Η ρίζα Αλθαία (Althaea officinalis) είναι ένα πολυετές βότανο που προέρχεται από την Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Χρησιμοποιείται ως λαϊκή θεραπεία για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού, του αναπνευστικού και του δέρματος.
Οι θεραπευτικές του δυνάμεις οφείλονται εν μέρει στη βλέννα που περιέχει. Συνήθως καταναλώνεται σε μορφή κάψουλας, βάμματος ή τσαγιού. Χρησιμοποιείται επίσης σε προϊόντα δέρματος και σιρόπια για τον βήχα.
1. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βλεννογόνο της ρίζας Αλθαία μπορεί να την κάνει χρήσιμη θεραπεία για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος. Μια μικρή μελέτη από το 2005 διαπίστωσε ότι ένα φυτικό σιρόπι για τον βήχα που περιέχει ρίζα Αλθαία ήταν αποτελεσματικό στην ανακούφιση του βήχα λόγω κρυολογήματος, βρογχίτιδας ή παθήσεων της αναπνευστικής οδού με σχηματισμό βλέννας. Το δραστικό συστατικό του σιροπιού ήταν το ξηρό εκχύλισμα φύλλων κισσού. Περιείχε επίσης θυμάρι και γλυκάνισο.
Μέσα σε 12 ημέρες, και οι 62 συμμετέχοντες παρουσίασαν 86 έως 90 τοις εκατό βελτίωση των συμπτωμάτων. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων. Η ρίζα Αλθαία φαίνεται να δρα ως ένζυμο για τη χαλάρωση του βλεννογόνου και την αναστολή των βακτηρίων. Οι παστίλιες που περιέχουν εκχύλισμα ρίζας Αλθαία βοηθούν τον ξηρό βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.
Τρόπος χρήσης: Λαμβάνετε 10 χιλιοστόλιτρα (mL) σιροπιού βήχα από ρίζα Αλθαία κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να πίνετε μερικά φλιτζάνια τσάι Αλθαία σε συσκευασία όλη την ημέρα.
2. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον ερεθισμό του δέρματος
Η αντιφλεγμονώδης δράση της ρίζας Αλθαία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από έκζεμα και δερματίτιδα. Μια ανασκόπηση από το 2013 διαπίστωσε ότι η χρήση μιας αλοιφής που περιέχει 20 τοις εκατό εκχύλισμα ρίζας Αλθαία μείωσε τον ερεθισμό του δέρματος. Οι ερευνητές πρότειναν ότι το βότανο διεγείρει ορισμένα κύτταρα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Όταν χρησιμοποιήθηκε μόνο του, το εκχύλισμα ήταν ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό από μια αλοιφή που περιέχει ένα αντιφλεγμονώδες συνθετικό φάρμακο. Ωστόσο, μια αλοιφή που περιέχει και τα δύο συστατικά είχε υψηλότερη αντιφλεγμονώδη δράση από τις αλοιφές που περιέχουν μόνο το ένα ή το άλλο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση και την επεξεργασία αυτών των ευρημάτων.
Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε μια αλοιφή που περιέχει 20 τοις εκατό εκχύλισμα ρίζας Αλθαία στην πληγείσα περιοχή 3 φορές την ημέρα.
3. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών
Η ρίζα Αλθαία έχει αντιβακτηριακή δράση που μπορεί να την κάνει αποτελεσματική στην επούλωση των πληγών.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε ζώα του 2015 υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα ρίζας Αλθαία έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τα θετικά κατά Gram βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια ευθύνονται για πάνω από το 50 τοις εκατό των λοιμώξεων που συμβαίνουν και περιλαμβάνουν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «σούπερ σφάλματα». Όταν εφαρμόζεται τοπικά σε τραύματα αρουραίων, το εκχύλισμα αύξησε σημαντικά την επούλωση των πληγών σε σύγκριση με τους ελέγχους με αντιβιοτικά.
Θεωρείται ότι επιταχύνει τον χρόνο επούλωσης και μειώνει τη φλεγμονή, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε μια κρέμα ή αλοιφή που περιέχει εκχύλισμα ρίζας Αλθαία στην πληγείσα περιοχή τρεις φορές την ημέρα.
4. Μπορεί να προάγει τη συνολική υγεία του δέρματος
Η ρίζα Αλθαία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει την εμφάνιση του δέρματος που έχει εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Με άλλα λόγια, όποιος έχει βρεθεί ποτέ στον ήλιο μπορεί να ωφεληθεί από την εφαρμογή τοπικής ρίζας Αλθαία.
Αν και η εργαστηριακή έρευνα από το 2016 υποστηρίζει τη χρήση του εκχυλίσματος ρίζας Αλθαία σε σκευάσματα περιποίησης δέρματος με υπεριώδη ακτινοβολία, οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για τη χημική σύνθεση και τις πρακτικές εφαρμογές του εκχυλίσματος.
Τρόπος χρήσης: Εφαρμόστε κρέμα, αλοιφή ή λάδι που περιέχει εκχύλισμα ρίζας Αλθαία το πρωί και το βράδυ. Μπορείτε να το εφαρμόσετε πιο συχνά μετά την έκθεση στον ήλιο.
5. Μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό
Μια μελέτη από το 2014 αναφέρει έρευνα ότι η ρίζα Αλθαία μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό για την ανακούφιση του πόνου. Αυτό μπορεί να κάνει τη ρίζα Αλθαία μια εξαιρετική επιλογή για καταπραϋντικές καταστάσεις που προκαλούν πόνο ή ερεθισμό, όπως πονόλαιμο ή τριβή.
Τρόπος χρήσης: Λαμβάνετε 2–5 mL υγρού εκχυλίσματος marshmallow 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το εκχύλισμα με το πρώτο σημάδι οποιασδήποτε ενόχλησης.
6. Μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό
Η ρίζα Αλθαία έχει επίσης τη δυνατότητα να δράσει ως διουρητικό. Τα διουρητικά βοηθούν το σώμα να αποβάλλει το υπερβολικό υγρό. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Μια μελέτη του 2016 υποδηλώνει ότι η καταπραϋντική δράση της Αλθαία μπορεί να ανακουφίσει τον εσωτερικό ερεθισμό και τη φλεγμονή στο ουροποιητικό σύστημα. Έρευνα από το 2015 υποδηλώνει επίσης ότι η αντιβακτηριδιακή της δράση μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Τρόπος χρήσης: Φτιάξτε φρέσκο τσάι από ρίζα Αλθαία προσθέτοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίζα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε τσάι Αλθαία σε συσκευασία. Πιείτε μερικά φλιτζάνια τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
7. Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη
Η ρίζα Αλθαία έχει επίσης τη δυνατότητα να θεραπεύσει ένα ευρύ φάσμα πεπτικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας, της καούρας και του εντερικού κολικού.
Έρευνα από το 2011 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα λουλουδιών Αλθαία απέδειξε πιθανά οφέλη στη θεραπεία γαστρικών ελκών σε αρουραίους. Η δράση κατά του έλκους παρατηρήθηκε μετά τη λήψη του εκχυλίσματος για ένα μήνα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επεκταθούν αυτά τα ευρήματα.
Τρόπος χρήσης: Λαμβάνετε 2–5 mL υγρού εκχυλίσματος marshmallow 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το εκχύλισμα με το πρώτο σημάδι οποιασδήποτε ενόχλησης.
8. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου
Η ρίζα Αλθαία μπορεί να βοηθήσει να καταπραΰνει τον ερεθισμό και τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Μια in vitro μελέτη από το 2010 διαπίστωσε ότι τα υδατικά εκχυλίσματα και οι πολυσακχαρίτες από τη ρίζα Αλθαία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των ερεθισμένων βλεννογόνων. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η περιεκτικότητα σε βλέννα δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα ιστού στην επένδυση της πεπτικής οδού. Η ρίζα Αλθαία μπορεί επίσης να διεγείρει τα κύτταρα που υποστηρίζουν την αναγέννηση των ιστών. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επεκταθούν αυτά τα ευρήματα.
Τρόπος χρήσης: Λαμβάνετε 2–5 ml υγρού εκχυλίσματος marshmallow 3 φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το εκχύλισμα με το πρώτο σημάδι οποιασδήποτε ενόχλησης.
9. Μπορεί να δρα ως αντιοξειδωτικό
Η ρίζα Αλθαία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
Έρευνα από το 2011 βρήκε το εκχύλισμα ρίζας Αλθαία να είναι συγκρίσιμο με τα τυπικά αντιοξειδωτικά. Αν και έδειξε ισχυρή συνολική αντιοξειδωτική δράση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επεξεργασία αυτών των ευρημάτων.
Τρόπος χρήσης: Λαμβάνετε 2–5 mL υγρού εκχυλίσματος marshmallow 3 φορές την ημέρα.
10. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
Οι επιστήμονες διερευνούν τις δυνατότητες του εκχυλίσματος λουλουδιών Αλθαία στη θεραπεία διαφόρων καρδιακών παθήσεων.
Μια μελέτη σε ζώα του 2011 εξέτασε τα αποτελέσματα του υγρού εκχυλίσματος λουλουδιών Αλθαία στη θεραπεία της λιπαιμίας, της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και της φλεγμονής. Αυτές οι καταστάσεις μερικές φορές συνδέονται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη του εκχυλίσματος λουλουδιών για ένα μήνα είχε θετική επίδραση στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, προάγοντας την υγεία της καρδιάς. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επεκταθούν αυτά τα ευρήματα.
Τρόπος χρήσης: Λαμβάνετε 2–5 mL υγρού εκχυλίσματος marshmallow 3 φορές την ημέρα.
Πιθανές παρενέργειες και κίνδυνοι
Η ρίζα Αλθαία είναι γενικά καλά ανεκτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και ζάλη. Ξεκινώντας με χαμηλή δόση και σταδιακά προχωρώντας μέχρι την πλήρη δόση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών.
Η λήψη ρίζας Αλθαία με ένα ποτήρι νερό 8 ουγγιών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών. Θα πρέπει να παίρνετε μόνο ρίζα Αλθαία για τέσσερις εβδομάδες τη φορά. Φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας πριν συνεχίσετε τη χρήση.
Όταν εφαρμόζεται τοπικά, η ρίζα Αλθαία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Θα πρέπει πάντα να κάνετε ένα patch test πριν προχωρήσετε με μια πλήρη εφαρμογή. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε άλλα φάρμακα πριν ξεκινήσετε τη ρίζα Αλθαία, καθώς έχει βρεθεί ότι αλληλεπιδρά με φάρμακα λιθίου και διαβήτη. Μπορεί επίσης να επικαλύψει το στομάχι και να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων φαρμάκων.
Αποφύγετε τη χρήση εάν:
- είστε έγκυος ή θηλάζετε
- έχουν διαβήτη
- κάνετε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες
Συμπέρασμα
Αν και η ρίζα Αλθαία θεωρείται γενικά ασφαλής στη χρήση, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν τη λήψη. Το βότανο δεν προορίζεται να αντικαταστήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα θεραπείας εγκεκριμένο από γιατρό. Με την έγκριση του γιατρού σας, προσθέστε μια από του στόματος ή τοπική δόση στη ρουτίνα σας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για παρενέργειες ξεκινώντας με μια μικρή ποσότητα και αυξάνοντας τη δόση με την πάροδο του χρόνου. Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε ασυνήθιστες παρενέργειες, διακόψτε τη χρήση και επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Πηγές
- Bahmani M, et al. (2014). Identification ofmedicinal plants of Urmia for treatment of gastrointestinal disorders. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.08.001
- Büechi S, et al. (2005). Open trial to assessaspects of safety and efficacy of a combined herbal cough syrup with ivy andthyme [Abstract]. DOI: https://doi.org/10.1159/000088934
- Curnow A, et al. (2016). An evaluation of rootphytochemicals derived from Altheaofficinalis(marshmallow) and Astragalusmembranaceus as potential natural components of UV protectingdermatological formulations. DOI: http://dx.doi.org/10.1155/2016/7053897
- Dawid-Pać R. (2013). Medicinal plants used intreatment of inflammatory skin diseases. DOI: https://doi.org/10.5114/pdia.2013.35620
- Deters A, et al. (2010). Aqueous extracts andpolysaccharides from Marshmallow roots (Altheaofficinalis L.): Cellular internalisation and stimulation of cellphysiology of human epithelial cells invitro [Abstract]. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.09.050
- Elmastas M, et al. (2011). Determination ofantioxidant activity of marshmallow flower (Althaeaofficinalis L.) [Abstract]. DOI: http://dx.doi.org/10.1081/AL-120039431
- Fahamiya N, et al. (2016). Unani perspective ofKhatmi (Althaea officinalis). http://www.phytojournal.com/archives/2016/vol5issue6/PartE/5-6-35-802.pdf
- Hage-Sleiman R, et al. (2011). Pharmacologicalevaluation of aqueous extract of Althaeaofficinalis flower grown in Lebanon. DOI: http://dx.doi.org/10.3109/13880209.2010.516754
- Kostova B, et al. (2013). Development andevaluation of novel lozenges containing marshmallow root extract. https://www.researchgate.net/profile/Irina_Nikolova4/publication/258282899_Development_and_evaluation_of_novel_lozenges_containing_marshmallow_root_extract/links/00b7d527dff71b6959000000/Development-and-evaluation-of-novel-lozenges-containing-mars
- Rezaei M, et al. (2015). Evaluation of theantibacterial activity of the Althaeaofficinalis L. leaf extract and its wound healing potency in the rat modelof excision wound creation.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418059/ - Sendker J, et al. (2017). Phytochemicalcharacterization of low molecular weight constituents from marshmallow roots (Althaea officinalis) and inhibitingeffects of the aqueous extract on human hyaluronidase-1. DOI: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jnatprod.6b00670
- Valizadeh R, et al. (2015). Wound healingpotential of Althaea officinalisflower mucilage in rabbit full thickness wounds. DOI: https://doi.org/10.1016/j.apjtb.2015.07.018
- Woodford N, et al. (2009). Infections caused byGram-positive bacteria: A review of the global challenge. DOI: https://doi.org/10.1016/S0163-4453(09)60003-7
Διαβάστε επίσης...
Κοιλιακό λίπος και υγεία του εγκεφάλου, τι αναφέρει νέα έρευνα;
Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται με χαμηλότερη γνωστική ικανότητα
Περισσότερα