TREAT, δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, ειδικές δίαιτα με υδατάνθρακες (SCD), και η λίστα συνεχίζεται. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να βρείτε την καλύτερη δίαιτα για τη μείωση των συμπτωμάτων, αποτρέποντας παράλληλα την περιττή αποβολή τροφών από τη διατροφή σας.
Συμπέρασμα
Τόσο IBS όσο και ασθενείς με δυσανεξία στη γλουτένη π.χ νιώθετε γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακές κράμπες, δυσφορία, πόνο, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Και οι δύο καταστάσεις διαγιγνώσκονται με βάση τα συμπτώματα λόγω της έλλειψης βιολογικών δεικτών. Επομένως, ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά μια διαφορική διάγνωση.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις, όπως η δίαιτα χωρίς γλουτένη, μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη σε ορισμένους ασθενείς με IBS. Και οι δύο ομάδες ασθενών μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν άλλα συστατικά τροφίμων εκτός από τη γλουτένη, κάτι που μπορεί να χρειαστεί προσεκτική αξιολόγηση από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και διαιτολόγο.
Πηγές
- National Library of Medicine. Gluten-associated medical problems.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Symptoms & causes of irritable bowel syndrome.
- Johns Hopkins Medicine. FODMAP diet: what you need to know.
- Frontiers in Genetics. Gluten-free diet reduces the risk of irritable bowel syndrome: a mendelian randomization analysis.
- Frontiers in Nutrition. Gluten restriction in irritable bowel syndrome, yes or no?: a GRADE-assessed systematic review and meta-analysis.
- Celiac Disease Foundation. Sources of gluten.
- Crohn's & Colitis Foundation. Special IBD diets.
- National Health Service. Symptoms: irritable bowel syndrome (IBS).
- Beyond Celiac. What are FODMAPs and what’s the connection to celiac disease and gluten sensitivity?
Διαβάστε επίσης...
ΚΟΙΝΟ ΔΤ: Πάπιγκο-Στις 7 Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε και πάλι η εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠερισσότεραΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ: ΟΣΑ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ, ΟΦΕΛΗ
Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει την ιδέα ότι το σανταλόξυλο έχει προνόμια για την υγεία.
ΠερισσότεραΗ κατανάλωση φιστικιών νωρίς στη ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργίας
Φιστίκια από τη βρεφική ηλικία έως τα πέντε χρόνια μειώνει την πιθανότητα αλλεργιών κατά 71%
Περισσότερα