Τα οιστρογόνα είναι μια βασική ορμόνη (η οποία περιλαμβάνει οιστρόνη, οιστραδιόλη και οιστριόλη), καθώς ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο, βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, υποστηρίζει την αναπαραγωγική υγεία και επηρεάζει τη διάθεση. Επιπλέον, τα οιστρογόνα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, του μεταβολισμού και των αναπαραγωγικών οργάνων.
Τα επίπεδα οιστρογόνων κυμαίνονται φυσικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, ξεκινώντας από χαμηλά όταν γεννιέστε, ανεβαίνουν κατά την εφηβεία και στη συνέχεια πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση.
Τα επίπεδα οιστρογόνων αλλάζουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, επίσης, κορυφώνοντας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Όμως, «γενικά, τα επίπεδα οιστραδιόλης (Ε2) μεταξύ 30 και 400 pg/mL θεωρούνται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών. Τα υψηλά οιστρογόνα ορίζονται συνήθως ως «επίπεδα που υπερβαίνουν το φυσιολογικό εύρος» για μια συγκεκριμένη ηλικία και περίοδο εμμήνου ρύσεως, που συχνά συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα (περισσότερα για αυτό σύντομα).
Αλλά τα «υψηλά οιστρογόνα» δεν είναι διάγνωση - μάλλον σχετίζεται συνήθως με μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή ακόμα και με παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το στρες.
Μπροστά, οι γιατροί αναλύουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υψηλά οιστρογόνα. Αλλά να θυμάστε: Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε ή ιατρικές ανησυχίες.
Τι προκαλεί τα υψηλά οιστρογόνα;
Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι "εξαρτάται", καθώς δεν υπάρχει καμία καθολική αιτία υψηλού οιστρογόνου. Η γενετική μπορεί να παίξει έναν μικρό ρόλο, αλλά τις περισσότερες φορές τα υψηλά οιστρογόνα συνδέονται με τους ακόλουθους παράγοντες τρόπου ζωής ή ιατρικές καταστάσεις.
Εγκυμοσύνη
Εάν περιμένετε, τα επίπεδα οιστρογόνων σας αυξάνονται φυσικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.. Συγκεκριμένα, η οιστριόλη αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου και να προετοιμάσει το σώμα για τη γέννηση, λέει.
Μπορεί να εμφανίσετε συσχετιζόμενα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο στήθος, κόπωση, ναυτία, εναλλαγές της διάθεσης, κατακράτηση υγρών, πονοκεφάλους και αλλαγές στη σεξουαλική ορμή, αλλά το να έχετε μερικά ή όλα αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα με τα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στην πραγματικότητα, είναι συχνά φυσιολογικό και αναμενόμενο καθώς το σώμα προσαρμόζεται και τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν σημαντικά και επιστρέφουν στην αρχική τους τιμή (ή ελαφρώς χαμηλότερα εάν θηλάζετε) μετά τον τοκετό.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)
Το PCOS προκαλείται από μια ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών, που συχνά οδηγεί σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Στην πραγματικότητα, οι υποδοχείς οιστρογόνων βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα υψηλοί σε άτομα με PCOS, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cells. Τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να είναι χρόνια αυξημένα σε άτομα με PCOS λόγω πρόσθετων παραγόντων όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα επίπεδα ορμονών, αλλά μπορεί επίσης να κυμαίνονται με βάση τις ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα όπως οι θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης και εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα οιστρογόνων σας. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα οιστρογόνων, ειδικά όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, αλλά οι γιατροί συνήθως παρακολουθούν τη δοσολογία σας για να αποφύγουν πιθανές αιχμές.
Πώς να δοκιμάσετε τον συγχρονισμό του κύκλου για τις ορμόνες σας
Βάρος
Ο λιπώδης ιστός μπορεί να παράγει περίσσεια οιστρογόνων, επομένως όσοι έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Υπάρχει και εδώ μια αντίστροφη σχέση: Τα επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν το πού εναποτίθεται λίπος στο σώμα, ευνοώντας συχνά την αποθήκευση στους γοφούς και τους μηρούς στις γυναίκες.
Διαφήμιση - Συνεχίστε την ανάγνωση παρακάτω
Περιβαλλοντικοί Παράγοντες
Η έκθεση σε χημικές ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα (όπως το ξενοοιστρογόνο) σε φυτοφάρμακα, πλαστικά/BPA και ορισμένα καλλυντικά μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, καθώς διαταράσσουν τη φυσική ορμονική ισορροπία του σώματος. Ειδικότερα, το μακιγιάζ, οι βαφές μαλλιών και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν parabens, φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλη Α (BPA) και τρικλοζάνη μπορούν δυνητικά να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία.
Για να μειώσετε την έκθεση και να ελαχιστοποιήσετε κάθε κίνδυνο, να αναζητήσετε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη "χωρίς paraben" ή "χωρίς φθαλικές ενώσεις" ή να επιλέξετε φυσικές και βιολογικές εναλλακτικές λύσεις.
Αλκοόλ
Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των οιστρογόνων, επομένως εάν πίνετε πολύ, τα επίπεδα οιστρογόνων σας μπορεί να είναι υψηλά.
Στρες
Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να διαταράξει την ορμονική ισορροπία. Γιατί; Όταν ο υποθάλαμος (το τμήμα του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών) αντιλαμβάνεται το στρες, τα επινεφρίδια διεγείρονται να παράγουν κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Η κορτιζόλη μπορεί μερικές φορές να διαταράξει την κύρια ορμόνη του άξονα HPA, η οποία ρυθμίζει τις αναπαραγωγικές ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ή ακόμα και ανωορρηξία (έλλειψη ωορρηξίας).
Σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με υψηλά οιστρογόνα
Ακολουθούν μερικοί από τους κοινούς δείκτες καταστάσεων που μπορεί να σχετίζονται με υψηλά οιστρογόνα:
- Ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους
- Φούσκωμα
- Ευαισθησία στο στήθος
- Εναλλαγές διάθεσης
- Αύξηση βάρους (ιδιαίτερα στους γοφούς και τους μηρούς)
- Πονοκέφαλοι
- Κούραση
- Μειωμένη σεξουαλική ορμή
- Τριχόπτωση
- Δυσκολία συγκέντρωσης
Πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα οιστρογόνων σας;
Τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη φάση και την ηλικία του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Τούτου λεχθέντος, ο έλεγχος οιστρογόνων δεν είναι απαραίτητος σε υγιείς γυναίκες. Οι γιατροί συνήθως δεν «ελέγχουν τα επίπεδα» ή δεν αντλούν εργαστήρια οιστρογόνων για να αναζητήσουν καταστάσεις, αλλά εάν ένας ασθενής έρθει με συγκεκριμένα παράπονα, ένας γιατρός θα κάνει μια διάγνωση και θα συντάξει κατάλληλα εργαστήρια (όπως η οιστραδιόλη) ανάλογα.
Ωστόσο, πολλές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν τον έλεγχο των ορμονών τους αυτές τις μέρες - ακόμα κι αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Εάν υποψιάζεστε ότι τα επίπεδα οιστρογόνων σας είναι υψηλά ή απλά θέλετε να κάνετε εξετάσεις, ένας γυναικολόγος, ένας ενδοκρινολόγος ή ένας γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος για να μετρήσει τα επίπεδά σας.
Από εκεί, πιθανότατα θα δοκιμάσουν την οιστραδιόλη σας (Ε2), καθώς είναι η κύρια μορφή οιστρογόνου που ελέγχεται, αν και η οιστρόνη (Ε1) και η οιστριόλη (Ε3) μπορούν επίσης να αξιολογηθούν ανάλογα με την ηλικία, τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας, λέει. Αυτές οι εξετάσεις καλύπτονται συνήθως από ασφάλιση, εάν κριθούν «ιατρικά απαραίτητες» από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, αλλά το κόστος και η κάλυψη εξαρτώνται από το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σας πρόγραμμα.
Εάν ανακαλύψετε ότι έχετε υψηλά οιστρογόνα - που σημαίνει υψηλότερα από το "κανονικό" λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία σας, το σημείο που βρίσκεστε στον κύκλο σας, αν είστε έγκυος ή όχι και άλλους παράγοντες - μπορεί να παραπεμφθείτε σε έναν ενδοκρινολόγο αναπαραγωγής που ειδικεύεται σε ορμονική υγεία και μπορεί να παρέχει ερμηνεία από ειδικούς των αποτελεσμάτων του εργαστηρίου σας. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα αναζητήσει τη βασική αιτία των υψηλών οιστρογόνων και θα προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.
Αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με υψηλά οιστρογόνα
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη διαχείριση συνθηκών που σχετίζονται με υψηλά οιστρογόνα. Οι τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως η γιόγκα, η ενσυνειδητότητα και/ή η θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των διακυμάνσεων που σχετίζονται με τα οιστρογόνα. Η περικοπή της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων σας βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος που είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό των οιστρογόνων.
Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σας εάν οφείλονται στην υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων από τον λιπώδη ιστό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε άτομα με PCOS ή άλλες χρόνιες παθήσεις, μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα όπως αναστολείς αρωματάσης ή αναστολείς ορμονών ανάλογα με τη συγκεκριμένη ιατρική σας κατάσταση. Αλλά αν υποψιάζεστε ότι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο είναι ο ένοχος των υψηλών οιστρογόνων σας, μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με την προσαρμογή της δόσης σας ή τη συνταγογράφηση ενός εναλλακτικού φαρμάκου.
Η θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με υψηλά οιστρογόνα περιλαμβάνει μια πολύπλευρη και προσαρμοσμένη προσέγγιση που βασίζεται στο άτομο, επομένως είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία. Είναι επίσης πάνταΕίναι καλή ιδέα να διατηρήσετε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το γιατρό σας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα συμπτώματά σας και να προσδιορίζει πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδα οιστρογόνων σας.
Η τακτική εξέταση δεν είναι συνήθως απαραίτητη και τα «επίπεδά» σας δεν ακολουθούνται και είναι μεγάλα, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε μια συγκεκριμένη κατάσταση, να ελέγξετε τις ορμόνες σας ή/και να προσαρμόσετε τη θεραπεία εάν χρειάζεται.
Πηγές
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7924872/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S096007602100042X
Διαβάστε επίσης...
Μπορεί μια γυναίκα να μείνει ανάπηρη από την επισκληρίδιο;
Δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει παράλυτη μια γυναίκα, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να «χτυπηθεί» κάποιο νεύρο.
ΠερισσότεραΜήπως Σας Απατά; 5 Σημάδια Που Πρέπει Να Σας «Ξυπνήσουν»
5 Σημάδια Πως ο σύντροφός σας σας απατά
ΠερισσότεραΣυμβουλές Για Καλύτερο Ψήσιμο Στο Φούρνο
Συμβουλές Για Καλύτερο Ψήσιμο Στο Φούρνο, χρήσιμες ιδέες για καλύτερη ζωή
Περισσότερα