Αν και γνωρίζουμε από παλιά ότι τα περισσότερα βότανα έχουν πολλές κι ευεργετικές ιδιότητες, τώρα είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε κάποια που συνιστούν πραγματικό θησαυρό για τον οργανισμό μας.
Η λαϊκή σοφία «πίστευε» πάντα σ’ αυτά και τα παραδοσιακά γιατροσόφια στηρίζονταν αποκλειστικά στην αστείρευτη φυσική τους δύναμη. Όμως, τώρα είναι αποδεκτά και από τους επιστήμονες, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που πριν δύο χρόνια τα βότανα ήταν ένα από τα κύρια θέματα του Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας. Μάλιστα, σε έρευνα και μελέτη που πραγματοποιήθηκε μαζί με την ομάδα του Εργαστηρίου Χημείας, Βιοχημείας και Φυσικοχημείας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή κ. Ν. Ανδρικόπουλο, αναλύθηκαν σε βάθος οι θεραπευτικές ιδιότητες καθώς και η αντιοξειδωτική δράση των αφεψημάτων που προέρχονται από τα βότανα. Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, τα βότανα και αφεψήματα μπορούν να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής διατροφής μας, παρέχοντας στον οργανισμό μας όχι μόνο ενυδάτωση αλλά και ευεργετικά για την υγεία μας αποτελέσματα.
Τα βότανα και τα αφεψήματα αποτελούν σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και μάλιστα πολλά εξ’ αυτών είναι αρκετά δημοφιλή, τουλάχιστον στην ελληνική επικράτεια, όπως το τσάι βουνού, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, τα οποία αρκετοί άνθρωποι καταναλώνουν ολοένα και περισσότερο για να βελτιώσουν την υγεία τους.
Πέρα από την απόλαυση της στιγμής, τα ροφήματα αποδεικνύονται ευεργετικά για την υγεία … Μάθετε λοιπόν πώς τονώνουν τον οργανισμό σας αυτά που βάζετε στο φλιτζάνι σας. Το σώμα αποτελείται κατά ¾ από νερό και χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει. Για να διατηρήσετε λοιπόν μία σωστή ισορροπία, είναι σημαντικό να λαμβάνετε άφθονα υγρά: σύμφωνα με διατροφολόγους, η ιδανική ποσότητα είναι 1,5-2 λίτρα την ημέρα. Τα ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι και τα αφεψήματα βοτάνων, επιτρέπουν την ενυδάτωση του οργανισμού, τόσο χάρη στη θερμοκρασία στην οποία λαμβάνονται (παραπλήσια με αυτή του σώματος), όσο και χάρη στα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν.
Τσάι
Το φυτό, από το οποίο παράγεται το τσάι, έχει τις ρίζες του στη νότια Ασία. Από την επεξεργασία των φύλλων του, μπορεί να πάρει κανείς διάφορες ποικιλίες. Οι ιδιότητες του τσαγιού είναι πολλές και διάφορες, ανάμεσα στις οποίες οι εξής:
περιέχει θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη, δύο διεγερτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ακόμα και για την παρασκευή ορισμένων φαρμάκων,
ειδικά το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και τανίνες, ουσίες με αντιοξειδωτική και προστατευτική δράση ως προς τα κύτταρα.
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το τσάι θα μπορούσε να προστατέψει ακόμα και από καρκίνο του πεπτικού συστήματος. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν άφθονο πράσινο τσάι, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, το τσάι μπορεί να προφυλάξει το δέρμα από τις βλαβερές ακτινοβολίες και να φρενάρει τη διαδικασία γήρανσης.
Στοπ στη διάρροια και το άσθμα
Το τσάι αποδεικνύεται αποτελεσματικό στην καταπολέμηση:
της κούρασης: ένα φλιτζάνι τσαγιού περιέχει περίπου τη μισή καφεΐνη σε σύγκριση με ένα φλιτζάνι καφέ. Η διεγερτική δράση όμως αυτού του ροφήματος είναι λιγότερο «επιθετική» προς τον οργανισμό,
της διάρροιας: μαζί με λεμόνι, το τσάι αποτελεί ένα ιδανικό στυπτικό φάρμακο. Ακόμα, μπορεί να φανεί χρήσιμο ως συμπλήρωμα για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών,
του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας: ορισμένες ουσίες του τσαγιού, όπως η θεοφυλλίνη, δρουν βρογχοδιασταλτικά και διευκολύνουν την αναπνοή,
της γαστρεντερίτιδας: οι τανίνες του τσαγιού ασκούν μία καταπραϋντική δράση στο στομάχι και το έντερο,
της τερηδόνας: σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, το τσάι περιέχει πολύ φθόριο και έτσι συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών.
Σε περίπτωση κούρασης και ελαφριών διαταραχών, μπορείτε να πιείτε 3 φλιτζάνι την ημέρα επί 1-2 βδομάδες. Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι καλύτερα να μην ξεπερνάτε τα 2 φλιτζάνια ημερησίως, γιατί το τσάι είναι διεγερτικό.
Προσοχή
Το τσάι αντενδείκνυται σε όσους:
υποφέρουν από άγχος, αϋπνία ή ταχυπαλμία. Αν δεν μπορείτε να στερηθείτε αυτό το απολαυστικό αφέψημα, τότε προτιμήστε την έκδοση χωρίς τεΐνη.
παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα,
έχουν έλκος, γιατί το μαύρο τσάι διεγείρει τη δραστηριότητα του στομάχου και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό.
Χαμομήλι
Το φυτό του χαμομηλιού είναι ένα από τα πιο χρήσιμα στον τομέα της βοτανοθεραπείας. Για ένα ελαφρύ ρόφημα, προσθέστε σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό 1 κουταλάκι από τριμμένο αποξηραμένο φυτά, που ισοδυναμεί περίπου με 1 φακελάκι του εμπορίου. Το χαμομήλι περιέχει ουσίες με αντιφλεγμονώδεις, αντισπασμωδικές και καθαρτικές ιδιότητες. Γι’ αυτούς τους λόγους, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για:
να χαλαρώσετε. Πιείτε ένα φλιτζάνι χαμομήλι λίγη ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι, έτσι ώστε να απολαύσετε έναν βαθύ και αδιατάραχτο ύπνο,
να χωνέψετε,
να καταπραΰνετε τους εμμηνορροϊκούς πόνους, καθότι το χαμομήλι χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα της κοιλιάς.
Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα με προδιάθεση, το χαμομήλι μπορεί να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα ναυτία και διέγερση.
Τα πιο δημοφιλή βότανα
Ένας πρακτικός οδηγός για τα κυριότερα βότανα, έτσι ώστε να τα ετοιμάζετε στο σπίτι ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Μάραθο
Είναι χρήσιμο ενάντια στο μετεωρισμό, ειδικά αν συνδυαστεί με μελισσόχορτο. Ακόμα, ευνοεί την παραγωγή μητρικού γάλατος.
Πώς να το ετοιμάσετε: Βάλτε ένα κουταλάκι από κοπανισμένους σπόρους μάραθου σε μισό λίτρο βραστού νερού και αφήστε τους για 20 λεπτά. Σουρώστε πριν το πιείτε.
Λευκαγκαθιά, τίλιο, πασιφλόρα
Καταπραϋντικά και χαλαρωτικά, είναι ιδανικά για όσους υποφέρουν από αϋπνία.
Πώς να τα ετοιμάσετε: Ανακατέψτε αποξηραμένη πασιφλόρα με άνθη τίλιου και λευκαγκαθιάς. Βάλτε 2 κουταλάκια από τα αναμεμιγμένα βότανα σε ένα φλιτζάνι βραστού νερού και σκεπάστε το. Αφήστε το για 10 λεπτά, στη συνέχεια σουρώστε το και για να του δώσετε μία πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη.
Πικρό πορτοκάλι
Είναι χαλαρωτικό και ηρεμιστικό.
Πώς να το ετοιμάσετε: Προσθέστε ένα κουταλάκι από άνθη πορτοκαλιού σε ένα φλιτζάνι βραστού νερού και αφήστε το για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το και για να το γλυκάνετε, προσθέστε λίγο μέλι ή ζάχαρη.
Σημύδα
Έχει διουρητική δράση.
Πώς να την ετοιμάσετε: Βάλτε μία κουταλιά από αποξηραμένα φύλλα σε ένα φλιτζάνι βραστού νερού και σκεπάστε το. Αφήστε το για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το και πιείτε το σκέτο.
Μελισσόχορτο
Διευκολύνει τη χώνεψη και είναι αποτελεσματικό κατά του κολικού και του στομαχόπονου που οφείλεται σε νευρική αιτία.
Πώς να το ετοιμάσετε: Βάλτε μία κουταλιά αποξηραμένου φυτού σε μισό λίτρο βραστού νερού και σκεπάστε το. Σουρώστε το μετά από 15 λεπτά και προσθέστε λίγο μέλι για πιο γλυκιά γεύση. Πιείτε το αφέψημα μετά από τα κύρια γεύματα, και ειδικά το βράδυ.
Ευκάλυπτος, τίλιο και εχινάκεια
Είναι ωφέλιμα κατά των διαταραχών των χειμερινών μηνών, όπως είναι ο βήχας, το κρυολόγημα και η γρίπη, γιατί έχουν ανακουφιστικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες (το τίλιο και ο ευκάλυπτος) και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (η εχινάκεια).
Πώς να τα ετοιμάσετε: Ανακατέψτε αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου, άνθη τίλιου και ρίζες εχινάκειας. Βάλτε δύο κουταλάκια από το μίγμα σε ένα φλιτζάνι καυτού νερού και αφήστε το για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώστε το και πιείτε το με μικρές ρουφηξιές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα αφέψημα μόνο με τις ρίζες της εχινάκειας, για να επωφεληθείτε στο μάξιμουμ από τα ενεργά συστατικά της: αφήστε μία κουταλιά ρίζας να βράσει σε 250ml νερού για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σουρώστε το και πιείτε το. Από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού "Υγεία και Ευεξία"