Οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από τη λήψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης για να αποκτήσουν μυϊκή μάζα, σύμφωνα με μια μελέτη. Αν και ο ανδρικός παράγοντας ευθύνεται για έως και τις μισές περιπτώσεις υπογονιμότητας, η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών παραμελείται από τις πολιτικές σε όλο τον κόσμο. Η έλλειψη κοινωνικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα είναι μεταξύ των βασικών συντελεστών στη συνεχιζόμενη κρίση αναπαραγωγικής υγείας των ανδρών.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Reproductive Biomedicine Online δείχνει ότι οι άνδρες μπορεί να αγνοούν πιθανούς κινδύνους υπογονιμότητας που ενέχουν ορισμένα αθλήματα και η κατανάλωση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης. Τα ευρήματα σχετικά με αυτούς τους κινδύνους, ωστόσο, παραμένουν αντικρουόμενα και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων ενός τρόπου ζωής στο γυμναστήριο στην ανδρική γονιμότητα.
Οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους
Οι ερευνητές εξέτασαν 153 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν 18 έως 25. Οι άνδρες συμμετέχοντες ασκούνταν έξι έως εννέα ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο και το 79% ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε ή είχε χρησιμοποιήσει συμπληρώματα πρωτεΐνης κυρίως για να αποκτήσει μυϊκή μάζα.
Ενώ περισσότεροι από τους μισούς (52%) των ανδρών συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί τη γονιμότητά τους στο παρελθόν, μόνο το 14% ανέφερε ότι είχε σκεφτεί προηγουμένως τις συνέπειες της ρουτίνας γυμναστικής και των συμπληρωμάτων στη γονιμότητά τους. Οι περισσότεροι (76%) των ανδρών ερωτηθέντων είπαν ότι θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους αν ήξεραν ότι είχε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στη γονιμότητά τους. Μόνο το 41% θα άλλαζε τη ρουτίνα του εάν ο αντίκτυπος ήταν βραχυπρόθεσμος.
Τι κινδύνους εγκυμονεί ο τρόπος ζωής στο γυμναστήριο;
Προηγούμενη έρευνα έχει συσχετίσει την άρση βαρών, την ποδηλασία και τις ασκήσεις σωματικής δύναμης με μειωμένη ποιότητα σπέρματος. Ωστόσο, άλλες μελέτες έδειξαν ότι η ποδηλασία και η άρση βαρών μπορεί να επηρεάσουν θετικά την ανδρική γονιμότητα και να συνδέσουν τη σωματική αδράνεια με τη χαμηλότερη ποιότητα του σπέρματος. Περίπου το 56% των ατόμων που πηγαίνουν γυμναστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής ως μέρος της ρουτίνας γυμναστικής τους, με τη σκόνη πρωτεΐνης να είναι η πιο κοινή.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις υψηλές συγκεντρώσεις της γυναικείας ορμόνης οιστρογόνου και των φυτικών της ισοδυνάμων φυτοοιστρογόνων/ισοφλαβονών στα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος και σόγιας. Τα στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην ανδρική υπογονιμότητα, ωστόσο, είναι ελάχιστα. Εν τω μεταξύ, μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και της φλεγμονής και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μια μικρή μελέτη του 2019 συσχέτισε τη διακοπή της λήψης συμπληρωμάτων πρωτεΐνης με 2,6 φορές αύξηση στη συγκέντρωση του σπέρματος σε υπογόνιμους άνδρες. Ωστόσο, μια προηγούμενη μελέτη πρότεινε ότι οι παράμετροι του σπέρματος σε υγιείς ενήλικες άνδρες δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά μετά από δύο μήνες κατανάλωσης δίαιτας υψηλής ή χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ισοφλαβόνης σόγιας.
Οι άνδρες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από την άσκηση
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ορισμένοι τύποι άσκησης και συμπληρωμάτων πρωτεΐνης προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα. δείχνει απλώς ότι πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν πιθανούς κινδύνους. Τα ευρήματα δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους άνδρες από τη σωματική δραστηριότητα, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2, αρκετών μορφών καρκίνου και πρόωρου θανάτου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος. Μελέτες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με χαμηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης, χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και μειωμένη γονιμότητα. Οι ενήλικες χρειάζονται 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα και δύο ημέρες δραστηριότητας μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα, σύμφωνα με τις Οδηγίες Φυσικής Δραστηριότητας για τους Αμερικανούς.
Οι συγγραφείς της μελέτης ζητούν εκπαιδευτικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε νέους άνδρες που πηγαίνουν γυμναστήριο για να βελτιώσουν την επίγνωση ότι ενέργειες όπως το κάπνισμα ή η χρήση συμπληρωμάτων πρωτεΐνης μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητά τους.
Πηγές
- Reproductive Biomedicine Online. Gym lifestyle factors and male reproductive health: a study into young adult usage and perceptions.
- U.S. Department of Human and Health Services. Physical activity guidelines for Americans.
- National Library of Medicine. Protein supplementation intake for bodybuilding and resistance training may impact sperm quality of subfertile men undergoing fertility treatment: a pilot study.
- National Library of Medicine. Soy protein isolates of varying isoflavone content do not adversely affect semen quality in healthy young men.
- CDC. Infertility FAQs.
Διαβάστε επίσης...
Ηχητικό λουτρό, τι είναι και πώς βοηθά;
Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει πώς η ακρόαση μουσικής και άλλων ήχων μπορεί να βοηθήσει στην ανύψωση της διάθεσης μας
Περισσότερα