Βρεθήκατε ποτέ να ψωνίζετε για θεραπεία; Αυτό το κομμάτι του γνωστού shopping therapy μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά αν γίνει συνήθεια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εθισμό. Μάθετε τα σημάδια ότι το shopping therapy σας έχει μετατραπεί σε ψυχαναγκαστικές αγορές και πώς να απελευθερωθείτε.
Shopping therapy
Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «shopping therapy» στο παρελθόν μία ή δύο φορές, κυρίως όταν κάποιος που χωρίζει λέει ότι το χρειάζεται για να του φτιάξει τη διάθεση.
Το κάνουμε για μια απόδραση ή προσωρινή απόσπαση της προσοχής από οποιαδήποτε συναισθήματα δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή. Φυσικά, δεν μοιάζει καθόλου με την επαγγελματική θεραπεία, όπου συνήθως κάνουμε το αντίθετο και εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα.
Εάν δεν είναι ο κανόνας για εσάς, δεν είναι απαραίτητα και ανθυγιεινό. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έχει να κάνει με το μέτρο. Ωστόσο, αν αρχίσει να γίνεται συνήθεια και οδηγεί σε υπερβολικές αγορές, ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα βήμα πίσω.
7 σημάδια ότι είστε εθισμένοι στα ψώνια
Λίγo shopping therapy εδώ και εκεί δεν ορίζει τον εθισμό. Αλλά αν η επιθυμία για ψώνια γίνει συντριπτική και αρχίσει να επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής σας, μπορεί να είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να προσέξετε εάν ανησυχείτε για τις αγοραστικές σας συνήθειες:
- Καταναγκαστικά ψώνια. Μια ανεξέλεγκτη επιθυμία για ψώνια, συχνά για αντικείμενα που αργότερα συνειδητοποιείτε ότι είναι περιττά.
- Προσωρινή ευφορία. Μια ανακούφιση, βιασύνη ή υψηλή ένταση κατά την περιήγηση και την αγορά πραγμάτων.
- Ενοχές και τύψεις. Αισθήματα ντροπής και τύψεων μετά, ίσως και ψέματα για αγορές.
- Κλιμακούμενες τάσεις. Αγοράζοντας όλο και περισσότερα για να έχετε την ίδια βιασύνη.
- Οικονομική καταπόνηση. Δαπάνες πέρα από τις δυνατότητές σου, δυνητικά δημιουργία χρέους και άνοιγμα νέων καρτών για περισσότερη αγοραστική δύναμη.
- Παραμέληση δραστηριοτήτων ή ευθυνών. Οι αγορές επηρεάζουν τις σχέσεις, την εργασία και την υγεία σας.
- Συναισθηματική εξάρτηση. Βασίζεστε στις αγορές για να νιώσετε καλύτερα.
Θα σας κάνουν να χαρείτε τα ψώνια;
Ενώ τα ψώνια μπορεί να σας δώσουν προσωρινά υψηλή και τόνωση της αυτοεκτίμησης, σπάνια οδηγεί σε αληθινή ικανοποίηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν γίνει εθισμός, καθώς είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος διαχείρισης ή διαφυγής του πόνου.
Για μερικούς, μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε άγχος και απόγνωση εάν αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στις συνήθειες δαπανών τους ή ότι έχουν χρέη. Η οικονομική ανασφάλεια, άλλωστε, είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες στρες στη ζωή των ανθρώπων, που μπορεί να συμβάλει στο άγχος και την κατάθλιψη.
Συνολικά, αμέτρητες μελέτες και μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι η ιεράρχηση των υλιστικών επιδιώξεων συνδέεται με φτωχότερη ευημερία. Συγκεκριμένα, χαμηλότερα επίπεδα ζωτικότητας και αυτοπραγμάτωσης και περισσότερη κατάθλιψη, άγχος και γενική ψυχοπαθολογία. Η αληθινή ικανοποίηση και ευτυχία βρίσκονται συχνά στις απλούστερες, βαθύτερες πτυχές της ζωής, όπως οι σχέσεις, οι θετικές εμπειρίες, η αίσθηση ασφάλειας και η προσωπική ανάπτυξη.
Γιατί τείνουμε να θέλουμε όλο και περισσότερα;
Συχνά επιθυμούμε περισσότερα χάρη στην πολιτισμική μας προετοιμασία και τα ένστικτα επιβίωσης. Η απόκτηση ωραίων πραγμάτων μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, τουλάχιστον προσωρινά. Επιπλέον, η εύρεση μιας «μεγάλης συμφωνίας» μπορεί να αισθάνεται σαν μια ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας, βοηθώντας σας να αναγνωρίσετε την αίσθηση της γνώσης σας.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι καταναγκαστικές αγορές είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων και δυσκολιών, όπως μια κατάσταση ψυχικής υγείας, μοναξιά, χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανατροφή σε μια υλιστική κουλτούρα. Οι αγορές μπορούν να γίνουν ένας τρόπος διαχείρισης του πόνου. Προσφέρει μια απόδραση, ευχαρίστηση και μια πιθανή τόνωση της αυτοεκτίμησης.
Συμβουλές για την αντιμετώπιση του εθισμού στα ψώνια
Δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε, ειδικά όταν σχετίζεται με εμμονή ή καταναγκασμό. Η απελευθέρωση απαιτεί προσπάθεια, ενδοσκόπηση και το πιο σημαντικό, υποστήριξη.
Γίνε ειλικρινής με τον εαυτό σου
Αν ανησυχείτε καθόλου για τις αγοραστικές σας συνήθειες, ίσως είναι καιρός να καθίσετε και να γίνετε αληθινοί με τον εαυτό σας. Πάρτε ένα ημερολόγιο και στυλό και αναρωτηθείτε πώς σας επηρεάζουν οι συνήθειες δαπανών σας και τι μπορεί να σας βοηθήσει.
Βρείτε μια υποστηρικτική κοινότητα
Είμαστε συνδεδεμένοι να ευδοκιμούμε με κοινωνική υποστήριξη, οπότε το να πείτε στους αγαπημένους σας που εμπιστεύεστε μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας που χρειάζεστε. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς θα το πάρουν, υπάρχουν πολλές διαδικτυακές ή αυτοπροσώπως ομάδες υποστήριξης με εκπαιδευμένους επαγγελματίες και άτομα που περνούν ακριβώς το ίδιο πράγμα με εσάς.
Δοκιμάστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν πρέπει να εργαστείτε στους μηχανισμούς αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους, ξεκινήστε εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας σχετικά με το θέμα με βιβλία ή δωρεάν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Για εξατομικευμένη υποστήριξη, σκεφτείτε έναν θεραπευτή για να αποκτήσετε τα εργαλεία που χρειάζεστε για να αναπτύξετε πιο υγιεινές συνήθειες ανακούφισης από το άγχος. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η υποστήριξη με τη μορφή ομαδικής θεραπείας μπορεί να είναι ευεργετική.
Εστιάστε στη συμπόνια και στα νέα εργαλεία αντιμετώπισης
Η ψυχική υγεία συνδέεται άμεσα με το πώς φροντίζετε το σώμα και τα συναισθήματά σας. Σκεφτείτε για ένα απλό βήμα που θα μπορούσατε να κάνετε για να φροντίζετε τον εαυτό σας με συμπόνια κάθε μέρα. Από εκεί, μπορείτε να αρχίσετε να εστιάσετε στο να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε δύσκολα συναισθήματα με έναν νέο τρόπο.
Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν καθημερινό ημερολόγιο, διαλογισμό, άσκηση αυτοσυμπόνιας και τεχνικές συναισθηματικής ρύθμισης, όπως το χτύπημα, η βόλτα, η επίσκεψη ενός φίλου ή η κατανάλωση ενός υγιεινού γεύματος.
Εξασκηθείτε στην επίγνωση
Η έρευνα δείχνει ότι η επίγνωση και τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης συνδέονται με χαμηλότερο υλισμό. Αν και δεν είναι εύκολο να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας από τη μια μέρα στην άλλη, η άσκηση ευγνωμοσύνης και ασκήσεων με επίγνωση καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τη νοοτροπία σας γύρω από αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να νιώσετε ικανοποιημένοι. Μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας πιο εύκολα, μειώνοντας τους πόθους και τους καταναγκασμούς.
Σκεφτείτε επίσης τις αγορές σας προσεκτικά, εστιάζοντας στην παρουσία και τα όρια. Αυτό θα μπορούσε να μοιάζει σαν να φέρετε μαζί έναν φίλο για υποστήριξη ή να περιμένετε μια μέρα πριν αγοράσετε κάτι που δεν σχεδιάζατε να αγοράσετε. Στο τέλος, ενώ ο όρος θεραπεία λιανικής μπορεί να βγει ως αστείο, μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό. Η στροφή προς τα ψώνια, ή οτιδήποτε προσφέρει υψηλή ή απόδραση από δύσκολα συναισθήματα, μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό.
Πηγές
- Psychology & Marketing. Retail therapy: a strategic effort to improve mood.
- Front. Psychiatry. Money attitude, self-esteem, and compulsive buying in a population of medical students.
- Journal of Addictive Diseases. Associations between compulsive buying and substance dependence/abuse, major depressive episodes, and generalized anxiety disorder among men and women.
- Journal of Personality and Social Psychology. The relationship between materialism and personal well-being: a meta-analysis.
- The Journal of Positive Psychology. More gratitude, less materialism: the mediating role of life satisfaction.
- Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders. Is mindfulness-based intervention an effective treatment for people with obsessive-compulsive disorder? A systematic review and meta-analysis.
- Journal of Behavioral Addictions. Treatments for compulsive buying: a systematic review of the quality, effectiveness and progression of the outcome evidence.
- International journal of preventive medicine. Behavioral addiction versus substance addiction: correspondence of psychiatric and psychological views.
Διαβάστε επίσης...
Γιατί ο σκύλος μου γίνεται επιθετικός;
Μην προσπαθήσετε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας μέχρι να μάθετε που οφείλεται αυτή η αλλαγή
ΠερισσότεραΠώς ο εμμηνορροϊκος κύκλος επηρεάζει τον εγκέφαλο των γυναικών, νέα έρευνα
Μια αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ των κυμαινόμενων ορμονών των ωοθηκών και του γυναικείου εγκεφάλου
ΠερισσότεραΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, Η ΤΡΙΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ,
ΤΟΥ PETER C. ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ»
Περισσότερα