Ανάλογα με το σχέδιό σας και το πόσο συνεπείς είστε με αυτό, η αναστροφή του προδιαβήτη μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια. Αλλά η αναστροφή μπορεί να είναι δυνατή περίπου στο 25% των περιπτώσεων μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προδιαβήτη. Περίπου 1 στα 4 άτομα με προδιαβήτη θα αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 σε 3 έως 5 χρόνια.
Είναι δυνατό να αναστρέψετε τον προδιαβήτη εάν λάβετε έγκαιρα μέτρα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αντιστραφεί, ωστόσο, θα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τις στρατηγικές που χρησιμοποιείτε για να μειώσετε τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα σας.
Είναι δυνατή η αναστροφή του προδιαβήτη;
Το χρονοδιάγραμμα για το πόσο καιρό θα χρειαστεί για να αντιστραφεί ο προδιαβήτης μπορεί να είναι από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια. Θυμηθείτε, η αναστροφή του προδιαβήτη είναι ένας μαραθώνιος.
Μια μελέτη ορόσημο από το 2002 που ονομάζεται Πρόγραμμα Πρόληψης Διαβήτη διαπίστωσε ότι για τους συμμετέχοντες, περίπου:
- Το 25% ανέστρεψε τον προδιαβήτη με αλλαγές στον τρόπο ζωής σε 1 χρόνο
- Το 30% που λάμβανε ένα προδιαβητικό φάρμακο που ονομάζεται μετφορμίνη πέτυχε αναστροφή του προδιαβήτη
- Το 40% που συμμετείχαν σε πρόγραμμα εντατικής θεραπείας ανέτρεψαν τον προδιαβήτη τους.
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε πάντα να τηρείτε το σχέδιό σας, μπορεί να σας βοηθήσει να γράψετε τους στόχους σας και να τους τοποθετήσετε κάπου που μπορείτε να δείτε. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως οπτική υπενθύμιση. Το να το πείτε σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταστήσετε υπεύθυνους.
Ο προληπτικός έλεγχος βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη
81 τοις εκατό των ατόμων με προδιαβήτη δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Είναι σημαντικό να κάνετε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας για προδιαβήτη, ειδικά εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό προδιαβήτη ή ιστορικό υψηλού σακχάρου στο αίμα.
Η διαμόρφωση βιώσιμων συνηθειών τρόπου ζωής και η συνεργασία με μια ομάδα ιατρών μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μετά τη διάγνωση προδιαβήτη.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αναστροφή του προδιαβήτη
Η αλλαγή μερικών πραγμάτων στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του A1C και στην αναστροφή του προδιαβήτη:
- Άσκηση: Προσπαθήστε να ασκείτε τα προτεινόμενα 150 λεπτά εβδομαδιαίως για ενήλικες. Μπορείτε να το χωρίσετε σε συνεδρίες 30 λεπτών της αγαπημένης σας άσκησης 5 φορές την εβδομάδα.
- Τρώτε καλά: Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής που αποτελείται από θρεπτικά ολόκληρα τρόφιμα και η αποφυγή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να σας βάλει στο σωστό δρόμο για να αντιστρέψετε τον προδιαβήτη.
- Διαχειριστείτε το βάρος σας: Η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους. Η απώλεια 5% έως 7% αξιόπιστης πηγής του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε τον έλεγχο της μερίδας και το προσεκτικό φαγητό.
- Κοιμηθείτε αρκετά: Το σώμα σας εκτελεί πολλές βασικές εργασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως ορμονική και μεταβολική ρύθμιση. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Στόχος για 7 έως 9 ώρες αξιόπιστη πηγή ύπνου τη νύχτα.
- Αποφύγετε το κάπνισμα: Προσπαθήστε να αποφύγετε το κάπνισμα εάν καπνίζετε αυτήν τη στιγμή ή μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.
- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Προσπαθήστε να περιορίσετε την ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ σε ένα ποτό ή λιγότερο Αξιόπιστη πηγή εάν είστε γυναίκα ή όχι περισσότερο από δύο εάν είστε άνδρας.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον προδιαβήτη;
Παράμετροι που υποδηλώνουν προδιαβήτη είναι:
- Επίπεδα A1C μεταξύ 5,7% και 6,4% Αξιόπιστη πηγή
- επίπεδο σακχάρου αίματος νηστείας μεταξύ 100 και 126 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL)
Ο κίνδυνος για προδιαβήτη μπορεί να οφείλεται σε μη ελεγχόμενους και ελεγχόμενους παράγοντες:
Μη ελεγχόμενοι παράγοντες:
- οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2
- ηλικία άνω των 45 ετών
- εθνικότητα
- σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- ιστορικό υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
- χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια
- Σύνδρομο Cushing ή ακρομεγαλία
- υπνική άπνοια
- διαβήτης κύησης ή απόκτηση μωρού που ζυγίζει περισσότερο από 9 λίβρες (4 κιλά)
- χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων στεροειδών, αντιψυχωσικών ή φαρμάκων για τον HIV
Ελεγχόμενοι παράγοντες:
- υπέρβαρα άτομα ή παχύσαρκα
- διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα
- χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
- υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη χωρίς σωστή διαχείριση
- ιστορικό καρδιακής νόσου
- μεταβολικό σύνδρομο
- κάπνισμα
- υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Συμπέρασμα
Ο προδιαβήτης είναι μια αναστρέψιμη κατάσταση. Η άμεση λήψη δράσης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αναστροφής και να αποτρέψει την εξέλιξή της σε διαβήτη τύπου 2.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας περιλαμβάνουν την επαρκή άσκηση και τον ύπνο, την κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής και τη διατήρηση του βάρους σας.
Μιλήστε με το γιατρό σας εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής από μόνες τους δεν βελτιώνουν την κατάστασή σας. Μπορεί να έχουν συστάσεις για αντιδιαβητικά φάρμακα.
Καθώς εργάζεστε με μια ομάδα ειδικών για να αντιστρέψετε τον προδιαβήτη σας, θυμηθείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Όταν τα επίπεδα A1C πέφτουν κάτω από 5,7% και το σάκχαρο νηστείας κάτω από 100 mg/dL, το έχετε αντιστρέψει.
Πηγές
- About prediabetes and type 2 diabetes. (2024). https://www.cdc.gov/diabetes-prevention/about-prediabetes-type-2/index.html
- Adult activity: An overview. (2023). https://www.cdc.gov/physical-activity-basics/guidelines/adults.html
- Corcoran C, et al. (2023). Metformin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK518983/
- Diabetes Prevention Program (DPP). (2021). https://www.niddk.nih.gov/about-niddk/research-areas/diabetes/diabetes-p...
- Fornoville E. (2024). How long does it take to reverse prediabetes? https://diabeticme.org/learning-center/health-guides/how-long-does-it-take-to-reverse-prediabetes/
- Hostalek U. (2019). Global epidemiology of prediabetes — present and future perspectives. https://clindiabetesendo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40842-019-0080-0
- How much sleep is enough? (2022). https://www.nhlbi.nih.gov/health/sleep/how-much-sleep
- Koop S, et al. (2021). Eat, sleep repeat — endocrine regulation of behavioral circadian rhythms. https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/febs.16109
- Litten RZ, et al. (2024). The basics: Defining how much alcohol is too much. https://www.niaaa.nih.gov/health-professionals-communities/core-resource-on-alcohol/basics-defining-how-much-alcohol-too-much
- Prediabetes: Could it be you? Infographic. (2022). https://www.cdc.gov/diabetes/communication-resources/prediabetes-statistics.html
- Prevent type 2 diabetes: Talking to your patients about lifestyle change. (2024). https://www.cdc.gov/diabetes/hcp/lifestyle-change-program/index.html
- Preventing type 2 diabetes. (2024). https://www.cdc.gov/diabetes/prevention-type-2/index.html
- Singh T, et al. (2022). Does insufficient sleep increase the risk of developing insulin resistance: A systematic review. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9036496/
- Suni E. (2023). What happens when you sleep? https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/what-happens-when-you-sleep
- Testing for diabetes and prediabetes: A1C. (2024). https://www.cdc.gov/diabetes/diabetes-testing/prediabetes-a1c-test.html
- Understanding diabetes diagnosis. (n.d.). https://diabetes.org/about-diabetes/diagnosis