Η απώλεια των αισθήσεών μας είναι συχνά ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, ορισμένοι ειδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την αιτία. Η αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων μπορεί να βελτιώσει δραστικά τις αισθήσεις σας. Εάν η απώλεια της γεύσης οφείλεται σε φυσιολογική γήρανση, δεν υπάρχουν γνωστές θεραπείες ή τρόποι για να την αντιστρέψετε. Ωστόσο, η διαχείρισή του είναι εύκολη με μερικές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε.
Ο πειραματισμός με το χρώμα, τη γεύση, την υφή και τη θερμοκρασία μπορεί να κρατήσει ευχάριστη την ώρα του γεύματος, καλύπτοντας παράλληλα τις διατροφικές σας ανάγκες. Όλες οι αισθήσεις μειώνονται καθώς γερνάμε. αυτό είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Η όσφρηση και η γεύση συνδέονται στενά και όταν η μία από αυτές τις αισθήσεις πάει, συνήθως ακολουθεί η άλλη. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλες οι αισθητηριακές απώλειες ίσες. Ορισμένες αλλαγές στις αισθήσεις σας μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.
Το να δείτε τη βοήθεια ενός ειδικού για την αντιμετώπιση τυχόν πιθανών προβλημάτων είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας σας. Από την άλλη πλευρά, εάν αποκλειστούν ιατρικά ζητήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να χειρίζεστε αυτές τις αλλαγές για να αποτρέψετε πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί εύκολοι και διασκεδαστικοί τρόποι για να διεγείρετε την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης, βελτιώνοντας έτσι τη διατροφή σας και βοηθώντας να κάνετε ξανά το γεύμα σας χορταστικό.
Η αίσθηση της γεύσης μας
Η γεύση είναι μια από τις πιο κοινές αισθητηριακές αλλαγές που βιώνουμε καθώς γερνάμε. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ο αριθμός των γευστικών κάλυκων που έχουμε μειωθεί με την ηλικία, μειώνοντας από περίπου 9.000 όταν γεννιόμαστε σε περίπου 5.000 όταν φτάσουμε στα 70 μας. Οι γυναίκες μπορούν να δουν αλλαγές ήδη από τα 40 τους, ενώ οι άνδρες αναφέρουν αλλαγές λίγο αργότερα, ξεκινώντας από τα 50 τους.
Ταυτόχρονα, οι εναπομείναντες γευστικοί μας κάλυκες υφίστανται ατροφία ή συρρίκνωση και χάνουν μέρος της λειτουργικότητάς τους. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζουμε μειωμένη ευαισθησία στη γεύση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όρεξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανισορροπίες.
Η όσφρησή μας
Συχνά, η κινητήρια δύναμη πίσω από την απώλεια της γεύσης μας είναι η απώλεια της όσφρησης. Η όσφρηση είναι η παλαιότερη (εξελικτικά μιλώντας) και η πιο ευμετάβλητη αίσθηση που έχουμε. Η οσμή και η γεύση συνδέονται πολύ στενά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 75-95% αυτού που θεωρούμε γεύση προέρχεται από την όσφρησή μας με τη μορφή αρώματος. Η γλώσσα μπορεί να ανιχνεύσει μόνο λίγες γεύσεις, ενώ η μύτη μπορεί να εντοπίσει χιλιάδες μυρωδιές. Μπορείτε να δείτε γιατί η όσφρησή μας είναι τόσο σημαντική για την αίσθηση της γεύσης μας.
Η μείωση της όσφρησής μας δεν επηρεάζει μόνο την όρεξη και τη διατροφή, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια. Για παράδειγμα, το να μην μπορούμε να μυρίσουμε όταν το φαγητό έχει χαλάσει, μας κάνει ευάλωτους σε τροφικές δηλητηριάσεις. Επιπλέον, το να μην μπορείτε να μυρίσετε πιθανές απειλές, όπως επιβλαβείς αναθυμιάσεις ή καπνό κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, μπορεί επίσης να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.
Ένας ΩΡΛ μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσει
Εάν αντιμετωπίζετε άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με απώλεια γεύσης και/ή όσφρησης, μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο - έναν γιατρό αυτιών, μύτης και λαιμού (ΩΡΛ). Αυτοί οι ειδικοί έχουν τα προσόντα να εξετάσουν, να θεραπεύσουν, ακόμη και να πραγματοποιήσουν χειρουργική επέμβαση (όταν είναι απαραίτητο) στους πολύπλοκους και ευαίσθητους ιστούς του λαιμού και του κεφαλιού.
Καταστάσεις όπως αλλεργίες, ιγμορίτιδα, λοιμώξεις, ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον) και ορισμένοι καρκίνοι συχνά προκαλούν απώλεια γεύσης και όσφρησης. Η αναζήτηση της φροντίδας ενός ωτορινολαρυγγολόγου θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για την εξάλειψη οποιασδήποτε υποκείμενης αιτίας της απώλειας των αισθήσεων σας.
Συμβουλές για να απολαύσετε φαγητό με απώλεια γεύσης και όσφρησης που σχετίζεται με την ηλικία
Οι αλλαγές στη μυρωδιά και τη γεύση μπορούν συχνά να επηρεάσουν την όρεξη, καθώς η ώρα του φαγητού δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο παλιά. «Η απώλεια γεύσης και όσφρησης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Συχνά οδηγεί σε μειωμένη όρεξη και κακή διατροφή», λέει ο Δρ Paul Y. Takahashi, M.D. της Mayo Clinic. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε τις αρνητικές διατροφικές επιπτώσεις και να επαναφέρουμε τον ενθουσιασμό την ώρα του γεύματος βελτιώνοντας παράλληλα τη συνολική υγεία και ευεξία.
- Φάτε με τα μάτια σας. Εστιάστε στην κατανάλωση τροφών με έντονα χρώματα όπως γλυκοπατάτες, καρότα, μήλα, βατόμουρα και αβοκάντο. Σημασία έχει η παρουσίαση! — και μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της όρεξης. Εστιάζοντας σε φωτεινά χρώματα, μπορείτε να κάνετε την ώρα του φαγητού πιο ελκυστική.
- Η γεύση είναι φίλος σου. Η προσθήκη δυνατών γεύσεων στα γεύματά σας μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της γεύσης σας. Προσθέστε πράγματα όπως σκόρδο, τσίλι, τζίντζερ, μουστάρδα, κανέλα και χυμό λεμονιού για να ενισχύσετε τη γεύση.
- Καθώς μεγαλώνουμε, μπορούμε να σταματήσουμε να παράγουμε αρκετό σάλιο. Ωστόσο, τα όξινα τρόφιμα όπως ο χυμός λεμονιού διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, ενισχύοντας τη γεύση του στ τροφές. Περισσότερο σάλιο σημαίνει ότι το φαγητό θα καλύψει περισσότερους γευστικούς κάλυκες, δίνοντάς σας μια καλύτερη εμπειρία γεύματος.
- Παίξτε με τις υφές. Όταν η γεύση είναι περιορισμένη, η αίσθηση του φαγητού όταν τρώμε μπορεί να γίνει πιο αισθητή, έχοντας μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη γεύση μόνο. Για να τονώσετε την όρεξη και να διατηρήσετε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, δοκιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς υφών όπως μαλακή πουτίγκα, τραγανά κράκερ, ζουμερά σταφύλια, κολλώδες βούτυρο ξηρών καρπών, μασώμενες πρωτεΐνες και υγρές σούπες ή smoothies. Απολαύστε την εξερεύνηση διαφορετικών εμπειριών αίσθησης στο στόμα.
- Εξερευνήστε νέα πράγματα. Καθώς η γεύση και η μυρωδιά αλλάζουν, θα αλλάζουν και οι προτιμήσεις των τροφίμων και της γεύσης. Μην φοβάστε να ενισχύσετε το γευστικό προφίλ και τη συνολική εμπειρία του επόμενου γεύματός σας δοκιμάζοντας νέα μπαχαρικά, φαγητά, βότανα, σάλτσες και υφές για να σας δώσουν ένα πιο δυνατό γευστικό προφίλ στο επόμενο γεύμα σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα φαγητά που δεν μπορούσατε να χειριστείτε πριν θα μπορούσαν να είναι τα νέα σας αγαπημένα τώρα!
- Κρατήστε μια ποικιλία από γλυκά, αλμυρά, πικάντικα και όξινα καρυκεύματα, σάλτσες και βότανα στη διάθεσή σας – ακόμα κι αν δεν είναι κάτι σου άρεσε ποτέ στο παρελθόν. Τα γούστα σας θα αλλάξουν και το να πειραματιστείτε με νέα πράγματα μπορεί συχνά να οδηγήσει στο να τρώτε περισσότερο την ώρα του γεύματος, συμβάλλοντας στην καλύτερη όρεξη και τη συνολική διατροφή.
- Δοκιμάστε διαφορετικές θερμοκρασίες. η υφή δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσετε την αίσθηση του στόματός σας. Η δοκιμή τροφών σε διαφορετικές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε τα γεύματα περισσότερο. Δοκιμάστε κρύα ή κατεψυγμένα τρόφιμα, τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, ζεστά φαγητά, ακόμη και ζεστά φαγητά (μέχρι ανοχής) για να δείτε τι προτιμά ο ουρανίσκος σας.
Θεραπεία επανεκπαίδευσης όσφρησης (SRT).
Ειδικοί μπορεί να συστήσουν «θεραπεία επανεκπαίδευσης της μυρωδιάς». Ο Δρ Thomas Hummel στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης ανέπτυξε αυτή τη θεραπεία για να βοηθήσει τα οσφρητικά νεύρα (νεύρα με τα οποία μυρίζουμε) να αναγεννηθούν και να ενθαρρύνουν τη βελτιωμένη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου. Η τεχνική περιλαμβάνει την εστίαση της όσφρησής σας σε τέσσερις διαφορετικές γνωστές μυρωδιές για περίπου 10-20 δευτερόλεπτα κάθε φορά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για τρεις μήνες (περισσότερο είναι ακόμα καλύτερο).
Το να απολαμβάνουμε το φαγητό καθώς γερνάμε μπορεί να είναι δύσκολο όταν οι αισθήσεις μας δεν είναι τόσο ευκρινείς όσο κάποτε. Ωστόσο, μπορείτε να διατηρήσετε την ώρα του γεύματος ενδιαφέρουσα και θρεπτική αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο, εφαρμόζοντας αυτά τα βήματα και δοκιμάζοντας νέα πράγματα. Μην αφήσετε τις μειωμένες μυρωδιές και γεύσεις να σας εμποδίσουν να απολαύσετε τη ζωή!
Πηγές
- NIH. How Smell and Taste Change as You Age.
- InformedHealth.org. How does our sense of taste work?
- NIH. The aging olfactory epithelium: neurogenesis, response to damage, and odorant-induced activity.
- Columbia. What is Otolaryngology?
- NIH. Sense of Smell: Structural, Functional, Mechanistic Advancements and Challenges in Human Olfactory Research.
- ENThealth. Smell Retraining Therapy.
Διαβάστε επίσης...
Κρύα Άκρα, Ζεστή Καρδιά;
Γιατί σε ορισμένους ανθρώπους, τα άκρα τους, κυρίως τα πόδια είναι κρύα;
Περισσότερα6 Σημάδια Που Μπορεί Να «Δείχνουν» Αγχώδη Διαταραχή
Σημάδια που ίσως δείχνουν αγχώδη διαταραχή
Περισσότερα