Μπορείτε να φάτε πικάντικα τρόφιμα ενώ είστε έγκυος;

Μπορείτε να φάτε πικάντικα τρόφιμα ενώ είστε έγκυος;

Μπορείτε να φάτε πικάντικα τρόφιμα ενώ είστε έγκυος;

Πολλά άτομα λαχταρούν πικάντικο φαγητό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο λόγος πίσω από αυτές τις λιγούρες είναι άγνωστος, αν και είναι πολύ πιθανό να ενισχυθούν με την αλλαγή των ορμονικών επιπέδων. Ας εξερευνήσουμε τι κάνει το φαγητό πικάντικο, αν είναι ασφαλές να το καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποιος πρέπει να το αποφεύγει.

Κατανοώντας τα πικάντικα τρόφιμα

Όταν μιλάμε για πικάντικα φαγητά, συνήθως αναφερόμαστε σε εκείνα τα «καυτά» φαγητά που κάνουν το στόμα μας να καίει και δυνητικά αυξάνει τον μεταβολισμό μας. Τα μπαχαρικά όπως οι πιπεριές τσίλι και το πιπέρι καγιέν περιέχουν μια φαινολική ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για αυτό το κάψιμο που αισθανόμαστε όταν τρώμε πικάντικα τρόφιμα. Άλλα συστατικά στα καυτά μπαχαρικά είναι η πιπερίνη (που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι) και τα ισοθειοκυανικά αλλυλικά (που βρίσκονται στη μουστάρδα, το wasabi και τα ραπανάκια).

Τα πικάντικα φαγητά προέρχονται από εθνοτικά διαφορετικούς πολιτισμούς, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Τζαμάικα. Η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να σχετίζεται με διάφορα αποτελέσματα για την υγεία. Τα οφέλη από τα πικάντικα τρόφιμα περιλαμβάνουν δυνητικά μειωμένη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, μειωμένο σωματικό βάρος και βελτιωμένες παραμέτρους λιπιδίων στο αίμα.

Οι πιπεριές τσίλι δεν περιέχουν μόνο καψαϊκίνη αλλά και μια σειρά από άλλες δυνητικά ευεργετικές ενώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά, πιθανές ενώσεις κατά της παχυσαρκίας και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν επίδραση στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.

Η λαχτάρα για φαγητό είναι πολύ συχνή στο πρώτο τρίμηνο για πολλούς λόγους. Και η λαχτάρα για πικάντικα συχνά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθιστώντας την ασφάλεια των πικάντικων τροφών κορυφαίο ερώτημα στο μυαλό πολλών νεοεγκύων μαμάδων.

Μπορείτε να φάτε πικάντικα τρόφιμα ενώ είστε έγκυος;

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα πικάντικα τρόφιμα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο αγέννητο μωρό ή στην ανάπτυξη του εμβρύου, ούτε αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, όπως προτείνουν ορισμένοι μύθοι. Η αποτυχία του μωρού να αναπτυχθεί σωστά, οι λοιμώξεις και ορισμένες χρόνιες ασθένειες στη μητέρα είναι πιθανές αιτίες και όχι το πικάντικο φαγητό.

Ενώ τα πικάντικα τρόφιμα είναι απολύτως ασφαλή για τη μαμά και το μωρό, η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς γαστρεντερικές παρενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν ναυτία, δυσπεψία, αέρια, φούσκωμα, αύξηση των συμπτωμάτων ΓΟΠΝ και διάρροια.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τα πικάντικα φαγητά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η πρωινή αδιαθεσία με ναυτία και έμετο μπορεί να είναι λόγοι για να αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα. Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, το αναπτυσσόμενο έμβρυο ασκεί πρόσθετη πίεση στο στομάχι, ωθώντας το οξύ του στομάχου προς τα πάνω μέσω του οισοφάγου και τα πικάντικα τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με την επιδείνωση αυτής της παλινδρόμησης οξέος. Έτσι, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να συμβουλεύουν τα έγκυα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να απέχουν από την κατανάλωση πικάντικων τροφών.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να επιδεινωθούν με την κατανάλωση πικάντικων τροφών περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη δυσπεψία, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή τις ραγάδες του πρωκτού. Η καψαϊκίνη που υπάρχει στα περισσότερα ζεστά φαγητά μπορεί επίσης να προκαλέσει κάψιμο του πρωκτού εάν έχετε αιμορροΐδες.

Ναυτία και έμετος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ναυτία και ο έμετος στην εγκυμοσύνη είναι κοινά συμπτώματα που επηρεάζουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού εγκύων. Τα περισσότερα άτομα αξιολογούν τα συμπτώματά τους ως μέτρια, με μόνο το 1% να έχει σοβαρές κρίσεις ασθένειας που οδηγούν σε δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης. Αυτά τα συμπτώματα γενικά επιδεινώνονται κατά το πρώτο τρίμηνο και υποχωρούν γύρω στην 20η εβδομάδα κύησης. Ο διατροφικός αντίκτυπος της ναυτίας και του εμέτου στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι σημαντικός, οδηγώντας σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών και απρόβλεπτη απώλεια βάρους ανεπιθύμητη για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Άλλες αιτίες ναυτίας και εμέτου περιλαμβάνουν την ενισχυμένη αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, που οδηγεί στην ανάπτυξη τροφικών αποστροφών. Η έκθεση στο προσβλητικό φαγητό προκαλεί τότε αυτά τα συμπτώματα. Ο περιορισμός της έκθεσης στην όραση και τις μυρωδιές τροφών που προκαλούν ναυτία θα μειώσει τα συμπτώματα. Τα πικάντικα φαγητά και η ναυτία συχνά συνυπάρχουν, επομένως εάν η ναυτία σας είναι σημαντική, ίσως θέλετε να περιορίσετε τα καυτά φαγητά για λίγο.

Η αυξημένη ευαισθησία στην τροφική δηλητηρίαση είναι μια άλλη κοινή αιτία συμπτωμάτων ναυτίας και εμέτου, καθώς οι έγκυοι συχνά εκτίθενται σε κοινά τροφιμογενή παθογόνα. Σύμφωνα με το CDC, οι έγκυες γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λιστέρια, ένα είδος τροφιμογενούς ασθένειας που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τις μητέρες και τα μωρά.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που συνήθως ονομάζεται «καούρα», σημαίνει ότι το οξύ του στομάχου ρέει πίσω μέσω του οισοφάγου. Γίνεται ασθένεια όταν επανεμφανίζεται συχνά. Η ΓΟΠΝ είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τις έγκυες να αποφεύγουν τα πικάντικα τρόφιμα. Η καψαϊκίνη στα «καυτά» τρόφιμα κάνει τα τρόφιμα να παραμένουν στο στομάχι περισσότερο, δίνοντάς του άφθονες ευκαιρίες να παλινδρομήσει προς τα πίσω μέσω του οισοφάγου.

Εάν ο οισοφάγος έχει ήδη φλεγμονή, η καψαϊκίνη προσθέτει μόνο στον ερεθισμό προκαλώντας παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου προς τα πάνω.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται στα δύο τρίτα των εγκύων γυναικών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο και εξελίσσονται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη της παλινδρόμησης χωρίς να επηρεαστεί η εγκυμοσύνη ή η έκβασή της. Η ΓΟΠΝ είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ψυχική και φυσιολογική υγεία και επηρεάζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες της ζωής όπως ο ύπνος, το φαγητό και το ποτό.

Τόσο οι ορμονικοί όσο και οι φυσιολογικοί παράγοντες ευθύνονται για την αύξηση της ΓΟΠΝ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αυξήσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνουν την πίεση στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας την παλινδρόμηση (την επιστροφή των υγρών από το στομάχι). Αυτό φτάνει στο αποκορύφωμά του περίπου στην 36η εβδομάδα κύησης. Οι φυσιολογικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη μεγέθυνση της μήτρας και την αναποτελεσματική κινητικότητα του οισοφάγου. Οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη γαστρεντερική δυσφορία.

Άλλα πεπτικά προβλήματα

Οι έγκυες μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλα πεπτικά προβλήματα από ορμονικές αλλαγές, την αυξανόμενη μήτρα που συμπιέζει τα έντερα και τα όργανα του κορμού και αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση. Ένα από τα πιο κοινά πεπτικά παράπονα είναι η δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα της εγκυμοσύνης είναι ένα κοινό παράπονο επειδή οι ορμόνες επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία και το μωρό μπορεί να πιέσει τα έντερα, επιβραδύνοντας την περισταλτική.

Ένας εξαιρετικός τρόπος για τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας είναι η αύξηση των διαιτητικών ινών και η ενυδάτωση. Οι έγκυες χρειάζονται 8-12 φλιτζάνια νερό την ημέρα και 28 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ενυδάτωση μπορεί να προέλθει από φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αρωματισμένο νερό, χυμό και σκέτο νερό. Οι φυτικές ίνες είναι άφθονες στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα αμυλώδη φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Άλλες ανησυχίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, αέρια, δυσπεψία και αιμορροΐδες. Η υπερκατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει τα αέρια και το φούσκωμα. Έτσι, ξεκινήστε το ταξίδι σας με τις φυτικές ίνες προσθέτοντας φυτικές ίνες στη διατροφή σας σε σταδιακή βάση.

Τα οφέλη μιας ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μια υγιεινή διατροφή εγκυμοσύνης θα παρέχει αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρύου, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα κατά τη γέννηση. Οι θερμιδικές ανάγκες βασίζονται στις οδηγίες BMI πριν την εγκυμοσύνη για βέλτιστη αύξηση βάρους. Ο αριθμός των μερίδων από καθεμία από τις πέντε ομάδες τροφίμων μπορεί να βρεθεί σύμφωνα με τις θερμιδικές ανάγκες στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020–2025.

Η επιλογή από μια πολύχρωμη σειρά επιλογών τροφίμων θα διασφαλίσει την ποικιλομορφία στη διατροφή σας, διασφαλίζοντας την κάλυψη των βασικών αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Όταν σχεδιάζετε το πιάτο σας, θεωρήστε το έναν πίνακα ζωγραφικής με διάφορα χρώματα και σχήματα για να δελεάσουν τον ουρανίσκο και να ευχαριστήσουν τις αισθήσεις. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από πικάντικα τρόφιμα και διασφαλίζει επαρκή αλλά όχι υπερβολική αύξηση βάρους, δυνητικά μειωμένο κίνδυνο διαβήτη κύησης, υψηλή αρτηριακή πίεση και βελτιωμένα αποτελέσματα στα βρέφη. Μπορεί επίσης να βιώσετε βελτιωμένες ανοσίες, μειωμένο κίνδυνο αναιμίας και δυνητικά πιο ξεκούραστο και αποκαταστατικό ύπνο.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ανοσολογική απόκριση του πλακούντα μεταβάλλει την ευπάθεια της εγκύου μητέρας σε ορισμένους ιούς και παθογόνα. Αυτές οι αλλοιωμένες ανοσίες την κάνουν πιο ευάλωτη σε τροφιμογενείς ασθένειες που άλλοι μπορεί να μην αποκτήσουν γενικά με ένα κανονικά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επικίνδυνα για μια έγκυο να φάει και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμα κι αν αυτές οι τροφές δεν αρρωστήσουν το άτομο, τα βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν στο έμβρυο, προκαλώντας βλάβη στο έμβρυο.

Τα ασφαλή τρόφιμα εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά, σωστά μαγειρεμένες πηγές πρωτεΐνης, υγιή λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα ασφαλή τρόφιμα συμμορφώνονται με τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ωμό ή μισοψημένο κρέας, χοτ ντογκ ή κρέας ντελικατέσεν που δεν έχει ζεσταθεί και κάθε είδους αλείμμα κρέατος ή πατέ
  • Προετοιμασμένες σαλάτες ντελικατέσεν
  • Άψητα ή ωμά λαχανάκια, άπλυτα προϊόντα ή κομμένο πεπόνι που έχουν μείνει έξω περισσότερο από δύο ώρες
  • Μη παστεριωμένα ή ωμά γαλακτοκομικά, χυμός ή μηλίτης
  • Μαλακά τυριά από ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα
  • Ωμά αυγά
  • Όλες οι μορφές αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγονται λόγω του κινδύνου εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου

Ενώ ορισμένοι επαγγελματίες υγείας περιορίζουν την καφεΐνη στα 200 mg την ημέρα, πρόσφατη έρευνα απαιτεί επανεκτίμηση αυτού του ορίου, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε καφεΐνη μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του εμβρύου και θα πρέπει να αποφεύγεται

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τη συμπερίληψη των πικάντικων τροφών σε μια ισορροπημένη διατροφή για την εγκυμοσύνη, που περιέχει μια πολύχρωμη σειρά επιλογών από όλες τις ομάδες τροφίμων στις σωστές μερίδες και μεγέθη μερίδων. Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τα πικάντικα τρόφιμα μόνο εάν πάσχουν από ΓΟΠ ή πεπτικά συμπτώματα, όπως τους συμβουλεύει ο επαγγελματίας υγείας.

Τα επικίνδυνα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν εκείνα τα τρόφιμα που είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των τροφίμων και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη μητέρα ή το μωρό. Η ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει ότι θα κερδίσετε το κατάλληλο βάρος και η ανάπτυξη και η ανάπτυξη του μωρού σας βελτιστοποιούνται.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Προσαρμογόνα και Νοοτροπικά βότανα το μέλλον της σύγχρονης οικολογικής φυτοθεραπείας

Προσαρμογόνα και Νοοτροπικά βότανα το μέλλον της σύγχρονης οικολογικής φυτοθεραπείας

Οι ανατολικές κοινωνίες έχουν εκμεταλλευτεί τα προσαρμογόνα και τα νοοτροπικά για εκατοντάδες χρόνια,

Περισσότερα
Σας Τσίμπησε Κουνούπι ; Να Τι Πρέπει Να Κάνετε

Σας Τσίμπησε Κουνούπι ; Να Τι Πρέπει Να Κάνετε

Τι Πρέπει Να Κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπίσει κουνούπι

Περισσότερα
ΙΣΑ: Οδηγίες Προφύλαξης Από Τον Καύσωνα Για Τους Καρδιοπαθείς

ΙΣΑ: Οδηγίες Προφύλαξης Από Τον Καύσωνα Για Τους Καρδιοπαθείς

Οδηγίες Προφύλαξης Από Τον Καύσωνα Για Τους Καρδιοπαθείς

Περισσότερα