Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια ψυχιατρική διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν βιώσει ή έχουν γίνει μάρτυρες ενός τραυματικού γεγονότος, μιας σειράς γεγονότων ή ενός συνόλου περιστάσεων. Ένα άτομο μπορεί να το βιώσει ως συναισθηματικά ή σωματικά επιβλαβές ή απειλητικό για τη ζωή και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, σωματική, κοινωνική ή/και πνευματική ευημερία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα, τρομοκρατικές ενέργειες, πόλεμο/μάχη, βιασμό/σεξουαλική επίθεση, ιστορικό τραύμα, βία από συντρόφους και εκφοβισμό,
Το PTSD ήταν γνωστό με πολλά ονόματα στο παρελθόν, όπως το "shell shock" κατά τα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και η "κόπωση μάχης" μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το PTSD δεν συμβαίνει μόνο σε βετεράνους μάχης. Το PTSD μπορεί να εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους, οποιασδήποτε εθνότητας, εθνικότητας ή πολιτισμού και σε οποιαδήποτε ηλικία. Το PTSD επηρεάζει περίπου το 3,5 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ κάθε χρόνο. Ο επιπολασμός του PTSD σε όλη τη ζωή σε εφήβους ηλικίας 13-18 ετών είναι 8%. Υπολογίζεται ότι ένας στους 11 ανθρώπους θα διαγνωστεί με PTSD στη διάρκεια της ζωής του. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν PTSD. Τρεις εθνοτικές ομάδες – οι Λατινοαμερικανοί, οι Αφροαμερικανοί και οι Ιθαγενείς/Ιθαγενείς της Αλάσκας – επηρεάζονται δυσανάλογα και έχουν υψηλότερα ποσοστά PTSD από τους μη Λατίνους λευκούς.
Τα άτομα με PTSD έχουν έντονες, ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα που σχετίζονται με την εμπειρία τους που διαρκούν πολύ μετά το τέλος του τραυματικού συμβάντος. Μπορεί να ξαναζήσουν το γεγονός μέσα από αναδρομές ή εφιάλτες. μπορεί να αισθάνονται θλίψη, φόβο ή θυμό. και μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι ή αποξενωμένοι από άλλους ανθρώπους. Τα άτομα με PTSD μπορεί να αποφεύγουν καταστάσεις ή άτομα που τους θυμίζουν το τραυματικό γεγονός και μπορεί να έχουν έντονες αρνητικές αντιδράσεις σε κάτι τόσο συνηθισμένο όπως ένας δυνατός θόρυβος ή ένα τυχαίο άγγιγμα.
Η διάγνωση του PTSD απαιτεί έκθεση σε ένα ανησυχητικό τραυματικό γεγονός. Η έκθεση περιλαμβάνει την άμεση εμπειρία ενός γεγονότος, την παρακολούθηση ενός τραυματικού γεγονότος που συμβαίνει σε άλλους ή την εκμάθηση ότι ένα τραυματικό γεγονός συνέβη σε στενό μέλος της οικογένειας ή φίλο. Μπορεί επίσης να συμβεί ως αποτέλεσμα επανειλημμένης έκθεσης σε φρικτές λεπτομέρειες τραύματος, όπως αστυνομικοί που εκτίθενται σε λεπτομέρειες υποθέσεων κακοποίησης παιδιών.
Συμπτώματα και διάγνωση
Τα συμπτώματα του PTSD εμπίπτουν στις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα.
Εισβολή: Παρεμβατικές σκέψεις όπως επαναλαμβανόμενες, ακούσιες αναμνήσεις. οδυνηρά όνειρα? ή αναδρομές του τραυματικού γεγονότος. Οι αναδρομές μπορεί να είναι τόσο ζωντανές που οι άνθρωποι νιώθουν ότι ξαναζούν την τραυματική εμπειρία ή τη βλέπουν μπροστά στα μάτια τους.
Αποφυγή: Η αποφυγή υπενθυμίσεων του τραυματικού γεγονότος μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή ανθρώπων, τοποθεσιών, δραστηριοτήτων, αντικειμένων και καταστάσεων που μπορεί να πυροδοτήσουν οδυνηρές αναμνήσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθήσουν να αποφύγουν να θυμηθούν ή να σκεφτούν το τραυματικό γεγονός. Μπορεί να αντιστέκονται στο να μιλήσουν για αυτό που συνέβη ή πώς νιώθουν για αυτό.
Αλλαγές στη γνώση και τη διάθεση: Αδυναμία να θυμηθούμε σημαντικές πτυχές του τραυματικού γεγονότος, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που οδηγούν σε συνεχείς και παραμορφωμένες πεποιθήσεις για τον εαυτό ή τους άλλους (π.χ. «Είμαι κακός», «Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί»). παραμορφωμένες σκέψεις σχετικά με την αιτία ή τις συνέπειες του γεγονότος που οδηγούν σε εσφαλμένη ενοχοποίηση του εαυτού ή του άλλου· συνεχής φόβος, φρίκη, θυμός, ενοχή ή ντροπή. πολύ λιγότερο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που απολάμβαναν στο παρελθόν. αίσθημα απομάκρυνσης ή αποξένωσης από τους άλλους. ή αδυναμία να βιώσετε θετικά συναισθήματα (κενό ευτυχίας ή ικανοποίησης).
Αλλαγές στη διέγερση και την αντιδραστικότητα: Η διέγερση και τα αντιδραστικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα και εκρήξεις θυμού. συμπεριφέρονται απερίσκεπτα ή με αυτοκαταστροφικό τρόπο. Το να είσαι υπερβολικά προσεκτικός στο περιβάλλον σου με ύποπτο τρόπο. ξαφνιάζεται εύκολα? ή προβλήματα συγκέντρωσης ή ύπνου.
Πολλοί άνθρωποι που εκτίθενται σε ένα τραυματικό συμβάν εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που περιγράφονται παραπάνω τις ημέρες που ακολούθησαν το συμβάν. Ωστόσο, για να διαγνωστεί ένα άτομο με PTSD, τα συμπτώματα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα και να προκαλούν σημαντική δυσφορία ή προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του ατόμου. Πολλά άτομα αναπτύσσουν συμπτώματα εντός τριών μηνών από το τραύμα, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα και συχνά επιμένουν για μήνες και μερικές φορές χρόνια. Το PTSD εμφανίζεται συχνά με άλλες σχετικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, χρήση ουσιών, προβλήματα μνήμης και άλλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
Οι τέσσερις καρτέλες παρακάτω παρέχουν σύντομες περιγραφές τεσσάρων καταστάσεων που σχετίζονται με το PTSD: οξεία διαταραχή άγχους, διαταραχή προσαρμογής, διαταραχή ανεμπόδιστης κοινωνικής δέσμευσης και διαταραχή αντιδραστικής προσκόλλησης.
Σχετικές συνθήκες
Οξύ Προσαρμογή Στρες Απενεργοποιημένη Κοινωνική Δέσμευση Αντιδραστική Προσκόλληση: Η οξεία διαταραχή στρες εμφανίζεται ως αντίδραση σε ένα τραυματικό γεγονός, όπως συμβαίνει και με το PTSD, και τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Ωστόσο, τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ τριών ημερών και ενός μήνα μετά το συμβάν. Τα άτομα με οξεία διαταραχή στρες μπορεί να ξαναζήσουν το τραύμα, να έχουν αναδρομές στο παρελθόν ή εφιάλτες και μπορεί να αισθάνονται μουδιασμένοι ή αποκομμένοι από τον εαυτό τους. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν μεγάλη αγωνία και προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Περίπου η
Τα περισσότερα άτομα με οξεία διαταραχή στρες συνεχίζουν να έχουν PTSD. Η οξεία διαταραχή άγχους έχει διαγνωστεί στο 19%-50% των ατόμων που βιώνουν διαπροσωπική βία (π.χ. βιασμό, επίθεση, βία από στενό σύντροφο).
Η ψυχοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην αποτροπή τους από το να επιδεινωθούν και να εξελιχθούν σε PTSD. Φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά SSRI μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Θεραπεία
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αναπτύσσουν PTSD όλοι όσοι βιώνουν τραύμα και δεν χρειάζονται ψυχιατρική θεραπεία όλοι όσοι αναπτύσσουν PTSD. Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα του PTSD υποχωρούν ή εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Άλλοι βελτιώνονται με τη βοήθεια του συστήματος υποστήριξής τους (οικογένεια, φίλοι ή κληρικοί).
Όμως, πολλά άτομα με PTSD χρειάζονται επαγγελματική θεραπεία για να αναρρώσουν από ψυχολογική δυσφορία που μπορεί να είναι έντονη και αναπηρία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αγωνία. Αυτή η αγωνία δεν είναι λάθος του ατόμου και το PTSD είναι θεραπεύσιμο. Όσο νωρίτερα λάβει ένα άτομο θεραπεία, τόσο περισσότερες πιθανότητες ανάρρωσης.
Οι ψυχίατροι και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν διάφορες αποτελεσματικές (αποδεδειγμένες από την έρευνα) μεθόδους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναρρώσουν από το PTSD. Τόσο η θεραπεία ομιλίας (ψυχοθεραπεία) όσο και η φαρμακευτική αγωγή παρέχουν αποτελεσματικές θεραπείες βασισμένες σε στοιχεία για το PTSD.
Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία
Μια κατηγορία ψυχοθεραπείας, οι γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες (CBT), είναι πολύ αποτελεσματική. Η θεραπεία γνωσιακής επεξεργασίας, η θεραπεία παρατεταμένης έκθεσης και η θεραπεία ενοφθαλμισμού στρες (που περιγράφονται παρακάτω) είναι μεταξύ των τύπων CBT που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της PTSD.
Η Γνωσιακή Θεραπεία Επεξεργασίας είναι μια βασισμένη σε στοιχεία, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία της PTSD και των συννοσηρών συμπτωμάτων. Επικεντρώνεται στην αλλαγή των επώδυνων αρνητικών συναισθημάτων (όπως ντροπή, ενοχή κ.λπ.) και πεποιθήσεων (όπως «απέτυχα», «ο κόσμος είναι επικίνδυνος») λόγω του τραύματος. Οι θεραπευτές βοηθούν το άτομο να αντιμετωπίσει τέτοιες οδυνηρές αναμνήσεις και συναισθήματα.
Η θεραπεία παρατεταμένης έκθεσης χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενη, λεπτομερή φαντασία του τραύματος ή προοδευτική έκθεση σε «πυροδοτήσεις» συμπτωμάτων με έναν ασφαλή, ελεγχόμενο τρόπο για να βοηθήσει ένα άτομο να αντιμετωπίσει και να αποκτήσει τον έλεγχο του φόβου και της αγωνίας και να μάθει να αντιμετωπίζει. Για παράδειγμα, προγράμματα εικονικής πραγματικότητας έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τους βετεράνους πολέμου με PTSD να βιώσουν ξανά το πεδίο της μάχης με ελεγχόμενο, θεραπευτικό τρόπο.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία Εστιασμένη στο Τραύμα είναι ένα μοντέλο θεραπείας βασισμένο σε στοιχεία για παιδιά και εφήβους που ενσωματώνει παρεμβάσεις ευαίσθητες στο τραύμα με γνωστικές συμπεριφορικές, οικογενειακές και ανθρωπιστικές αρχές και τεχνικές.
Η απευαισθητοποίηση και η επανεπεξεργασία της κίνησης των ματιών για το PTSD είναι μια ψυχοθεραπεία με επίκεντρο το τραύμα, η οποία χορηγείται για περίπου 3 μήνες. Αυτή η θεραπεία βοηθά ένα άτομο να επεξεργαστεί ξανά τη μνήμη του τραύματος, ώστε να βιωθεί με διαφορετικό τρόπο. Αφού ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό και αναπτυχθεί ένα σχέδιο θεραπείας, ο θεραπευτής καθοδηγεί τον ασθενή σε ερωτήσεις σχετικά με την τραυματική μνήμη. Οι κινήσεις των ματιών παρόμοιες με αυτές στον ύπνο REM αναδημιουργούνται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας βάζοντας τον ασθενή να παρακολουθεί τα δάχτυλα του θεραπευτή να πηγαίνουν μπρος-πίσω ή παρακολουθώντας μια ελαφριά μπάρα. Οι κινήσεις των ματιών διαρκούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μετά σταματούν. Οι εμπειρίες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές σε σκέψεις, εικόνες και συναισθήματα. Μετά από επαναλαμβανόμενες συνεδρίες η μνήμη τείνει να αλλάζει και βιώνεται με λιγότερο αρνητικό τρόπο.
Η ομαδική θεραπεία ενθαρρύνει τους επιζώντες παρόμοιων τραυματικών γεγονότων να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις αντιδράσεις τους σε ένα άνετο και μη επικριτικό περιβάλλον. Τα μέλη της ομάδας βοηθούν ο ένας τον άλλον να συνειδητοποιήσει ότι πολλοί άνθρωποι θα είχαν ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο και θα ένιωθαν τα ίδια συναισθήματα. Η οικογενειακή θεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει επειδή η συμπεριφορά και η αγωνία του ατόμου με PTSD μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την οικογένεια.
Άλλες ψυχοθεραπείες όπως οι διαπροσωπικές, υποστηρικτικές και ψυχοδυναμικές θεραπείες επικεντρώνονται στις συναισθηματικές και διαπροσωπικές πτυχές του PTSD. Αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα που δεν θέλουν να εκτίθενται σε υπενθυμίσεις των τραυμάτων τους.
Φαρμακευτική αγωγή
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων του PTSD. Επιπλέον, η ανακούφιση των συμπτωμάτων που παρέχει η φαρμακευτική αγωγή επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά στην ψυχοθεραπεία.
Ορισμένα αντικαταθλιπτικά όπως τα SSRI και τα SNRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης), χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των βασικών συμπτωμάτων της PTSD. Χρησιμοποιούνται είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία ή άλλες θεραπείες.
Άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του άγχους και της σωματικής διέγερσης ή για τη θεραπεία των εφιάλτων και των προβλημάτων ύπνου που προβληματίζουν πολλά άτομα με PTSD.
Άλλες Θεραπείες
Άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών, χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο για να βοηθήσουν άτομα με PTSD. Αυτές οι προσεγγίσεις παρέχουν θεραπεία εκτός της συμβατικής κλινικής ψυχικής υγείας και μπορεί να απαιτούν λιγότερη συζήτηση και αποκάλυψη από την ψυχοθεραπεία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον βελονισμό, τη γιόγκα και τη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων.
Επιπρόσθετα πολλά άτομα με PTSD βρίσκουν πολύ χρήσιμο να μοιράζονται τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους με άλλους που έχουν παρόμοιες εμπειρίες, όπως σε μια ομάδα υποστήριξης συνομηλίκων.
Πηγές
- American Psychiatric Association. (2022). Trauma- and Stressor-Related Disorders. In Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (5th ed., text rev.).
- Bichitra Nanda Patra and Siddharth Sarkar. Adjustment Disorder: Current Diagnostic Status. Indian J Psychol Med. 2013 Jan-Mar; 35(1): 4–9.
- Harvard Medical School. (2007). National Comorbidity Survey (NCS). (2017, August 21). Data Table 2: 12-month prevalence DSM-IV/WMH-CIDI disorders by sex and cohort.
- National Library of Medicine: MedlinePlus. Adjustment Disorder.
- American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Facts for Families: Attachment Disorders.
- Merikangas KR, He JP, Burstein M, et al. Lifetime prevalence of mental disorders in U.S. adolescents: results from the National Comorbidity Survey Replication–Adolescent Supplement (NCS-A). J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2010 Oct;49(10):980-9.>
- Substance Abuse and Mental Health Services Administration. SAMHSA’s Concept of Trauma and Guidance for a Trauma-Informed Approach. HHS Publication No. (SMA) 14-4884. Rockville, MD: Substance Abuse and Mental Health Services Administration, 2014.
Διαβάστε επίσης...
ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Η δύναμη της θέλησης ομορφαίνει τους ανθρώπους ενώ οι άνθρωποι αποκτούν δύναμη και ομορφιά από τη θέλησή τους.
ΠερισσότεραΜπορώ να ασκηθώ με καρδιακή πάθηση;
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η άσκηση στη συνολική υγεία μας.
ΠερισσότεραΑφυδάτωση : Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Αφυδάτωση : Μια δύσκολη ασθένεια για μεγάλους και παιδιά
Περισσότερα