Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καθημερινή λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες 65 ετών και άνω. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν αλλάζουν τις συστάσεις για τη χρήση ασπιρίνης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η μελέτη που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) δείχνει ότι η χρήση 100 mg ασπιρίνης ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 15%.Ωστόσο, λόγω του κινδύνου αιμορραγίας, συνιστάται στους ηλικιωμένους να λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη μόνο όταν υπάρχει ιατρικός λόγος, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας εξέτασαν πώς οι χαμηλές δόσεις ασπιρίνης επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος νηστείας (FPG) σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Το τεστ FPG χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα και τη διάγνωση του προδιαβήτη ή του διαβήτη.
Οι συγγραφείς έκαναν μια μελέτη παρακολούθησης της δοκιμής ASPREE, τα κύρια αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο NEJM το 2018. Η αρχική μελέτη συσχέτισε την καθημερινή ασπιρίνη με 38% αυξημένο κίνδυνο μείζονος αιμορραγίας (αιμορραγίας), κυρίως στο γαστρεντερικό σωλήνα, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, η χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης δεν φάνηκε να μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Στη μελέτη συμμετείχαν 16.209 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω που ήταν απαλλαγμένοι από καρδιαγγειακή νόσο, σωματική αναπηρία που περιορίζει την ανεξαρτησία, άνοια και διαβήτη στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, λαμβάνοντας είτε 100 mg ασπιρίνης ημερησίως είτε εικονικό φάρμακο.
Κατά τη διάρκεια ενός μέσου χρόνου παρακολούθησης 4,7 ετών, 995 άτομα εμφάνισαν διαβήτη — 459 στην ομάδα της ασπιρίνης και 536 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα άτομα που άρχισαν να χρησιμοποιούν φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης ή είχαν επίπεδο FBP 7,0 mmol/L ή υψηλότερο στις ετήσιες επισκέψεις παρακολούθησης θεωρήθηκαν ότι είχαν διαβήτη.
«Η θεραπεία με ασπιρίνη μείωσε το περιστατικό διαβήτη και επιβράδυνε την αύξηση της γλυκόζης πλάσματος νηστείας με την πάροδο του χρόνου στους αρχικά υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες. Δεδομένου του αυξανόμενου επιπολασμού του διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ηλικιωμένων, η δυνατότητα για αντιφλεγμονώδεις παράγοντες όπως η ασπιρίνη για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 ή τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης χρειάζεται περαιτέρω μελέτη», κατέληξαν οι συγγραφείς.
Η μελέτη, ωστόσο, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Η Σοφία Ζούνγκας, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Monash και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι τα ευρήματα δεν αλλάζουν τις κλινικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης σε ηλικιωμένους ενήλικες αυτή τη στιγμή.
Η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ συνιστά να μην ξεκινήσει η χρήση ασπιρίνης χαμηλής δόσης για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων σε άτομα 60 ετών και άνω. Σύμφωνα με τις οδηγίες, τα οφέλη της ασπιρίνης γίνονται μικρότερα με την αύξηση της ηλικίας και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο διακοπής της χρήσης ασπιρίνης γύρω στην ηλικία των 75 ετών.
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το εάν η χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης.
Μελέτες
- EurekAlert. Study shows that low-dose aspirin associated with a 15% lower risk of developing diabetes in people aged over 65 years.
- The New England Journal of Medicine. Effect of Aspirin on All-Cause Mortality in the Healthy Elderly.
- The U.S. Preventive Services Task Force. Aspirin Use to Prevent Cardiovascular Disease: Preventive Medication.
- National Institute on Aging. Diabetes in Older People.
Διαβάστε επίσης...
Τραβήγματα στους μυς: Πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης
Με τον όρο «τραβήγματα» εννοούμε τους μικροτραυματισμούς των μυών.
ΠερισσότεραΣταματήστε Τον Στομαχόπονο Και Τη Δυσπεψία Με…Γλυκάνισο
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Γλυκάνισου
Περισσότερα