Οστεοπόρωση, Πάθηση Γένους Θηλυκού

Οστεοπόρωση, Πάθηση Γένους Θηλυκού

Οστεοπόρωση, Πάθηση Γένους Θηλυκού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι γιαγιάδες με τα χρόνια γίνονται όλο και πιο κοντές και καμπουριάζουν; Αυτή η κύφωση που έρχεται με την ηλικία, οφείλεται στην οστεοπόρωση και δημιουργείται όταν τα κόκαλα έχουν χάσει τη δύναμή τους να στηρίζουν το σώμα.

Σήμερα η οστεοπόρωση ταλαιπωρεί με πόνου στο κόκαλα 1 στις 4 ηλικιωμένες γυναίκες και οφείλεται στην προοδευτική φθορά (γήρας) των οστών. Αρχίζει συνήθως μετά το 45 και προσβάλλει και τα δύο φύλλα, παρόλο που λίγοι γνωρίζουν ότι η οστεοπόρωση προσβάλλει και τους άντρες. Αν και καμία γυναίκα δεν πεθαίνει από οστεοπόρωση, όλες πονάνε πολύ από αυτή και μερικές υποφέρουν από τον περιορισμό της κινητικότητας του σώματός τους. Το να θεραπεύσουμε ή να περιορίσουμε το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Να το προλάβουμε!

 

Οι πηγές του κακού

-          Ειδικές δίαιτες ή διατροφή με περιορισμένη κατανάλωση ασβεστίου, του οποίου η έλλειψη εμποδίζει το σώμα να αναπλάθει το οστικά κύτταρα.

-          Μεγάλη απώλεια βάρους, που έχει βλαβερές συνέπειες στο οστά.

-          Έλλειψη βιταμίνης D, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει οστική απώλεια, καθώς η έλλειψή της εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα.

-          Υπερβολική άσκηση, που μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα οστά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αμηνόρροια και κατά συνέπεια οστική απώλεια και κατάγματα.

-          Πρόωρη εμμηνόπαυση που επιταχύνει σημαντικά την πορεία της οστεοπόρωσης, επειδή μειώνει το ρυθμό εναπόθεσης ασβεστίου στα οστά.

-          Καταχρήσεις αλκοόλ ή καφέ και κάπνισμα.

 

Ποιες κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση

-          Όσες κάνουν καθιστική ζωή

-          Κυρίως οι λεπτές και ψηλές καπνίστριες, που πίνουν ταυτόχρονα πολύ αλκοόλ και πολύ καφέ.

-          Εκείνες που η περίοδός τους σταμάτησε στην ηλικία κάτω των 50 ετών ή είχαν διαταραχές του κύκλου τους.

-          Γυναίκες που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη ή υπερθυρεοειδισμό.

-          Αυτές που παίρνουν αντιόξινα φάρμακα για το στομάχι, κορτιζόνη ή αντιεπιληπτικά.

 

Όπλα κατά της οστεοπόρωσης

-          Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Αναζητήστε το κυρίως σε φυτικές πηγές, όπως πράσινα λαχανικά και σαρδέλες. Οι σωστές δόσεις ασβεστίου στη διατροφή μας, που ανέρχονται περίπου στο ένα γραμμάριο καθημερινά, διασφαλίζουν δυνατά και υγιή οστά.

-          Εξασφάλιση βιταμίνη D. Για να απορροφηθεί το ασβέστιο από τις τροφές, χρειάζεται βιταμίνη D, η οποία δημιουργείται από το δέρμα, όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως, ενώ κύρια πηγή της είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί. Η καθιερωμένη καθημερινή δόση είναι 400 διεθνείς μονάδες (IU), αλλά για τους ηλικιωμένους απαιτούνται περίπου 800 μονάδες.

-          Σωματική άσκηση. Η σωματική άσκηση κάνει πολύ καλό στα οστά, καθώς η πλήρης ακινησία οδηγεί σε ταχύτατη οστική απώλεια. Η άσκηση με βάρη μπορεί επίσης να αυξήσει τη μάζα του οστού και ως τέτοια θεωρείται και το περπάτημα και το κολύμπι και το τρέξιμο, γιατί το σώμα σηκώνει και μεταφέρει το δικό του βάρος.

Διαβάστε επίσης...

 Επιστροφή στο σχολείο, οδηγίες για γονείς σύμφωνα με το νοσοκομείο Hopkins

Επιστροφή στο σχολείο, οδηγίες για γονείς σύμφωνα με το νοσοκομείο Hopkins

Το τέλος του καλοκαιριού πλησιάζει γρήγορα και πλησιάζει η ώρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Περισσότερα
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΙΩΔΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Μπορούν οι γάτες να τρώνε μπανάνες;

Μπορούν οι γάτες να τρώνε μπανάνες;

Εάν η γάτα σας κοιτάζει το μπολ με φρούτα, μπορεί να αναρωτηθείτε αν οι μπανάνες είναι καλές για τις γάτες.

Περισσότερα