Το Τσιγκόνγκ, οι μεσημβρινοί και οι εποχές, οδηγός με ασκήσεις

Το Τσιγκόνγκ, οι μεσημβρινοί και οι εποχές, οδηγός με ασκήσεις

Το Τσιγκόνγκ, οι μεσημβρινοί και οι εποχές, οδηγός με ασκήσεις

Από τη συντακτική ομάδα του Υγεία και Ευεξία, τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου

Η κινεζική ιατρική λειτουργεί διαφορετικά από τη δυτική ιατρική που είχαμε συνηθίσει. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (Π.Κ.Ι. / TCM) είναι ένα σύστημα που πιστεύει ακράδαντα ότι η ενέργεια μέσα μας διέπεται από «αρνητική» και «θετική» ενέργεια το «Γιν» και το «Γιανγκ». Η Π.Κ.Ι. πιστεύει ότι η διατήρηση αυτών των ενεργειών υπό έλεγχο και ισορροπία και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας μεγιστοποιώντας το δυναμικό μας.

Η σύνδεση του Τσι και των Μεσημβρινών

Οι μεσημβρινοί είναι ενεργειακά κανάλια που μοιάζουν με ποτάμι και εκτείνονται σε όλο το σώμα. Τούτου λεχθέντος, το νερό στο ποτάμι είναι το Τσι. Οι μεσημβρινοί είναι οι οδοί ή το δίκτυο που συνδέει τους μύες, την περιτονία, ακόμη και τα όργανα του σώματος. Έτσι, όταν υπάρχουν μπλοκαρίσματα στο «κανάλι» ενός μεσημβρινού, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πόνο και ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι το «τσι» δεν μπορεί να ρέει ελεύθερα. Με κινεζικούς όρους, ο Μεσημβρινός ονομάζεται  Jingluo  (經 絡,  Τζινγκ-Λούο), που κυριολεκτικά σημαίνει «κανάλι».

Ο 2ος χαρακτήρας, 絡, σημαίνει "δίκτυο". Έτσι, ο μεσημβρινός είναι κανάλια που μοιάζουν με δίκτυο όπου ρέει το Τσι. Παραδοσιακά, υπάρχουν 12 κύριοι μεσημβρινοί, καθένας από τους οποίους συνδέεται με ένα από τα 12 κύρια όργανα στη θεωρία της Π.Κ.Ι.. Οι μεσημβρινοί σχετίζονται επίσης με μια ποικιλία φαινομένων, συμπεριλαμβανομένων  των κιρκάδιων ρυθμών, εποχές, ακόμα και πλανητικές κινήσεις.

Το Τσιγκόνγκ, οι μεσημβρινοί και οι εποχές

Οι αρχαίοι ασκούμενοι χρησιμοποιούν πέντε βασικά στοιχεία στον κόσμο - ξύλο ( mu ), φωτιά ( huo ), γη ( tu ), μέταλλο ( jin ) και νερό ( shui ). Θεωρούσαν ότι η ενέργεια που εργάζεται σε αυτά τα στοιχεία έχει μια βαθύτερη σύνδεση τόσο με το χρόνο και όσο και με τις εποχές.

Η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ενεργειακές κινήσεις στα «σημεία του μεσημβρινού», και ανάλογα με την εποχή, το σώμα ενεργοποιεί ένα δίκτυο βιοχημικών και αντανακλαστικών αντιδράσεων που οδηγεί σε ομαλή ροή του Τσι. Η καλή ροή του Τσι έχει ως αποτέλεσμα βελτιωμένες αποκρίσεις των αγγείων, του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού ιστού και του συνδετικού ιστού. Επιπλέον, το σώμα μας θα αποκομίσει τα οφέλη του μειωμένου στρες, του καλού ελέγχου του πόνου, της βελτιωμένης επισκευής των ιστών, της μυϊκής χαλάρωσης, της μειωμένης φλεγμονής, του αυξημένου εύρους κίνησης, της μακροζωίας και πολλά άλλα.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Το Φθινόπωρο, σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι η εποχή του Μετάλλου. Τα όργανα που ανήκουν στο Μέταλλο είναι οι Πνεύμονες και το Παχύ Έντερο. Τώρα είναι η εποχή που χρειάζεται να φροντίσουμε τους Πνεύμονές μας, να τονώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποβάλλουμε  τα άχρηστα, μέσω της απέκκρισης του Παχέως Εντέρου.

Το Φθινόπωρο ξεκινάει επίσημα μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία, στις 21-22 Σεπτεμβρίου και τελειώνει με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου. Είναι η εποχή που η φύση αρχίζει και φθίνει, τα φύλλα πέφτουν και η Γη καθαρίζεται και επανατροφοδοτείται.

Φθινοπωρινή Ισημερία

  1. 白露 White DewSeptember 8th - Λευκή Πάχνη

https://youtu.be/fR-My3EqQWU

Πράσινη, καταπράσινη καλαμιά, η πάχνη και ο παγετός αστράφτουν. Η λευκή πάχνη αντιπροσωπεύει τη μέση του φθινοπώρου. Σηματοδοτεί τα πρώτα κρύα.

Άγριες χήνες και χελιδόνια αποδημούν στα νότια. Η διαφορά στη θερμοκρασία μεγαλώνει ανάμεσα στη μέρα με τη νύχτα και οι υδρατμοί στον αέρα συμπυκνώνονται σε ένα λευκό στρώμα πάχνης στο γρασίδι και στα δέντρα.

Η ενέργεια του Γιανγκ μειώνεται και η ενέργεια του Γιν μεγαλώνει στη φύση. Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να ιδρώνουμε και να προστατεύουμε την εξωτερική επιφάνεια (δέρμα) του σώματος, να τονώνουμε τους πνεύμονες και να ενδυναμώνουμε τη σπλήνα, προκειμένου να προστατέψουμε την ενέργεια του Γιανγκ στο σώμα μας.

Η άσκηση για τη Λευκή Πάχνη ενδυναμώνει τον μεσημβρινό-τένοντα [του στομάχου] στο πόδι, Γιάνγκμινγκ (Yangming). Ξεκινά από το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο δάχτυλο του ποδιού, συνδέεται με τα μετατάρσια οστά, ανεβαίνει από την εξωτερική πλευρά των ποδιών, περνά από την κοιλιακή χώρα, το στέρνο και τον λαιμό και διαχέεται προς τα πάνω, στο πλάι του στόματος και της μύτης.

  • Καθώς εισπνέετε, κάντε τα χέρια σας γροθιές, με τον αντίχειρα κάτω από τα δάχτυλα και πιέστε και τις δύο μεριές της λεκάνης. Φέρτε το βάρος του σώματός σας ελαφρώς μπροστά στο μπροστινό μέρος των πελμάτων, ισιώστε τη στάση σας και κοιτάξτε πίσω αριστερά.
  • Καθώς εκπνέετε, επαναφέρετε το σώμα σας και κατεβάστε τα χέρια σας.
  • Επαναλάβετε από αριστερά και δεξιά όσες φορές σας είναι απαραίτητο.

Ένα αρχαίο κινέζικο ρητό λέει: «μην αφήνεις το δέρμα σου ακάλυπτο όταν πλησιάζει η Λευκή Πάχνη». Καθώς είναι πιο εύκολο να κρυολογήσουμε λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, φορέστε πιο πολλά ρούχα όσο κρυώνει ο καιρός.

  1. 秋分Autumn Equinox September 23 - Φθινοπωρινή ισημερία

https://youtu.be/tn9UlzvOXqc 

Η Φθινοπωρινή Ισημερία αποτελεί τη μέση ακριβώς του φθινοπώρου. Τη μέρα αυτή, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό, οπότε η μέρα και η νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια.  Ο καιρός δροσίζει στα περισσότερα μέρη της Κίνας, και μπορούμε να απολαύσουμε έναν ευχάριστο καιρό με πεντανόστιμο καβούρι και όμορφα χρυσάνθεμα.

Μετά τη μέρα αυτή, η ενέργεια του Γιανγκ γίνεται στυφή, οπότε καλό θα ήταν να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας ανάλογα με τις αλλαγές του Γιν και του Γιανγκ. Για παράδειγμα, μπορούμε να τρώμε φαγητά που ενυδατώνουν τους πνεύμονες και καταπολεμούν την ξηρότητα. Επίσης καλό θα ήταν να κοιμόμαστε νωρίς για να θρέψουμε το Γιν και να ξυπνάμε νωρίς για να ενισχύσουμε το Γιανγκ.

Η άσκηση για τη Φθινοπωρινή Ισημερία τεντώνει τον μεσημβρινό-τένοντα [του στομάχου] στο πόδι, Γιάνγκμινγκ (Yangming). Ξεκινά από το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο δάχτυλο του ποδιού, συνδέεται με το μετατάρσιο, ανεβαίνει από την εξωτερική πλευρά των ποδιών, περνά από την κοιλιακή χώρα, το στέρνο και τον λαιμό και διαχέεται προς τα πάνω, στο πλάι του στόματος και της μύτης.

  • Καθώς εισπνέετε, σηκώστε τα χέρια σας και καλύψτε τα αυτιά σας με τα χέρια. Στραφείτε αριστερά και τεντωθείτε προς τα πίσω.
  • Καθώς εκπνέετε, επαναφέρετε το σώμα σας και κατεβάστε τα χέρια σας.
  • Επαναλάβετε όσες φορές σας είναι απαραίτητο.

Συνιστάται να αποφεύγουμε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι και αγχωμένοι. Διατηρηθείτε χαλαροί και κάντε ήπια γυμναστική το φθινόπωρο.

  1. 寒露Cold Dew : October 8th  - Κρύα Πάχνη

https://youtu.be/toV1xhpGvZ8 

Η πέμπτη ηλιακή περίοδος, η Κρύα Πάχνη σηματοδοτεί την έλευση του προχωρημένου Φθινοπώρου. Ο καιρός δροσίζει όλο και περισσότερο και ο κρύος καιρός κοντοζυγώνει, οπότε η πάχνη σιγά-σιγά κρυσταλλώνει.

Στη βόρεια Κίνα, η βλάστηση από σφενδάμια είναι κατακόκκινη και τα δάση βάφονται πορφυρά. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, το κρύο μπαίνει στο σώμα από τα πόδια, οπότε ένα ποδόλουτρο μπορεί να καταπολεμήσει το κρύο και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Αν και είναι μια καλή περίοδος για να ξεκινήσουμε θεραπείες ενίσχυσης του οργανισμού, μεγάλη κατανάλωση τονωτικών μπορεί να προκαλέσει υπέρμετρη εσωτερική θερμότητα.

Η άσκηση για την Κρύα Πάχνη ενδυναμώνει τον μεσημβρινό-τένοντα [της ουροδόχου κύστης] στο πόδι, Ταϊγιάνγκ (Taiyang). Ξεκινά από το μικρό δάχτυλο του ποδιού, συνδέεται με την εξωτερική μεριά του αστραγάλου, ανεβαίνει από το πίσω μέρος του ποδιού μέχρι τους γλουτούς, περνά από το πλάι της σπονδυλικής στήλης μέχρι τον λαιμό και την κορυφή του κεφαλιού, και καταλήγει στη μύτη, περνώντας από το μέτωπο.

  • Εισπνεύστε, σηκώστε τα χέρια σας και τοποθετείστε τα κάτω από τα αυτιά. Σταθείτε στις μύτες των ποδιών και υψώστε τα χέρια σας. Έπειτα, γυρίστε προς τα αριστερά.
  • Εκπνεύστε, επαναφέρετε το σώμα σας και κατεβάστε τα χέρια σας.
  • Επαναλάβετε, αριστερά και δεξιά, όσες φορές σας είναι απαραίτητο.

Η Κρύα Πάχνη συχνά συμπίπτει με την περίοδο του Διπλού Ενάτου Φεστιβάλ, οπότε συνηθίζεται να ανεβαίνουμε βουνά, να απολαμβάνουμε τα Χρυσάνθεμα και να τρώμε νόστιμα καβούρια, τις όμορφες αυτές μέρες.

  1. 霜降Frost's Descent October 24th- Η κάθοδος της Παγωνιάς

https://youtu.be/to5NFezH_CQ

Η Κάθοδος της Παγωνιάς είναι η τελευταία ηλιακή περίοδος του φθινοπώρου. Αυτή την περίοδο τα φύλλα πέφτουν και τα έντομα ετοιμάζονται για τη χειμερία νάρκη. Οι άνθρωποι τρέχουν να θερίσουν τις τελευταίες φυτείες ρυζιού στα νότια της Κίνας, ενώ στα βόρεια έχουν σχεδόν τελειώσει.  Σε αυτή τη μετάβαση από φθινόπωρο σε χειμώνα, η ενέργεια του Γιανγκ  φθίνει και η ουσία του Τσι «αποθηκεύεται».

Μια βασική αρχή για τη διατήρηση της υγείας αυτή την περίοδο είναι να θρέφουμε το Γιν και ενδυναμώσουμε τη σπλήνα και το στομάχι, για να αποθηκεύσουμε ενέργεια για τον επερχόμενο χειμώνα.

Η άσκηση για την Κάθοδο της Παγωνιάς τεντώνει τον τένοντα του μεσημβρινού [της ουροδόχου κύστης] στο πόδι Ταϊγιάνγκ (Taiyang). Ξεκινά από το μικρό δάχτυλο του ποδιού, συνδέεται με την εξωτερική μεριά του αστραγάλου, ανεβαίνει από το πίσω μέρος του ποδιού μέχρι τους γλουτούς, περνά από τον λαιμό και την κορυφή του κεφαλιού παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη, και καταλήγει στη μύτη, κάτω από το μέτωπο.

  • Εισπνεύστε και σηκώστε τα χέρια σας.
  • Εκπνεύστε, κατεβάστε τα χέρια σας στη μέση, σκύψτε μπροστά με τα χέρια να ακολουθούν  την πίσω μεριά των ποδιών.
  • Εισπνεύστε, τεντώστε την πλάτη σας στην άλλη κατεύθυνση και τεντώστε τα χέρια σας ψηλά.
  • Εκπνεύστε και κατεβάστε τα χέρια σας.
  • Επαναλάβετε όσες φορές σας είναι απαραίτητο.

Υπάρχει μεγάλη απόκλιση στη θερμοκρασία τη μέρα και τη νύχτα αυτή την περίοδο. Η ηλιοθεραπεία είναι μια καλή επιλογή για να προστατέψουμε τα άκρα και να ενισχύσουμε την κυκλοφορία του Τσι και του αίματος.


Επιστημονική Ομάδα του Υγεία & Ευεξία

Διαβάστε επίσης...