Ο κόσμος της υγείας και της ευεξίας είναι γεμάτος συμβουλές, κόλπα και συμβουλές για την ενίσχυση της μακροζωίας. Οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής σίγουρα παίζουν ρόλο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις vegan δίαιτες έχει πυροδοτήσει συζητήσεις και έρευνες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπό τους στις χρόνιες ασθένειες, την υγεία και τη διάρκεια ζωής.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν τρόπους ζωής με βάση τα φυτά για ηθικούς, περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, κάτι που μας οδηγεί σε ένα πιεστικό ερώτημα: ζουν περισσότερο οι βίγκαν; Αυτό το άρθρο διερευνά την πιο πρόσφατη έρευνα για να παρέχει μια ισορροπημένη προοπτική σχετικά με το εάν η υγιεινή vegan διατροφή μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.
Τι είναι η vegan διατροφή;
Οι βίγκαν αποκλείουν όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών και του μελιού. Αντίθετα, φέρνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους στην πρώτη γραμμή της διατροφής. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι επιλέγουν τον βιγκανισμό, όπως:
- Ηθικoί λόγοι. Μπορεί να ανησυχούν για την καλή διαβίωση των ζώων και να αισθάνονται έντονα την εκμετάλλευση των ζώων.
- Περιβαλλοντικοί λόγοι. Μια vegan διατροφή συνδέεται με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και εστιάζει στη βιωσιμότητα, η οποία είναι σημαντική για όσους ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή.
- Υγεία. Υπάρχει μια δημοφιλής πεποίθηση ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά προσφέρουν ανώτερα οφέλη για τη διατροφή και την υγεία σε σύγκριση με τις δίαιτες εκείνων που τρώνε κρέας.
Η βίγκαν κοινότητα δίνει έμφαση στα ολόκληρα τρόφιμα φυτικής προέλευσης στη διατροφή της, αντικαθιστώντας τα ζωικά τρόφιμα με φυτικά προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που πιστεύουν ότι προωθούν μια πιο υγιεινή ζωή για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.
Γιατί κάποιοι vegan ζουν περισσότερο;
Η έρευνα δείχνει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι βίγκαν μπορεί να επωφεληθούν από την αυξημένη μακροζωία είναι η απόδειξη ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερους κινδύνους καρδιαγγειακών και χρόνιων ασθενειών. Οι δίαιτες vegan είναι συχνά πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στον μειωμένο κίνδυνο ασθενειών και στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Μια μετα-ανάλυση 40 μελετών παρατήρησης που εξέταζαν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μεταξύ των vegan και των παμφάγων έδειξε ότι, τυπικά, οι vegans είχαν πιο ευνοϊκούς καρδιομεταβολικούς παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Χαμηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ)
- Μικρότερη περιφέρεια μέσης
- Μειωμένα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας
- Χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η ίδια μετα-ανάλυση σημείωσε ότι αρκετές μελέτες μεγάλης κλίμακας από την Ταϊβάν έδειξαν ότι μια vegan διατροφή δεν συσχετίστηκε με ευνοϊκούς καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με τις δίαιτες ελέγχου.
Η μελέτη EPIC-Oxford είναι μια ομάδα 65.000 ανδρών και γυναικών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έχουν μελετηθεί ως προς τη διατροφή και τα αποτελέσματα της υγείας τους από τη δεκαετία του 1990. Σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους, οι χορτοφάγοι και οι vegans στη μελέτη EPIC-Oxford είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη και οι vegans βρέθηκαν να έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι παρόλο που οι πιθανοί σύνδεσμοι πρόληψης ασθενειών είναι ενδιαφέρουσες, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως γενετικοί ή άλλοι μη διατροφικοί παράγοντες.
Ενώ αυτές οι μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενα στοιχεία για τα οφέλη της μειωμένης κατανάλωσης κρέατος και της διατροφής με φυτικά τρόφιμα, η έρευνα είναι παρατηρητική και δεν διεξάγεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν επιστημονικά αυστηρές μελέτες που ρωτούν: ζουν περισσότερο οι βίγκαν; Για να δημιουργήσουμε μια σταθερή σχέση μεταξύ των δύο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και ισχυρές, διαχρονικές μελέτες που θα εξετάζουν και άλλους τρόπους ζωής και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.
Δεν ζουν όλοι οι vegans περισσότερο
Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι η απλή αποφυγή όλων των ζωικών προϊόντων δεν είναι μια μαγική θεραπεία ή ένας εγγυημένος τρόπος αποφυγής πολλαπλών χρόνιων παθήσεων υγείας. Μια vegan δίαιτα πρέπει να κατασκευαστεί προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε όλα τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να ευδοκιμήσει. Ο παρακάτω είναι ορισμένες κοινές ελλείψεις που συχνά σχετίζονται με τις vegan δίαιτες και τον ρόλο αυτών των θρεπτικών συστατικών που αναφέρονται.
- Βιταμίνη Β12. Η Β12 που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή αιμοσφαιρίων.
- Σίδηρος. Ο σίδηρος που βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στο κρέας από ότι στα φυτικά προϊόντα, είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
- Ασβέστιο. Το ασβέστιο που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών.
- Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Υψηλά επίπεδα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και άλλες πηγές θαλασσινών. Τα ωμέγα-3 είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
- Πρωτεΐνη/ Τα προϊόντα κρέατος παρέχουν πλήρεις πρωτεΐνες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μυών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Χωρίς μια σωστά σχεδιασμένη και προσεκτικά μελετημένη vegan διατροφή, αυτές οι ελλείψεις μπορεί ακόμη και να αναιρέσουν τα θετικά αποτελέσματα ενός vegan τρόπου ζωής. Εάν σκέφτεστε να μεταβείτε σε μια κυρίως φυτική διατροφή, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών και φυτικών τροφών με πλούσια θρεπτικά συστατικά και εξετάστε το ενδεχόμενο συμπλήρωσης για ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω.
Τα οφέλη μιας vegan διατροφής
Αν και υπάρχουν σίγουρα προκλήσεις στην υιοθέτηση μιας vegan διατροφής, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη που πρέπει να ληφθούν υπόψη που μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της μακροζωίας. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι δίαιτες vegan είναι γενικά αρκετά χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών παρέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά που μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου.
- Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε μια θετική σχέση μεταξύ της φυτικής διατροφής και της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης.
- Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους. Συνήθως, οι vegans έχουν χαμηλότερους δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ), γεγονός που υποδηλώνει ότι μια φυτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
- Βελτιωμένη λειτουργία των νεφρών. Μια πρόσφατη μελέτη, που υποστηρίζει τα ευρήματα ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου, σημειώνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά σχετίζονται με καλύτερη λειτουργία των νεφρών.
- Πιθανή μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με αυτή τη συστηματική ανασκόπηση του 2021 15 μελετών, ο διαβήτης τύπου 2 ήταν λιγότερο διαδεδομένος σε όσους έκαναν δίαιτες vegan. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, δεν ελήφθησαν υπόψη.
Και πάλι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προκειμένου να καταλήξουμε οριστικά στο συμπέρασμα εάν η κατανάλωση φυτικής προέλευσης μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους ορισμένων χρόνιων ασθενειών σε σύγκριση με τους ανθρώπους που τρώνε κρέας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας vegan διατροφής;
Ενώ μια φυτική διατροφή μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, υπάρχουν επίσης πιθανοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν δεν διαχειρίζεστε σωστά τη διατροφική σας πρόσληψη. Το να είσαι vegan δεν είναι απαραίτητα πάντα εύκολο – πρέπει να σκεφτείς πολύ περισσότερο για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλες τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα στις ποσότητες που χρειάζεται το σώμα σου. Η παρακάτω λίστα προσφέρει μερικούς από τους κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε πριν δοκιμάσετε τον βιγκανισμό:
- Διατροφικές ελλείψεις. Εάν η διατροφή σας δεν είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, το να είστε vegan μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ελλείψεων, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12, σίδηρο, ασβέστιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνη.
- Ρίσκο υγείας. Έχοντας ελλείψεις σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως αναιμία και εύθραυστα οστά.
- Ανάγκη για συμπλήρωμα. Για να καλύψετε όλες τις διατροφικές σας ανάγκες, πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρετε συγκεκριμένα συμπληρώματα εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια vegan δίαιτα.
- Κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Οι επιλογές για vegan δεν είναι πάντα εύκολο να βρεθούν στα τοπικά καταστήματα ή στα εστιατόρια, γεγονός που δυσκολεύει τα ψώνια και το φαγητό με κρεατοφάγους. Οι μεγαλύτερες πόλεις και πόλεις έχουν συχνά καλά εφοδιασμένες αγορές υγιεινών τροφών, αλλά αυτές μπορεί να είναι ακριβές και απρόσιτες για πολλούς.
Συμπέρασμα
Μετά την ανασκόπηση της τρέχουσας βιβλιογραφίας για τον βιγκανισμό και τη μακροζωία, δεν είναι δυνατό να πούμε με βεβαιότητα εάν η κατανάλωση βίγκαν θα σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο από τους κρεατοφάγους ή θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας.
Αυτό που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι οι vegan τείνουν να είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ολόκληρα τρόφιμα, να έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ίσως είναι αυτή η κλίση προς μια δίαιτα που επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι η πιο ωφέλιμη και όχι απαραίτητα η πλήρης αποφυγή όλων των ζωικών προϊόντων.
Τελικά, οι διατροφικές σας επιλογές είναι άκρως προσωπικές και θα εξαρτηθούν από τις ατομικές προτιμήσεις που καθοδηγούνται από ανησυχίες για την υγεία, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων. Είτε επιλέξετε να είστε vegan είτε παμφάγοι, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια υγιεινή διατροφή με ολόκληρα τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα, υγιή λίπη και πρωτεΐνες.
Πηγές:
- https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0209086
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7613518/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1040842818301628
- https://healthnews.com/nutrition/diets/do-vegans-live-longer/
- https://www.mdpi.com/2072-6643/13/11/3721
- https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/2123
Διαβάστε επίσης...
Οι τέσσερις εποχές και ο Δράκος: Μια διαδραστική παράσταση για παιδιά
Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
ΠερισσότεραΚόμμα Για Τα Ζώα, Συνέντευξη Με Τον Ιδρυτή
Κόμμα Για Τα Ζώα, Συνέντευξη Με Τον Ιδρυτή, πρόσωπα
Περισσότερα«Cozy Cardio», νέα μόδα στο ΤΙΚ ΤΟΚ, τι λένε οι ειδικοί;
Μορφή άσκησης χαμηλής έντασης που γίνεται στο σπίτι με μια αίσθηση αυτοφροντίδας
Περισσότερα