Επιληψία Συμπτώματα Και Πως Να Βοηθήσεις!

Επιληψία Συμπτώματα Και Πως Να Βοηθήσεις!

Επιληψία Συμπτώματα Και Πως Να Βοηθήσεις!

Επιληψία                                                                                                                                                                                                                Εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, αλλά είναι πιθανό ότι η χορήγηση πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητη μόνο στις πιο βαριές μορφές. Η επιληψία προέρχεται από μια χημική ή δομική αναταραχή του εγκεφάλου. Μερικές φορές επιτελείται μια αφύσικη έκρηξη ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο και το άτομο καταλαμβάνεται από κρίση. Υπάρχουν περισσότερες από 20 μορφές κρίσεων. Εμπίπτουν όμως σε δύο κατηγορίες :

  • Τις μερικές ή εστιακές κρίσεις κατά τις οποίες συμμετέχει ένα μόνο μέρος του εγκεφάλου.
  • Τις γενικευμένες κρίσεις που περιλαμβάνουν τονικοκλονικές κρίσεις ή κρίσεις μείζονος επιληψίας (grand mal). Αυτός είναι ο τύπος της ασθένειας στον οποίο αναφέρονται όταν μιλούν για επιληψία.. Γενικά μία τέτοια κρίση αρχίζει απότομα, αλλά πολλοί επιληπτικοί αισθάνονται την επικείμενη προσβολή κάτω από τη μορφή περίεργων διαισθήσεων.

 

Σημεία και συμπτώματα (γενικά)

  • Το άτομο χάνει ξαφνικά τις αισθήσεις του και πέφτει στο πάτωμα
  • Αυτή η φάση μπορεί να συνοδεύεται και από μία κραυγή
  • Διακόπτεται η αναπνοή και το πρόσωπο γίνεται πορφυρό και πρησμένο
  • Τελειώνει η φάση της ακαμψίας και ακολουθείται από μια σειρά σπασμών με απότομα τινάγματα που αφορούν σε όλο το σώμα. Είναι η φάση κλονισμού
  • Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης  οι μυς του προσώπου μπορεί να συσταλούν και η αναπνοή να γίνει δύσκολη. Μπορεί να παρατηρηθούν και φαινόμενα ακράτειας (ούρων, κοπράνων)
  • Τελειώνει και η φάση κλονισμού και το σώμα ηρεμεί συνήθως σε λιγότερο από ένα λεπτό
  • Η κατάσταση αναισθησίας παρατείνεται για λεπτά ή και για ώρες
  • Διανοητική σύγχυση και περίεργες συμπεριφορές μπορούν να ακολουθήσουν μετά την κρίση

*Μην βάζετε τα δάχτυλα στο στόμα του ασθενή

*Μην χρησιμοποιείτε διαστολέα στόματος

*Μην κρατάτε το θύμα εκτός και μόνο για τον προφυλάξετε από τραυματισμούς

 

Πώς να βοηθήσετε έναν επιληπτικό

1)Στην αρχή της κρίσης προσπαθήστε να βοηθήσετε τον ασθενή να πέσει χωρίς να χτυπήσει  2)Τοποθετήστε κάτω από το κεφάλι του κάτι μαλακό, ένα μαξιλάρι ή ένα διπλωμένο ρούχο 3)Μετακινήστε τα κοντινά αντικείμενα για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. 4)Ψάξτε στις τσέπες του για τυχόν ταυτότητα επιληπτικού. Ενδέχεται να βρείτε πληροφορίες για οδηγίες κατά την κρίση 5)Να παραμείνετε με τον ασθενή μέχρι να σιγουρευτείτε ότι πέρασε η κρίση 6)Εάν οι σπασμοί συνεχίζουν πάνω από ένα ή δύο λεπτά, καλέστε ασθενοφόρο. Σε αντίθετη περίπτωση δεν είναι απαραίτητο. 7)Βάλτε τον ασθενή στη θέση ασφαλείας μέχρι να τελειώσουν οι σπασμοί

*Εάν ο ασθενής κάνει περισσότερο από 15 λεπτά να ανακτήσει τις αισθήσεις του, ή τραυματίστηκε μετά την κρίση κάλεσε ασθενοφόρο.