Τα κρεμμυδάκια κατά της γρίπης
Πυρετός, πόνοι στα κόκαλα, ατονία και μεγάλη εξασθένηση δυνάμεων. Τυπικά συμπτώματα της γρίπης, η πιο κοινή ασθένεια του χειμώνα. Η πιο ενδεδειγμένη τροφή φάρμακο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το κρεμμύδι. Αν καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο μας εξασφαλίζει πολύτιμα συστατικά όπως: γλυκολικό οξύ, θειούχες οργανικές συνθέσεις, σάκχαρα, θείο, φθόριο, ένζυμα, πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη B1 και Β2 κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο. Με λίγα λόγια ο τι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τη γρίπη και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που τη συνοδεύουν. Το κρεμμύδι εκτός από ισχυρό τονωτικό όλων των οργανικών λειτουργιών είναι αντιαναιμικό και μικροβιοκτόνο, τονώνει τη νεφρική λειτουργία, διευκολύνοντας την αποβολή των άχρηστων αζωτούχων ουσιών του αίματος, διατηρεί την ελαστικότητα των αρτηριών και καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα.
Έντονος βήχας;
Λεμόνι για γρήγορη ανακούφιση
Το λεμόνι είναι η πιο αντιπροσωπευτική τροφή γιατρικό. Πραγματικά κάνει καλό στα πάντα και είναι το σύμβολο της βιταμίνη C, τόσο απαραίτητη αυτή την περίοδο. Μία ιδιαίτερη δράση του λεμονιού είναι να βοηθά στην αποβολή των βλεννών και στην απόχρεμψη. Αν ο βήχας δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε και σας προκαλεί έντονη εφίδρωση και αίσθημα εξάντλησης το λεμόνι είναι αποτελεσματικό γιατρικό. Η βλεννολυτική οφείλεται στη συνεργασία μεταξύ των τριών ουσιών: της βιταμίνης C, του κιτρικού οξέος και των φλαβονοειδών. Αυτή η ομάδα των φυσικών στοιχείων, εκτός του ότι ενδυναμώνει το αμυντικό σύστημα, ρευστοποιούν τη βλεννογόνο, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να ανακάμψει. Το καλύτερο θα είναι για όλη την περίοδο του χειμώνα να πίνουμε κάθε πρωί το χειμώνα σου φρέσκο λεμονιού ίσως αραιωμένο με λίγο νερό για να κάνουμε την γεύση λιγότερο ξινή.
Stop στο κρυολόγημα με τα βλαστάρια της σόγιας
Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο έχουν ένα σπουδαίο και σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη και στη φροντίδα του κρυολογήματος. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που ζουν στις μεγάλες πόλεις με προβλήματα μόλυνσης είναι καπνιστές είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν την ευεργετική δράση αυτών των μετάλλων. Οι βλαστοί της σόγιας είναι πραγματικά ορυχεία για αυτά ιχνοστοιχεία. Περιέχουν άφθονη βιταμίνη C αλλά και ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β, D, E, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και θείο. Πρόκειται δηλαδή για μία τροφή πραγματική ασπίδα υγείας κατά των λοιμώξεων του χειμώνα.
Καρότα ο φίλος των πνευμόνων
Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, τα καρότα ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και τον καθιστούν δυνατό απέναντι στις λοιμώξεις. Είναι λαχανικό που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου, άλλα ιδιαίτερα το χειμώνα. Οι ευεργετικές του ιδιότητες πολλές: διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάνει καλό στο στομάχι και στο έντερο, τόσο στις διάρροιες όσο και στη δυσκοιλιότητα, βελτιώνεται η λειτουργικότητα του ήπατος και της χολής, βοηθά σε όλες τις δερματικές παθήσεις και καθυστερεί τη γήρανση. Η πιο σημαντική όμως δράση του αφορά συνολικά το αναπνευστικό σύστημα. Άλλωστε έχει επανειλημμένα από τη δεχτεί η αντικαρκινική δράση των καρότων, για αυτό είναι σκόπιμο οι καπνιστές να καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες καρότων.
Από την Κίνα με αγάπη
Το τζίντζερ είναι από τα καλύτερα φάρμακα του κόσμου. Είναι γνωστό στην Ασία από τα Αρχαία χρόνια και στην Ευρώπη από το Μεσαίωνα όπου πίστευαν ότι προέρχεται από τον κήπο της Εδέμ. Εκτός από τις παραδοσιακές χρήσεις που έχει ως διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και ως αντικαταστατό γιατρικό για πολλές διαταραχές του πεπτικού όπως: δυσπεψία, ναυτία, κολικούς είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τις παθήσεις του αναπνευστικού. Αυξάνει την εφίδρωση και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος στον πυρετό. Ακόμη είναι καταπραϋντικό για το βήχα, τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων, χάρη στο συνδυασμό των ιχνοστοιχείων που περιέχει: το θείο, το χαλκό και το μαγγάνιο.
Το ραπανάκι κάνει καλό στη φωνή
Το ραπανάκι είναι ένα πολύτιμο λαχανικό, καθώς φαίνεται πως δεν ανοίγει μόνο την όρεξη, αλλά και τις φωνητικές χορδές. Περιέχει αξιόλογες ποσότητες βιταμινών B και C, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο και κυρίως τη θαυματουργή τριάδα χαλκό, χρυσό και άργυρο. Είναι ένα άριστο απολυμαντικό για το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, με μαλακτική δράση, για τις φωνητικές χορδές, τα ούλα και το φάρυγγα. Ακόμη είναι αποτελεσματικό αντιβηχικό στις περιπτώσεις βρογχίτιδας, που υπάρχει μεγάλη έκκριση πτυέλων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επίλυση πονοκεφάλων που οφείλονται σε ρινική συμφόρηση. Το ραπανάκι μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτα ή συμπλήρωμα του κυρίως πιάτου ή σαν χυμός. Ο χυμός του αραιωμένος με λίγο νερό μπορεί να καταναλωθεί πολλές φορές στη διάρκεια της ημέρας και είναι το καλύτερο φάρμακο για προβλήματα αφωνίας και βραχνάδας.
Η κόκκινη πιπεριά δημιουργεί αντισώματα
Η κόκκινη πιπεριά τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και για αυτό θεωρείται κατάλληλη τροφή σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και μολύνσεων. Το επιβεβαιώνει μία μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Ulsan στην Κορέα. Τα αποτελέσματα της έρευνας πιστοποίησαν ότι στα άτομα που καθημερινά κατανάλωναν κόκκινες καυτερές πιπεριές, μέσα σε τρεις βδομάδες τριπλασιάστηκαν τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των αντισωμάτων σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν. Το σημαντικό όμως είναι να λαμβάνονται οι σπόροι της πιπεριάς υπό μορφή σκόνης, γιατί μόνο έτσι δεν χάνεται η θαυματουργή δράση τους.
Καρύδια πλούσια σε σελήνιο
Ένα άλλο φάρμακο της φύσης που μπορούμε να βρούμε σε πολλά καταστήματα οπωρολαχανικών σε όλο τον κόσμο, είναι τα καρύδια, τροφή με υψηλότατη περιεκτικότητα σε σελήνιο. Υπολογίζεται Μάλιστα πως κάθε καρύδι περιέχει 100 μικρογραμμάρια σεληνίου που σύμφωνα με μία μελέτη είναι σε θέση να προλαμβάνει τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Καλό είναι λοιπόν να τρώμε τουλάχιστον τρία καρύδια την ημέρα ιδιαίτερα τη χειμωνιάτικη περίοδο, γιατί η έλλειψη του σεληνίου μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού και αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας.
Το αυγό θα σας απαλλάξει από τη βραχνάδα
Η βραχνάδα συχνά αποτελεί σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας ή κάποιας λοίμωξης του αναπνευστικού. Σε περίπτωση που δεν συνδέεται με κάποια σοβαρότερη πάθηση, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τρώγοντας αυγό που έχετε χτυπήσει με ζάχαρη, γιατί ο κρόκος του αυγού σε συνδυασμό με τη ζάχαρη αποτελούν ένα αξιόλογο μαλακτικό που θα τονώσει τις φωνητικές χορδές. Ρίξε σε ένα μπολ τον κρόκο ενός ωμό αυγό και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη Χτυπήστε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και να είναι έτοιμο να το φάτε.
Το σκόρδο πανάκεια για όλες τις ασθένειες
Καταπληκτικό φυτό με αναρίθμητες ωφέλιμες ιδιότητες. Το σκόρδο έχαιρε πάντα εκτίμησης για τις θεραπευτικές του ικανότητες και πριν από την ανάπτυξη των αντιβιοτικών, ήταν φάρμακο για όλων των ειδών τις λοιμώξεις, από τη φυματίωση μέχρι τον τύφο. Ακόμη, το χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση των τραυμάτων κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει διαπιστωθεί πως είναι εξαίρετο γιατρικό για όλες τις μολύνσεις του στήθους, για το κρυολόγημα, τη γρίπη, την ωτίτιδα, ενώ βοηθάει στη μείωση της καταρροής. Καθώς είναι τροφή φάρμακο, δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας, τόσο για τη θεραπευτική, όσο και για την προληπτική του δράση.
Συνταγές υγείας για να καταπολεμήσετε το βήχα
Αχλάδια με μέλι
Βράστε 2 3 αχλάδια και προσθέστε αρκετό μέλι λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο τους. Καταναλώστε τα αχλάδια, αλλά και το νερό. Το μέλι είναι αποτελεσματικό για την καταρροή, ενώ τα αχλάδια φρεσκάρουν και ενυδατώνουν τους πνεύμονες.
Γογγύλια
Για το βήχα άριστο είναι και το γογγύλι. Χτυπήστε στο μπλέντερ λευκά γογγύλια που μπορείτε να τα γλυκάνετε με μία κουταλιά μέλι. Επίσης, μπορείτε για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα να φτιάξετε ένα μείγμα από 1 γογγύλι και 3 καρότα.
Μία γνωστή κινεζική συνταγή για το βήχα είναι η σούπα με ρύζι και λευκό γογγύλι. Βράζετε σε νερό 500 γρ φρέσκο γογγύλι κομμένο σε φέτες και 250 γρ ρύζι. Η σούπα τρώγεται χλιαρή για αρκετές μέρες, μέχρι να κατεβάσετε το βήχα.
Και η σούπα από ραπανάκια είναι πολύ καλό φάρμακο για το βήχα και τη βρογχίτιδα. Θα χρειαστείτε 100 ml χυμό από ραπανάκια και 100 γρ ρύζι. Βράζετε μαζί τα υλικά μέχρι να αποκτήσετε μία σούπα κρεμώδη, που θα την καταναλώνετε ζέστη πρωί και βράδυ.
Σε περίπτωση έντονου βήχα με καταρροή που χειροτερεύει το βράδυ μπορείτε να τρίψετε καρύδια και να τα ανακατέψετε με φρέσκο χυμό τζίντζερ. Καλύτερα να τα καταναλώσετε μετά από το βραδινό φαγητό.
Κατά της γρίπης
Η συνταγή της κινεζικής Ιατρικής για τη γρίπη και το κρυολόγημα είναι η σούπα από τζίντζερ. Θα χρειαστείτε 60γρ φρέσκο τζίντζερ, 50γρ ρύζι και 2 σκελίδες σκόρδο. Η σούπα τρώγεται ζέστη και θα αισθανθείτε αμέσως ανακούφιση. Το τζίντζερ κατευνάζει τον εμετό και τον βήχα, για αυτό η σούπα είναι ιδανική για τις ιώσεις, που συνοδεύονται από πεπτικές διαταραχές.
Σταγόνες για τη μύτη με βάση το σκόρδο
Αν η μύτη σας είναι γεμάτη βλέννες, νιώθετε δυσφορία και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, τότε δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή. Λιώστε λίγες σκελίδες σκόρδο και αναμείξτε 1 κουταλάκι 10γρ λιωμένο σκόρδο, με 100 ml νερό βραστό. Χρησιμοποιήστε αυτό το διάλυμα σας σταγόνες για τη μύτη σας και αμέσως θα ανακουφιστείτε.
Διαβάστε επίσης...
Η δύναμη του όχι
Όταν εκφράζουμε τις επιθυμίες μας και γνωρίζουμε τα όριά μας, τότε συνδεόμαστε πραγματικά με τους ανθρώπους γύρω μας.
ΠερισσότεραΜπορεί η διατροφή να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης;
Ορισμένες διατροφικές επιλογές μπορούν πράγματι να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης υπό το φως των ερευνών
ΠερισσότεραΠαιχνίδια: τα κρυμμένα ηλεκτρονικά απόβλητα
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια κιλά πολύτιμων ηλεκτρονικών ειδών μέσα σε παιδικά παιχνίδια πετιούνται κάθε χρόνο
Περισσότερα