Έχει υπολογιστεί ότι το 80% των υγιών ανθρώπων υποφέρει περιστασιακά από εξτρασυστολές, δηλαδή ανώμαλους χτύπους της καρδιάς που γίνονται αισθητοί στον λαιμό.
Ως εξτρασυστολές χαρακτηρίζονται οι ανώμαλοι χτύποι της καρδιάς, είτε ως προς το σημείο, είτε ως προς το χρόνο εμφάνισής τους. Οι εξτρασυστολές διακόπτουν τον φυσιολογικό ρυθμό τη καρδιάς.
Οι εξτρασυστολές είναι συχνά ασυμπτωματικές: δεν εμφανίζουν δηλαδή συμπτώματα που να γίνονται αντιληπτά. Όταν όμως είναι πολλές σε αριθμό, τότε μπορεί αν γίνουν αντιληπτές ως ταχυπαλμία, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η καρδιά χτυπάει στον λαιμό.
Πιθανές αιτίες
Καρδιακή. Οι ανώμαλοι χτύποι σχετίζονται με διάφορες ασθένειες της καρδιάς, όπως έμφραγμα, καρδιακή ισχαιμία, μεγέθυνση του καρδιακού μυ ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Μη-καρδιακή. Σε αυτή την περίπτωση, οι εξτρασυστολές οφείλονται σε ασθένειες άλλων οργάνων, πλην της καρδιάς. Πολύ συχνά, είναι το αποτέλεσμα μιας γαστρίτιδας ή άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος (όπως έλκος), που αντανακλώνται στην καρδιά προκαλώντας αρρυθμία. Ακόμα όπως και οι ασθένειες του θυρεοειδούς, κυρίως ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί να αποτελούν έμμεση αιτία των εξτρασυστολών. Τέλος, είναι πιθανό πίσω από αυτή την διαταραχή, να κρύβεται μία ανεπαρκής ποσότητα καλίου στο αίμα.
Υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν προδιάθεση στις εξτρασυστολές. Μεταξύ αυτών είναι το stress η υπερβολική κατανάλωση καφέ, το κάπνισμα και η χρήση παράνομων ουσιών: η καφεΐνη, η νικοτίνη και ουσίες, όπως η κοκαΐνη, προκαλούν υπερδιέγερση των κυττάρων της καρδιάς, με αποτέλεσμα αυτά να προκαλούν ανώμαλες συσπάσεις.
Είναι σημαντική η επίσκεψη σε ένα καρδιολόγο, μόλις κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα.. Ο καρδιολόγος, για να μπορέσει να βγάλει διάγνωση, θα ζητήσει τρεις συγκεκριμένες εξετάσεις: ένα ηλεκτροδιαγράφημα, ένα τεστ κοπώσεως και την τοποθέτηση holter.
Θα πρέπει να γίνει επίσης έλεγχος μέσω αιματολογικών εξετάσεων των επιπέδων του καλίου: αν είναι πολύ χαμηλά, τότε μπορεί να κριθεί αναγκαία ή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτό ισχύει, κυρίως, για όσους αθλούνται και ιδρώνουν πολύ.
του Χρήστου Γουδή
Καρδιολόγου
Διαβάστε επίσης...
Οστεοκαλσίνη Και Οστεοπόρωση Και Ο Ρόλος Της Βιταμίνης Κ2
Οστεοκαλσίνη: Η λύση για την Αντιγήρανση
ΠερισσότεραΓιατί δεν χάνω βάρος ενώ γυμνάζομαι ;
4 πιθανοί λόγοι που ο τρόπος ζωής σας μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειες να χάσετε βάρος.
ΠερισσότεραΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ
Μια πρωτεΐνη που μεταφέρεται από νυχτερίδες θα μπορούσε να κρατήσει το μυστικό για την μακροζωία!
Περισσότερα