Αναπνέουμε Δηλητήρια: Ας προστατευτούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αναπνέουμε Δηλητήρια: Ας προστατευτούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αναπνέουμε Δηλητήρια: Ας προστατευτούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων είναι μολυσμένη, γεμάτη βλαβερά για την υγεία σωματίδια. Ειδικά το χειμώνα, όταν στους ρύπους των αυτοκινήτων προστίθενται τα αέρια που εκλύονται από την καύση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ, ταυτόχρονα, μειώνεται η βροχή και ο αέρας που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τα τοξικά απόβλητα.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι

Το νέφος αποτελείται από χιλιάδες δηλητηριώδη αέρια. Αρχής γενομένης από τις λεπτές σκόνες (που θεωρούνται ως οι πιο επικίνδυνες), οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και καταλήγουν καθημερινά στους πνεύμονές μας είναι οι εξής:

Pm 10 και Pm 2.5
Αόρατη σκόνη που προέρχεται από τις εξατμίσεις αυτοκινήτων, πλοίων, αεροπλάνων, γεωργικών μηχανημάτων και τους καυστήρες θέρμανσης. Είναι οι πιο επικίνδυνες για την υγεία, καθώς οι διαστάσεις τους είναι απειροελάχιστες (10 ή και 2.5 εκατομμυριοστά του μέτρου) και, επιπλέον, γιατί μπορούν να εισχωρήσουν ως τις πνευμονικές κυψελίδες.

CO (Μονοξείδιο του άνθρακα)
Τοξικό αέριο που εκλύεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, όταν τα καύσιμά τους δεν υφίστανται πλήρη καύση στο εσωτερικό της μηχανής. Όταν απορροφηθεί από το αίμα, ενώνεται με την αιμογλοβίνη σχηματίζοντας ένα μίγμα που μειώνει τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

NO2 (διοξείδιο του αζώτου)
Δηλητηριώδες αέριο που σχηματίζεται όταν το οξείδιο του αζώτου από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων έρχεται σε επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Είναι άρα παρόν όλη τη διάρκεια της ημέρας και είναι ορατό με γυμνό μάτι, καθώς ευθύνεται για το χαρακτηριστικό κίτρινο-κοκκινωπό χρώμα του νέφους που καλύπτει την πόλη. Είναι εξαιρετικά βλαβερό για τις αναπνευστικές οδούς.

SO2 (διοξείδιο του θείου)
Τοξικό αέριο που εκλύεται κυρίως από τα αυτοκίνητα και τους καυστήρες της οικιακής θέρμανσης που χρησιμοποιούν καύσιμα με σουλφίδια. Αποδεικνύεται τοξικό για το αναπνευστικό σύστημα.

Όζον
Αέριο της ατμόσφαιρας που έχει σαν στόχο την προστασία της γης από την ηλιακή ακτινοβολία. Παράγεται, όμως, και από τον συνδυασμό της με το διοξείδιο του αζώτου των αυτοκινήτων, σε τέτοιες ποσότητες που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια.

Βαρέα μέταλλα
Μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, χρώμιο, αμίαντος. Παρότι κάποια από αυτά είναι στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο οικοσύστημα, η χρήση τους στη βιομηχανία προκαλεί την περαιτέρω έκλυσή τους στην ατμόσφαιρα με αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Ανησυχητικά στοιχεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε ότι, μονάχα τον τελευταίο χρόνο, τα θύματα των ασθενειών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως ήταν 2 εκατομμύρια. Η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Παρότι δεν υπάρχουν δραστικές λύσεις, αρκεί να υιοθετήσουμε μια σειρά «καλών» συνηθειών και να καταφεύγουμε σε κάποιες φυσικές θεραπείες, για να αποτοξινωθούμε από τα δηλητήρια που έχουμε εισπνεύσει.

Πώς η μόλυνση μας αρρωσταίνει;

Οι κυριότερες βλάβες, που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και τα όργανά του, δηλαδή μύτη, στόμα, τραχεία και πνεύμονες.
 

  • Οι πιο συχνές παθήσεις είναι: παραρρινοκολπίτιδα, ρινίτιδα, ωτίτιδα, ξηρός βήχας, αλλεργίες, φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες, βρογχίτιδες, ως και πιο σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων.
     
  • Οι πιο λεπτές σκόνες και κάποιοι τύποι αερίων (όπως το CO) επηρεάζουν όργανα και ιστούς μέσω του κυκλοφορικού συστήματος.
     
  • Αποτέλεσμα; Τα κύτταρα καταστρέφονται και αυξάνεται η ποσότητα ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, που τον δηλητηριάζουν, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης και ευνοώντας την εκδήλωση ασθενειών.

     

Σημάδια και αλλεργίες
Μη μπορώντας να οξυγονωθούν πλήρως, τα κύτταρα του δέρματος δεν κατορθώνουν να αναγεννηθούν κι έτσι γερνούν πρόωρα και δίνουν στην επιδερμίδα εκείνο το χαρακτηριστικό γκρίζο-κιτρινωπό χρώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα, δημιουργούνται κοκκινωπές κηλίδες στην επιδερμίδα ή αλλεργίες.

Ενοχλήσεις στα μάτια
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ενοχλήσεις στα μάτια που οφείλονται στο νέφος, όπως ένας τύπος επιπεφυκίτιδας λόγω του υψηλού επιπέδου θειώδους ανυδρίτη στην ατμόσφαιρα.

Μειωμένη άμυνα του οργανισμού
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ευνοώντας την εμφάνιση μολύνσεων και κάνοντας τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις επιθέσεις ιών και βακτηρίων.

Πώς να προστατευθούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση και να περιορίσουμε τις βλαβερές συνέπειες!

Ιαματικά νερά & βιταμίνες

Ιαματικά νερά
Μια κλασική μέθοδος για να ελευθερώσουμε τις αναπνευστικές οδούς από τη σκόνη και τα κατάλοιπα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η εισπνοή ιαματικών υδάτων, τα οποία καθαρίζουν σε βάθος τη ρινική κοιλότητα, λειτουργώντας καταπραϋντικά και για τους πνεύμονες.

Φυσικά, για να επωφεληθούμε πλήρως αυτών των θεραπειών είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε εγκαταστάσεις μακριά από την πόλη, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον καθαρό αέρα και την επαφή με το περιβάλλον.

Θειικά και αλατοβρωμιοϊωδιούχα
Τα πιο κατάλληλα ύδατα για τις εισπνοές κατά του νέφους είναι τα πλούσια σε θείο, που καθαρίζουν τις αναπνευστικές οδούς και δρουν εναντίον των τοξινών και των φλεγμονών. Επίσης κατάλληλα είναι και όσα περιέχουν νάτριο, βρώμιο και ιώδιο, γιατί είναι πλούσια σε χλωρίδιο του νατρίου και ιώδιο, που καθαρίζουν τις αναπνευστικές οδούς

Φρούτα και λαχανικά
Τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή του οργανισμού από τις τοξίνες. Πρώτα απ’ όλα, τα φρούτα και τα λαχανικά (κατά προτίμηση τα βιολογικά), πλούσια σε ίνες, που ευνοούν την εξάλειψη των τοξινών, και βιταμίνες, που βοηθούν τα κύτταρα να αναγεννηθούν και να οξυγονωθούν.

Ειδικότερα, πρέπει να προτιμούμε τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή και τις ντομάτες, πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία εμποδίζει την εξάπλωση των ελεύθερων ριζών και κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πράσινο τσάι κατά των ελεύθερων ριζών
Είναι σημαντικό να πίνουμε κάθε μέρα τουλάχιστον δύο λίτρα νερό «ελαφρά μεταλλικό», για να διευκολύνουμε το φιλτράρισμα του αίματος μέσω των νεφρών. Επιπλέον, μπορούμε να πίνουμε πράσινο τσάι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

 

3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  1. Για να αποφεύγονται προβλήματα στο αναπνευστικό, οι πνεύμονες χρειάζονται οξυγόνο και καθαρό αέρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας σε μεγάλα πάρκα ή να πηγαίνουμε στην εξοχή και να κάνουμε ασκήσεις αναπνοής, που κινητοποιούν τους πνεύμονες.
     
  2. Ο αέρας μέσα στους τέσσερις τοίχους είναι ίδιος μ’ εκείνον που βρίσκεται έξω, καθώς μπαίνει από τις πόρτες και τα παράθυρα. Η σκόνη συσσωρεύεται δημιουργώντας ένα είδος τοξικού «καλύμματος». Είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνουμε τον αέρα στα δωμάτια, γιατί μαζί με τις τοξικές ουσίες, μπαίνει και καθαρός αέρας.
     
  3. Παρότι δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένες, οι μάσκες κατά του νέφους είναι ένα καλό μέσο για την αποφυγή εισπνοής των δηλητηρίων στην ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μάσκες με βαλβίδα που περιέχουν ενεργό άνθρακα, ο οποίος φιλτράρει τον αέρα εμποδίζοντας την εισβολή λεπτής σκόνης τύπου Pm10. Πολύ χρήσιμες για άτομα που περπατούν σε δρόμους με μεγάλη κίνηση, αλλά και για ποδηλάτες ή μοτοσικλετιστές.

Διαβάστε επίσης...

Μερικές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές τροφές για απώλεια βάρους

Μερικές ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές τροφές για απώλεια βάρους

Τα οφέλη της κατανάλωσης των εποχικών φρούτων και λαχανικών είναι διπλά!

Περισσότερα
Γκρέιπφρουτ : Κατά της χοληστερίνης

Γκρέιπφρουτ : Κατά της χοληστερίνης

Γκρέιπφρουτ : Οι ευεργετικές του ιδιότητες και τι να προσέξετε

Περισσότερα
Όλη Η Αλήθεια Για Τη Φροντίδα Του Δέρματος

Όλη Η Αλήθεια Για Τη Φροντίδα Του Δέρματος

Διαβάστε μύθους και αλήθειες για το δέρμα μας.

Περισσότερα