Ομοιοπαθητική & Υπογονιμότητα: Δείτε Ποιες Είναι Οι Θεραπείες Για Την Υπογονιμότητα;

Ομοιοπαθητική & Υπογονιμότητα: Δείτε Ποιες Είναι Οι Θεραπείες Για Την Υπογονιμότητα;

Ομοιοπαθητική & Υπογονιμότητα: Δείτε Ποιες Είναι Οι Θεραπείες Για Την Υπογονιμότητα;

Της Σταυρούλας Νικητοπούλου, ομοιοπαθητικού ιατρού

Σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης ενός τέκνου. Ένα ζευγάρι μπορεί να θεωρηθεί μη γόνιμο, όταν, μετά από δύο χρόνια από κανονική σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη, η γυναίκα αδυνατεί να μείνει έγκυος (και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος, όπως ο θηλασμός ή μετά τον τοκετό αμηνόρροια).

Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας

Ως Πρωτογενής υπογονιμότητα αναφέρεται όταν το ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει ποτέ τέκνο ενώ ως Δευτεροβάθμια υπογονιμότητα, είναι η αδυναμία σύλληψης μετά από μια προηγούμενη εγκυμοσύνη. Υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη στον άνδρα ή τη γυναίκα, αλλά συχνά επίσης παρατηρείται και χωρίς προφανή αιτία. Παρόλη την έντονη πληθυσμιακή αύξηση, πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογονιμότητας. Ιατρικές στατιστικές σύμφωνα με το NICE (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας), εκτιμούν ότι ένα ζευγάρι σε κάθε επτά ζευγάρια αντιμετωπίζει υπογονιμότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σειρά ιατρικών καταστάσεων
Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να συλλάβουν λόγω διαφόρων αιτιών, όπως η ηλικία, παθολογικές καταστάσεις της μήτρας, δυσλειτουργία εμμήνου ρύσεως ή διαταραχές ωορρηξίας, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενδομητρίωση, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ιστορικό αποβολών, χαμηλή λίμπιντο, ορμονικές διαταραχές ή ανεξήγητοι λόγοι. Για τους άνδρες η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές που σχετίζονται με την κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος, επιπλοκές μετά από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, χαμηλή λίμπιντο ή γενετικές και αυτοάνοσες διαταραχές.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα
Η υπογονιμότητα έχει εκδηλωθεί ως πιο σοβαρό πρόβλημα από τον προηγούμενο αιώνα, και οι αιτίες της, ως επί το πλείστον σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας. Εκτός από ιατρικούς λόγους, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά φάρμακα, διαταραχές βάρους, έλλειψη σωστής διατροφής σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα άγχους και τις τοξίνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την δυνατότητα αναπαραγωγής τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, δημιουργώντας ανισορροπία στο σώμα που σίγουρα θα επηρεάσει την ικανότητα σύλληψης. Τα συναισθήματα επίσης αποτελούν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και συχνά σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας.

Ανεξήγητη Υπογονιμότητα
Μερικές φορές είναι αδύνατο να διευκρινισθεί το αίτιο υπογονιμότητας του ζευγαριού. Ακόμη και σε αγνώστου αιτιολογίας περιπτώσεις, ορισμένα μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης. Ορισμένα μέτρα, μπορεί να ληφθούν από το ίδιο το ζευγάρι. Κάθε μήνα, περίπου 3 τοις εκατό των ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα συλλαμβάνουν μόνα τους.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την υπογονιμότητα;

Στους άνδρες, η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται με:

• Χειρουργική επέμβαση, πχ διεύρυνση των φλεβών στο όσχεο ή απόφραξη των σπερματικών σωλήνων, που μεταφέρουν το σπέρμα.

• Αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων στα αναπαραγωγικά όργανα.

• Φάρμακα και συμβουλές για την αντιμετώπιση προβλημάτων στύσης και εκσπερμάτισης.

• Ορμονικές θεραπείες, αν τίθεται ζήτημα ορμονικών διαταραχών.

Στις γυναίκες, η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται με:

• φάρμακα και ορμόνες για να βοηθήσει τη γυναίκα ωορρηξία ή να αποκαταστήσει τα επίπεδα των ορμονών

• Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση ιστού που εμποδίζει τη γονιμότητα (όπως η ενδομητρίωση) ή να ανοίξει φραγμένες σάλπιγγες.

Η υπογονιμότητα μπορεί να  αντιμετωπιστεί και με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή:

• IUI (ενδομήτρια σπερματέγχυση): σπέρμα συλλέγεται και τοποθετείται απευθείας μέσα στη μήτρα της γυναίκας, ενώ η ίδια έχει ωορρηξία.

• IVF (εξωσωματική γονιμοποίηση): Το σπέρμα και το ωάριο συλλέγονται και συγκεντρώνονται σε εργαστήριο. Στη συνέχεια, το έμβρυο τοποθετείται στη μήτρα της γυναίκας.

• GIFT (ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών) και ZIFT (ενδοσαλπιγγική μεταφορά ζυγώτη): Το σπερματοζωάριο και το ωάριο συλλέγονται, συγκεντρώνονται σε εργαστήριο, και γρήγορα να τοποθετούνται σε σάλπιγγα.

Ενώ αξίζει να αναφερθεί η συχνή ανησυχία και ο προβληματισμός των ζευγαριών σχετικά με τις παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται ταυτόχρονα κατά την διάρκεια των θεραπείων.

Γονιμότητα και διατροφή
Ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, δεν είναι μόνο καλό για τη γονιμότητα, αλλά έχει και πολλά άλλα οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Καταρχάς η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης θα αποτελούσε μια καλή αρχή. Σημαντική είναι η κατανάλωση όσο το δυνατόν πολλών βιολογικών φρούτων και λαχανικών. Είναι σημαντικό να καταναλώνονται μόνο βιολογικά τρόφιμα, να αποφεύγονται ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα που βλάπτουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης να προτιμάται άπαχο κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγονται τα σάκχαρα και τα λιπίδια.

Θεραπευτικές επιλογές για την Υπογονιμότητα – Ομοιοπαθητική
Στις μέρες μας όλο και περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν την Ομοιοπαθητική Θεραπεία - μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της συνολικής υγείας και την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των θεμάτων υπογονιμότητας και βελτίωσης των αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων που μπορούν να υπογονημότητα μπορεί να προκαλέσει. Η ομοιοπαθητική ιατρική χρησιμοποιείται ευρέως ως εναλλακτική λύση αλλά και ως συμπληρωματική προσέγγιση για τη συμβατική ιατρική, βοηθώντας το σώμα να αντιμετωπίζει τις εκάστοτε διαταραχές και δυσλειτουργίες του. Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες για την υπογονιμότητα είναι διαθέσιμες για τους άνδρες και τις γυναίκες.

 

Τι ακριβώς είναι η Ομοιοπαθητική;
Ομοιοπαθητική, είναι ένα ολιστικό σύστημα θεραπείας που προέρχεται από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα από τον Γερμανό γιατρό, Δρ Samuel Hahnemann (1755-1843). Το όνομα της προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις που σημαίνουν "όπως η νόσος". Η Ομοιοπαθητική βασίζεται στην ιδέα ότι ουσίες που παράγουν συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους, θα έχουν θεραπευτική επίδραση όταν χορηγούνται σε πολύ αραιές ποσότητες (και μέσα από συγκεκριμένη φυσική διεργασία), σε ασθενείς, που εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Η ιδέα αυτή αναφέρεται ως ο «νόμος των ομοίων», και έγινε κατανοητή από τον Αριστοτέλη και τον Ιπποκράτη αλλά επίσης αναφέρεται στα αρχαία χειρόγραφα των Hindu. Ο Hahnemann, όμως, ήταν αυτός που την μετέτρεψε σε μια θεραπευτική επιστήμη Ομοιοπαθητικά φάρμακα διεγείρουν τις διαδικασίες και δυνατότητες αυτοίασης του ανθρώπινου οργανισμού. Βασική ιδέα στην ομοιοπαθητική πρακτική αποτελεί η πεποίθηση ότι όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν μια ζωτική δύναμη που διαταράσσεται από κακές διατροφικές συνήθειες, άγχος ή τραυματισμούς/ανατομικές βλάβες, έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτό είναι ένα ακριβές ανάλογο της κινεζικής έννοιας της chi (τσι ή ki) και του Ινδικού πράνα - και πράγματι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα ανασυγκροτούν και ενθαρρύνουν τη ζωτική δύναμη η οποία βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό και η οποία δίνει την δυνατότητα στο ανθρώπινο οργανισμό να αυτοϊαθεί. Η ποιότητα μιας ουσίας είναι ως εκ τούτου ικανή να διορθώσει την ενεργειακή ανισορροπία του σώματος, αποκαθιστώντας έτσι την υγεία.  Η Ομοιοπαθητική διεγείρει την φυσική ικανότητα του σώματος να θεραπεύσει τον εαυτό του και ενισχύει τη γενική υγεία του ατόμου, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ατόμου ανάλογα με τα συμπτώματα του, τον τρόπο ζωής του, καθώς και την ψυχική και σωματική υγεία του, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελούνται από μικρές δόσεις φυσικών ουσιών που είναι γνωστές ως ομοιοπαθητικές θεραπείες. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυσικές ουσίες που προέρχονται από ορυκτά, φυτά και ζώα. Αυτά στη συνέχεια αραιώνοντα ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία (μια διαδικασία γνωστή ως «δυναμοποίηση»), διατηρώντας παράλληλα τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν προκαλούν παρενέργειες.

Σκοπός
Οι Ομοιοπαθητικοί γιατροί φροντίζουν να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους τόσο στο φυσικό, νοητικό, όσο και το συναισθηματικό επίπεδο της ανθρώπινης οντότητας και κάθε θεραπεία είναι προσαρμοσμένη στα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Η Ομοιοπαθητική είναι γενικά μια ασφαλής θεραπεία, καθώς χρησιμοποιεί φάρμακα που αραιώνονται σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες. Η έλλειψη τοξικότητας αυτών των φαρμάκων τα καθιστά καλή επιλογή για τη θεραπεία των παιδιών. Ένα άλλο σημαντικό όφελος της ομοιοπαθητικής είναι το κόστος των θεραπειών. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με τα συμβατικά φάρμακα. Υπάρχει μια σημαντική βασική διαφορά μεταξύ των συμβατικών ιατρικών θεραπειών και τη ομοιοπαθητικής. Στην κλασσική ιατρική ο στόχος είναι συνήθως ο έλεγχος των συμπτωμάτων μιας ασθένειας ή κατάστασης μέσω της τακτικής χρήσης φαρμάκων. Με την διακοπή των φαρμάκων, η νόσος επανέρχεται συνήθως, οπότε στην ουσία ο ασθενής δεν έχει θεραπευτεί. Η Ομοιοπαθητική διαφέρει στο ότι διεγείρει την θεραπευτική δύναμη του σώματος. Με άλλα λόγια, η Ομοιοπαθητική θεραπεύει από μέσα προς τα έξω με την απελευθέρωση των "τοξινών" που επηρεάζουν αρνητικά το ανθρώπινο σώμα. Η έμφαση δίνεται στη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μιας ασθένειας και όχι στην εξάλειψη μόνο των συμπτωμάτων της ασθένειας. Ο σκοπός της Ομοιοπαθητικής είναι η θεραπεία και, όπως ο Δρ Χάνεμαν δήλωσε: «Η πλήρης αποκατάσταση της τέλειας υγείας.»

Ο Hahnemann θέτοντας τις βασικές αρχές της Ομοιοπαθητικής στο "The Organon", δήλωσε ότι η υψηλότερη και μοναδική αποστολή του ιατρού είναι να αποκαταστήσει τη συνολική υγεία του ασθενούς. Επίσης αναφέρει ότι το ύψιστο ιδανικό της θεραπείας είναι η ταχεία, ήπια και μόνιμη αποκατάσταση της υγείας, η απομάκρυνση και εξόντωση της νόσου σε όλη την έκτασή της με τον ταχύτερο, πιο αξιόπιστο και πιο ακίνδυνο τρόπο.

Ομοιοπαθητική προσέγγιση για την υπογονιμότητα
Η Ομοιοπαθητική θεραπεία για την υπογονιμότητα περιλαμβάνει μια ολική φυσική προσέγγιση και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γονιμότητα, όντας μια ασφαλής και μη επεμβατική μορφή θεραπείας. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Η θεραπεία αυτή προτείνεται σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών αλλά και σε γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro γονιμοποίηση), αφού η Ομοιοπαθητική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Εάν η αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας οφείλεται σε πιθανή συναισθηματική διαταραχή, η Ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην ψυχική και συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς. Όταν ο σύντροφος είναι αυτός που πάσχει από υπογονιμότητα, όπως χαμηλού αριθμού σπερματοζωάρια, ανώμαλη μορφολογία σπέρματος, στυτική δυσλειτουργία και κιρσοκήλη, η Ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να βοηθήσει την αποκατάσταση της ισχύουσας κατάστασης και επίσης αυξάνει τη σεξουαλική ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ομοιοπαθητική λειτουργεί καλύτερα αν ακολουθηθεί μια υγιεινή δίαιτα, ειδικά όταν καφές και η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα μειώνεται.

Η ομοιοπαθητική αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λύση που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σύλληψης
Η Ομοιοπαθητική θεραπεία για την υπογονιμότητα αντιμετωπίζει τόσο τη σωματική, όσο και τη συναισθηματική αστάθεια του ασθενούς. Συγκεκριμένα παίζει ρόλο στη θεραπεία της υπογονιμότητας με την ενίσχυση της ομαλής λειτουργίας των αναπαραγωγικών οργάνων σε άνδρες και γυναίκες, ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών, την έμμηνο ρύση και την ωορρηξία στις γυναίκες, αυξάνει την ροή του αίματος στην πυελική περιοχή, αποτελεί θεραπεία για την ενδομητρίωση και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Συμβάλλει επίσης στη μείωση του άγχους, έτσι ώστε η εμφύτευση του εμβρύου να λάβει χώρα σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον. Στους άνδρες με διαταραχές σπέρματος, έχει αποδείξει ότι αυξάνει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων, βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργεία και γενικότερα οδηγεί στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής του άνδρα.

Ομοιοπαθητική και ανεξήγητη υπογονιμότητα
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν ζευγάρια στην επίτευξη της εγκυμοσύνης, όταν δεν είναι γνωστές οι αιτίες της υπογονιμότητας (ανεξήγητη γονιμότητα), διεγείροντας τη ζωτική δύναμη - ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Τα ζευγάρια που αναζητούν βοήθεια από ομοιοπαθητικό ιατρό, αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται εξιδανικευμένα και ατομικά και η επιλογή της θεραπείας βασίζεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Εάν η αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας οφείλεται σε πιθανή συναισθηματική διαταραχή, η Ομοιοπαθητική ιατρική μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην ψυχική και συναισθηματική κατάσταση του ασθενούς.

Διαβάστε επίσης...

Γεμιστές αγκινάρες στο φούρνο : Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Γεμιστές αγκινάρες στο φούρνο : Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Γεμιστές αγκινάρες στο φούρνο : Ένα θρεπτικό και εύκολο φαγητό

Περισσότερα
 Mikhail Litvak και οι ΚΑΝΟΝΕΣ για ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΕΥΤΥΧΙΑ στη ΖΩΗ

Mikhail Litvak και οι ΚΑΝΟΝΕΣ για ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΕΥΤΥΧΙΑ στη ΖΩΗ

22 πρακτικές συμβουλές από τον κορυφαίο ψυχίατρο σχετικά με την επιτυχία και την ευτυχία στη ζωή

Περισσότερα
Προστατέψτε τα μαλλιά σας

Προστατέψτε τα μαλλιά σας

Προστατέψτε τα μαλλιά σας

Περισσότερα