Ο Μύθος Της Πρωτεΐνης

Ο Μύθος Της Πρωτεΐνης

Ο Μύθος Της Πρωτεΐνης

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν  ότι η πρωτεΐνη που καταναλώνουμε πρέπει να προέρχεται από το κρέας τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα λαχανικά διαθέτουν όλα τα αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης) που χρειάζεται ο οργανισμός. Και επειδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν όλα τα αμινοξέα σε όλα τα λαχανικά προτείνουν να καταναλώνουμε μεγάλη ποικιλία λαχανικών ιδίως σκούρα, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά και να τα συνδυάζουμε με την κατανάλωση χόρτων, ώστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το σώμα μας έχει αποθέματα αμινοξέων τα οποία μας παρέχουν περίπου 70 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά. Όλοι διαθέτουμε αυτά τα αποθέματα, οπότε αν δεν παρουσιάζετε συγκεκριμένα συμπτώματα έλλειψης πρωτεΐνης (απώλεια μυϊκού ιστού, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια) τότε η ποιότητα της πρωτεΐνης που λαμβάνετε είναι επαρκής. Ως προς τη διατροφή σας δεν έχει σημασία αν θα ανήκετε στην κατηγορία vegan ή vegetarian. Σημασία έχει να καταρριφθεί ο μύθος της πρωτεΐνης. Αν πάλι δεν μπορείτε χωρίς κρέας, καταναλώστε το όσο μπορείτε πιο σπάνια, μια φορά την εβδομάδα ή κάθε 10 μέρες και να είναι βιολογικές προέλευσης. Μπορείτε επίσης, αν τρώτε ζωική πρωτεΐνη, να το εναλλάσσετε με ψάρια, αρκεί να είναι φρέσκα, ενώ καλό θα είναι να αποφύγετε αυτά του ιχθυοτροφείου.

Πρέπει να ξέρουμε, αν θέλουμε να λαμβάνουμε από τις τροφές μας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, να καταναλώνουμε τόφου, όσπρια, ωμούς ξηρούς καρπούς, φύτρα σπόρων και δημητριακών, αβοκάντο κλπ, συνδυάζοντάς τα με όσο μπορούμε περισσότερα λαχανικά. Όλα τα κρέατα είναι γεμάτα ορμόνες, εντομοκτόνα, αντιβιοτικά, μικροοργανισμούς, μυκοτοξίνες και κορεσμένα λίπη, που μπορούν να προκαλέσουν καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνο (επιπλέον το λίπος είναι το σημείο στο οποίο αποθηκεύονται οι τοξίνες, ενώ τα ζωικά λίπη έχουν υψηλή οξύτητα). Πολλές μελέτες από διάφορα πανεπιστήμια έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, συκωτιού, πουλερικών, αυγών και γαλακτοκομικών με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του μαστού που ήταν σπάνιος στις Γιαπωνέζες μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν κατανάλωναν τα παραπάνω προϊόντα, μετά την υιοθέτηση της δυτικής διατροφής παρουσιάστηκε αυξημένος. Άλλες έρευνες κατέδειξαν ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του στομάχου συνδέεται με την κατανάλωση των ζωικών λιπών.

Σουηδική έρευνα αποκάλυψε ότι υπάρχει μια σειρά διατροφικών παραγόντων που συνδέονται με τον καρκίνο του παγκρέατος, όπως η υψηλή κατανάλωση κρέατος που έχει τηγανιστεί ή ψηθεί στη σχάρα. Φυσικά τα επεξεργασμένα κρέατα όπως και τα τυριά περιέχουν νιτροσαμίνες και αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Αυτό που πρέπει να αξιολογήσουμε είναι πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε καθημερινά. Σύμφωνα με μελέτες η απαραίτητα ποσότητα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 25 γραμμάρια ημερησίως. Όμως η κατανάλωση στις δυτικές κοινωνίες σε συνδυασμό με αυγά και γαλακτοκομικά φθάνει το 100 γραμμάρια και πολλές φορές τα ξεπερνάει. Δηλαδή πολύ περισσότερο από την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι από ανατομική άποψη ο άνθρωπος δεν είναι κρεατοφάγος. Για παράδειγμα ο πεπτικός σωλήνας των ανθρώπων είναι μακρύς και περίπλοκος, φτιαγμένος για να καταναλώνει φυτικές τροφές που διασπώνται δυσκολότερα και πιο αργά. Αντίθετα ο πεπτικός σωλήνας των κρεατοφάγων ζώων είναι πιο μικρός και απλός, ώστε να περνούν γρήγορα οι εύκολα διασπώμενες ζωικές τροφές. Από την άλλη πλευρά τα δόντια και οι σιαγόνες των κρεατοφάγων ζώων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μπορούν να τεμαχίζουν τα ζώα που έχουν σκοτώσει. Ο άνθρωπος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Πάντως γεγονός είναι πως από τη στιγμή που δεν τρώμε ωμό το κρέας, όπως τα ζώα, χάνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος των θρεπτικών ουσιών του.  

Ένας άλλος μύθος στη διατροφή μας είναι το γάλα της αγελάδας. Το γάλα της αγελάδας είναι μια πολύ πλούσια πηγή πρωτεϊνών, εν αντιθέσει με το ανθρώπινο γάλα που περιέχει πρωτεΐνη σε ποσοστό από 2,5-5%. Σκεφτείτε λοιπόν ένα βρέφος που τον πρώτο χρόνο της ζωής του έχει ως μοναδική πηγή τροφής το γάλα της μητέρας του με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, να καταναλώνει γάλα αγελάδας που έχει πολλαπλάσια πρωτεΐνη. Αν λοιπόν πραγματικά η φύση χρειαζόταν τόσο πολύ πρωτεΐνη για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, γιατί το μητρικό γάλα περιέχει τις συγκεκριμένες ποσότητες;

 

Βιβλιογραφία:

-Jeff Novick, M.S., R.D., The Myth Of Complementary Protein

-The Protein Myth: Significantly reducing the Risk of Cancer, Heart Disease, Stoke and Diabetes while Saving the Animals and the Planet Paperback, David Gerow Irving

-Το θαύμα της αλκαλικής διατροφής, Robert O.Young Ph.D and Shelley Redford Young, Διόπτρα

-Perché vegan Formato Kindle di Marina Berati (Autore)

 

Από την Επιστημονική ομάδα του Υγεία Ευεξία