ΠΕΙΝΑ, ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ;

ΠΕΙΝΑ, ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ;

ΠΕΙΝΑ, ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ;

Το «Hangry» είναι μια λέξη που περιγράφει το αίσθημα θυμού ή εκνευρισμού όταν πεινάς και χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή μας γλώσσα. Μέχρι σήμερα, έχει υπάρξει ελάχιστη επιστημονική έρευνα που επικεντρώθηκε σε αυτή την έννοια. Η νέα μελέτη δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της πείνας και των αρνητικών συναισθημάτων. Η μελέτη, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Anglia Ruskin University (ARU) στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Karl Landsteiner University of Health Sciences στην Αυστρία, διαπίστωσε ότι η πείνα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα θυμού και ευερεθιστότητας, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης.

Στην έρευνα συμμετείχαν εξήντα τέσσερις ενήλικες από την κεντρική Ευρώπη. Σε μια περίοδο 21 ημερών, κατέγραψαν τα επίπεδα πείνας και τα συναισθήματα θυμού, ευερεθιστότητας, ευχαρίστησης και διέγερσης. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα συναισθήματά τους και τα επίπεδα πείνας χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone πέντε φορές την ημέρα ενώ βρίσκονταν στο καθημερινό τους περιβάλλον.

Η πείνα συσχετίστηκε με το 37% της διακύμανσης της ευερεθιστότητας, το 34% της διακύμανσης του θυμού και το 38% της διακύμανσης στην ευχαρίστηση που κατέγραψαν οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα αποτελέσματα της πείνας ήταν σημαντικά ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψη δημογραφικοί παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφική συμπεριφορά και τα ατομικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

«Αν και η μελέτη μας δεν παρουσιάζει τρόπους μετριασμού των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από την πείνα, η έρευνα υποδηλώνει ότι η ικανότητα επισήμανσης ενός συναισθήματος μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να το ρυθμίσουν, όπως αναγνωρίζοντας ότι νιώθουμε θυμωμένοι απλώς επειδή πεινάμε. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη επίγνωση του «πεινασμένου» θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα η πείνα να οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές στα άτομα», δήλωσε ο Viren Swami, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο ARU.

Ορισμένες πειραματικές μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αρνητικά συναισθήματα. Το 2014 ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης σχετίζονται με μεγαλύτερη επιθετικότητα στα παντρεμένα ζευγάρια. Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα κράτη με υψηλά ποσοστά διαβήτη είχαν υψηλά ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας.

Πηγές 

Hangry in the field: An experience sampling study on the impact of hunger on anger, irritability, and affect

Hunger really can make us feel ‘hangry’ – study

Low glucose relates to greater aggression in married couples

Sweetened blood cools hot tempers: physiological self-control and aggression


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...

Οι δύο αδελφές από τον Άσσο Κορινθίας παράγουν limited edition μονοποικιλιακό ελαιόλαδο

Οι δύο αδελφές από τον Άσσο Κορινθίας παράγουν limited edition μονοποικιλιακό ελαιόλαδο

Από τους ελαιώνες της Κορινθίας στα ράφια των μεγαλύτερων ελληνικών και ξένων delicatessen

Περισσότερα
Πίνετε Φάρμακα Με Άσχημη Γεύση;

Πίνετε Φάρμακα Με Άσχημη Γεύση;

Πίνετε Φάρμακα Με Άσχημη Γεύση;

Περισσότερα
Πώς να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα της ζήλιας;

Πώς να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα της ζήλιας;

Ενώ είναι φυσιολογικό να νιώθετε ζήλια από καιρό σε καιρό, μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν δεν εκφραστεί με υγιή τρόπο

Περισσότερα