Συνέντευξη: Ομοιοπαθητική, «Ό, Τι Δεν Σε Σκοτώνει Σε Κάνει Πιο Δυνατό» Της Αγγελικής Μπομπούλα

Συνέντευξη: Ομοιοπαθητική, «Ό, Τι Δεν Σε Σκοτώνει Σε Κάνει Πιο Δυνατό» Της Αγγελικής Μπομπούλα

Συνέντευξη: Ομοιοπαθητική, «Ό, Τι Δεν Σε Σκοτώνει Σε Κάνει Πιο Δυνατό» Της Αγγελικής Μπομπούλα

Ιπποκράτης: «Όμοια ομοίοις εισίν ιάματα»

 

 

Της Αγγελικής Μπομπούλα

 

Τι είναι ασθένεια;  Πως βοηθάει η Ομοιοπαθητική τον ασθενή να αυτοθεραπευτεί; Γιατί συχνά εμφανίζουμε ρίγος και τρέμουλο; Πως δρα η ομοιόσταση ως μηχανισμός διατήρησης της υγείας; Τα συμπτώματα είναι ασθένεια; Ποια είναι η συμβολή της φλεγμονής στην άμυνα του οργανισμού; Ποιο είναι το σωστά επιλεγμένο φάρμακο για ένα εμπύρετο παιδί, σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική; Η Ομοιοπαθητική θεραπεύει ασθένειες ή ασθενείς; Από του έλκει τις ρίζες της και ποια η σχέση της με την δυτική καθιερωμένη ιατρική και την ψυχοθεραπευτική διαδικασία;  

  Αυτά και άλλα ερωτήματα φωτίζει με τις απαντήσεις της η ερευνήτρια Ομοιομυθικής Ομοιοπαθητικής Νίκη Τσέκου, μέσα από μια ιδιαίτερη Ομοιοπαθητική «ματιά». Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιους αναγνώστες ή εκπροσώπους της δυτικής ιατρικής (την οποία χαρακτηρίζει «εναντιοπαθητική»), είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, διευρύνοντας τη σκέψη και γεννώντας νέα ερωτήματα που μπορούν να συμβάλουν σε έναν γόνιμο διάλογο πάνω στην έννοια της Υγείας με την ευρεία έννοια.  

Τι είναι ασθένεια και σε τι βοηθάει η Ομοιοπαθητική τον ασθενή;

 Α-σθένεια είναι η έλλειψη σθένους . Όταν ο οργανισμός δεν έχει τη δύναμη να επαναφέρει την ισορροπία του η οποία έχει διαταραχθεί για οποιονδήποτε λόγο, όταν δηλαδή δεν έχει τη δύναμη να αυτοθεραπευτεί, τότε ασθενεί. Η Ομοιοπαθητική βοηθάει τον οργανισμό να αυτοθεραπευτεί.

Τι είναι η ομοιόσταση;

Η ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε συνθήκη, λέγεται ομοιόσταση. Είναι ένας μηχανισμός αυτορρύθμισης  ,επαναφοράς και διατήρησης της ισορροπίας  των λειτουργιών τα

ου οργανισμού.

Η ομοιόσταση, είναι μηχανισμός διατήρησης της υγείας.  Υγεία, επομένως, είναι η ικανότητα ισορροπίας του οργανισμού σε οποιαδήποτε συνθήκη .Οι άνθρωποι συχνά αρρωσταίνουν όταν οι εξωτερικές καταπονήσεις ξεπερνούν κάποιο επίπεδο ανοχής του οργανισμού, κατά τη διάρκεια μεγάλων εντάσεων. Τότε ο οργανισμός εμφανίζει κάποια συμπτώματα που δεν είναι ασθένεια, αλλά προσπάθεια επαναφοράς της ισορροπίας που διαταράχτηκε  .

Τα συμπτώματα δηλαδή δεν είναι ασθένεια ;

Αυτό που εμείς συχνά αποκαλούμε ως ασθένεια, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η φυσιολογική λειτουργία του μηχανισμού της ομοιόστασης. Πχ ο οργανισμός εμφανίζει πυρετό και άλλα συμπτώματα σε περίπτωση εισβολής μικροβίων, φλεγμονή και άλλα συμπτώματα σε τραυματισμό, ιδρώτα στη ζέστη, ρίγος στο κρύο κ.α .

Λέμε συχνά : « Έχω ρίγος , τρέμω, άρα είμαι ασθενής» Είναι όμως ασθένεια το ρίγος και το τρέμουλο, ή είναι συμπτώματα που παράγει ο οργανισμός για να επαναφέρει την ισορροπία του;

 

Γιατί εμφανίζεται ρίγος και τρέμουλο στον οργανισμό; Είναι συχνά απότοκο κάποιας λοίμωξης;

 Αν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε κρύο αέρα τότε  εμφανίζει συνήθως ρίγος  για να ανατριχιάσει. Με το κάθετο σήκωμα των τριχών, ο οργανισμός, δημιουργεί κάτι σαν ένα αυτοσχέδιο και προσωρινό «πουλόβερ», το οποίο παγιδεύει τον αέρα που ζεσταίνεται από το δέρμα, ακριβώς όπως ένα ρούχο ή μια κουβέρτα, και δεν αφήνει τον κρύο αέρα να έρθει σε επαφή με το δέρμα και να προκαλέσει την αίσθηση του κρύου.

Την ανατριχίλα μπορεί να συνοδεύει και τρέμουλο, ώστε να αυξηθεί η  κυκλοφορία και  να κυκλοφορήσει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος . Έτσι αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας. Ο μηχανισμός της ομοιόστασης ενεργοποιεί τη θερμορύθμιση  μόλις αισθανθεί την παραμικρή αλλαγή στη θερμοκρασία είτε του σώματος, είτε του εξωτερικού χώρου.Δεν είναι όμως μόνο το κρύο που προκαλεί ρίγος.Το ρίγος εκδηλώνεται επίσης λόγω κάποιας λοίμωξης .

 

Τι είναι η φλεγμονή;

 Η λέξη φλεγμονή προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φλέγω και όπως καταλαβαίνουμε έχει σχέση με τη φλόγα, τη φλόγωση. Όπως γνωρίζουμε , όποια «ασθένεια» έχει στο όνομά της την κατάληξη -ιτις  είναι φλεγμονή. (Αμυγδαλίτις, αρθρίτις, ωτίτιςκλπ).Η τοπική αύξηση της θερμότητας  ή ο πυρετός είναι συχνά συμπτώματα μιας φλεγμονής, αλλά και το κοκκίνισμα στην περιοχή του πάσχοντος μέρους ή ενός τραύματος, το οίδημα, ο πόνος.

 

Είναι ασθένεια η φλεγμονή; 

 Η φλεγμονή δεν είναι ασθένεια! Είναι συμπτώματα  που εμφανίζει ο οργανισμός στην  προσπάθεια της δύναμης του να επαναφέρει την ισορροπία . Είναι μέρος της λειτουργίας του μηχανισμού της  ομοιόστασης. Είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ισορροπία και η αρμονία στον οργανισμό, χωρίς την εμφάνιση εξωτερικών συμπτωμάτων τα οποία εμείς κακώς τα αποκαλούμε ασθένεια;

 

Πώς συντελεί στην άμυνα του οργανισμού η φλεγμονή;

Η άμυνα του οργανισμού εμφανίζει τη φλεγμονή. Πχ. όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει σε κάποιον παθογόνο εισβολέα ο μηχανισμός της ομοιόστασης δίνει εντολή να αυξηθεί η θερμοκρασία τοπικά ή η θερμοκρασία ολόκληρου του σώματος, με ρίγος, τρέμουλο, πυρετό. Μελέτες δείχνουν ότι τα παθογόνα μικρόβια δεν ευδοκιμούν στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί το μηχανισμό αυτό για να επιβραδύνει την ανάπτυξή τους. Μια άλλη θεωρία που εξηγεί το φαινόμενο είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί πιο αποδοτικά σε υψηλότερη θερμοκρασία.Γενικά η φλεγμονή είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζει η άμυνα του οργανισμού στην προσπάθεια της αυτοθεραπείας του. Αν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα ώστε να ταλαιπωρείται ο άνθρωπος ή να κινδυνεύει η ζωή του, τότε καλό είναι να αφήνουμε τον οργανισμό να τα βγάζει πέρα μόνος του, πάντα όμως με παρακολούθηση από ειδικό, ώστε να επέμβει αν χρειαστεί. Έχει παρατηρηθεί, πως όποτε ο οργανισμός τα βγάζει πέρα μόνος του, μετά είναι καλύτερα από όσο ήταν πριν  εμφανίσει τα συμπτώματα . Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί –και στις μέρες της πανδημίας-όταν ένα παιδί κάνει πυρετό. Σε περίπτωση που δεν πάσχει από Covid-19 , ποιο είναι το φάρμακο που πρέπει να του χορηγηθεί;

Από όσα είπαμε ως τώρα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο πυρετός δεν είναι ασθένεια. Είναι ένα σύμπτωμα . Είναι γνωστό ότι τα παιδιά συχνά εμφανίζουν πιο εύκολα  υψηλούς πυρετούς από τους ενήλικες και αυτό είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός τους έχει ισχυρή ικανότητα αυτοθεραπείας . Οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και να συμβουλεύονται ειδικό πριν αρχίσουν να χορηγούν αντιπυρετικά ή άλλα φάρμακα στο παιδί. Η υγιεινή διατροφή (βιολογική ή όσο το δυνατόν λιγότερο βιομηχανοποιημένη, σε ποικιλία και ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του οργανισμού ), ο υγιεινός τρόπος ζωής, η αγάπη και η ήρεμη διάθεση εκ μέρους των γονιών είναι σημαντικοί παράγοντες ενδυνάμωσης του αμυντικού μηχανισμού του παιδιού, από τη γέννησή του και διαρκώς. Ακόμα και πριν από τη γέννηση του παιδιού, όπως έγραψε και ο Ιπποκράτης, ο αμυντικός του μηχανισμός διαμορφώνεται και επηρεάζεται από το επίπεδο υγείας των γονέων και τον τρόπο ζωής, σκέψης και διατροφής την μητέρας στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Ας φροντίσουν οι γονείς να μην καταστέλλουν τα συμπτώματα αν τα θεωρούν ασθένεια και να ενισχύουν το σθένος του οργανισμού του για να μην ασθενεί , να μπορεί δηλαδή να αυτοθεραπευτεί.

 

Ποιο είναι το σωστά επιλεγμένο φάρμακο σύμφωνα με την Ομοιοπαθητική;

  Η Ομοιοπαθητική (όμοιο+πάθος) βασίζεται στην αρχή ότι το φάρμακο που χορηγεί ο Ομοιοπαθητικός πρέπει να θεραπεύει συμπτώματα όμοια με το πάθος, δηλαδή όμοια με τα συνολικά συμπτώματα  που εμφανίζει ο κάθε ασθενής. Δεν είναι όλοι οι οργανισμοί ίδιοι και η Ομοιοπαθητική είναι ολιστική μέθοδος.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός εμπύρετου παιδιού. Ποιο φάρμακο θα του χορηγήσουμε; Η μοντέρνα Ιατρική θα έδινε κάποιο αντι-πυρετικό, που της προσδίδει τον χαρακτηρισμό ΕΝΑΝΤΙΟ-παθητική. Ο συμβατικός ιατρός εργάζεται με τη σκέψη ΕΝΑΝΤΙΑ στη νόσο και τα συμπτώματά της . Έτσι, καταστέλλει τις φλεγμονές με αντι-φλεγμονώδη, τα ψυχικά αίτια με αντι-καταθλιπτικά, την αντίδραση του οργανισμού σε αλλεργιογόνους παράγοντες με αντι-σταμινικά. Η εναντιοπαθητική , λοιπόν, είναι νοσοκεντρική ιατρική. Ο Ομοιοπαθητικός που γνωρίζει καλά την Ομοιοπαθητική, ακούει πρώτα ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον οργανισμό του παιδιού να του μιλάει.

Η συνολική εικόνα ενός οργανισμού, δεν σχηματίζεται μόνο από ένα σύμπτωμα , όπως είναι ο πυρετός. Θα πρέπει ο Ομοιοπαθητικός να βρει και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα για  να ξεχωρίσει από τα χιλιάδες φάρμακα της Ομοιοπαθητικής αυτό που θα ταιριάζει στην εικόνα του συγκεκριμένου ασθενούς που έχει πυρετό!

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα λοιπόν, δεν είναι ο πυρετός. Πολλά παιδιά μπορεί να έχουν πυρετό, αλλά δεν έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συνοδά συμπτώματα.

 

 

Σε εποχές εξάπλωσης του κορωνοιού, ποια είναι η συμβολή της Ομοιοπαθητικής στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται , όπως είπαμε με τον τρόπο ζωής , τη διατροφή και άλλους παράγοντες , μεταξύ των οποίων και το να τον αφήνουμε να αυτοθεραπεύεται χωρίς παρεμβάσεις. Η Ομοιοπαθητική θα χρειαστεί όταν ο οργανισμός στην προσπάθεια της αυτοθεραπείας του εμφανίζει συμπτώματα  τόσο έντονα που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο ή κινδυνεύει η ζωή του. Τότε ο Ομοιοπαθητικός που παρακολουθεί την πορεία της κατάστασης του οργανισμού, μπορεί να χορηγήσει ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία  μπορούν πολύ συχνά να βοηθήσουν, ελαττώνοντας την υπεραντίδραση του οργανισμού ώστε να την φέρουν στο  επίπεδο που μπορεί ο άνθρωπος να αντέξει.

 

Ισχύει ότι για τους Ομοιοπαθητικούς  έχει περισσότερη σημασία ο άνθρωπος παρά η ονομασία της ασθένειας;

Αυτές τις «μέρες του κορωνοϊού» ρώτησαν πολλοί αν η Ομοιοπαθητική θεραπεύει τον κορωνοϊό.

 Αυτός που πάσχει είναι ο ασθενής. Η Ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει ιούς, ούτε το όνομα μιας γρίπης. Βοηθάει ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να θεραπευτούν. Υπάρχουν πολλά ομοιοπαθητικά φάρμακα που ταιριάζουν σε ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας. Το όμοιο φάρμακο θα επιλεγεί  ανάλογα με την ομοιότητά προς την ολότητα των συμπτωμάτων του κάθε ασθενούς.

Μόνο ο Ομοιοπαθητικός που θα πάρει το ιστορικό του κάθε ασθενούς μπορεί να επιλέξει από όλα τα διαθέσιμα φάρμακα. Στον κάθε ασθενή θα χορηγηθεί το ομοιοπαθητικό του φάρμακο. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και δεν εκδηλώνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο τα συμπτώματά τους. Η Ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει ασθένειες , αλλά ασθενείς.

Ο βαθμός της αντίδρασης του οργανισμού και ο βαθμός της δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, εξαρτάται από τη ζωτική δύναμη του κάθε οργανισμού.

 

Σε ποιες κατηγορίες ασθενειών έχει καλύτερα αποτελέσματα η Ομοιοπαθητική και για ποιες κυρίως ασθένειες προσφεύγουν οι άνθρωποι στην Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική, θεωρητικά, μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς , ανεξάρτητα από το όνομα της ασθένειάς τους.Όποιος το ακούσει αυτό θα το θεωρήσει το λιγότερο υπερβολικό. Θα το κατανοήσει όμως αν διευκρινίσω  ότι θεωρητικά ο οργανισμός μπορεί να επαναφέρει τη διαταγμένη ισορροπία του με την κατάλληλη βοήθεια , όταν χρειάζεται βοήθεια. Αρκεί η παθολογία να είναι αναστρέψιμη.Ο βαθμός της  βοήθειας την οποία μπορεί η Ομοιοπαθητική σε οποιονδήποτε ασθενή , εξαρτάται:

Α)Από τη χρονιότητα της ασθένειας. Δεν είναι το ίδιο μια οξεία κατάσταση (π.χ κάψιμο, τραυματισμός ,συνέπειες από έκθεση σε ζέστη, κρύο κλπ) και το ίδιο μια χρόνια κατάσταση , πράγμα που σημαίνει ότι η διαταραχή είναι βαθύτερη και εγκαταστημένη στον οργανισμό.

Β)Από τη φύση της ασθένειας. Δεν είναι το ίδιο η προχωρημένη διαταραχή στο βαθύτερο επίπεδο του οργανισμού που είναι το νοητικό ( π.χ άνοια, σχιζοφρένεια κλπ) και η διαταραχή  στο συναισθηματικό επίπεδο  που δεν είναι τόσο βαθιά ή η διαταραχή στο σωματικό επίπεδο η οποία, μπορεί να έχει σχέση με βαθύτερη ψυχονοητική διαταραχή αλλά δεν έχει προχωρήσει τόσο βαθιά ώστε να μην είναι αναστρέψιμη.

Γ) Από την ηλικία του ασθενούς .Δεν έχει την ίδια ζωτική ενέργεια ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος.

Δ)Από το πόσο τοξινωμένος είναι ο οργανισμός και κατά πόσον εξακολουθεί να τοξινώνεται. Δεν είναι το ίδιο ένας οργανισμός του οποίου δεν έχουν καταπιεστεί οι αυτοθεραπευτικές διαδικασίες του με τις οποίες προσπάθησε να αποβάλλει τις τοξίνες ( εφίδρωση, πυρετός , κενώσεις, εμετός, εφίδρωση κλπ) με χημικά κατασταλτικά φάρμακα και ένας οργανισμός ο οποίος δεν μπόρεσε να αποβάλλει τις τοξίνες ή εξακολουθεί να τοξινώνεται με ανθυγιεινή διατροφή, με βότανα ακατάλληλα για το συγκεκριμένο οργανισμό, ροφήματα και ποτά σε συχνή χρήση και ακατάλληλη δόση, χημικά φάρμακα και χημικές ουσίες στο περιβάλλον που ζει , καλλυντικά τοξικά και λοιπές τοξίνες.

Οι ασθένειες , όπως εννοεί τον όρο ασθένεια ο περισσότερος κόσμος, οι οποίες οδηγούν τον ασθενή στον Ομοιοπαθητικό είναι κάθε είδους. Αλλεργίες, προβλήματα συμπεριφοράς, σε παιδιά και εφήβους, ημικρανίες, αυπνία, γυναικολογικά προβλήματα, προβλήματα στην ανδρική γενετήσια σφαίρα και ό,τι άλλο μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή να ζητήσει τη βοήθεια της Ομοιοπαθητικής.

 

Γιατί να κάνει κάποιος Ομοιοπαθητική σήμερα;

 Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει την έγκυο, το έμβρυο, το νεογνό, το παιδί, τους ενήλικες, γυναίκες και άνδρες. Ακόμα και τα ζώα και τα φυτά.

Την Ομοιοπαθητική την επιλέγουν συνήθως οι ασθενείς, αφού έχουν δοκιμάσει τη μοντέρνα Ιατρική, έχουν κάνει έναν κύκλο αναποτελεσματικών θεραπευτικών προσπαθειών και  φτάνουν στην Ομοιοπαθητική (αρκετοί με δυσπιστία λόγω της διαμορφωμένης νοοτροπίας και της παραπληροφόρησης) . Όσο πιο νωρίς επιλέξουν την Ομοιοπαθητική οι γονείς για τον εαυτό τους και το παιδί τους , όσο πιο νωρίς φτάσει ο ασθενής στον Ομοιοπαθητικό, τόσο καλύτερα και τόσο πιο πολλοί θα γνωρίσουν  τη θαυμάσια βοήθεια που μπορεί να τους προσφέρει όπως και να είναι το όνομα της ασθένειάς τους.

 

Ποιος είναι ο διάλογος της Ομοιοπαθητικής με τη συμβατική Ιατρική; Πρόκειται για συμπληρωματικές διαδικασίες;

 Η Ομοιοπαθητική είναι αυτόνομη μέθοδος με δικές της αρχές και Νόμους που εφαρμόζουν όλοι οι Ομοιοπαθητικοί , οι οποίοι δεν δηλώνουν Ιατροί , αλλά σέβονται και εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο την οποία έχουν σπουδάσει επαρκώς. Δεν είναι η Ομοιοπαθητική εναλλακτική της Ιατρικής , αλλά αυτόνομη γνώση και πρακτική. Ο όρος « συμπληρωματική» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Ομοιοπαθητική στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η συμβατική Ιατρική είναι απαραίτητη (όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις) , αλλά εκεί η Ιατρική είναι συμπληρωματική της Ομοιοπαθητικής, αφού πριν και μετά το χειρουργείο ο Ομοιοπαθητικός θα βοηθήσει με ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Ωστόσο, στην Ελλάδα που η Ομοιοπαθητική δεν έχει καμιά υποστήριξη από το κράτος, ο ασθενής καταφεύγει σε επείγουσες περιπτώσεις στους συμβατικούς γιατρούς , όταν ο Ομοιοπαθητικός κρίνει ότι ο ασθενής πρέπει να πάει σε Νοσοκομείο για χειρουργείο  ή όταν δεν μπορεί να βρεθεί το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο και ο ασθενής υποφέρει ή κινδυνεύει η ζωή του, τότε η βοήθεια της συμβατικής Ιατρικής γίνεται αναγκαία. Επίσης, όταν ο ασθενής κάνει χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις, τότε η Ομοιοπαθητική μπορεί να επιλεγεί παράλληλα με τη συμβατική Ιατρική, αλλά η βοήθειά της θα είναι στο βαθμό που θα επιτρέπει η επιρροή από τη συμβατική παρέμβαση στον οργανισμό.  

 

Ποια είναι τα κοινά της Ομοιοπαθητικής με την ψυχοθεραπευτική διαδικασία;

Το σπουδαιότερο κεφάλαιο της θεωρίας της Ομοιοπαθητικής το οποίο πρέπει να γνωρίζει καλά ένας Ομοιοπαθητικός είναι το κεφάλαιο με τα ψυχονοητικά συμπτώματα , το MIΝD όπως είναι ο τίτλος του στα αγγλικά. Στο κεφάλαιο αυτό έχουν καταγραφεί τα ψυχονοητικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας άνθρωπος και τα οποία λαμβάνει υπόψη του και τους δίνει προτεραιότητα  ώστε να κατανοήσει τον ψυχισμό του κάθε ασθενούς και να του χορηγήσει το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο θα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Αν θυμηθούμε   τον ορισμό της Υγείας όπως διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας : «Υγεία είναι  «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».Ποια άλλη μέθοδος μπορεί  να βοηθήσει ήπια στην αποκατάσταση της πλήρους σωματικής και ψυχικής  ευεξίας και στη διατήρησή της , εκτός από την Ομοιοπαθητική; Και στον τομέα της κοινωνικής ευεξίας βοηθάει η Ομοιοπαθητική ,αν και αυτό δεν είναι μόνο στο χέρι της.

Ποια είναι η παράδοση της Ομοιοπαθητικής;

Θα σας έκανε ίσως εντύπωση το ότι χρησιμοποιώ τον όρο «μοντέρνα» για τη συμβατική Ιατρική, που συνήθως αποκαλούν κλασική Ιατρική. Κλασική όμως θεωρώ την Ομοιοπαθητική που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και βασίζεται στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ασθενούς και στην ομοιότητα , δηλαδή βασίζεται στη ρήση του Ιπποκράτη : « όμοια ομοίοις εισίν ιάματα» .

Ο ιδρυτής της Ομοιοπαθητικής ΣάμουελΧάνεμανν (1755 -1843) ήταν Γερμανός , αλλά γνώριζε αρχαία ελληνικά , είχε μελετήσει την αρχαία ελληνική θεραπευτική τέχνη και έδωσε το όνομα στην Ομοιοπαθητική από τις ελληνικές λέξεις : όμοιο +πάθος. Καθιέρωσε την Ομοιοπαθητική αρνούμενος την Ιατρική, που είχε σπουδάσει, διαπιστώνοντας πως συχνά οι πρακτικές της δεν είχαν αποτελέσματα ή επιδείνωναν την υγεία των ασθενών. Το ρητό του Ιπποκράτη « Ωφελέειν, ή  μη βλάπτειν»  να ωφελεί δηλαδή ο ιατρός χωρίς να βλάπτει, βρήκε την εφαρμογή του στην Ομοιοπαθητική. Τη διδασκαλία του Χάνεμανν διδάχτηκαν από την εποχή του ως τώρα όλοι οι Ομοιοπαθητικοί. Πολλοί την εξέλιξαν και μας παρέδωσαν νέα ομοιοπαθητικά φάρμακα και εμπειρία στη διαχείριση του ασθενούς. Η Ομοιοπαθητική έγινε αρχικά ευρύτερα  γνωστή με τις επιτυχίες που είχε σε διάσημους ασθενείς ή σε επιδημίες  και  απλώθηκε σε πολλές χώρες. Εκατομμύρια ασθενείς έχουν ωφεληθεί και την επιλέγουν έως σήμερα.

Τελειώνω με την απάντηση του παγκοσμίως γνωστού Ομοιοπαθητικού Dr. RajanSankaran στην ερώτησή μου: -Τι έχετε να πείτε στους ανθρώπους που είναι στην Ελλάδα;

 

«Η Ελλάδα έχει από την αρχαιότητα παράδοση στη σοφία και στα βαθιά τραύματα. Είναι η ίδια φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται η ομοιοπαθητική».

Διαβάστε επίσης...

Μουσταλευριά, μια vegan επιλογή

Μουσταλευριά, μια vegan επιλογή

Εύκολη κλασική συνταγή για μουσταλευριά από την Πάρο και όλα τα μυστικά!

Περισσότερα
Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη για να χάσετε βάρος; Αποφύγετε αυτά τα 5 κοινά λάθη

Τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη για να χάσετε βάρος; Αποφύγετε αυτά τα 5 κοινά λάθη

Η προσαρμογή της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας για το βάρος

Περισσότερα
Tongkat Ali: Η ρίζα της δύναμης και της ζωτικότητας

Tongkat Ali: Η ρίζα της δύναμης και της ζωτικότητας

Tο tongkat ali έχει χρησιμοποιηθεί για τις αφροδισιακές, αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες

Περισσότερα