Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος που μοιάζει με αχλάδι που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και συγκεντρώνει τη χολή. Η χολή παράγεται από το ήπαρ, συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη κι έπειτα μεταφέρεται στο λεπτό έντερο, όπου συμβάλλει στην πέψη των λιπαρών τροφών. Όταν στο εσωτερικό της χολής σχηματίζονται λίθοι οι οποίοι αποτελούνται από χολή, άλατα και χοληστερόλη (δηλαδή χολικά οξέα), μιλάμε για χολολιθίαση. Οι λίθοι αυτοί ποικίλλουν τόσο σε υφή, όσο και σε μέγεθος. Ενδέχεται δηλαδή να είναι λείοι ή τραχείς και σκληροί ή μαλακοί, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός κόκκου άμμου ή μιας μπάλας γκολφ.
Οι χολόλιθοι μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα με αποτέλεσμα να μη γίνουν έτσι αντιληπτοί. Συμπτώματα εμφανίζονται όταν οι χολόλιθοι αποφράσσουν το σωληνάκι, το πέρασμα δηλαδή της χολής προς το λεπτό έντερο. Στην περίπτωση αυτή προκαλείται διάταση της χοληδόχου κύστης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, που εκδηλώνεται κυρίως μετά από κάθε γεύμα ή στη μέση της νύχτας. Η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, γνωστή ως οξεία χολοκυστίτιδα και βλάβη στο ήπαρ ή στο πάγκρεας, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η απόφραξη αυτή εκδηλώνεται στο πέρασμα προς το παχύ έντερο προκαλώντας με τον τρόπο αυτό έντονους και συχνούς εμετούς κυρίως σε ηλικιωμένες γυναίκες. Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι μπορεί να προκληθεί ακόμη και καρκίνος της χοληδόχου κύστης, γι’ αυτό άλλωστε και κρίνεται απαραίτητη η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία της.
Οι χολόλιθοι σχηματίζονται συχνότερα στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες είναι παχύσαρκες και έχουν κάνει πολλά παιδιά. Συχνά επίσης εκδηλώνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και κυρίως σε όσα έχασαν πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
•Ισχυρός και αιφνίδιος πόνος στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς με ενδεχόμενη τάση επέκτασης προς την πλάτη.
•Πυρετός
•Ναυτία
•Εμετός
•Ίκτερος
•Δυσπεψία
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ…
•Ο πόνος στην κοιλιά είναι αιφνίδιος, με διάρκεια μεγαλύτερη των 3 ημερών και συνοδεύεται από ήπιο πόνο στο άνω δεξί τμήμα της κοιλιάς.
•Διαπιστώσετε την εμφάνιση ίκτερου.
ΑΙΤΙΕΣ
Η χολολιθίαση έγκειται σε σχηματισμό λίθων στην χοληδόχο κύστη και στις χοληφόρους οδούς, γεγονός που συχνά σχετίζεται με τη διατροφή, την κίρρωση, την εγκυμοσύνη και τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών από το στόμα.
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Αυτό που συνήθως γίνεται προκειμένου για τη διάγνωση της χολολιθίασης είναι ο έλεγχος του δέρματος για διαπίστωση ίκτερου και στη συνέχεια η ψηλάφηση της κοιλιάς και η αιματολογική εξέταση. Επειδή τα συμπτώματα της χολολιθίασης είναι παρεμφερή με αυτά άλλων ασθενειών, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως είναι το υπερηχογράφημα. Όταν τα πράγματα είναι τέλος πιο σύνθετα, μπορεί να χρειαστεί διεξαγωγή μίας άλλης εξέτασης, της ανιούσας ενδοσκοπικής χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (ERCP), η οποία δε διαρκεί πάνω από μία ώρα και δεν απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της χολολιθίασης κρίνεται απαραίτητη όταν υπάρχουν συμπτώματα και σ’ αυτή την περίπτωση απαιτείται χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. Αποτελεσματικές είναι, επίσης και κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι, οι οποίες αποσκοπούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Οι μέθοδοι που εφαρμόζει η συμβατική ιατρική προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χολολιθίαση είναι: η αναμονή με παράλληλη ιατρική παρακολούθηση, η μη χειρουργική θεραπεία και η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Πιο συγκεκριμένα:
•Αναμονή και ιατρική παρακολούθηση: έρευνες έχουν δείξει ότι το 1/3 περίπου των ανθρώπων που εμφανίζουν κρίση χολολιθίασης, δεν εμφανίζουν ποτέ ξανά. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένες φορές ο λίθος διαλύεται κι έτσι δε ξαναεμφανίζεται. Επειδή λοιπόν η κρίση υποχωρεί συχνά μόνη της, καλό είναι να υπάρχει ένα διάστημα αναμονής μετά την αρχική της εκδήλωση.
Η εγχείριση μπορεί ακόμη να αναβληθεί, σε περίπτωση που ο ασθενής αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα υγείας. Σ’ αυτήν την περίπτωση ωστόσο, είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση και η λεπτομερής αναφορά στον γιατρό όλων των συμπτωμάτων.
•Μη χειρουργική θεραπεία: εάν θέλετε να αποφύγετε τη χειρουργική επέμβαση, το πιο πιθανό είναι ο γιατρός να σας συστήσει κάποιες άλλες επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες αν και είναι αποτελεσματικές, δεν είναι σε θέση να προφυλάξουν τον ασθενή από τις όποιες υποτροπές της νόσου. Οι επεμβατικές αυτές μέθοδοι αφορούν τη διάλυση των λίθων με λήψη χολικού άλατος, λιθοτριψία ή διάλυση εξ επαφής.
Η πρώτη εφαρμόζεται μόνο όταν οι λίθοι αποτελούνται από χοληστερόλη και σ’ αυτήν την περίπτωση διαλύονται ανάλογα με το μέγεθός τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν λίγοι μήνες ή και χρόνια. Η δεύτερη είναι εξωτερική μη χειρουργική τεχνική κατά την οποία χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας, ενώ στη συνέχεια χορηγείται χολικό άλας, το οποίο θα συμβάλει στη διάλυση των μικρών λίθων. Η τρίτη μέθοδος δεν είναι άκρως χειρουργική και έγκειται σε εισαγωγή ενός καθετήρα μέσω της κοιλιάς και σε τοποθέτηση φαρμάκου πάνω στον λίθο.
•Χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης:πρόκειται για μία από τις πιο ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις και σχεδόν μηδενίζει το ενδεχόμενο υποτροπών. Σήμερα διεξάγεται με λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, που συνίσταται σε διενέργεια μιας μικρής τομής στην κοιλιά και στη συνέχεια σε αφαίρεση της χοληδόχου με τη χρήση εργαλείων σε σχήμα μολυβιού. Η επέμβαση αυτή είναι πολύ αποτελεσματική και απαιτεί μόνο 2ήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο, ωστόσο αντενδείκνυται σε περίπτωση που ο ασθενής είναι παχύσαρκος ή πάσχει από σοβαρή λοίμωξη ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας δύνανται να συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δε μπορούν να εγγυηθούν αποτροπή μελλοντικών προβλημάτων. Εάν θέλετε να εφαρμόσετε κάποια, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις ακόλουθες:
•Κινέζικα βότανα: δοκιμάστε φύλλα από pyrrosia ή Rheum palmatum.
•Βελονισμός: αποδεικνύεται αποτελεσματικός όσον αφορά την αντιμετώπιση του πόνου, αλλά πρέπει να γίνει από ειδικό γιατρό.
•Ομοιοπαθητική: συνήθως χορηγούνται τα Dioscorea, Belladonna, Berberis vulgaris, Hydrastis και Chelidonium majus.
•Διατροφή:η κατάλληλη διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της χολολιθίασης. Επειδή η χολολιθίαση παρουσιάζεται κυρίως σε παχύσαρκα άτομα, καλό είναι η διατροφή να αποσκοπεί σε μείωση των λιπαρών τροφών και κατά συνέπεια σε μείωση του βάρους, η οποία πρέπει να συνδυαστεί με τακτική άσκηση έτσι ώστε να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
ΠΡΟΛΗΨΗ
•Μειώστε τις θερμίδες σε κάθε σας μενού.
•Περιορίστε την πρόσληψη ραφιναρισμένων υδατανθράκων και φροντίστε να μην ξεπερνάει καθημερινά το 65% των θερμίδων.
•Μειώστε τα λίπη.
•Αυξήστε την πρόσληψη των φυτικών ινών, όπως ωμά φρούτα, λαχανικά, αναποφλοίωτα δημητριακά, μαγειρευτά φασόλια και μπιζέλια, πίτουρο κ.ά.
•Καταναλώνετε μέτρια ποσότητα ελαιόλαδου (2 περίπου κουταλιές της σούπας), το οποίο μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και στη χοληδόχο κύστη και μειώνει έτσι το ενδεχόμενο ανάπτυξης χολολιθίασης.
•Φροντίστε να καταναλώνετε λεκιθίνη, την οποία μπορείτε να βρείτε στα φασόλια σόγιας, στη βρώμη, στα αυγά, στο γάλα, στο λάχανο, κ.α. Σε περίπτωση που δε λαμβάνετε επαρκή ποσότητα από τη διατροφή σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεκιθίνη ως συμπλήρωμα διατροφής πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, διότι η χολίνη που περιέχει, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ.
Διαβάστε επίσης...
Οινοτουρισμός: Γνωρίστε τα μυστικά του κρασιού στη φύση
Μια εμπειρία που απογειώνει τις αισθήσεις, γευτείτε τα με τη συνοδεία εκλεκτών σνακ
ΠερισσότεραΠώς Θα Σηκώσετε Το Σημείο Της Μοκέτας Σας Που Έχει Πατηθεί Από Τα Έπιπλα;
Πώς Θα Σηκώσετε Το Σημείο Της Μοκέτας Σας Που Έχει Πατηθεί Από Τα Έπιπλα;
Περισσότερα