Ποιο Είναι Το Ιδανικό Ph Του Σώματος Και Πώς Μπορεί Να Διατηρηθεί;

Ποιο Είναι Το Ιδανικό Ph Του Σώματος Και Πώς Μπορεί Να Διατηρηθεί;

Ποιο Είναι Το Ιδανικό Ph Του Σώματος Και Πώς Μπορεί Να Διατηρηθεί;

Όπως η θερμοκρασία του σώματος πρέπει να είναι στους 36,6ο C έτσι και το ιδανικό ph του σώματος είναι 7,365 (ελαφρώς αλκαλικό). Από όλες τις ισορροπίες το ανθρώπινο σώμα πασχίζει να διατηρήσει, η πιο σημαντική είναι η οξεοβασική ισορροπία. Το σώμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την κατάλληλη, ελαφρώς αλκαλική φύση του αίματος. Παρόλα αυτά δεν είναι δύσκολο και ούτε ασυνήθιστο οι ιστοί του σώματος να γίνονται όξινοι. Μια τέτοια ανισορροπία θέτει τις βάσεις για πολλές ασθένειες. Και η εξήγηση είναι ότι όταν το περιβάλλον του οργανισμού είναι όξινο το σώμα καθίσταται ευπρόσβλητο στα μικρόβια, ενώ σε ένα υγιές αλκαλικό περιβάλλον, τα μικρόβια δεν βρίσκουν γόνιμο έδαφος ανάπτυξης. Τα συμπτώματα για μια ασθένεια μπορεί να σημαίνουν διαταραγμένη ισορροπία, μπορεί όμως να είναι και ένδειξη της προσπάθειας που καταβάλλει ο οργανισμός για εξισορρόπηση. Έργο όλων των ρυθμιστικών μηχανισμών του σώματος (όπως της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της πέψης και της παραγωγής ορμονών) είναι η διατήρηση της ευαίσθητης εσωτερικής οξεοβασικής ισορροπίας. Το σώμα μας δεν μπορεί να ανεχθεί συνεχόμενη υπερίσχυση των οξέων. Στα πρώτα στάδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξανθήματα, πονοκέφαλοι, αλλεργίες, κρυολογήματα, γρίπη και κολπίτιδες. Όταν όμως η ανισορροπία συνεχίζεται, εμφανίζονται σοβαρότερες καταστάσεις. Τα εξασθενημένα όργανα αρχίζουν να έχουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στα επινεφρίδια, στο ήπαρ, στους θυρεοειδείς αδένες κλπ. Η ανισορροπία στο ph του αίματος οδηγεί στη δημιουργία ερεθισμών και φλεγμονών και δημιουργεί το υπόστρωμα για ασθένειες. Οι οξείες ή υποτροπιάζουσες ασθένειες προκαλούνται είτε απ’ την προσπάθεια του οργανισμού να κινητοποιήσει τα αποθέματα μετάλλων, ώστε να αποτρέψει ην κατάρρευση των κυττάρων, είτε απ’ την προσπάθειά του να αποτοξινωθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για παράδειγμα ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει τα οξέα μέσω του δέρματος παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως έκζεμα, ακμή, καλόγερους, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες, φλεγμονές και πόνους. Τα χρόνια συμπτώματα εμφανίζονται όταν όλες οι δυνατότητες για εξουδετέρωση και αποβολή των οξέων έχουν εξαντληθεί. Όταν στον οργανισμό σχηματίζονται όξινες ουσίες οι οποίες εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος, τότε το κυκλοφορικό σύστημα θα προσπαθήσει να τις αποβάλει υπό μορφή υγρού μέσω των πνευμόνων ή των νεφρών. Αν η ποσότητα είναι πολύ μεγάλη και ο οργανισμός δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει οι ουσίες αυτές αποθηκεύονται σε διάφορα συστήματα οργάνων όπως είναι η καρδιά, το πάγκρεας, το ήπαρ και το παχύ έντερο, ή στον λιπαρό ιστό όπως είναι το στήθος, οι γοφοί, οι μηροί, η κοιλιά και ο εγκέφαλος. Αυτή τη διαδικασία διάσπασης και απόρριψης μπορούμε να την ονομάσουμε διαδικασία γήρανσης.

Συνήθως τα συμπτώματα υπεροξύτητας του οργανισμού και η υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών, ζυμομυκήτων και μυκήτων, δημιουργούν κολπίτιδες, διαταραχές περιόδου, προστατίτιδες, στειρότητα, ουρολοιμώξεις, αλλεργίες, ρινική συμφόρηση, υπερβολική παραγωγή βλέννας, πόνο στα αυτιά, μυκητιάσεις στη βουβωνική χώρα, εξανθήματα, τριχοφυΐα, ακμή ακόμα και όγκο στο δέρμα. Επίσης τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) όπως και τα υψηλά επίπεδα (διαβήτης) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους. Αιτία και για τα δύο είναι η υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών και η ζύμωση του σακχάρου που βρίσκεται στον οργανισμό μας, η οποία προκαλείται από τους ζυμομύκητες και τους μύκητες. Οι μυκοτοξίνες και οι εξωτοξίνες εισβάλλουν, εξαντλουν και δηλητηριάζουν το ήπαρ και τα επινεφρίδια, διαταράσσοντας τον μεταβολισμό του σακχάρου. Η μυκοτοξίνη αλλοξάνη για παράδειγμα προκαλεί άμεση τοξίνωση στα κύτταρα του παγκρέατος. Το πάγκρεας δεν παράγει μόνο ένζυμα για την πέψη αλλά και ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα, στην οποία επιτρέπει να εισχωρεί στα κύτταρα και να παράγει ενέργεια. Όταν παρατηρείται έλλειψη των ορμονών που ελέγχουν την ινσουλίνη, προκαλείται υπογλυκαιμία. Οι ζυμομύκητες και οι μύκητες τρέφονται επίσης με ορμόνες και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις. Επίσης τρέφονται απευθείας από το σάκχαρο του αίματος διαταράσσοντας την ισορροπία του οργανισμού, χαμηλώνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και εξαντλώντας το ήπαρ, το πάγκρεας και τα επινεφρίδια.

Επίσης οι αλλεργίες αποτελούν ένδειξη πως υπάρχουν ζυμομύκητες και μύκητες στον οργανισμό μας που οδηγούν στην εμφάνιση των συμπτωμάτων. Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, το πλεονάζον βάρος, καθώς και πολλά συμπτώματα που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία όπως στοματίτιδα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, κολικοί, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Ακόμη και διαταραχές όπως η υπερκινητικότητα, η αδυναμία συγκέντρωσης, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά οφείλονται στην υπερβολική ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Ο νομπελίστας Dr. Linus Pauling, απέδειξε ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν αναπτύσσονται σε αλκαλικό περιβάλλον αλλά σε όξινο και επιβαρυμένο με ζάχαρη περιβάλλον. Επίσης ο Dr. Paul Davies, καθηγητής στο Arizona state University, σε έρευνες που πραγματοποίησε ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που βελτίωναν την αλκαλικότητα στο αίμα, οδηγούσαν τον καρκινικό όγκο σε συρρίκνωση. Η σωστή αλκαλικότητα του αίματος είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Το αίμα κτίζει, αναδομεί ή καταστρέφει τμήματα των οστών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το ph γύρω απ’ την περιοχή των οστών. Όταν το αίμα γίνεται πιο όξινο λόγω των πολλών όξινων τροφών που καταναλώνουμε, το σώμα αναγκάζεται να κλέψει ασβέστιο από τα οστά και τα δόντια, για να μετριάσει αυτή την οξύτητα.

Μπορείτε να ελέγχετε τα επίπεδα του ph μόνοι σας στο σπίτι, χρησιμοποιώντας το ειδικό πεχαμετρικό χαρτί ή ένα ηλεκτρονικό πεχάμετρο που θα τα βρείτε στο εμπόριο. Το πεχαμετρικό χαρτί το οποίο είναι σχετικά φθηνό ελέγχει το ph του σάλιου ή των ούρων. Το ph του σάλιου δεν είναι τόσο ενδεικτικό, επειδή παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να ελέγχετε τα ούρα. Καλό θα είναι την εξέταση να την κάνετε το πρωί, γιατί τα αποτελέσματα επηρεάζονται από τις τροφές. Το πεχαμτρικό χαρτί πρέπει να γίνει πράσινο όχι σκούρο ή μπλε, απόχρωση που σημαίνει πολύ αλκαλικό και επίσης όχι ανοιχτόχρωμο ή κοκκινωπό που σημαίνει πολύ όξινο. Φυσικά η εξέταση του ph του αίματος που είναι πιο αξιόπιστη μπορεί να πραγματοποιηθεί από μικροβιολόγο.

Η υπεροξύτητα και η υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών είναι καταστάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι μικροοργανισμοί αποτελούν τη βασική πηγή οξέων στον οργανισμό μας και η οξύτητα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γινόμαστε επιρρεπείς και στις δύο καταστάσεις λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η κακή διατροφή, το συνεχές στρες, η έλλειψη άσκησης, η άσχημη ψυχολογική κατάσταση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι αρνητικές σκέψεις- συναισθήματα. Γι’ αυτό θα πρέπει να θυμάστε ότι η διατήρηση της υγείας σας εξαρτάται κυρίως απ’ τη σωστή διατροφή σας, που βασίζεται στη χορτοφαγία. Η πράσινη διατροφή με πολλά πράσινα λαχανικά και πράσινα smoothies βοηθά τους πνεύμονες και τα νεφρά ώστε να ισορροπούν πιο εύκολα τις διακυμάνσεις στο ph του αίματος, να δουλεύουν πιο ξεκούραστα, ενώ βελτιώνεται σημαντικά η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τρόφιμα και ποτά με μεγάλη οξύτητα είναι τα αναψυκτικά, ο καφές, το αλκοόλ, το λευκό αλεύρι, τα τυριά, ενώ τρόφιμα που βοηθούν στην αλκαλικότητα είναι όλα τα πράσινα λαχανικά, το λάχανο, τα λεμόνια, το αβοκάντο, τα ακτινίδια, οι ντομάτες, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, οι μπανάνες, το πράσινο τσάι, τα όσπρια, ιδιαίτερα τα φύτρα των οσπρίων αλλά και γενικά τα φύτρα, τα παντζάρια, οι σταφίδες, οι χουρμάδες κ.α.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ψυχοσωματική ισορροπία, η έλλειψη άγχους, οι θετικές σκέψεις, η επαφή με τη φύση καθώς και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής είναι αυτά που μπορούν να σας επαναφέρουν την ισορροπία στον οργανισμό σας για την κατάκτηση της υγείας.

Στη διπλανή σελίδα διαβάστε για τη χλωροφύλλη και πώς αυτή σχετίζεται με τη διατήρηση του σωστού ph του αίματος.

 

Βιβλιογραφία:

-How to live longer and feel better, Dr. Linus Pauling, OSU Press

-The metabolism of tumours, Otto Heinrich Warburg

- Textbook of Medical Physiology, Arthur C. Guyton

- Determinants of blood pH in health and disease, John A Kellum

- Extracellular pH Regulates Bone Cell Function, Timothy R. Arnett

- Some diseases characteristic of modern Western civilization, D P Burkitt

- Molecular Biology of the Cell, Bruce Alberts Loose Leaf

- The medical uses of garlic--fact and fiction, S. Bolton, G. Null, W. M. Troetel

- Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής. Ρυθμίστε το PH του αίματός σας για υγεία, αδυνάτισμα και ομορφιά, Young Robert O. , Young Shelley Redford

Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα Υγεία Ευεξία