Σε αντίθεση με ορισμένα διατροφικά αναγνωριστικά, όπως χωρίς γλουτένη ή χωρίς γαλακτοκομικά, οι όροι «vegan» και «φυτικά» φέρουν μια τεράστια γκάμα ερμηνειών. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι σημαίνει να είσαι vegan, με βάση τα φυτά και όλα τα ενδιάμεσα.
Τι σημαίνει βίγκαν;
Τα άτομα που προσδιορίζονται ως vegan απέχουν από την κατανάλωση κάθε είδους ζωικού ή ζωικού προϊόντος. Οι βίγκαν δεν τρώνε κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ζελατίνη, κολλαγόνο, μέλι ή οποιαδήποτε προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά τα ζωικά συστατικά. Σημείωση: το κρέας περιλαμβάνει τη σάρκα όλων των ζώων—συμπεριλαμβανομένων των πτηνών και των ψαριών. Μια μπριζόλα δεν είναι vegan, ούτε οι τηγανιτές πατάτες McDonald's που παρασκευάζονται με άρωμα βοείου κρέατος προέρχονται από αγελάδα.
Μερικοί βίγκαν είναι πιο αυστηροί από άλλους. Για παράδειγμα, ενώ ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να μην περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα στη λίστα συστατικών, θα μπορούσαν να παρασκευάζονται με ζωικά υποπροϊόντα. Δύο κοινά παραδείγματα είναι το κρασί και η ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη. Ορισμένα κρασιά και άλλες αλκοόλες χρησιμοποιούν εκχυλιστικούς παράγοντες με βάση τα ζώα (περισσότερα εδώ) για να μειώσουν την πικράδα του κρασιού και να δημιουργήσουν ένα πιο καθαρό, θολό τελικό προϊόν.
Πολλοί βίγκαν αναζητούν κρασί, μπύρα και ποτό εγκεκριμένο από vegan για να αποφύγουν να συμβάλουν στη χρήση ζωικών προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά, πολλές μάρκες ραφιναρισμένης λευκής ζάχαρης που πωλούνται στο εμπόριο χρησιμοποιούν ανθρακόνημα οστών κατά την επεξεργασία. Η χρήση ζωικών προϊόντων είναι αρκετή για μερικούς vegans να μείνουν μακριά. Αν αναρωτιέστε, υπάρχουν μάρκες λευκής ζάχαρης που δεν χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα. Εάν η συσκευασία λέει "μη επεξεργασμένο" ή "βιολογικό", είστε ξεκάθαροι.
Η διαφορά μεταξύ vegan και φυτικής προέλευσης είναι ότι το vegan τείνει να επεκτείνεται πέρα από τη διατροφή. Το vegan θεωρείται τρόπος ζωής. Οι βίγκαν όχι μόνο δεν τρώνε ζώα, αλλά συνήθως αρνούνται να αγοράσουν οποιοδήποτε προϊόν ή σύστημα που εκμεταλλεύεται άλλα αισθανόμενα όντα. Οι βίγκαν αποφεύγουν να φορούν υφάσματα από ζώα (μαλλί, κασμίρι, γούνα, μετάξι, δέρμα). χρήση περιποίησης σώματος, οικιακών ειδών ή μακιγιάζ που έχει φτιαχτεί ή δοκιμαστεί σε ζώα· και υποστήριξη ιδρυμάτων ή δραστηριοτήτων που εκθέτουν, κακομεταχειρίζονται ή περιορίζουν ζώα (τσίρκα, ζωολογικοί κήποι, ενυδρεία, εκτροφή σκύλων κ.λπ.).
Τελικά, η επιλογή να είσαι vegan προέρχεται από μια αίσθηση ενσυναίσθησης. Οι άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να μην τρώνε ζώα ή ζωικά προϊόντα για χάρη της υγείας, της βιωσιμότητας ή της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά οι περισσότεροι vegan τείνουν να δικαιολογούν τις επιλογές τους με τη συμπόνια τους για τα ζώα. Είναι ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στην ηθική. Κανένας βίγκαν δεν είναι τέλειος, αλλά όσοι ταυτίζονται ως τέτοιοι προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τις πράξεις τους με την ηθική τους και να ζήσουν μια ζωή που κάνει όσο το δυνατόν λιγότερο κακό σε άλλα όντα.
Τι σημαίνει φυτικής προέλευσης;
Η απεριόριστη δημοτικότητα των προϊόντων χωρίς ζώα έχει οδηγήσει σε μεγάλη σύγχυση γύρω από τον όρο φυτικής προέλευσης. Σε αντίθεση με το vegan - το οποίο ανακάμπτει από ορισμένες αρνητικές συνδηλώσεις του εξτρεμισμού - η φυτική βάση είναι συντριπτικά θετική. Υποδηλώνει μια αίσθηση υγείας και αρετής, κάτι που μπορεί να ισχύει για ορισμένα προϊόντα, αλλά όχι για όλα (τσιγάρα φυτικής προέλευσης; Ναι, είναι ένα πράγμα, και μπορούν ακόμα να προκαλέσουν καρκίνο).
Για να μετριαστεί η σύγχυση: η φυτική βάση αναφέρεται σε άτομο ή άτομο που είναι απαλλαγμένο από ζώα. Ακριβώς όπως οι vegans, οι άνθρωποι με βάση τα φυτά δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν. Η διαφορά είναι ότι τα φυτικά προϊόντα περιορίζονται συχνά σε διατροφικές επιλογές. Ένα άτομο φυτικής προέλευσης μπορεί να εξακολουθεί να φοράει δέρμα ή μπορεί να μην κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ένα προϊόν που χρησιμοποιεί δεν έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Πολλοί άνθρωποι (αλλά όχι όλοι) που επιλέγουν να απέχουν από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων τείνουν να ταυτίζονται ως φυτικής προέλευσης αντί για vegan.
Ορισμένες μάρκες, εστιατόρια και άνθρωποι έχουν επισημάνει τη φυτική βάση ως συνώνυμο της ευελιξίας, που σημαίνει ότι δίνουν έμφαση στα φυτά, αλλά μπορεί επίσης να ενσωματώνουν κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά στη διατροφή τους. Για να είμαστε σαφείς, αυτό δεν είναι φυτικής προέλευσης. Αυτός ο όρος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τρόφιμα που είναι εντελώς απαλλαγμένα από ζώα.
Τι είναι πιο υγιεινό: vegan ή φυτικής προέλευσης;
Οι δίαιτες vegan και φυτικής προέλευσης δεν είναι εγγενώς υγιεινές. Όπως με κάθε δίαιτα, πρέπει να γίνονται υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, τα Oreo είναι vegan αλλά σίγουρα δεν θεωρούνται υγιεινή τροφή και πρέπει να το απολαμβάνετε με μέτρο. Η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά αποτελείται από ολόκληρα τρόφιμα και περιορίζει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Περισσότερα για αυτό παρακάτω. Εφόσον και οι vegan ακολουθούν φυτικές δίαιτες, το ίδιο ισχύει.
Τι είναι ο όρος ολόκληρα τρόφιμα;
Ο όρος πλήρης τροφή, φυτικής προέλευσης (WFPB) μπορεί να ταιριάζει κατάλληλα είτε στην vegan είτε στη φυτική πλευρά αυτού του διατροφικού διαγράμματος. Κάποιος που προσδιορίζεται ως WFPB δεν τρώει ζώα ή εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι τα αρτοσκευάσματα χωρίς ζώα, τα vegan κρέατα, τα επεξεργασμένα σνακ, τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα έλαια είναι εκτός τραπεζιού.
Η δίαιτα του WFPB είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, φασόλια και όσπρια και βότανα και μπαχαρικά. Γίνονται αποδεκτά ορισμένα ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, όπως το τόφου, το τέμπε, τα φυτικά γάλατα με ελάχιστα συστατικά και τα αλεύρια ολικής αλέσεως. Όσοι επιλέγουν μια δίαιτα WFPB το κάνουν κυρίως για τα οφέλη της στην υγεία, καθώς αυτός ο τρόπος ζωής είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. χαμηλή σε επιβλαβή λίπη? και χωρίς χοληστερόλη, ζωικές ορμόνες και φλεγμονώδεις ενώσεις.
Είναι όλοι οι vegan χωρίς γλουτένη;
Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε προοδευτικό αρτοποιείο και πιθανότατα θα βρείτε μια ειδική θήκη με επιλογές για vegan ή/και χωρίς γλουτένη. Ενώ ο παμφάγος πληθυσμός γίνεται όλο και πιο εκπαιδευμένος σχετικά με το τι συνεπάγεται μια vegan δίαιτα, δεν είναι ασυνήθιστο ο όρος να κατηγοριοποιείται κάτω από την γενική ομπρέλα της «ειδικής δίαιτας» και να συγχέεται με άλλες διατροφικές προτιμήσεις.
Η τάση χωρίς γλουτένη έχει αυξηθεί ταυτόχρονα σε δημοτικότητα μαζί με την άνοδο του βιγκανισμού και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα και το αυτό. Ωστόσο, το χωρίς γλουτένη και το vegan είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι όλα τα είδη vegan χωρίς γλουτένη, ούτε όλα τα είδη χωρίς γλουτένη είναι vegan. Υπάρχουν πολλά vegan προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη χρησιμοποιούν ζωικά συστατικά. Είναι δυνατό crossover; Φυσικά. Απολαύσαμε πολλά vegan και cupcakes χωρίς γλουτένη και καταβροχθίσαμε το μερίδιό μας από αυτά τα vegan και μπισκότα χωρίς γλουτένη, αλλά ο ένας όρος δεν απαιτεί τον άλλο.
Συνήθεις τροφές που περιέχουν ύπουλα ζωικά συστατικά
Θέλετε να δοκιμάσετε τη δίαιτα vegan ή φυτικής διατροφής; Κόλλα πέντε! Αλλά προτού εφοδιάσετε την κουζίνα σας με νόστιμα προϊόντα πρώτης ανάγκης χωρίς ζώα, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα για να εντοπίσετε κοινά τρόφιμα που συχνά περιέχουν ζωικά συστατικά. Απομακρυνθείτε από αυτά (ή εξετάστε προσεκτικά την ετικέτα των συστατικών) και είστε σε καλό δρόμο για την καλύτερη βίγκαν ή φυτική ζωή σας:
Μείγματα τσαγιού (μέλι)
Ζελατίνη (από ζώα)
Καραμέλα (ζελατίνη)
Jell-O (ζελατίνη)
Marshmallows (ζελατίνη)
McDonald's τηγανιτές πατάτες (άρωμα βοείου κρέατος)
Πρωτεΐνη σε σκόνη (ορός γάλακτος/καζεΐνη που προέρχεται από γάλα)
Κρέμα σε σκόνη, μη γαλακτοκομική (παράγωγα γάλακτος)
Πηγή: https://vegnews.com
Διαβάστε επίσης...
Ποιά Άσκηση Μου Ταιριάζει;
Καλό θα είναι να διαλέξουμε την άσκηση που ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές μας ανάγκες
ΠερισσότεραVEGAN ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ VEGAN BEAT
Το μαγαζί έχει μια απλότητα που δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσει και να προσελκύσει.
ΠερισσότεραΗ Gisele Bündchen λατρεύει αυτά τα μανιτάρια για τα μεγάλα οφέλη τους. Να γιατί.
Η αγορά μανιταριών ανθίζει και ποικιλίες όπως η χαίτη του λιονταριού γίνονται πιο δημοφιλείς από ποτέ στους καταναλωτές
Περισσότερα