Τα Οφέλη Της Πεζοπορίας που δεν γνωρίζατε!

Τα Οφέλη Της Πεζοπορίας που δεν γνωρίζατε!

Τα Οφέλη Της Πεζοπορίας που δεν γνωρίζατε!

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να θαυμάσετε φυσικά τοπία απερίγραπτης ομορφιάς, να περιηγηθείτε σε καταπράσινες βουνοκορφές και φαράγγια με τρεχούμενα νερά και να γυμναστείτε ακολουθώντας τις διαδρομές της φύσης; Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Περπατώντας...

Μη διστάζετε λοιπόν. Με ένα ζευγάρι κατάλληλα παπούτσια και την ανάλογη παρέα μπορείτε να ανακαλύψετε διαδρομές κοντά στο σπίτι σας αλλά και να εξερευνήσετε τα βουνά της Ελλάδας περπατώντας.

Η πεζοπορία δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, ούτε απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες ενώ οι διαδρομές τις οποίες θα ακολουθήσετε είναι καθαρά δική σας επιλογή. Ανάλογα με τη διάθεση, την εμπειρία και τις... αντοχές σας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διαδρομές χαμηλής, μέτριας ή μεγάλης δυσκολίας.

H πεζοπορία προσφέρει μια ολοκληρωμένη αερόβια άσκηση, συνδυάζοντας αρμονικά τη σωματική άσκηση με την πνευματική χαλάρωση και την απόλαυση της φύσης. Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Φυσικά, υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας για κάθε διαδρομή και καλό θα είναι ένας αρχάριος να ξεκινά από ήπιες διαδρομές.

Η πεζοπορία μπορεί να γίνει στον λόφο κοντά στο σπίτι σας, σε ορεινό μονοπάτι, σε δάσος, σε φαράγγι, δίπλα ή μέσα στην κοίτη κάποιου ποταμού ή κοντά σε χωριά.

Τι μας προσφέρει η πεζοπορία

Τα οφέλη της πεζοπορίας στην υγεία είναι σημαντικά. Καταρχήν η επαφή με τη φύση σάς γεμίζει ενέργεια και ευεξία, γυμνάζονται έντονα τα πόδια, «καίγεται» σωματικό λίπος και βελτιώνονται οι παλμοί της καρδιάς. Ταυτόχρονα, η πεζοπορία στη φύση βοηθά το αναπνευστικό σύστημα, ενώ απομακρύνει το στρες που μας προκαλεί η πολύβουη και μολυσμένη πόλη. Εκτός από το γεγονός ότι είναι μια πολύ καλή άσκηση, η πεζοπορία δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσει κάποιος τις ομορφιές της φύσης με δραστηριότητες, όπως η παρατήρηση πουλιών και φυτών.

Κοντινές διαδρομές στην Αθήνα

Για όσους ζουν στην επαρχία σίγουρα είναι πιο εύκολο να βρεθούν κοντά στη φύση, ενώ για όσους ζουν σε μεγαλουπόλεις, όπως η Αθήνα, οι αποστάσεις είναι πιο μακρινές. Παρόλα αυτά υπάρχουν εξαιρετικές εναλλακτικές προτάσεις εντός του αττικού λεκανοπεδίου. Τα γύρω βουνά της Πάρνηθας, του Υμηττού και της Πεντέλης είναι γεμάτα υπέροχα ορεινά μονοπάτια ανάμεσα σε πυκνά δέντρα και με αμέτρητα είδη φυτών και λουλουδιών. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την αντοχή σας στον κοντινό λόφο του Λυκαβηττού, σε μια πεζοπορία 2,5 χιλιομέτρων, ενώ μια καλή πρόταση είναι ο Βοτανικός Κήπος (Διομήδειος Κήπος) που βρίσκεται στο Χαϊδάρι, απέναντι από το Δαφνί, δίπλα στη Μονή Δαφνίου, όπου μπορείτε να περπατήσετε απολαμβάνοντας στα σπάνια φυτά της ελληνικής και παγκόσμιας χλωρίδας που φύονται εκεί, με τη φροντίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις επόμενες σελίδες). Εναλλακτική διαδρομή «εντός των πυλών» είναι το Πάρκο Τρίτση στα σύνορα δήμου Ιλίου και Αγίων Αναργύρων, με λίμνες γεμάτες πάπιες και χήνες καθώς και χώρους φιλοξενίας 150 σπανίων ειδών πουλιών (έγινε γνωστό τους τελευταίους μήνες από τα συνεχή ρεπορτάζ στον τύπο για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει και για το ποιος φορέας θα αναλάβει τη διαχείρισή του). Αν το επισκεφθείτε Σάββατο, κάντε τα ψώνια σας στη βιολογική λαϊκή που γίνεται εκεί, από την πλευρά της λεωφόρου Δημοκρατίας, απέναντι από το εμπορικό κέντρο και τους κινηματογράφους. Εγώ την προτιμώ, γιατί είναι πολύ καλά ενημερωμένη.

Τέλος να σημειώσω ότι υπάρχουν ακόμα το Άλσος Καισαριανής και το Άλσος Συγγρού.

Η Πάρνηθα απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Τα ορεινά μονοπάτια της είναι σηματοδοτημένα και συντηρημένα και σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε κάποια από τα 1.200 είδη φυτών και τα 120 είδη πουλιών και θηλαστικών του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Στην περιοχή υπάρχουν και αρκετά ενδιαφέροντα σπήλαια, όπως το θρυλικό σπήλαιο του Πάνα, το οποίο επισκέπτονταν οι Αρχαίες Αθηναίες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Στην Πάρνηθα υπάρχουν δύο ορειβατικά καταφύγια, στις θέσεις Μπάφι και Φλαμπούρι, όπου σερβίρουν πολύ καλή φασολάδα.

Ένα άλλο σημείο κατάλληλο για πεζοπορία είναι ο Εθνικός Δρυμός Μαραθώνα-Σχοινιά, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία τοποθεσία όπου έγινε η γνωστή μάχη του Μαραθώνα. Στο δάσος από κουκουναριές υπάρχουν 370 ποικιλίες φυτών και 140 είδη πουλιών, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια. Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Τέλος μια διαδρομή κοντά στη θάλασσα είναι ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου, που βρίσκεται 60 χιλιόμετρα από την Αθήνα, κοντά στον φημισμένο Ναό του Ποσειδώνα. Με φανταστική θέα στη θάλασσα, μπορείτε να διασχίσετε δασικά μονοπάτια και να γνωρίσετε πάνω από 500 είδη φυτών, πουλιών και μικρών θηλαστικών.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων κάποιους βασικούς κανόνες πεζοπορίας. Ακόμα και ένα απλό περπάτημα στο βουνό διέπεται από ορισμένες αρχές ασφαλείας: Αν η διαδρομή είναι ήπια, όπως ο Λυκαβηττός ή ο λόφος του Στρέφη, μπορείτε και με μια απλή αθλητική εξάρτηση και μόνοι σας, να απολαύσετε το περπάτημα.

Σε πιο απομακρυσμένες περιοχές καλό είναι να είστε με παρέα, πρωτίστως για λόγους ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμα και οι έμπειροι ορειβάτες κινούνται πάντα σε ομάδες. Σταθερή αναπνοή με προσαρμοζόμενο βηματισμό, τόσο στην ανάβαση και στην κατάβαση, όσο και στα επίπεδα κομμάτια της διαδρομής, βοηθά στην καλή λειτουργία της αναπνοής και δεν καταπονεί το σώμα. Απαραίτητη είναι η πληροφόρηση για την περιοχή που πρόκειται κανείς να επισκεφθεί. Η πρόγνωση του καιρού είναι σημαντικό εργαλείο για την ορεινή πεζοπορία, ενώ τέλος στον εξοπλισμό πρέπει να περιλαμβάνονται πόσιμο νερό, κατάλληλα παπούτσια, αδιάβροχο και αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και δαμάσκηνα, που θα σας παρέχουν ενέργεια. Οι πεζοπόροι θα πρέπει να μπαίνουν στα μονοπάτια με σκοπό να διατηρήσουν και όχι να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον.   

 

Του Αλέξανδρου Λαλάκου