Ποια είναι τα 4 είδη προσκόλλησης;

Ποια είναι τα 4 είδη προσκόλλησης;

Ποια είναι τα 4 είδη προσκόλλησης;

Η θεωρία της προσκόλλησης βασίζεται στην ιδέα ότι οι τύποι σχέσεων που έχουμε με τους βασικούς μας φροντιστές στην παιδική ηλικία επηρεάζουν την προσωπικότητα και τις μελλοντικές μας σχέσεις. Οι ερευνητές έχουν περιγράψει τέσσερα στυλ προσκόλλησης: ασφαλή προσκόλληση, αποφυγή, αγχώδης προσκόλληση και αποδιοργανωμένη προσκόλληση.

Ο ψυχίατρος John Bowlby κατέληξε στη θεωρία της προσκόλλησης. Η θεωρία του ήταν ότι τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ασφαλή δεμένα με τους κύριους φροντιστές τους, και όταν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να εμφανιστεί συναισθηματική απορρύθμιση. με τα τέσσερα στυλ προσκόλλησης. Τα στυλ προσκόλλησης αναπτύσσονται μεταξύ των ηλικιών 6 μηνών έως 2 ετών.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε καθένα από τα τέσσερα στυλ προσκόλλησης και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική μας ευεξία, την ψυχική μας υγεία και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Ασφαλής προσκόλληση

Η ασφαλής προσκόλληση θεωρείται το πιο υγιές στυλ προσκόλλησης. Τα άτομα που αναπτύσσουν μια ασφαλή προσκόλληση πιθανότατα μεγάλωσαν από γονείς που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους, συνεπείς στη φροντίδα τους και πρόσφεραν ασφάλεια και σιγουριά. Αυτός είναι ο τύπος προσκόλλησης που οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να επιδιώκουν οι γονείς και που βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα μεγαλώσουν σε ενήλικες που είναι συναισθηματικά σταθεροί και ικανοί να συνάψουν θετικές σχέσεις με τους άλλους.

Επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική υγεία

Το ασφαλές στυλ προσκόλλησης συνδέεται με συναισθηματική σταθερότητα, ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Τα άτομα με ασφαλή προσκόλληση συχνά έχουν ζεστές, συμπονετικές προσωπικότητες. Είναι συνήθως συναισθηματικά ώριμοι, αυτορυθμιζόμενοι και έχουν υγιή επίπεδα αυτοπεποίθησης. Τα άτομα που παρουσιάζουν σημάδια ασφαλούς προσκόλλησης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και είναι συνήθως πιο ικανά να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.

Πώς η ασφαλής προσκόλληση επηρεάζει τις σχέσεις

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η ασφαλής προσκόλληση συσχετίζεται με υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις και τα άτομα που μεγαλώνουν με αυτό το στυλ προσκόλλησης είναι πιο πιθανό να βιώσουν μακροχρόνιες ρομαντικές σχέσεις. Τα άτομα που συνδέονται με ασφάλεια είναι πιο πιθανό να βιώσουν ικανοποίηση και δέσμευση στις σχέσεις. Οι σχέσεις τους τείνουν να έχουν λιγότερες συγκρούσεις και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο.

Αποφυγή προσκόλλησης

Η αποφυγή προσκόλλησης είναι ένα είδος ανασφαλούς προσκόλλησης όπου το βρέφος ή το παιδί δεν αισθάνεται ασφαλές να εξερευνήσει και ανταποκρίνεται λιγότερο στον γονέα του.

Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ότι συμβαίνει επειδή το βρέφος πήρε το μήνυμα από τον κηδεμόνα του ότι τα συναισθήματά του δεν ήταν σημαντικό ή δεν αξίζει να ασχοληθεί. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της μη ανταπόκρισης ενός φροντιστή στις βασικές ανάγκες του παιδιού, όπως τροφή και στέγη. Σε απάντηση, η αντίδραση του βρέφους είναι να κλείσει συναισθηματικά και να αποφύγει τον φροντιστή του. Αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός: το βρέφος κλείνεται συναισθηματικά για να αποφύγει περαιτέρω απόρριψη.

Επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι που έχουν σημάδια αποφυγής προσκόλλησης είναι συχνά συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι, φαίνεται να ενδιαφέρονται ελάχιστα για τους άλλους και μπορεί να αισθάνονται ανίκανοι να βασιστούν σε κανέναν εκτός από τον εαυτό τους για υποστήριξη. Μπορεί να τους λείπει η ζεστασιά ή η φιλικότητα και γενικά έχουν χαμηλά επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας. Αυτά τα άτομα συχνά δεν βλέπουν τους άλλους ευνοϊκά, αν και μπορεί να έχουν κάποια θετική αυτοπεποίθηση. Συχνά είναι αντιπαθητικοί και αντικοινωνικοί.

Πώς η αποφυγή προσκόλλησης επηρεάζει τις σχέσεις

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα με αποφυγή προσκόλλησης να συνάψουν ερωτικές, ασφαλείς σχέσεις. Συχνά δεν εμπιστεύονται τους άλλους και προτιμούν να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι. Επίσης, συχνά φοβούνται τη συναισθηματική απόρριψη από τους άλλους, και έτσι δεν μοιράζονται ευάλωτα μέρη του εαυτού τους. Μπορεί να μην επιδεικνύουν ζεστασιά ή συμπόνια, κάτι που μπορεί να κάνει τις σχέσεις προκλητικές.

Αγχώδης Προσκόλληση

Η αγχώδης προσκόλληση είναι μια άλλη μορφή ανασφαλούς προσκόλλησης. Παρόμοια με την αποφυγή προσκόλλησης, τα παιδιά που εκδηλώνουν αγχώδη προσκόλληση συνήθως έχουν φροντιστές που δεν ήταν συναισθηματικά διαθέσιμοι σε αυτά και που δεν ανταποκρίθηκαν με συμπόνια στα σημάδια δυσφορίας τους. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα παραμέλησης ή κατάχρησης από έναν φροντιστή.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα άτομα με αποφυγή προσκόλλησης, τα άτομα που συνδέονται με άγχος ανταποκρίνονται στην ανασφαλή προσκόλληση εκδηλώνοντας υψηλά επίπεδα φόβου ή άγχους. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα «κολλημένοι» με τους φροντιστές τους και να ζουν με έναν συνεχή φόβο απόρριψης.

Επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική υγεία

Η αγχώδης προσκόλληση μπορεί να έχει ισχυρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Άτομα με άγχος μπορεί να δείχνουν υψηλά επίπεδα νευρωτισμού: άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και υψηλά επίπεδα αμφιβολίας για τον εαυτό του. Μπορεί να έχουν εσωστρεφείς προσωπικότητες και να δυσκολεύονται να ανοιχτούν σε άλλους. Μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις ή να είναι αυτοδύναμοι.

Πώς η αγχώδης προσκόλληση επηρεάζει τις σχέσεις

Οι σχέσεις μπορεί να είναι προκλητικές για τους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι. Μπορεί να νιώθουν την επιθυμία να βιώσουν στενές σχέσεις, αλλά επίσης φοβούνται συνεχώς ότι θα εγκαταλειφθούν και χρειάζονται υψηλό επίπεδο φροντίδας και επιβεβαίωσης στις σχέσεις. Μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικά εξαρτημένα και μπορεί να μην έχουν τα κατάλληλα όρια. Είναι επιρρεπείς στο να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση και μπορεί να αντιληφθούν συγκρούσεις που δεν υπάρχουν.

Αποδιοργανωμένη Προσκόλληση

Η αποδιοργανωμένη προσκόλληση είναι ο τρίτος τύπος ανασφαλούς προσκόλλησης. Σε αυτόν τον τύπο προσκόλλησης, ένα βρέφος βιώνει έλλειψη συναισθηματικής ανταπόκρισης από τους φροντιστές του, αλλά αντί να δείχνει συμπεριφορές αποφυγής ή αγχώδους συμπεριφοράς, εμφανίζει ασυνεπείς ή αποδιοργανωμένες συμπεριφορές. Θεωρείται ότι η αποδιοργανωμένη προσκόλληση μπορεί να προέρχεται από την ανατροφή από έναν γονέα που έχει ανεπίλυτο τραύμα ή ιστορικό κακοποίησης.

Ωστόσο, η αποδιοργανωμένη προσκόλληση μπορεί επίσης να αναπτυχθεί από τον έντονο φόβο ενός φροντιστή, το οποίο μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα τραύματος, παραμέλησης ή κακοποίησης.

Επίδραση στη συναισθηματική και ψυχική υγεία

Η αποδιοργανωμένη προσκόλληση συνδέεται με συναισθηματική αστάθεια και μια ελεγκτική ή άκαμπτη προσωπικότητα. Αυτός ο τύπος προσκόλλησης συνδέεται μερικές φορές με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας (BPD), η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο παρορμητισμού, προκλήσεις με την ταυτότητα και δυσκολία στη διαμόρφωση σταθερών συναισθηματικών σχέσεων με άλλους.

Πώς η αποδιοργανωμένη προσκόλληση επηρεάζει τις σχέσεις

Τα άτομα που παρουσιάζουν σημάδια αποδιοργανωμένης προσκόλλησης μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις κατά τη συμμετοχή σε ουσιαστικές και διαρκείς σχέσεις. Ομοίως, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να είσαι σε σχέση με κάποιον που έχει αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με αποδιοργανωμένη προσκόλληση μπορεί να είναι ελεγχόμενα και μπορεί ακόμη και να επιδιώξουν να τιμωρήσουν όσους δεν συμφωνούν μαζί τους ή κάνουν ό,τι θέλουν.

Τα άτομα που βρίσκονται σε σχέση με κάποιον που έχει ένα αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης μπορεί συχνά να νιώθουν ότι είναι σε επιφυλακή ή ότι «περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών».

Συμπέρασμα

Ο τρόπος με τον οποίο ήμασταν παιδιά - και ο βαθμός στον οποίο βιώσαμε ασφαλή προσκόλληση από τους φροντιστές μας - μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητά μας και τις μελλοντικές μας σχέσεις. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε τέσσερα πιθανά στυλ προσκόλλησης: ασφαλής προσκόλληση, αποφυγή προσκόλλησης, αγχώδης προσκόλληση και αποδιοργανωμένη προσκόλληση.

Η ασφαλής προσκόλληση είναι ο πιο υγιής τύπος προσκόλλησης και η θεωρία είναι ότι τα άτομα που βίωσαν αποφυγή, αγχώδη προσκόλληση ή αποδιοργανωμένη προσκόλληση μπορεί να αντιμετωπίσουν συναισθηματική απορρύθμιση και προκλήσεις σχέσεων ως ενήλικες.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι αυτά τα στυλ προσκόλλησης δεν είναι ξεκάθαρα και τα άτομα που ήταν ανασφαλώς συνδεδεμένα ως παιδιά μπορούν να θεραπευτούν και να συνεχίσουν να έχουν υγιείς σχέσεις με άλλους. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τα στυλ προσκόλλησης και τον αντίκτυπό τους στην ψυχική σας υγεία, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για υποστήριξη.

Πηγές