Σύνδρομο Τουρέτ: Όταν Η Βωμολοχία Γίνεται Πάθηση

Σύνδρομο Τουρέτ: Όταν Η Βωμολοχία Γίνεται Πάθηση

Σύνδρομο Τουρέτ: Όταν Η Βωμολοχία Γίνεται Πάθηση

Το σύνδρομο Τουρέτ είναι μια κληρονομική νευροψυχιατρική διαταραχή που ξεκινά από την παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ.

Οι εκδηλώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από περιόδους έντασης και ύφεσης, μπορούν να κατασταλούν εκούσια από το άτομο για προσωρινό χρονικό διάστημα, ενώ της εμφάνισής τους προηγείται ένα προειδοποιητικό υποκειμενικό αίσθημα παρορμητικού χαρακτήρα.

Το Τουρέτ ορίζεται ως μέρος ενός φάσματος διαταραχών τικ που περιλαμβάνει παροδικά και χρόνια τικ. Ακόμα μπορούμε να προσθέσουμε ότι πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν καταληφθεί από διάφορα πνεύματα , είναι πιθανό να πάσχουν από αυτό το σύνδρομο.
 

Συμπτώματα

Συγκεκριμένα, τα κινητικά τικ αναφέρονται σε σπασμωδικές κινήσεις του σώματος, όπως του κεφαλιού, βλεφάρισμα των ματιών και περίεργες εκφράσεις του προσώπου, που μοιάζουν με γκριμάτσες. Από την άλλη, τα φωνητικά τικ περιλαμβάνουν ρουθουνίσματα, επανάληψη λέξεων και χρήση ακατάλληλων εκφράσεων και βρισιών και σε ακραίες περιπτώσεις κραυγών. Για την ακρίβεια, η βομολοχία αποτελεί ένα αρκετά ενδιαφέρον σύμπτωμα της διαταραχής.

Πέρα από την γενική εντύπωση που προκαλεί  φανταστείτε ένα έναν άνθρωπο να αρχίζει βρίζει όσο πιο άσχημα έχετε ακούσει. Αυτό  αποκαλύπτει εξίσου μια νευρωνική βάση πράγμα που σημαίνει πως η τάση ορισμένων ανθρώπων να βρίζουν έχει την ρίζα του σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου.  

Ωστόσο, η αθυροστομία δεν χαρακτηρίζει όλους τους ασθενείς που εμφανίζουν σύνδρομο Gilles de la Tourette. Το ποσοστό μπορεί να κυμαίνεται από 20% ως 50%. Οι βρισιές, πάντως, εκφράζονται στην μητρική γλώσσα.
 

Αίτια

Αυτή η νόσος αποδίδετε στην δυσλειτουργία της σύνδεσης του κογχομετωπιαίου φλοιού. Πρέπει να ενημερώσουμε πως ο μετωπιαίος φλοιός  που μέρος του οποίου αποτελεί και ο κογχομετωπιαίος, είναι το τμήμα του εγκεφάλου  που ρυθμίζει κατεξοχήν την κοινωνική συμπεριφορά, ένα κομμάτι της οποίας είναι και η αποφυγή υβριστικού λόγου.

Ακόμα άλλη μια εξήγηση είναι η δυσλειτουργία των ντοπαμινικών νευρώνων. Η ντοπαμίνη, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η  «ουσία της χαράς», αυξάνει σε φυσιολογικά επίπεδα όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν τρώμε ένα λαχταριστό γλυκό, όταν κερδίζουμε χρήματα κλπ.

Παρόλα αυτά, δυσλειτουργία της ντοπαμίνης μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές συμπεριφορές όπως  ψευδαισθήσεις, εκρήξεις μανίας.
 

Θεραπεία

Η συνηθέστερη θεραπεία της νόσου Tourette  γίνεται με την αλοπεριδόλη. Η αλοπεριδόλη  αποτελεί ένα φάρμακο, που   μπλοκάρει τους υποδοχείς ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, και αναστείλει την δράση τους. Η χρήση των φαρμάκων είναι σημαντική, καθώς η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει άσχημε καταστάσεις τον ασθενή με τους γύρο του.

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι τόσο σοβαρά και συνεπώς η φαρμακευτική χορήγηση δεν κρίνεται απαραίτητη.