Χειμερινός Κολυμβητής! Ζει Περισσότερο;

Χειμερινός Κολυμβητής! Ζει Περισσότερο;

Χειμερινός Κολυμβητής! Ζει Περισσότερο;

Όλοι μας έχουμε συνδέσει τη θάλασσα και το κολύμπι με τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού. Το κολύμπι σε κατάλληλη θερμοκρασία νερού ρυθμίζει την πίεση, μετριάζει τους πόνους στα οστά και δίνει ένα μοναδικό αίσθημα ευφορίας και υγείας. Η χειμερινή κολύμβηση όμως είναι πραγματικά ευεργετική για το σώμα και την υγεία. Και ειδικά στη χώρα μας που οι θερμοκρασία της θάλασσας δεν πέφτει ποτέ σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι προσιτή για όλους.
Τα υπέρ…
•    Ενδυναμώνει το σύνολο των μυών του ανθρωπίνου σώματος, χωρίς να επιβαρύνει εκείνα τας σημεία που μπορεί να παρουσιάζουν πρόβλημα, πχ γόνατα, μέση κ.λπ.
•    Τονώνει την  καρδιά και τα αγγεία προσφέροντας συγχρόνως πρόληψη απέναντι στις συγκεκριμένες παθήσεις
•     Η συνεχής έκθεση στα στοιχεία της φύσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη προστασία από τις εποχικές ασθένειες.
•    Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού συμβάλλει στη σύσφιξη του δέρματος, ενώ σε συνδυασμό με την καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επαφή με τον ήλιο συντελεί στη δημιουργία σώματος γεμάτο σφρίγος και ενέργεια.
•    Τέλος, οι χαλαρωτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου, καθώς και οι κοινωνικές επαφές που συνεπάγεται η χειμερινή κολύμβηση, βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους.

Το κρύο νερό προκαλεί συστολή των αγγείων του σώματος, ώστε να μειωθεί η αποβολή της θερμότητας και το κολύμπι προκαλεί αύξηση της λειτουργίας της καρδιάς. Το χειμερινό κολύμπι λοιπόν προκαλεί συναγερμό στον οργανισμό και τον τονώνει. 

Πριν την πρώτη βουτιά
Το κολύμπι σε κατάλληλη θερμοκρασία νερού ρυθμίζει την πίεση, μετριάζει τους πόνους στα οστά και δίνει ένα μοναδικό αίσθημα ευφορίας και υγείας. Όταν όμως η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20ο C το κολύμπι μετατρέπεται σε πραγματικό τεστ κοπώσεως για τη λειτουργία της καρδιάς, με τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού να μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία ή υπερτασική κρίση.  Για το λόγο αυτό καλό θα είναι πριν την πρώτη βουτιά να κάνετε μια επίσκεψη στο γιατρό σας.
Η εξέταση θα πρέπει να αποκλείσει παθήσεις που δεν επιτρέπουν έντονη άσκηση, όπως π.χ. σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση και φυσικά αν έχετε προβλήματα που επηρεάζουν τη θερμορύθμιση του οργανισμού, όπως π.χ. προβλήματα θυρεοειδούς  

Βουτήξτε σωστά
Ακόμα και αν είστε υγιέστατος ο σωστός τρόπος για να βουτήξετε στη θάλασσα και να μην προκαλέσετε σοκ στον οργανισμό σας είναι σιγά-σιγά! Αρχικά κάντε 15-20 λεπτά ζέσταμα στη στεριά με ελαφρύ τζόκινγκ και διατάσεις και στη συνέχεια μπείτε στη θάλασσα σταδιακά. Βρέξτε με το χέρι σας διάφορα σημεία του σώματος, όπως χέρια, στήθος, κοιλιά και σιγά-σιγά προχωράτε στα βαθιά.
Ο οργανισμός διαθέτει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για να συνηθίζει το κρύο νερό. Επομένως δώστε του τον απαιτούμενο χρόνο για να το συνηθίσει. Και δεν εννοούμε ότι σε μια μέρα θα συνηθίσει. Αν θέλετε να γίνετε χειμερινός κολυμβητής, μη σταματήσετε καθόλου τα μπάνια του καλοκαιριού και συνεχίστε να κολυμπάτε το χειμώνα όπως ακριβώς και το καλοκαίρι.

Τι να προσέξετε
-    Αν είστε αρχάριος μην προσπαθείτε να μείνετε με τις ώρες μέσα στο νερό. Προσπαθήστε στις αρχές να μείνετε για 5 λεπτά περίπου, κατά τη διάρκεια των οποίων εννοείται ότι θα κολυμπάτε συνεχώς!
-    Βγαίνοντας από τη θάλασσα αλλάξτε μαγιό και κάντε κάποια δραστηριότητα, όπως π.χ. παίξτε ρακέτες ή βόλει ή απλά ένα ελαφρύ τζόκινγκ.
-    Όταν ο καιρός είναι χειμωνιάτικος και δεν υπάρχει καθόλου ήλιος, βγάλτε τα ρούχα σας και μείνετε με το μαγιό στην παραλία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να συνηθίσετε λίγο τη θερμοκρασία πριν πέσετε στη θάλασσα. 
-    Δεν έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι οι χειμερινοί κολυμβητές ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους. Απλά οι περισσότεροι χειμερινοί κολυμβητές είναι υπέρμαχοι της υγιεινής ζωής άρα ζουν περισσότερα χρόνια.
-    Μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση! Είναι απαραίτητη σε κάθε σπορ αλλά ειδικά στη χειμερινή κολύμβηση είναι επιτακτική.      

 

Διαβάστε επίσης...

ΒΡΑΔΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

ΒΡΑΔΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΝΣΗ

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου!

Περισσότερα
Προσαρμογόνα και Νοοτροπικά βότανα το μέλλον της σύγχρονης οικολογικής φυτοθεραπείας

Προσαρμογόνα και Νοοτροπικά βότανα το μέλλον της σύγχρονης οικολογικής φυτοθεραπείας

Οι ανατολικές κοινωνίες έχουν εκμεταλλευτεί τα προσαρμογόνα και τα νοοτροπικά για εκατοντάδες χρόνια,

Περισσότερα
Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD) - ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD) - ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η NAFLD σε πρώιμο στάδιο αντιστρέφεται, αλλά μπορεί να οδηγήσει κίρρωση αν δεν προληφθεί.

Περισσότερα