
Η ψυχική υγεία είναι σημαντική, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε προσπαθήσει να κάνετε προσαρμογές στον τρόπο ζωής αλλά εξακολουθείτε να ανησυχείτε για την κατάθλιψη, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συζητήσετε τα αντικαταθλιπτικά με τον πάροχο ψυχικής υγείας σας. Είναι φυσικό να ανησυχείτε για την έναρξη ενός νέου φαρμάκου ενώ είστε έγκυος.
Αυτό το άρθρο επισημαίνει τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποιοι τύποι μπορεί να είναι ασφαλέστεροι και εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να θέλετε να συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Μπορείτε να πάρετε αντικαταθλιπτικά ενώ είστε έγκυος;
Η κατάθλιψη συνήθως επηρεάζει περίπου το 20% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έως και ένα χρόνο μετά τη γέννηση. Ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται ή διαγιγνώσκεται όσο συχνά θα έπρεπε. Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες σταματούν να παίρνουν τα φάρμακά τους αφού μείνουν έγκυες. Εάν αυτή τη στιγμή παίρνετε αντικαταθλιπτικά και είστε τώρα έγκυος, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για τα φάρμακα που επηρεάζουν το μωρό σας.
Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε αντικαταθλιπτικά, μην το κόψετε απότομα ή μην κάνετε άλλες αλλαγές στο σχήμα ψυχικής υγείας σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά η μη θεραπεία των διαταραχών ψυχικής υγείας εγκυμονεί κινδύνους και για τις έγκυες γυναίκες.
Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή έδειξε ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί γενικά να είναι ασφαλής για την υγεία του εγκεφάλου του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Μια μελέτη του 2022 που εξέτασε περισσότερες από 145.000 έγκυες γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά έδειξε ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη μελλοντική συμπεριφορά του παιδιού.
Μπορείτε να πάρετε αντικαταθλιπτικά ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;
Δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της χρήσης αντικαταθλιπτικών και της γονιμότητας. Γίνεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί πώς τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα σύλληψης. Εάν αυτή τη στιγμή παίρνετε αντικαταθλιπτικά και προσπαθείτε να συλλάβετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα σχέδιο διαχείρισης της κατάθλιψης για τώρα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εάν το τρέχον αντικαταθλιπτικό σας δεν είναι η ασφαλέστερη επιλογή για εγκυμοσύνη, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συστήσει τη μετάβαση σε μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση πριν μείνετε έγκυος.
Τι αντικαταθλιπτικά μπορείτε να πάρετε ενώ είστε έγκυος;
Όλα τα αντικαταθλιπτικά ενέχουν κάποιους κινδύνους στην εγκυμοσύνη, αλλά ορισμένα φάρμακα μπορεί να είναι ασφαλέστερες επιλογές από άλλα. Η ανεπεξέργαστη κατάθλιψη εγκυμονεί επίσης σημαντικούς κινδύνους για εσάς και το μωρό σας. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με το ποιες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών μπορεί να είναι οι καλύτερες επιλογές για τη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας, διατηρώντας παράλληλα το μωρό σας ασφαλές.
Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τύπων αντικαταθλιπτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs)
Οι SSRI χρησιμοποιούνται για πολλαπλές διαταραχές διάθεσης και άγχους και έχουν επίσης μελετηθεί στην εγκυμοσύνη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ψυχική υγεία. Μελέτες για τους SSRI και την εγκυμοσύνη, ωστόσο, οδήγησαν σε ασυνεπή αποτελέσματα λόγω περιορισμών στις δοκιμές. Ορισμένες από τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση SSRI στην εγκυμοσύνη είναι αντικρουόμενες, αλλά αυτή η κατηγορία φαρμάκων θεωρείται το αντικαταθλιπτικό εκλογής για τις έγκυες γυναίκες.
Παραδείγματα SSRI περιλαμβάνουν σιταλοπράμη (Celexa), εσιταλοπράμη (Lexapro), σερτραλίνη (Zoloft), παροξετίνη (Paxil) και φλουοξετίνη (Prozac, Sarafem).
Μια ανασκόπηση του 2022 22 κλινικών αναλύσεων διαπίστωσε ότι υπήρχαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης SSRI κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και των καρδιακών ανωμαλιών που υπήρχαν από τη γέννηση.
Ωστόσο, οι μελέτες δεν συνέκριναν άμεσα γυναίκες με κατάθλιψη που έλαβαν SSRI έναντι γυναικών με κατάθλιψη που δεν έλαβαν φάρμακα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο απόλυτος κίνδυνος αρνητικών εκβάσεων με τη χρήση SSRI κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν κατάθλιψη χωρίς θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε μια άλλη μικρή μελέτη που εξέτασε 60 νεογνά που είχαν εκτεθεί σε SSRI πριν από τη γέννηση, το 30% των νεογνών εμφάνισε συμπτώματα νεογνικού συνδρόμου αποχής ή κακής νεογνικής προσαρμογής. Η κακή νεογνική προσαρμογή είναι μια προσωρινή ομάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε νεογνά που έχουν εκτεθεί σε φάρμακα στη μήτρα. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κακή προσαρμογή του νεογνού είναι ανησυχία, αναπνευστικές δυσκολίες, έμετος, σπασμοί, ευερεθιστότητα και κλάμα.
Αν και όλοι οι SSRI γενικά θεωρούνται ασφαλείς για χρήση στην εγκυμοσύνη, η παροξετίνη και η φλουοξετίνη έχουν υψηλότερους κινδύνους αρνητικών εκβάσεων από τους άλλους SSRI, όπως καρδιακές ανωμαλίες κατά τη γέννηση και χαμηλό βάρος γέννησης. Εάν αυτή τη στιγμή παίρνετε παροξετίνη ή φλουοξετίνη και μείνετε έγκυος, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν η συνέχιση αυτών των φαρμάκων είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τη θεραπεία σας.
Αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRIs)
Οι SNRI δεν έχουν μελετηθεί τόσο εκτενώς στην εγκυμοσύνη όσο οι SSRI, αλλά παραμένουν μια κοινή επιλογή για τη θεραπεία της κατάθλιψης σε έγκυες γυναίκες.
Παραδείγματα SNRI περιλαμβάνουν ντουλοξετίνη (Cymbalta) και βενλαφαξίνη.
Ομοίως με τους SSRI, η χρήση SNRI στην εγκυμοσύνη ενέχει τον κίνδυνο να αναπτύξει το νεογνό σύνδρομο νεογνικής αποχής. Ωστόσο, η σοβαρή αποχή έχει βρεθεί ότι είναι πολύ σπάνια.
Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (TCAs)
Τα TCA είναι πολύ παλαιότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη. Λειτουργούν πολύ διαφορετικά από τους SSRI ή τους SNRI, επομένως εάν αυτά τα φάρμακα δεν έχουν λειτουργήσει για εσάς στο παρελθόν, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει ένα TCA για εσάς.
Η νορτριπτυλίνη (Pamelor) και η δεσιπραμίνη (Νορπραμίνη) είναι παραδείγματα TCA που προτιμώνται για χρήση στην εγκυμοσύνη.
Δεν έχει βρεθεί ότι οδηγούν σε ανωμαλίες στα νεογνά και έχει αποδειχθεί ότι έχουν λιγότερες καρδιακές και πεπτικές παρενέργειες στο έμβρυο.
Κίνδυνοι από τη λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η χρήση αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών ελαττωμάτων και συνδρόμου νεογνικής αποχής στα νεογνά, καθώς και με πρόωρο τοκετό, χαμηλότερο βάρος γέννησης για το νεογνό και αυξημένη αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες του μωρού όταν το φάρμακο λαμβάνεται όψιμη εγκυμοσύνη.
Εάν δεν παίρνετε ήδη αντικαταθλιπτικά φάρμακα και έχετε μια ήπια διαταραχή ψυχικής υγείας, ο γιατρός σας μπορεί να διερευνήσει μη φαρμακευτικές επιλογές για τη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας. Η χρήση αντικαταθλιπτικών σε έγκυες γυναίκες χρησιμοποιείται συνήθως για γυναίκες με μέτριες έως σοβαρές ανάγκες ψυχικής υγείας.
Πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε αντικαταθλιπτικά ενώ είστε έγκυος;
Εάν παίρνετε αντικαταθλιπτικά και μείνετε έγκυος, δεν συνιστάται η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής σας. Η ανεπεξέργαστη κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές υγείας και κινδύνους τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Ανάλογα με την κατάσταση της ψυχικής σας υγείας και τα τρέχοντα φάρμακα, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να σας αλλάξει σε έναν ασφαλέστερο τύπο αντικαταθλιπτικού εάν χρειάζεται και να παρέχει οδηγίες για το πώς να διακόψετε με ασφάλεια την τρέχουσα θεραπεία και να ξεκινήσετε τα νέα φάρμακα.
Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να αλλάξουν τις ποσότητες και τις αποκρίσεις στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου και η απότομη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να διαταράξει αυτά τα χημικά επίπεδα και να εμποδίσει την πρόοδό σας ή να προκαλέσει σωματική βλάβη. Εάν παίρνατε προηγουμένως αντικαταθλιπτικά και τα είχατε ήδη διακόψει χωρίς να ενημερώσετε τον γιατρό σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και κλείστε ένα ραντεβού για να συζητήσετε την καλύτερη προσέγγιση για τη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας.
Η σημασία της ψυχικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη
Η χρήση αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύπλοκη λόγω των σχετικών κινδύνων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι να αφήσετε την κατάθλιψη χωρίς θεραπεία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι. Διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, εάν δεν έχουν υποστεί βλάβη, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας, εκλαμψίας και κατάθλιψης που συνεχίζεται για τη μητέρα μετά τον τοκετό.
Οι έγκυες γυναίκες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή διαταραχής της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Εάν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές για τη διαχείριση της ψυχικής σας υγείας.
Εναλλακτικές λύσεις στα αντικαταθλιπτικά
Οι ιατρικές θεραπείες για την κατάθλιψη δεν είναι οι μόνες διαθέσιμες επιλογές. Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις αντί των αντικαταθλιπτικών ή μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε για τη σημασία της προσθήκης ορισμένων αλλαγών στον τρόπο ζωής στο φαρμακευτικό σας σχήμα. Ωστόσο, μερικές φορές, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι απαραίτητη και άλλες επιλογές είναι συμπληρωματικές. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές που μπορεί να θέλετε να συζητήσετε:
Θεραπεία
Οι θεραπευτικές συνεδρίες με έναν επαγγελματία, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από κάποιο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαθέσιμων επιλογών θεραπείας — από προσωπικές συνεδρίες ή εικονικές συνεδρίες έως συνεδρίες που εστιάζουν σε τρέχοντα ζητήματα αντί να στοχεύουν στο παρελθόν.
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι μέθοδοι αντιμετώπισης που διδάσκονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας βοηθούν να πλοηγηθείτε στις σκέψεις, τις απαντήσεις στις προκλήσεις και τις σχέσεις σας.
Αλλαγές τρόπου ζωής
Υπάρχουν πολλές αλλαγές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα που μπορεί να σας βοηθήσουν να φτιάξετε τη διάθεσή σας. Το να είσαι σωματικά δραστήριος, να πίνεις περισσότερο νερό, να κοιμάσαι περισσότερο και να εστιάζεις στην αυτοφροντίδα μπορεί να βελτιώσει το πώς νιώθεις. Δεν χρειάζεται να ενσωματώσετε τα πάντα ταυτόχρονα. μπορείτε να επιλέξετε να εστιάσετε σε μερικά και να τα προσθέσετε στην καθημερινότητά σας.
Ακόμα κι αν παίρνετε φάρμακα για να βοηθήσετε στην κατάθλιψη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η καθιέρωση μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας βοηθά.
Ομάδες υποστήριξης
Η πλοήγηση σε μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι αγχωτική. Η εύρεση μιας κοινότητας ανθρώπων που μπορεί να παρέχει συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ψυχική και συναισθηματική πίεση της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, άλλοι στην ομάδα υποστήριξής σας μπορεί να παρέχουν πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.
Σημάδια ότι μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια
Οι αλλαγές στα συναισθήματα και το άγχος είναι φυσικές απαντήσεις στις καθημερινές προκλήσεις, αλλά αυτά τα συναισθήματα πρέπει να έρχονται και να φεύγουνκαθώς οι καταστάσεις αλλάζουν. Εάν νιώθετε επίμονα συναισθήματα θλίψης ή αναξιότητας και σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία, αναζητήστε αμέσως βοήθεια για κατάθλιψη.
Πηγές
- JAMA Internal Medicine. Association of antidepressant use during pregnancy with risk of neurodevelopmental disorders in children nutrients.
- Obstetrics and Gynecology Clinics of North America. Psychiatric medication use in pregnancy and breastfeeding.
- Current Psychiatry Reports. Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) in pregnancy: an updated review on risks to mother, fetus, and child.
- Interdisciplinary Toxicology. Risks of using SSRI/SNRI antidepressants during pregnancy and lactation.
- Fertility and Sterility. Rubik’s cube of depression, antidepressants, and fertility.
- Pfizer. Zoloft (sertraline) medication guide.
- Federal Drug Administration. Lexapro (escitalopram) prescribing information.
Διαβάστε επίσης...

Νέα Έρευνα: Πάνω Από 20% Μειώνεται Ο Κίνδυνος Πρόωρου Θανάτου Με Συγκεκριμένο Τύπο Ασκήσεων
η μυϊκή ενδυνάμωση σχετίζεται με μείωση κατά 10% έως 20% του κινδύνου θανάτου
Περισσότερα
FULL MOON SLEEPOVER - ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Πάρτε το sleeping bag σας για το ωραιότερο SLEEPOVER κάτω από την πανσέληνο!
Περισσότερα