Της Γεωργίας Μεγαρίτη, βιολόγος BSc, μοριακή διατροφολόγος MSc, wellbeing coach
Εμείς συναντηθήκαμε στο Vegan beat να πάρουμε μια γεύση από έναν VEGAN κατάλογο, να δοκιμάσουμε VEGAN λιχουδιές, να δούμε το ύφος ενός VEGAN εστιατορίου στη καρδιά της Αθήνας, να συνομιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη και τι άλλο; Να έχουμε παρέα έναν VEGAN καλό φίλο!
Πήραμε το δρόμο για το Σύνταγμα, καθώς το μαγαζί βρίσκεται στην οδό Περικλέους 56. Εκεί με περιμένει ο Αλέξανδρος. Ο Αλέξανδρος Σουρτζής είναι o vegan φίλος μας, Μηχανικός Πολυτεχνείου, οικονομολόγος και τακτικός πελάτης του VEGAN BEAT και λατρεύει το Lahmajoun (τι είναι αυτό; ). Είναι και ο κατάλληλος άνθρωπος για να με κατατοπίσει στα χνάρια των vegan ατόμων και γεύσεων. Το μαγαζί έχει μια απλότητα που δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσει και να προσελκύσει. Ήδη προσελκύει με το μενού του και με τους ανθρώπους του!
Μπαίνουμε μέσα και βλέπω μια βιτρίνα με vegan λιχουδιές: Vegan κιμάς, λαχανικά, vegan μπιφτέκια, vegan τυριά και δύο υπέροχα vegan γλυκά! Ρωτάω τα τους ανθρώπους που ετοιμάζουν τα γεύματα: Τι γλυκά είναι αυτά;
Snickers : Έχει βάση μπισκότο, αλατισμένη καραμέλα (; ), μαύρη σοκολάτα, φυστίκια.
Banoffee: Βάση από μπισκότο, καραμέλα, μπανάνα, κρέμα καρύδας, μαύρη σοκολάτα.
Υπέροχα! Κάπου εκεί ακούω από το μεγάφωνο μια γλυκιά φωνή. Αυτή είναι η Βασιλική Αλεξανδράτου, μου λέει ο Αλέξανδρος. Η ιδιοκτήτρια. Την πλησιάζω και αφού της συστήνομαι είμαι ανυπόμονη να της κάνω ερωτήσεις. Παρατηρώ ότι έχετε και άλλα πραγματάκια εδώ. Δίπλα στο ράφι σνακς, βούτυρα από σπόρους, πάστα από ξηρούς καρπούς. και στο ψυγείο κομπούχα. Ενδιαφέρον.
"Βασιλική πες μου τι μου προτείνεις να δοκιμάσω; " Κατευθείαν μου είπε σουβλάκι τυλιχτό, Space gyros, και μετά Banoffee. Ο Αλέξανδρος φυσικά παρήγγειλε το αγαπημένο του Lahmajoun και το γλυκό Snickers. Προτιμήσαμε να φάμε πρώτα και μετά να μάθω περισσότερα για το μαγαζί.
Οι γεύσεις ήταν καταπληκτικές και πραγματικά δεν περίμενα ότι θα μου άρεσε το σουβλάκι περισσότερο από το συμβατικό σουβλάκι. Δεν δίστασα να δοκιμάσω και λίγο από το Lahmajoun του Αλέξανδρου. Άψογο και τόσο καυτερό όσο χρειαζόταν.
Space gyros: Μανιτάρια πλευρώτους ψητά, χειροποίητη μαγιονέζα, τζατζίκι vegan, λάχανο, κρεμμύδι, ντομάτα
Lahmajoun: κιμάς σόγιας, κιμάς από βιολογικό ηλιόσπορο, χούμους, μαγιονέζα χειροποίητη, και μπάρμπεκιου.
Απολαύσαμε μετά τα γλυκά. Παρότι δεν είμαι fan των γλυκών, ήταν φοβερό το γεγονός ότι με ικανοποίησε τόσο η αίσθηση ότι έχουν φτιαχτεί από αγνά υλικά όσο και ότι είχαν τόσο ελαφριά και απαλή γεύση.
Ας ξεκινήσουμε με τον φίλο Αλέξανδρο.
Πες μου Αλέξανδρε τι σε οδήγησε να υιοθετήσεις τον vegan τρόπο ζωής. Πόσο καιρό είσαι vegan;
Το 2016 μια καλή μου φίλη είχε προβληματισμούς πάνω στην ευζωία των ζώων και τη σύνδεση αυτής με τη διατροφή. Προβληματισμούς που εκείνη την περίοδο απασχολούσαν και μένα. Θυμάμαι παλαιότερα να με προβληματίζουν τα καημένα τα κοτόπουλα, πως ζουν σε αυτές τις άσχημες συνθήκες μαζικής εκτροφής, τόσο αφύσικα κτλ, αλλά μέχρι εκεί. Δηλαδή δεν πήγαινα βαθύτερα στον προβληματισμό μου για τα ζώα. Οπότε κάποια στιγμή αυτή η φίλη μου γύρω στον Οκτώβριο πήρε την απόφαση να δοκιμάσει vegan διατροφή. Βλέποντάς την ότι πήγαινε μια χαρά, ένα μήνα μετά είπα, ας δοκιμάσω και εγώ.
Στα πλαίσια και της ορθόδοξης νηστείας, έχεις πολλές μέρες από το χρόνο αποχή από ζωικά οπότε, ήδη είχα λύσεις και εναλλακτικές που ξεπερνούσαν τη ζωική διατροφή. Άρα δεν ήταν κάτι ξένο για εμένα. Πιστεύω ότι οι ορθόδοξες νηστείες είναι μια καλή αρχή για όποιον θέλει να προχωρήσει μετά σε vegan διατροφή.
Τι είναι πραγματικά βεγκανισμός και πώς σε έχει επηρεάσει το να είσαι vegan;
Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια μου έκανε εντύπωση ότι είχε λεπτύνει η αίσθηση της γεύσης, δηλαδή ανακάλυπτα καινούριες γεύσεις, καινούρια πράγματα, ίσως γιατί δεν έτρωγα τα ίδια και τα ίδια , να μην τρως διατροφή η οποία έχει μέσα της πόνο, βία, σάρκες πτωμάτων που λέμε και εμείς οι vegan, να σε κάνει και εσένα πιο λεπτό στη ψυχολογία. Αποκτάς δηλαδή στην πράξη μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Και επειδή η αγάπη θέλει θυσίες, κάνοντας και τη θυσία στο να αλλάξεις και κάποιες συνήθειες δείχνεις και εσύ την αγάπη σου περισσότερο στα ζώα και όχι μόνο στα ζώα γιατί ο βεγκανισμός δεν είναι μόνο διατροφή, είναι ολόκληρος τρόπος ζωής που ξεκινάει κυρίως από το να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης τα ζώα .
Άρα εκτός από τη διατροφή στο βεγκανισμό περιλαμβάνεται και η ένδυση (δεν φοράμε δερμάτινα) όπως και ότι έχει σχέση με την αιχμαλωσία των ζώων (δεν πάμε σε ζωολογικούς κήπους). Έχουμε δηλαδή μια νοοτροπία η οποία προστατεύει τα ζώα με πολλούς τρόπους. Δεν θα ανέβουμε στη πλάτη σε γαϊδουράκια, δεν θα καβαλήσουμε άλογα να πάμε να κάνουμε ιππασία. Γι’ αυτό και λέμε ότι ο βεγκανισμός είναι τρόπο ζωής, ιδεολογία και όχι μια αυστηρή χορτοφαγία όπως νομίζουν πολλοί.
Από θέματα υγείας πως είσαι και τι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι vegan;
Εδώ ίσως θα πρέπει να απαντήσει η προσωπική μου ιατρός η οποία βλέποντας τις εξετάσεις μου ήταν πολύ ενθουσιασμένη και μου είπε ότι αυτές οι εξετάσεις είναι εξετάσεις ενός πολύ νεότερου ανθρώπου και μπράβο Αλέξανδρε. Εγώ της εξήγησα, γιατί πολλοί ιατροί που δεν είναι vegan έχουν κάποιες επιφυλάξεις μήπως αυτού του τύπου η διατροφή προκαλεί κάποιες ελλείψεις, κάποιες ανεπάρκειες. Και κάπου εδώ να πούμε ότι να είσαι vegan στη διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να το σχεδιάσεις και κάπως σωστά. Το να τρως μόνο τηγανητές πατάτες και πατατάκια και γενικά vegan junk food που υπάρχει πολύ δεν θα σε κάνει και υγιέστερο. Γι’ αυτό προσέχουμε, άλλο vegan και άλλο υγιεινιστής.
Είναι καλό να είσαι vegan αλλά το καλύτερο να είσαι vegan υγιεινιστής. Σε γενικό πλαίσιο όμως θα ακούσετε αρκετούς vegan να λένε ότι νιώθουν πιο υγιείς, οι εξετάσεις τους είναι καλύτερες ακόμα και ότι έχουν βοηθηθεί σε διάφορες καταστάσεις υγείας. Θα πρότεινα σε όλους σας λοιπόν να κάνετε μια δοκιμή έστω και για λίγο καιρό πχ για τέσσερεις μήνες με συνέπεια και δείτε τις εξετάσεις σας πριν και μετά. Δείτε και την ευεξία σας και τα επίπεδα των δυνάμεών σας και θα σας πείσουν αυτά αν δεν σας πείθουν όλα τα υπόλοιπα.
Έχεις αντιμετωπίσει προκλήσεις, κοινωνική απομόνωση ή κριτικές σχετικά με την επιλογή σου να είσαι vegan;
Καταρχάς το 2017 που ήμουν σε μια εταιρία αντιμετώπιζα bulling. Είχα δίπλα μου έναν κρεατοφάγο ο οποίος δεν μπορούσε να το συλλάβει και μου έλεγε ότι είχε και δύο παιδιά και πλήρωνε για φαγητό το μήνα χίλια ευρώ. Ε, και του απαντούσα αν ήταν vegan θα πλήρωνε λιγότερα. Και γενικά με σχολίαζε. Επειδή όμως εγώ είμαι συνηθισμένος ότι η πρώτη αντίδραση του άλλου είναι η άρνηση, δεν το έπαιρνα προσωπικά. Επίσης πολλές φορές οι συγγενείς πιέζουν και λένε, έλα μωρέ, φάε και λίγο κρέας, μια εξαίρεση σήμερα που είναι Πάσχα ή Χριστούγεννα. Εκεί τους απαντώ δεν έχει πνευματικό περιεχόμενο στο χριστιανισμό η κρεατοφαγία. Δεν είναι δόγμα. Μπορείς να αγιάσεις και να μην τρως κρέας. Οπότε πείθονται. Βλέπουν ότι είμαι και καλά οπότε σταματούν και πιστεύουν ότι κάτι καλό κάνω για μένα.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι vegan αθλητές, ακτιβιστές ή πρότυπα που σε έχουν εμπνεύσει στο ταξίδι σου αυτό;
Παρότι παρακολουθώ αρκετούς vegan αθλητές, ακτιβιστές, influencers γενικά, τα πρότυπά μου ήταν οι απλοί καθημερινοί vegan άνθρωποι που γνώριζα όσο έμπλεκα μέσα στη κοινότητα και μου έδινε κουράγιο η πίστη τους, η αισιοδοξία τους, και κατά πόσο στα σοβαρά έπαιρναν αυτή την ιδεολογία. Αυτοί είναι τα παραδείγματά μου και είναι εκείνοι που με κάνουν να νιώθω ότι ανήκω σε μια κοινότητα.
Πώς προσεγγίζεις το φαγητό έξω ή τα ταξίδια ως vegan για να διασφαλίσεις ότι έχεις κατάλληλες επιλογές φαγητού;
Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση και ψαγμένη θα έλεγα, γιατί πραγματικά μία από τις δυσκολίες μας είναι όταν πάμε διακοπές ή σε ένα άλλο μέρος, εντός Ελλάδας κυρίως, ή σε μέρη που μπορεί να μην έχουν καμία επαφή με το βεγκανισμό όπως ανατολικά πχ Τουρκία, εκεί υπάρχει η δυσκολία πώς θα βγάλεις την καθημερινότητα. Όπως σε ξενοδοχεία που είναι all exclusive και οι επιλογές είναι λίγες. Τότε αρχίζεις και επιλέγεις από το πρωινό δύο από τα δέκα που προσφέρουν, στην ταβέρνα επίσης μπορεί να φας μόνο ορεκτικά γιατί δεν έχουν τίποτα άλλο.
Μου έχει τύχει στη Σαμοθράκη να έχει μαγαζί 13 πιάτα με βάση το κατσίκι, και αν τους έλεγες ότι θες κάτι χωρίς κρέας σε κοιτούσαν σα να είσαι εξωγήινος. Από την άλλη όμως, πρέπει να το τονίζουμε, όπου πηγαίνουμε, ότι εμείς είμαστε vegan και αν υπάρχουν vegan επιλογές. Να αρχίσει η ζήτηση και να ακούγεται η λέξη, για να επιλέγουν οι επιχειρηματίες να προσφέρουν και vegan επιλογές στο μενού τους. Άρα υπάρχουν ακόμη στη Ελλάδα δυσκολίες, για να μην καταλήγουμε μόνο στα λαδερά.
Τι ισχύει για το κίνημα του βιγκανισμού στην Ελλάδα; Είναι αρκετοί οι υποστηρικτές; Τι εύχεσαι;
Καλό είναι όσοι υποστηρίζουμε το κίνημα vegan να το συζητάμε όσο μπορούμε περισσότερι γιατί ακόμη και οι αρνητές παίρνουν ένα μήνυμα και ποιος ξέρει μπορεί αργότερα να το αποδεχτούν και ίσως και να γίνουν vegan. Ακόμη το κίνημα vegan είναι σε μονοψήφιο αριθμό στον ελληνικό πληθυσμό, εύχομαι να γίνουμε πλειοψηφία. Γιατί όσο αυξάνεται η κοινότητα τόσο θα αυξάνονται και οι λύσεις, και όσους θέλουν να φάνε βεγκανιστικά και να ζουν βεγκανιστικά.
Τέλος, Τι θα μας έλεγες για την επιλογή σου να είσαι ένας από τους καλούς πελάτες αυτού του μαγαζιού; Τι θα έλεγες σε κάποιον που είναι vegan ή δεν είναι για να επισκεφτεί το χώρο εδώ;
Σωστά, είμαι βέβαια πελάτης σχεδόν σε όλα τα vegan μαγαζιά της Αθήνας, τα οποία κατά κανόνα να πούμε ότι έχουν πολύ υψηλή ποιότητα, και έχουν επιλογές για όλα τα γούστα, από ακριβά εστιατόρια με ψαγμένες γκουρμέ γεύσεις και ωμοφαγικά εστιατόρια έως πιο καθημερινά εστιατόρια, πιτσαρίες, street food και μπεργκράδικα.
Έχω ξεχωρίσει το Vegan Beat επειδή είναι και στην περιοχή μου και έχει και μερικές πολύ ωραίες γεύσεις που δεν τις βρίσκω και αλλού εύκολα. Όπως αυτό εδώ που είναι το αγαπημένο μου πιάτο, το Lahmajoun, το οποίο συνιστώ να το δοκιμάσετε, θεωρώ ότι είναι ακόμη καλύτερο από το Lahmajoun το κρεατοφαγικό που έτρωγα παλιά ως παμφάγος. Επίσης έχουν και delivery μέσω της πλατφόρμας efood και wolt.
Πριν σε αποχαιρετήσουμε και να σε ευχαριστήσουμε για την τόσο ενδιαφέρουσα κουβέντα υπάρχει κάτι τελευταίο που θα ήθελες να συμπληρώσεις;
Θα ήθελα πριν σας αποχαιρετίσω και εγώ, να επισημάνω αν και το είπαμε, ότι το να είσαι vegan δεν είναι μια επιλογή μόνο διατροφική. Ξεκινάς από την αγάπη για τα ζώα, ότι δεν σε εκφράζει η συνθήκες της μαζικής εκτροφής, το ότι ζούνε μια ζωή αφύσικη, το ότι τα αντιμετωπίζουν ως αντικείμενα, το ότι υπάρχουν μόνο και μόνο για να θρέψουν τις κοιλιές μας. Γιατί διατροφικά είναι αποδεδειγμένο και έχουμε πολλούς οργανισμούς που το επικυρώνουν αυτό, μπορείς να επιβιώσεις και να είσαι μια χαρά με τη χορτοφαγική σωστά σχεδιασμένη, διατροφή. Ο vegan λοιπόν ξεκινά από τη συμπόνια για τα ζώα. Πέρα από τα ζώα, φροντίζει και την υγεία του. Επιπλέον ο πλανήτης, υποφέρει από τη κλιματική αλλαγή. Μεγάλο μέρος του φαινομένου του θερμοκηπίου προκαλείται από την κτηνοτροφία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν δείτε τα νούμερα θα ανατριχιάσετε. Επομένως όταν είσαι vegan βοηθάς και τον πλανήτη. Τέλος το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα. Έχει αποδειχτεί ότι αν όλες οι εκτάσεις αυτή τη στιγμή απασχολούνται για ζωοτροφές αποδίδονταν σε ανθρωποτροφές, ο πλανήτης θα μπορούσε να άνετα θα θρέψει 9,5 δις ανθρώπους, που τώρα είμαστε 8 δις και δεν ξέρω πόσοι από αυτούς πεινάνε. Άρα λοιπόν, γίνεσαι vegan γιατί έχεις αρκετούς λόγους. Δοκίμασέ το και θα νιώθεις καλά και με τη συνείδησή σου.
Ευχαριστώ πολύ Αλέξανδρε.
Ήρθε η ώρα να πάω στη Βασιλική να της κάνω μερικές ερωτήσεις:
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με την Βασιλική
Λοιπόν Βασιλική, πόσο καιρό λειτουργεί;
Το μαγαζί λειτουργεί 5 χρόνια. Ήταν δύο χρόνια σε ένα στενό στο Μοναστηράκι και τα τελευταία τρία χρόνια εδώ στη Περικλέους.
Πώς προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με το κομμάτι του Vegan;
Πολύ καλή ερώτηση. Η ιδέα ήρθε στον αδελφό μου επειδή ο πατέρας μας είναι χορτοφάγος και είχε τύχει και ο παππούς μας να είναι χορτοφάγος από επιλογή, γιατί προφανώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ούτε τα μέσα ούτε η αντίληψη για την κακοποίηση των ζώων, αλλά εκείνος είχε ένα άλλο επίπεδο συνείδησης, και αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος. Μετά έγινε και ο πατέρας μου και υπήρχε στην οικογένειά μας αυτή η αντίληψη, την είχε δει ο αδελφός μου και μεγαλώνοντας σε μια φάση που εργαζόταν σε ένα άλλο αντικείμενο ένιωσε την ανάγκη να ασχοληθεί με αυτό και μάλιστα επαγγελματικά. Ένιωσε ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο, οι κατάλληλες συγκυρίες και έφτιαξε το μαγαζί.
Τι το ξεχωριστό έχετε παρουσιάσει σε σχέση με άλλα μαγαζιά παρόμοιας ιδεολογίας; Φημίζεστε για κάτι ξεχωριστό;
Όσον αφορά το τι φτιάχνουμε, όντως ο Αλέξανδρος έχει δίκιο, το Lahmajoun το φτιάχνουμε και είμαστε μοναδικοί αυτή τη στιγμή. Το Space gyros υφίσταται και σε άλλα μαγαζιά και τα άλλα δύο είναι δύο μορφές burger. Αυτό για το οποίο ξεχωρίζουμε θεωρώ ότι είναι η εξυπηρέτησή μας. Επειδή είμαστε οικογενειακή επιχείρηση δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στον πελάτη. Θέλουμε ο πελάτης να φεύγει ευχαριστημένος. Δεν είναι ο στόχος πώς θα κάνουμε το μεγαλύτερο τζίρο αλλά πρωτίστως να φύγει ο πελάτης ευχαριστημένος και να έχει πάρει τα χρήματά του επί δέκα, την αξία τους πίσω, κάτι πολύ καλό και θρεπτικό.
Ποιο είναι το κοινό σας, ηλικιακά, εθνικότητας. Γενικά ποιο είναι το target group σας;
Θα σας πω κάτι πολύ ενδιαφέρον. Όταν πρωτοξεκίνησε το μαγαζί, δεν υπήρχε στο μαγαζί ούτε ένας Έλληνας. Μπορεί να έβλεπα έναν στις δέκα μέρες; Ήταν πολύ σπάνιο. Τώρα βλέπω ένα περίπου 20% Έλληνες που είναι τεράστια αύξηση. Είναι κατά κύριο λόγο οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς και ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία είναι νεαρής ηλικιας αλλά έχουμε και μεγαλύτερους.
Υπήρχε δυσκολία στην επικοινωνία και τη διαφήμιση; Κάνατε κάποιες προωθητικές ενέργειες ή απευθυνθήκατε σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων για να σας γνωρίσουν;
Η αλήθεια είναι ότι μας βρήκανε επειδή είχε ξεκινήσει εκείνη την περίοδο πιο ευρέως το trip advisor και το google maps και όλα αυτά και επειδή είχαμε πολύ καλή επαφή με τον πελάτη αρχίσαμε να ανεβαίνουμε στις κριτικές και έτσι μας έβρισκαν και οι πελάτες. Εμείς δεν κάναμε καμία προώθηση, ήταν αποτέλεσμα των καλών μας πελατών αποκλειστικά.
Πολλοί μπερδεύονται και θεωρούν ότι τα vegan είναι και βιολογικά προϊόντα. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Όχι, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Είναι το ιδανικό να μπορούν να συνδυαστούν και τα δύο αλλά επειδή τα λαχανικά είναι κυρίως η βάση του βεγκανισμού, οι αγορές μας γίνονται από τους δικούς μας μανάβηδες είτε είναι βιολογικά ή όχι.
Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι τα vegan φαγητά είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά. Τι έχετε να τους πείτε;
Θα έλεγα ότι κατά βάση δεν ισχύει αυτό. Είναι κάπως διαφορετικά τα φαγητά γιατί απαιτούν διαφορετική διαδικασία, προετοιμασία και υλικά αλλά οι τιμές είναι πάνω κάτω το ίδιο. Δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις. Για παράδειγμα, το σουβλάκι μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβό αλλά είναι στο φούρνο, είναι τα μανιτάρια πλευρώτους που είναι λίγο πιο τσιμπημένη η τιμή αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Τέλος, τι συμβουλή θα δίνατε σε επιχειρηματίες που σκέφτονται να ανοίξουν ένα vegan εστιατόριο;
Θα τους έλεγα ότι εμένα η προσωπική μου άποψη είναι ότι για να το κάνεις και το ακολουθήσεις πρέπει να το πιστεύεις και σας ιδεολογία και φιλοσοφία. Γιατί η βάση όλων είναι ότι οι vegan προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και όσο γίνεται να μειωθεί και η εκμετάλλευση στα ζώα. Επομένως, αν ακολουθήσεις μια τέτοια φιλοσοφία, θα μπορέσεις πολύ εύκολα να σε αυτό το χώρο να σταθείς και να κάνεις εργασία.
Ευχαριστούμε Βασιλική.
Και κάπως έτσι δώσαμε τα χέρια με την υπόσχεση να την επισκεφτούμε σύντομα και να δοκιμάσουμε και τα υπόλοιπα πιάτα. Φεύγοντας άρχισε να τριγυρίζει στο μυαλό μου η ιδεολογία των vegan και πόσο δίκιο έχουν.. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω για πάντα να το ακολουθήσω όμως αποφάσισα να ξεκινήσω ως μια δοκιμασία με ιερό σκοπό.
Υγεία και Ευεξία, τεύχος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου
Διαβάστε επίσης...
Τι Αυξάνει Την Πιθανότητα Οστεοπόρωσης;
Παράγοντες που μειώνουν την οστική πυκνότητα και συμβάλουν στην οστεοπόρωση
Περισσότερα